Kako i bolje oprati linoleum - pregled sredstava i metoda

Pod je važan detalj u dizajnu cijele kuće, jer se uhvati u oči čim uđete u sobu. Pod može biti pokriven s različitim materijalima, ali najpopularniji od njih je linoleum. Linoleum - jeftini i izdržljivi podovi, koji ima relativno visoku razinu otpornosti na vlagu, osim toga, izgled ovog premaza je raznolik i svijetao, ali treba pravu skrb.


Ako ne znate kako pravilno očistiti linoleum prije čišćenja, materijal možete uništiti pogrešnim alatom. U ovom članku ćemo detaljno opisati kako pravilno očistiti i održavati linoleum.

Sažetak čišćenja

Linoleum, kao i većina predmeta u kući, treba skrb, koji je podijeljen u sljedeće kategorije:

 • Preporučuje se svakodnevno redovito čišćenje. Može biti suha ili mokra;
 • Povremeno morate vratiti zaštitni sloj linoleuma ili njegov izgled;
 • Uklanjanje složene nečistoće, na primjer, čišćenje linoleuma nakon popravka.

O svim točkama koje detaljno opisujemorazgovarajte ispod.

Zaštitni sloj linoleuma

Na tržištu podnih obloga možete pronaći linoleum, koji se razlikuje ne samo po boji i uzorku, već iu slojevima. Vanjski sloj linoleuma je njegova zaštita, sprečava djelovanje izloženosti suncu, raznim kemikalijama, kao što su alkoholi, abrazivi i otapala. Zaštitni sloj također štiti glavnu komponentu premaza od mehaničkih učinaka, uključujući brisanje cipelama.

Važnost zaštitnog sloja je očita, ali nije uvijek prisutna. Često, proizvođači nametnuti takav sloj samo na komercijalne linoleuma, koji su smješteni u sobama s visokim prometom, na primjer, u banci. Ako vlasnik stana ima dovoljno novca, onda se lako može postaviti takav linoleum u svom stanu, koji će, na primjer, u kuhinji biti izvrsna zamjena za pločice.


Ako ste kupili linoleum bez zaštitnog sloja, onda ne biste trebali brinuti unaprijed za njegovu sigurnost, jer možete produljiti život linoleuma vlastitim rukama. Povremeno ćete morati nanositi zaštitne premaze na linoleum. Kao zaštitni sloj može se primijeniti mastiks namijenjen linoleumu, raznim lakovima, lanenom ili maslinovom ulju. Preporučuje se da se ovaj postupak provodi svaka dva mjeseca.

Zaštitni sloj neće moći u potpunosti i potpuno zaštititi vaš linoleum od fizičkih utjecaja, jer će pod težinom namještaja i dalje pobjeći, ali o tomeTakođer se možete pobrinuti. Ako kupite novi namještaj, onda promatrajte širinu nogu: što su širi, to je manje vjerojatno da će prodati linoleum.

U tom slučaju, ako je namještaj već kupljen, a njegove noge imaju malu kontaktnu površinu, to se može ispraviti postavljanjem šperploče ili drugog drvenog, metalnog ili plastičnog materijala, čime se tlak širi na široko područje koje će izdržati težinu namještaja i neće se deformirati ,


Ako ste prekasno da biste saznali o gore navedenom, a linoleum je već izgubio svoje izvorne kvalitete, onda ne žurite baciti ga, jer zamjena bilo koje podne obloge nije jednostavan i dug proces.

Linoleum možete spremiti na dva načina:

 • Kupite poseban alat za obnavljanje linoleuma u skladištu, zatim obradite premaz prema uputama;
 • Upotrijebite narodni lijek: pomiješajte mlijeko i vodu u omjerima 1: 1, nakon čega temeljito podmažite sav linoleum.

Redovito čišćenje

Pravilno čišćenje poda ključ je njegovog dugog vijeka trajanja. Linoleum ima nekoliko pravila za čišćenje. Prvo i najvažnije pravilo tiče se novog linoleuma: prije čišćenja linoleuma vodom, pričekajte mjesec dana da se linoleum legne i osuši. Čišćenje u tom razdoblju može se obaviti suhom krpom ili metlom.

Ako očistite vaš linoleum vodom, tada je vrijedno dodati deterdžente:

 • Sapun;
 • tekućina za pranje posuđa;
 • Prašak za pranje bez izbjeljivača.

Navedeni deterdženti dobro rade svoj posao, ali najbolje rješenje je koristiti posebna rješenja za čišćenje linoleuma. Njihova glavna prednost je brzina i kvaliteta čišćenja, koju pružaju komponente koje su idealno pogodne za vaše podove, a osim toga, tekućine za čišćenje ne moraju se dugo ispirati.


Trebamo govoriti io linoleumu od PVC-a. Takav linoleum apsolutno ne izdrži učinke raznih kemikalija, pa se mora očistiti posebnim tekućinama. PVC linoleum je često prekriven zaštitnim slojem izravno u tvornici, ali ako ga nema, svakako ga utrljajte s gore navedenim zaštitnim spojevima.

Jedan od glavnih neprijatelja linoleuma je suha, fina prljavština, poput pijeska. Kada prođemo kroz pijesak, on se ogreba linoleum, oštećujući njegov gornji sloj, pa je važno ukloniti nečistoće svaki dan. Moguće je očistiti suhu nečistu prljavštinu pomoću usisivača s mekom četkom ili mekom metlom.

Kada mokro čišćenje linoleuma postoje i zahtjevi za podne tkanine. Savršena opcija je mekana vunena tkanina. Nakon mokrog čišćenja potrebno je temeljito osušiti pod još jednom krpom, ukloniti sve mrlje.

Alati i alati za čišćenje linoleuma

Prije nego što odlučite koji je najbolji način za pranje linoleuma, trebate se upoznati s popisom potrebnih proizvoda ialati:

 1. Mop s gumenim ulošcima;
 2. Meko podno platno;
 3. Metla ili meka četka;
 4. Redovito ili usisivačem za pranje;
 5. Posebni deterdženti za redovito čišćenje linoleuma;
 6. Sredstva za zaštitni sloj: mastiks, laneno ulje, poliranje itd.;
 7. Za uklanjanje tvrdokornih mrlja možete koristiti plavac ili fino zrnati brusni papir;
 8. Uporaba kemikalija se ne preporučuje, ali u ekstremnim slučajevima je dopuštena.

Također bismo trebali razgovarati o tome kakvu je krpa najbolje pranje linoleuma.


Ako odaberete ručno brisanje, obratite pozornost na sljedeće pojedinosti:

 1. Mop treba imati gumene umetke;
 2. Mop ne bi trebao imati dijelove koji se grebu;
 3. Krpa treba biti dovoljno čvrsto zatvorena.

Na fotografiji se može vidjeti primjer prikladne krpe.


Također možete kupiti parnu krpu koja se najbolje nosi s čišćenjem grubih i teksturnih površina. To vam omogućuje čišćenje prljavštine od najmanjih nabora i jama, što sprječava razvoj štetnih mikroorganizama u vašem domu. U pravilu, linoleum je glatka površina, međutim, za nju je parni mop dobar dezinfektor. Vidi također: "Kako odabrati krpu za čišćenje poda - vrste i njihove značajke."

Najneprijatnije onečišćenje linoleuma

Linoleum - upijajući materijal, stoga je preporučljivo odmah ukloniti sve onečišćenja. Prljavština koja možeuklapa se u površinu linoleuma, najčešće prisutna u kuhinji i hodniku stana. Svako gutanje zagađenja zahtijeva individualni pristup: odabir sredstava za čišćenje i metode (za više informacija: "Što i kako oprati linoleum u kuhinji od masti i drugih zagađivača").

Najveći učinci mogu ostaviti masne i bojene tvari, primjerice ruž, lak za cipele, bitumen i sve spojeve koji sadrže alkohol. Ako slične tvari pogoditi linoleum, onda bi odmah trebali početi čistiti, jer što dulje lažu, to više jedu u linoleum.


Ako gore navedene supstance jednostavno obojite vaš linoleum, tada vrlo agresivni spojevi, kao što su kerozin, benzin, aceton i druga otapala, kao i kiseline i baze, pa čak i hrana, mogu uništiti podnu oblogu. Otapala su također sposobna oduzeti linoleumu od njihovog sjaja, tako da morate razmisliti o tome koji alat odabrati za linoleum tako da ponovno zasja.

Kako ispravno ukloniti onečišćenje

Za svaku vrstu onečišćenja ima svoj način da je ukloni, pa pričajmo o svakom zasebno. Ne zaboravite da je bilo kakvo onečišćenje lako ukloniti ako se odmah učini.

Ako ste zaprljali linoleum, masnoću ili lak za cipele, upotrijebite sljedeće:

 • Razrijedite deterdžent bez izbjeljivača u toploj vodi i temeljito obrišite mjesto kontaminacije, zatim isperite ostatke sapuna i osušite pod suhom krpom;
 • Ako je mrljaostavite nakon prethodnog koraka, a zatim upotrijebite otapala, poput bijelog alkohola ili benzina. Pobrinite se da uklonite kemikalije s deterdžentom kako biste izbjegli koroziju površine. Također možete koristiti terpentin ili kredu.

Tako se događa da lužine, kiseline ili otapala tvore mrlje na površini linoleuma. Prije pranja podova tako da sjaje puno truda, bolje je odabrati pravi čistač linoleuma, ali će biti lakše i učinkovitije upotrijebiti kitove, ulja za sušenje i lakove.


Ako ste slučajno prosuli boju na linoleum, odmah koristite jednu od sljedećih metoda:

 • Navlažite krpom ili spužvom u toploj vodi i temeljito obrišite linoleum, pazeći da ne zamrljate mrlju;
 • Ako primijetite mrlju prekasno, a boja se već osušila, pokušajte je natapati ili prijeći na sljedeći korak;
 • Osušena mrlja boje može se pažljivo ukloniti nožem ili lopaticom, pazeći da ne ogrepsti površinu linoleuma;
 • Neke boje se ne mogu ukloniti na ovaj način, pa ćete morati koristiti gore opisana otapala. Vidi također: "Kakvu boju za linoleum bolje odgovara - vrste i značajke."

Štetni za alate za linoleum također se mogu koristiti za uklanjanje sljedećih mjesta:

 • Medicinski mali zeleni savršeno se uklanja vodikovim peroksidom (više: "Način brisanja Zelenke od linoleuma - dokazane metode");
 • Otopine alkohola dobro uklanjaju mrlje od tinte;
 • Kiselina otopljena u vodi pomoći će u uklanjanju raznih mrlja od hrane, poput mrlja od soka ili voća;
 • Jod, hrđa i trava uklanjaju se otopinom vode i izbjeljivačem u omjeru 1:10. Bjelilo se može zamijeniti bilo kojim drugim sastavom na bazi aktivnog klora. Ako mrlja nije ozbiljna, možete je ukloniti kriškom limuna.


Vrijedno je istaknuti još jedno obvezno pravilo: ako koristite materijale koji su štetni za linoleum, onda ih odmah uklonite s površine linoleuma, vrijedno je napomenuti da je mrlja strogo zabranjeno biti natopljena u otapalu, jer se linoleum također otapa zajedno s mrljom.

Čišćenje linoleuma nakon popravka

Ako u svom stanu obavljate popravke, ali ne namjeravate zamijeniti pod, trebali biste ga zaštititi. Najbolja zaštita za linoleum u konstrukciji je plastična folija koja će spriječiti prodor različitih građevinskih mulja.

Čišćenje linoleuma kod kuće nakon popravka nije teže nego nakon dobivanja otporne boje, ali će trebati više vremena. Prije svega, potrebno je ukloniti najviše građevinske prašine metodom kemijskog čišćenja, kao što je usisivač. Tada možete koristiti sirove krpe, koje se preporučuju za jednokratnu upotrebu kako bi se izbjegle mrlje za izbjeljivanje.


Ako se zaglavi na linoleumupoliuretanske pjene, također se može ukloniti na nekoliko načina. Pokušajte otopiti ili potopiti pjenu iz linoleuma s običnom vodom, a zatim je obrisati krpom. Ako se pjena ne može izložiti vodi, pokušajte je otkinuti nožem. U ekstremnim slučajevima, možete koristiti poseban alat koji također treba odmah ukloniti.


Zaključak

Sada znate kako čistiti linoleum kod kuće na različite načine. Ne zaboravite da linoleum također ne tolerira izloženost izravnoj sunčevoj svjetlosti i temperaturnim razlikama. Kako se ne bi ogrebao linoleum s pijeskom ili kamenjem u blizini ulaza, preporučuje se polaganje otirača za vrata.