Koje su vrste laminatnih brava - vrste i razlike

Pri odabiru podnih laminata treba uzeti u obzir ne samo sa stajališta glavnih obilježja, ali i uzeti u obzir osobitosti njegove instalacije. U članku će se raspravljati o sustavima za zaključavanje laminata, koji se smatraju najpogodnijim načinom pričvršćivanja prilikom polaganja podnih obloga.


polaganje laminata bez upotrebe mješavine ljepila

Bilo koja vrsta modernog laminata može se polagati bez uporabe raznih spojnih elemenata i ljepila. Paneli su međusobno fiksirani zbog zasuna na njima - brave. Razmotrite glavne vrste laminatnih brava i prednosti korištenja takvog pričvršćivanja prilikom polaganja.

Postoje dvije vrste laminatnih zaključavanja:

 • ime Lock ("Lock")je dobilo verziju s bravicama;
 • Naziv laminata Click (“Click”)dodijeljen je premazu zbog njegove prikladnosti za montažu i rastavljanje.


Među glavnim pozitivnim svojstvima montažnih dvoraca vrijedi istaknuti:

 • jednostavnost ugradnje;
 • pojednostavljivanje popravka oštećenih elemenata premaza: uvijek možete ukloniti dio premaza i zamijeniti neprikladne ploče novim.

Castle Laminat Lock

Uzimajući u obzir inačicu premaza, zaključavanje kod određivanja koje je brave laminat bolje, trebali biste uzeti u obzir učinkovitost ovog premaza. Takav sustav stvara mljevenjem dijela dvorca, čija je debljina jednaka debljini MDF ili HDF ploče.

Na jednoj strani lamelirane ploče postavljen je poseban šiljak, a na drugoj strani je utor, u koji je ugrađen poseban držač. Tako su paneli umetnuti jedan u drugi, a šiljci su sigurno učvršćeni u proreze. Maksimalno prianjanje može se postići ako se daske pričvrste jedna s drugom drvenim ili gumenim čekićem.


Prednosti sustava zaključavanja su:

 • sposobnost rastavljanja i premještanja premaza u bilo kojem trenutku;
 • vrlo čvrsta konstrukcija, stvorena pri spajanju laminiranih ploča;
 • niska cijena materijala za oblaganje.

Naravno, takva spojna veza laminata ima nedostatak. To leži u činjenici da pretjerano opterećenje na podu stvara prekomjerno trenje lamela između sebe u mjestima njihova spoja. Kao rezultat, zasuni u utorima se brišu, a bravica postaje manje učinkovita. Na kraju se između rešetki formiraju razmaci koji se ne mogu ukloniti, što znači da premaz više neće biti prikladan.

Zaključavanje lokota s plastičnom pločom

Proizvođači su počeli koristiti plastiku u proizvodnji brave kako bi pojednostavili zahvat ploča.


I vrijedi znati da je tip zaključavanja laminata povezan splastične ploče imaju dvije vrste pričvršćivača:

 1. Spojevi s oprugom omogućuju uklapanje ploča kroz jedan pokret. Glavna prednost ovog tipa je jednostavnost instalacije. Loša strana je u tome što laminirane trake nisu uvijek savršeno ravne i stoga ih je potrebno dodatno nabijati laganim čekićem od drva ili gume.
 2. Držači od tvrde plastike imaju sličan dizajn, ali njihova veza zahtijeva napor da se ploča umetne u ploču. Stoga nedostatak ove vrste plastičnih brave - kompliciran postupak instalacije.

Naravno, laminat s plastičnom bravom ne uzrokuje povjerenje mnogih vlasnika, jer su proizvođači brinuli o stvaranju nešto pouzdanijeg.

Kliknite Zaključaj zaključavanje

Ova metoda osiguravanja laminiranih panela ima značajnu prednost u odnosu na držače za zaključavanje. Laminat gotovo bez troška vremena i truda osigurava kut od 45 stupnjeva

Brave u ovom slučaju su pouzdanije, budući da ih je gotovo nemoguće oštetiti tijekom ugradnje, a veza letvica je vrlo gusta i čvrsta, što im omogućuje da izdrže vrlo velika opterećenja. Najkvalitetniji modeli laminata s kliktnim zglobom su složeni tako da ni šavovi između susjednih ploča nisu vidljivi. Izgleda originalno na fotografiji i vizualnom pregledu. Vidi također: "Kako postaviti fleksibilne laminate - primjeri iz prakse".


Glavne prednosti takvog sustava:

 • dvostruki nosači od 45 stupnjeva;
 • najveća čvrstoća podne obloge;
 • minimalni rizik od deformacije brave;
 • moguće 6-vrijeme instalacije, ako je potrebno, popravak ili demontažu za rad u debljini podne obloge;
 • lako i jednostavno postaviti takav premaz;
 • proizvođači tvrde da se laminat s takvim spojem može postaviti na podlogu s nepravilnostima do 3 milimetra po kvadratnom metru.

Aluminijske brave klika

Značajke aluminijskih brava kreiranih pomoću sustava Click:

 1. Osim što se laminat s aluminijskim bravama jednostavno uklapa, također ima povećanu čvrstoću spojeva zbog posebnog utora na panelima. Upotreba metala kao materijala za izradu spojeva za zaključavanje omogućuje da se izdrže teška opterećenja spojeva.
 2. Upravo ova vrsta laminata može izdržati do 6 spremnika i demontaža.
 3. Pod je apsolutno hermetičan, što eliminira rizik prodora vlage u pod.
 4. Takvu oblogu moguće je postaviti na bilo koju podlogu: estrih, betonsku ploču, šetalište itd.


Naravno, premaz bez nedostataka izgledat će na fotografiji i estetski gledano vizualno. Aluminijske brave omogućit će da ostane tako dugo vremena.

Ukupno

Ovaj članak detaljno opisuje što su bravelaminat i opisali njihove značajke. Vlasnik može samo razumjeti koja će mu opcija biti optimalna, ali, kao što praksa pokazuje, izbor se temelji samo na trošku. jer u prisutnosti dovoljne količine novca, nitko ne razmišlja i kupuje laminat s metalnim bravama, ili obrnuto, ako su financije ograničene.


Jednostavnost ugradnje, kao i mogućnost višekratne instalacije i demontaže premaza omogućuje vam da prilikom odabira laminata stavite mnogo više od ostalih podnih obloga. Ako se tijekom instalacije pojave poteškoće, uvijek možete kontaktirati stručnjake koji, osim obavljanja posla, mogu preuzeti i odgovornost za pribavljanje potrebnih materijala, uzimajući u obzir sve želje kupca.