Kako napraviti podove - 3D pod je to sami

Raznovrsne boje i teksture podova dostupne su suvremenom kupcu. Nepotrebno je reći da takva inovativna pokrivenost, kao što su podovi zdravlja, gotovo nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Zbog velike raznolikosti opcija slike svatko može izabrati najprijatniji izgled za njega, bilo da se radi o prirodi, životinjama ili urbanim slikama.


U ovom materijalu ćemo vam reći što su tri D poda, koje su njihove prednosti i nedostaci, te kako možete napraviti takve podove vlastitim rukama.

Opseg podnih obloga s 3D efektom izuzetno je visok, jer je samonivelirajući pod s trodimenzionalnom slikom. Stoga će takav kat biti relevantan, kako u stambenim prostorima tako iu uredu, restoranu, klubu ili trgovini.

Prednosti i nedostaci samonivelirajućih podova

Zbog svoje svestranosti, samonivelirajući pod ima veliki broj prednosti.

Posebno treba istaknuti kvalitete kao što su:

 • hermetički premaz površine;
 • takav čvrsti pod bez pukotina i pukotina;
 • lako se čisti;
 • ne akumulira prašinu;
 • ima estetikuljepota;
 • dovoljno jak i izdržljiv;
 • nije sklon deformaciji zbog promjena u mikroklimi;
 • praktički nezapaljivo;
 • nisu izloženi aktivnim kemijskim komponentama u deterdžentima;
 • omogućuje stvaranje apsolutno bilo koje slike, pružajući prostor za fantazije.

Naravno, tu je i pokriće i nedostaci, osobito visoki troškovi i složenost provedbe.


Glavna cijena opterećenja pada na udio specijalnih polimera iz kojih se izrađuje premaz. Osim toga, bit će prilično skupo ispisivati ​​slike na samonivelirajućem podu, koji se kasnije također mora primijeniti na specijalizirani film kako bi se stvorio trodimenzionalni efekt.

Druga poteškoća je naporan postupak instalacije. Bez iskustva i posebnih vještina, nije lako sami napraviti podove. Za pokrivanje kvalitete bilo je potrebno poštivanje cijelog procesa, što uključuje nekoliko faza.

Što je potrebno za 3D pod

Najčešće, ugradnju samonivelirajućeg poda s 3D efektom obavljaju specijalizirana poduzeća s potrebnim materijalom, alatima i obučenim osobljem. Ako odlučite da ste sami spremni na taj težak posao, onda će materijali i alati morati biti naručeni pojedinačno.

Prema uputama za izračun materijala za samonivelirajuće podove treba odrediti koliku količinu sirovinamorate kupiti određenu veličinu.


Osim potrebnih materijala za estrih, za izradu samonivelirajućih podova bit će potrebni sljedeći elementi:

 1. Trodimenzionalni crtež na filmu napravljen za određenu veličinu.
 2. Epoksidna ili polimerna baza. Njegova količina ovisi o vrsti tvari. U pravilu je dostatno 4 kg baze za 1 m2prostora.
 3. Učvršćivač. Vrsta ovog elementa ovisi o vrsti baze.
 4. Otapalo. Također bi ga trebalo odabrati prema vrsti osnovnih elemenata.

Metode izrade 3D rasutog poda

Tehnologija samonivelirajućeg poda s trodimenzionalnim efektom iznimno je složena. Često, najmanji prekršaj može dovesti do gubitka pokrivenosti njihovih kvaliteta.

Prvo što treba zapamtiti je da se grubljani estrih ispod poda mora potpuno ravan.

Koja vrsta estriha je prikladna za 3D pod

Pod izravnavajućeg estriha, koji će kasnije biti preliven polimernim premazom, vrlo je važan preliminarni stupanj rada. Ako je napravljen da zadovolji sve zahtjeve, finiš će biti jak i izdržljiv.

Ništa manje važna je vrsta materijala od kojeg se izrađuje glazura. Za početnu korekciju razine osnovnog premaza sasvim je moguće koristiti cementno-pješčani mort.


Međutim, jednostavna betonska košuljica nije sasvim prikladna za samonivelirajuće 3D podove, jer je nešto gruba. Pogotovo kada je riječ o betonupreklapaju se u starim zgradama. Prije daljnjeg izravnavanja treba ih očistiti od prljavštine i mrlja od masti.

Moderne samonivelirajuće podove može se uspješno koristiti kao alternativa dugotrajnom i teško izvodljivom betonskom estrihu.

Ovaj materijal prodaje se u obliku suhe mješavine koja se razrjeđuje s vodom do tekućeg stanja neposredno prije izlijevanja na pod. Rješenje na površini u jednoličnom sloju i popunjavanje svih praznina i utora omogućuje vam da dobijete savršeno ravan pod.


Ako osnovni premaz ima značajan pad razine, onda da biste uštedjeli novac, prvo podesite razinu poda cementnim malterom, a tek tada nanesite samorazlivnu smjesu.

Nakon konačnog sušenja grubog estriha, kada njegova vlažnost ne prelazi 10%, potrebno je očistiti i premazati površinu.

Tijekom punjenja provjerite kvalitetu estriha, uvjerite se da nema oštećenja i zareza na površini. Ako se nađu, moraju ih se ukloniti, u protivnom je velika opasnost od odvajanja samonivelirajućeg poda.

Koraci za izvođenje samonivelirajućeg poda s 3D efektom

Samonivelirajući podovi napravljeni su od nekoliko slojeva, koji su izliveni u strogom nizu.

 1. U početnoj fazi se nanosi sloj epoksidne ili polimerne podloge debljine 5-6 cm, koju možete pripremiti, oslanjajući se na priložena uputstva.na ovaj ili onaj materijal. Kako bi se osiguralo da je cijela prevlaka homogena, otopinu treba odmah pomiješati preko cijelog prostora. Moguće je širiti mješavinu preko podne površine sa širokom lopaticom, a to treba učiniti vrlo brzo, jer će se otopina početi učvršćivati ​​nakon 40 minuta. Da biste se riješili mjehurića zraka i dodatno raspodijelili otopinu, valjajte valjkom iglu na površinu. Nadalje, sljedećih 3-5 sati, dok se otopina stvrdnjava, potrebno je osigurati stalnu temperaturu i vlažnost u prostoriji, bez kapljica i propusta. Hodanje po svježe ispunjenoj površini može biti samo u cipelama s klinovima.
 2. U sljedećoj fazi, trodimenzionalna slika treba biti zalijepljena na osnovnu bazu. Složenost ove faze je da se lijepljenje mora obaviti vrlo pažljivo, budući da trodimenzionalnu sliku možete vidjeti samo iz određenog kuta gledanja. Ako početno pogrešno postavite sliku, ona će ostati ravna i nejasna.
 3. Drugi sloj epoksidne ili polimerne podloge treba nanositi na uzorak kako bi se zaštitio od vanjskog izlaganja.
 4. Završna faza samonivelirajuće instalacije uključuje obradu cijele površine slojem laka. Takav premaz neće skliznuti, ali će biti ugodan na dodir i prilično izdržljiv.

Rezultati

Dakle, samonivelirajući podovi s trodimenzionalnom slikom su nova riječ u području građevinskih materijala i podnih obloga. Oni imaju niz prednosti i praktički nemajunedostaci.


Međutim, tehnologija njihove izrade je teška i mukotrpna, zahtijeva ne samo posebne alate i vještine, već i značajno vrijeme i strpljenje. Ako ne želite ili nemate priliku zaposliti posebnu građevinsku tvrtku, možete napraviti takve pokriće vlastitim rukama.

Kako biste vlastitim rukama vizualno proučili proces izrade samonivelirajućeg poda, preporučujemo da se upoznate s našim foto i video materijalima.


Nadamo se da ćete zahvaljujući našim preporukama moći izgraditi 3D pod u vašem domu ili uredu bez većih poteškoća, što će vas dugo zadovoljiti svojim originalnim i elegantnim izgledom.