Standardne veličine laminatnih ploča - opcije

Pri radu s laminatnim podovima često je potrebno podrezivati ​​ploče, jer ne odgovaraju specifičnim dimenzijama prostorije. S vremena na vrijeme, kao rezultat ugradnje laminata, ostaje nekoliko neupotrebljenih ploča koje jednostavno nisu potrebne. Da biste izbjegli takve probleme, morate znati veličinu laminatnog poda i odabrati najprikladnije ploče.


Laminat se pojavio na tržištu prije gotovo 40 godina, a za to vrijeme karakteristike ovog poda značajno su se promijenile. Do danas postoje određeni standardi koje ovaj materijal mora poštivati. Osim toga, morate imati ideju o tome što je veličina laminata standardna i pogodna je za većinu situacija.

Obilježavanje laminata

Da biste razumjeli karakteristike dotičnog laminata i njegove značajke, samo pogledajte njegovu oznaku prikazanu na poleđini ploče. Postoje različiti pokazatelji:

 1. Klasa uzorka . Ovaj pokazatelj omogućuje odabir primjera za specifične radne uvjete (na primjer, klasa 32 je prikladna za upotrebu u poslovnim prostorima s prosječnim opterećenjem).
 2. Tip veze lamele . čestopostoji oznaka R-CLICK, koja ukazuje na mogućnost ponovnog korištenja ploča, budući da se za ovaj spoj ne koriste ljepljive kompozicije.
 3. Vrsta obrade . Slika ravnine na poleđini ploče pokazuje da će ploča vizualno simulirati odgovarajuću obradu.
 4. Dodatni elementi . Ikona V ukazuje na prisustvo zakošenja po obodu ploče, zbog čega se simulira prirodna drvena ploča (pročitajte: "Kako izgleda laminat s aspektom u unutrašnjosti").
 5. vijek trajanja pločeuz pravilnu uporabu.


Prije nego što odaberete laminat, morate pažljivo razmotriti sve moguće karakteristike i znati koja je opcija potrebna za određeni slučaj. Osim toga, vrijedi se prisjetiti da tržišna vrijednost istih uzoraka može varirati, pa je bolje dati proizvode dobro utemeljene tvrtke.

Tehnološko polaganje laminata

Problem s veličinom ploča je obično to što se laminat ne uklapa baš tako, već prema određenoj tehnologiji, za čiju je realizaciju stvorena višeslojna struktura koja se sastoji od sljedećih elemenata:

 • Laminirane ploče, koje su završni premaz;
 • izravnavanje podloge s najmanjom neravninom podloge;
 • parna brana;
 • betonski estrih;
 • hidroizolacijski sloj;
 • Temeljna betonska baza.


pogreška,Prihvaćeno pri odabiru laminiranih ploča, može dovesti do kršenja tehnologije ugradnje, au tom slučaju bit će potrebno dodatno podešavanje dasaka - i taj je razlog vrlo ozbiljan, stoga širina i dužina laminatne ploče moraju biti ispravne od početka.

Proizvođači laminata

Govoreći o izboru laminiranih ploča, prije svega treba obratiti pozornost na proizvode najpoznatijih proizvođača - to povećava šanse pronalaženja najbolje opcije i daje određena jamstva kvalitete.


Prilikom odabira ne uzima se u obzir samo širina i duljina laminata, već i broj dasaka u jednom pakiranju - ovaj trenutak određuje sam proizvođač, pa morate pažljivo pogledati (više: "Koliko je laminata u pakiranju standardne veličine").

Krono

Ova tvrtka ima veliki broj jedinica, koje treba detaljno opisati, jer je raspon neobično širok:

 1. Kronostar . Tvrtka proizvodi laminatne listove duljine 1380 mm i širine 193 mm. Broj dasaka u pakiranju može varirati od 7 do 9 ploča.
 2. Kronospan . Ova grana Krono ima 1285 ploča od 192 mm. Ovisno o marki, paket može sadržavati od 7 do 10 ploča.


U međuvremenu, možete reći o podjeli Kronoflooring, čiji se glavni raspon sastoji od ploča duljine 1285 mm, a raspon modela je kako slijedi:

 1. Variostep . Širina laminatne ploče - 192 mm iu pakiranjuje 9 kopija.
 2. Kronofix . Širina laminata ove marke se ne razlikuje od prethodne, ali paket već sadrži 10 ploča.
 3. Stone Imp . Paket se sastoji od samo 6 dasaka, a njihova širina je 327 mm.
 4. Castello XL . Ova marka ima smanjenu duljinu od 1276 mm. Širina i broj dasaka u paketu - 6 komada, odnosno 327 mm.
 5. Variostep Long . Dužina svakog uzorka je točno 2 metra, širina - 192 mm, u pakiranju je 6 dasaka.


Također vrijedi spomenuti modele koje proizvodi Krono Original, nastojeći diverzificirati asortiman proizvoda:

 1. Pergo . Duljina panela je 1132 mm, širina - 283 mm, a paket sadrži 6 komada.
 2. Premium . 1210 mm duljine, 193 mm širine i 8 ploča u pakiranju.
 3. Proteco . Ovaj model je identičan prethodnom u svemu osim duljine 1212 mm.
 4. Kronopol . Sa najvećom dužinom u cijelom rasponu - 1380 mm, ploče ove marke su širine 193 mm. U svakom pakiranju nalazi se 8 dasaka.
 5. Parador . Duljina je 1285 mm. Ploče ove duljine su najpopularnije, a njihova širina može biti 192, 327 ili 400 mm.

Tarkett

Ova tvrtka je poznata, a njezini proizvodi su visoke kvalitete. Možda je to djelomično zbog malog raspona proizvedenih ploča, a dužina laminata je fiksni pokazatelj - 1292 mm.


Tvrtka nudi sljedeće marke laminiranih ploča:

 1. Vintage . Širina laminata u ovom slučaju je 194 mm, au pakiranju 8 ploča.
 2. LaminArt . Ove ploče imaju maksimalnu širinu od 331 mm. Pakiranje sadrži 6 primjeraka.
 3. Sloboda . Najmanje široke ploče - samo 159 mm. U jednom pakiranju nalazi se 7 uzoraka.

Egger

Austrijska tvrtka Egger proizvodi jednu od najkraćih laminiranih ploča, duljine 637 mm. U ovom slučaju širina laminata za pod je 330 mm, a ploče se prodaju u pakiranjima od 8 komada.


Također biste trebali imati na umu prisutnost u rasponu modela dasaka duljine 1292 mm:

 1. Megafl- širina 193, u pakiranju ima 10 komada.
 2. Podovi krase . Maksimalna širina im je 326 mm, au paketu je samo 6 dasaka.
 3. Floorln Medium Compact . U jednom pakiranju, kao iu prethodnom slučaju, ima 6 kopija, ali je širina mnogo manja - samo 134 mm.

Brzi korak

Kao jedan od vodećih proizvođača lameliranih ploča na europskom tržištu, Quick Step ima prilično široku paletu proizvoda:

 1. Quadra . Kvadratne ploče sa stranom od 394 mm proizvode se u serijama od 10 ploča.
 2. Arte . Oblik laminata je također kvadratan, ali strana u ovom slučaju je mnogo veća - 624 mm. U jednom paketu ima samo 4 ove ploče.
 3. Colonial, Largo, MagesticPro . Maksimalna duljina ovih uzoraka je 2050 mm. Širina posljednja dva razreda iznosi 205 mm.
 4. Rustik, Lagune . Ove marke su vrlo različitetočna širina: u prvom slučaju iznosi 124,4 mm, au drugom 99,8 mm.

Opće karakteristike

Sumirajući sve gore navedeno, možete odabrati veličinu laminatnog standarda koji oni predstavljaju i smanjiti ih na sljedeće točke:

 • Debljina laminata obično se kreće od 6 do 12 mm, a uzorci debljine 8 mm su najpopularniji;
 • Za imitaciju parketa proizvodi se laminat širine 90 mm;
 • Uz pomoć laminata moguće je oponašati keramičke pločice za koje se proizvode uzorci čija širina prelazi 330 mm;
 • Standardna širina laminata kreće se od 185 do 195 mm;
 • Duljina ploča najčešće se kreće od 1260 do 1380 mm, a prekoračenje oznake 1400 mm takve uzorke smješta u kategoriju dugačkih.

Zaključak

Prilikom odabira laminata treba uzeti u obzir dimenzije ploče ovisno o dimenzijama prostorije u kojoj će se postaviti pod. Za velike sobe vrijedi koristiti široke i duge daske, a za male sobe bit će mnogo isplativije odabrati manji laminat.