Kako napraviti podesive podove na trupcima vlastitim rukama

Moderne podne opcije uključuju novije, podesive podove. Sustav za zaustavljanje, postavljen na pokretnim osloncima, omogućuje, uz minimalan fizički napor, da površina poda bude savršeno ravna.


Pluses of floor s podesivim osloncima

Proizvođači proizvode nekoliko varijanti tzv. "Podesivih podova", ovisno o namjeni prostorije, visini projicirane podne obloge i stanju u kojem se nalazi gruba podloga.

Ako je potrebno podići razinu poda na potrebnu visinu, kako bi se pod njezinom površinom postavile različite komunikacije, moguće je montirati DNT konstrukciju, koja ima podesive potporne nosače. Oni ne samo da pružaju idealnu ravnost za podne obloge od bilo kojeg materijala, već i omogućuju opremanje okvira kad su podovi između podova u kući drveni elementi.

Gornji dizajn može podići premazvisina od 5 centimetara ili više, što ovisi o lag dijelu i veličini, koji su polimerni vijci. Sustav se može pričvrstiti na drveni ili cementni pod ili na drugu vrstu podloge.


Kada trebate riješiti problem poravnanja grube baze bez gubitka visine prostorije, možete koristiti podesivu DNT-podnu konstrukciju preko ploča. Koristi se za pripremu temelja za polaganje, na primjer, laminata ili parketnih dasaka, pod uvjetom da razlika u visini ne prelazi 2 milimetra na 2 stuba. Maksimalna visina podne obloge u ovom slučaju ne prelazi 5 centimetara, što odgovara debljini standardnog betonskog estriha.

Parametri DNT podesivih konstrukcija pružaju priliku za kratko vrijeme za stvaranje čvrstog i izdržljivog poda, koji se odlikuje odličnom toplinskom i zvučnom izolacijom prostora. U isto vrijeme nema potrebe za prašnjavim i mokrim procesima, kao što se to događa pri uređenju cementno-pješčanog estriha. Trošak DNT sustava ne prelazi cijenu tradicionalnih opcija poravnavanja, kao što su polusuhe ili betonske glazure, kao i Knauff podovi.


U slučaju podizanja podne površine za 5 centimetara ili više, možete uštedjeti značajnu količinu na pripremi grube podloge za završnu obradu.

Nedostaci podesivih podova

Što se tiče minusa ovog dizajna, oni se mogu susresti ako nisu uočeni tijekom instalacije.zahtjeve za pravilno izvođenje radova. DNT podesivi podovi s kvalitetnom instalacijom postat će pouzdana i izdržljiva osnova za bilo koji završni podni materijal. To će biti moguće ne samo da hoda pješice, ali i voziti automobil.


U slučaju da je došlo do kršenja tehnologije sklapanja DNT-a ili ako se za podesive zaostatke koristi pogrešna vrsta pričvršćivača, pod će u kratkom vremenu postati neupotrebljiv.

Značajke podesivih podova na trupcima

Projektno rješenje takvih podova ima sljedeće karakteristične značajke:

 1. Moguće je izvesti podesive podove na trupcima vlastitim rukama bez iskusnih obrtnika. Vi samo trebate kupiti kvalitetne materijale i zalihe na neke alate.
 2. Vrijeme utrošeno na ugradnju poda neće biti dulje od jednog ili dva dana. S druge strane, potrebno je oko mjesec dana da se betonska košuljica osuši.
 3. Podesivi dizajn pruža mogućnost, ako je potrebno, postavljanja tehnoloških komunikacija slobodnog inženjerstva. Kao rezultat toga, možete uštedjeti prostor i istodobno napraviti neprimjetne nedostatke na površini poda.
 4. Uz pomoć podesivog sustava moguće je značajno povećati zvučnu izolaciju u prostoriji, tako da su posljednjih godina takvi podovi montirani ne samo u stambenim zgradama, već iu studijima i koncertnim dvoranama.
 5. Malo odmjeriti takve strukture, tako da se uspješno koriste u prostorijama,gdje su slabi podovi, na primjer, u privatnim kućanstvima ili na balkonima.
 6. U procesu uređivanja podnih podova gotovo da i nema posla povezanih s prašinom i prljavštinom. Stoga je ova opcija idealno rješenje za prostore u kojima je potrebno održavati čistoću.
 7. Takav, kao na slici, podesivi sustav poda može izdržati opterećenje od oko 2,5 tona po kvadratu, što znači da se može ugraditi u različite prostore - uredske, stambene, skladišne, trgovačke.

Prikladnost odabira podesivih podova

Čak i unatoč činjenici da podesivi dizajni imaju mnogo prednosti, mnogi vlasnici nekretnina tijekom popravaka sumnjaju u izvedivost njihove instalacije.


U nekim slučajevima poželjno je instalirati upravo ovu vrstu premaza:

 • ako je nacrt baze teško ili nemoguće uskladiti, jer na njemu postoje velike razlike i nedostaci;
 • kada je za izravnavanje temelja iz više tehničkih razloga nemoguće koristiti materijale koji imaju veliku težinu;
 • ako podnu oblogu treba izraditi s nekoliko razina koje se razlikuju po visini;
 • kada je potrebno podmetati inženjerske komunikacije ispod poda;
 • ako postoji potreba za dodatnom izolacijom buke i topline.

Vrste podova s ​​podesivim osloncima

Na suvremenom tržištu potrošačima se nude dvije vrste ove vrste podnih obloga:

 • strukturu koja sadrži podesive podne nosače;
 • Podesivi sustavi podnih ploča.


Glavna razlika između ovih sorti je u različitim visinama podizanja. Prilikom opremanja sustava na trupcima, jačina dizala je 5 centimetara ili više. Što se tiče podesivog dizajna na pločama, može se podići na najviše 3 centimetra.

Instalacijski radovi vezani uz raspored podesivih sustava na trupce i ploče provode se pomoću slične tehnologije koja vam omogućuje da sami obavljate taj posao.

Podna konstrukcija s podesivim zaostacima

Za njih su kašnjenja izrađene od brušenih šipki. Veličina drvenih elemenata obično nije veća od 50x50 centimetara. Prvo pripremite alate i građevinske materijale.

Da biste instalirali pod, trebat će vam:

 • zaostaci šipki;
 • razina;
 • polimerni vijci;
 • čavli;
 • čekić;
 • bušilica.


U prvoj fazi se obavljaju pripremni radovi:

 1. Očistite grubu podlogu. Ako je potrebno, položite inženjerske komunikacije.
 2. Vijci su pričvršćeni na drvene trupce. Ako se na šipkama nalaze rupe s navojem, u njih se pričvrsti vijak za podesivo kašnjenje. Inače ih treba obaviti samostalno. S dužinom zaostajanja od 2 metra, morate napraviti barem 5 rupa. Ova jednostavna operacija izvodi se pomoću bušilice s proširenim vrhom.Za čvrstoću podešavanja potrebno je napraviti rupe nešto manje od promjera vijka.
 3. Nakon završetka ručnog uvrtanja vijci moraju biti zategnuti bušilicom i posebnom mlaznicom.

Tijekom faze instalacije izvršavaju se sljedeće radnje:

 1. Drveni blokovi se šire na podnoj podlozi. U tom slučaju jaz između njih ovisi o vrsti podne površine. Kada planirate položiti pod s linoleum ili postaviti pločica, jaz između barova treba biti više od 30 centimetara. Između zaostataka i zidova treba ostaviti najmanje jedan centimetar kako bi se osigurala potrebna ventilacija.
 2. Kada se završi ugradnja zaostalih podešavanja, nastavite s učvršćivanjem vijaka na grubu podlogu. Uzmite jaku bušilicu i kroz vijak u betonu napravite rupe dubine od oko 4 centimetra.
 3. Zatim u nju stavljaju čavle i zabijaju ih čekićem, pričvršćujući vijak na pod. Čavlić mora biti učvršćen što je moguće čvršće, tako da se struktura ne pomiče.


U procesu izravnavanja površine:

 1. Nakon što su podne ploče postavljene po obodu prostorije i učvršćene vijcima, one se ispravljaju. Da biste to učinili, upotrijebite pravilo i ključ namijenjen za prilagodbu.
 2. Razina se koristi za proučavanje razlika u visini, koje ne mogu prelaziti 1-2 milimetra. Pomoću ključa i fokusiranja na mjerenja, nastavite s podizanjem ili spuštanjem vijaka, nastojeći savršeno poravnati.


U završnoj fazi izvršite sljedeće radove:

 1. Nakon što su podesivi pomaci poravnati vlastitim rukama, nokti se konačno fiksiraju čekićem.
 2. Na vijčanim klinovima se nožem ili drugim reznim alatom odvajaju nepotrebni ostaci.
 3. Po potrebi, između zaostataka postavljaju se zvučni ili toplinski izolacijski materijali.
 4. Na trupcima, odnosno na gornjoj podnoj oblozi. Izbor materijala ovisi o kupljenoj podnoj oblozi. Obično se podna obloga izrađuje od ploča od šperploče, rjeđe se koriste DSP ili GVL ploče na kojima se postavlja linoleum ili laminat.
 5. Pokrovni premaz postavlja se izravno na podesivi pod.

Izrada podova na pločama s podesivim osloncima

Ova se opcija koristi kada visina podne površine ne smije prelaziti 3 centimetra. U tako uskom prostoru malo je vjerojatno da će sakriti komunikaciju, ali će telefonski kabel i ožičenje Interneta raditi. Tehnologija ugradnje ove vrste konstrukcije slična je postupku ugradnje podnih obloga na trupce.


Potrebno je pripremiti set podesivih podova na pločama, koji se sastoji od listova šperploče (ostali građevinski materijali), vijaka, čahura, vijaka. Također je potrebno: čekić, bušilica, razina (voda ili laser).

Rad započinje pripremnom fazom:

 1. Pripremite radnu površinu uklanjanjem krhotina, prašine,zagađenja. Tada se distribuiraju komunikacije, koje treba ukloniti ispod poda, ne zaboravljajući da visina podne površine neće prelaziti 3 centimetra.
 2. Plahte su postavljene po obodu prostorije s razmakom od 2-3 centimetra na svakoj strani.
 3. Točke rasporeda za rupe za bušenje. Ako list ima stranice od 1,5x1,5 metara, one bi trebale biti oko 9. Jedna od rupa treba biti smještena u sredini šperploče ili drugog materijala. U svakom kutu su izbušene još 4 rupe i 4 u sredini lista. Zahvaljujući tome, moguće je osigurati pouzdano učvršćivanje šperploče.


Ugradnja ploča provodi se u sljedećem redoslijedu:

 1. Nakon označavanja rupa na plahtama, one su izbušene. Uključite bušilicu s posebnom mlaznicom koja ima produženi vrh.
 2. Vijci za vijke smješteni su u već pripremljene rupe, na donjoj strani kojih se čahure fiksiraju pomoću samoreznih vijaka.
 3. Nakon što su vijci umetnuti i učvršćeni u svakoj rupi, lim se okreće i postavlja na konstrukciju.
 4. Kroz vijke za regale izbušene su rupe u betonskoj podlozi, au njih su umetnuti čavli. Voze na pola svoje duljine.

U fazi prilagodbe izvedite sljedeće radnje:

 1. Kada je završeno postavljanje podesivih nožica, poravnajte listove. Ovaj se rad obavlja pomoću razine i posebnog ključa.
 2. Nakon završetka podešavanja, uredno odrežite višak vijaka iz vijakacentimetara.
 3. Čavli-čavli pogone se u potpunosti u podnožje poda.


Započnite završnu fazu:

 1. Ako je potrebno poboljšati zvučnu i toplinsku izolaciju poda, postavljaju se odgovarajući materijali preko plahti.
 2. Nakon polaganja plahte, sastavite odabranu podnu oblogu.

Savjeti za postavljanje konstrukcija s podesivim osloncima

Da biste uspješno montirali ovu vrstu podnog sustava, morate:

 1. Kada je ugradnja podesivih nožica gotova, temeljno je očistiti podlogu prije polaganja podnih obloga. Činjenica je da neočišćeni ostaci, komadići plastike, piljevina nakon završne obrade poda mogu dovesti do škripe i buke.
 2. Svi pričvrsni elementi za podnu konstrukciju moraju biti pažljivo uvučeni i zakrenuti, jer o tome ovisi čvrstoća i pouzdanost sustava.
 3. Stručnjaci preporučuju da se za pričvršćivanje koristi takav pričvršćivač kao sidro za podesivi pod. To je isti klip, ali moćniji. Sidra osiguravaju pouzdano i trajno učvršćenje. Oni ne samo da drže drvo na mjestu, nego ga istovremeno privlače na pod, prenoseći dodatnu krutost cijeloj konstrukciji.
 4. Kada se visoki pod bude naselio, najbolje rješenje bilo bi postaviti zvučno izolirane materijale između zaostataka. Dakle, tijekom rada premaza će se čuti buka.
 5. Nije potrebno štedjeti na kvaliteti robe kako bi se stvorio prilagodljiv dizajn. To će biti isplativijeFinancijska strana odmah kupuje skupe komponente od ponovnog rada.

Ako po završetku instalacije postane potrebno pomicati komunikaciju, možete ukloniti nekoliko traka pokrivenosti i zatim ih vratiti.