Kako se brinuti za podove od pluta


Osim podnih obloga, proizvodi od krutog ili aglomeriranog pluta podliježu postupnom trošenju, blijeđenju, odnosno starenju u svakom pogledu. Da bi se produljio njegov vijek trajanja, potrebno je poštivati ​​tri osnovna pravila: točnost, pravilnu njegu poda pluta i pravovremenu obnovu površine.

Značajke premaza od plute

Ukrasne zaštitne obloge izrađene su od hrastove kore koja se uzgaja u mediteranskim zemljama. Pažljivo se uklanja sa stabla, a zatim u posebnim agregatima drobljenim u sitne čips - granulama. Zatim se miješa s termoreaktivnim smolama, ploče se formiraju u posebnim strojevima za prešanje topline. Ispada takozvani aglomerat u tanjurima, iz kojeg nastaju:

 1. Ljepilo poda plutau obliku pločica ili lamela dimenzija od 30x30 cm do 120x15 cm, a debljina proizvoda varira od 4 do 6 mm. Površina je obično čista, bez zaštitnog sloja. U nekim zbirkama prekrivena je 2 sloja laka (nakon polaganja preporučuje se nanošenje još jednog ekstra). Rjeđe, za zaštitu, koristi se tanki prozirni vinilni film, kao i na skupom linoleumu - tzv. Transparentnost. To je izdržljiva, otporna na vodu i habanje, odgovara 31-32 klasama opterećenja.
 2. Cink laminat - višeslojni premaz koji se sastoji od stabilizirajućeg papira impregniranog polimerskim smolama, HDF-om ili kompozitnom PVC pločom, plutom i gornjim zaštitnim lakom.

  Pluto i laminat.

Za vrhunske laminirane ili ljepljive proizvode, ne koristi se granulat, ali furnir se koristi za tanke slojeve cijele korične kore.

Prema preporuci proizvođača, pod lijepljenih pločica s čistom površinom nakon ugradnje treba zaštititi s 3 sloja poliuretana ili akrilnog laka. To je neophodno jer je pluta - premaz mekan, nestabilan prema abraziji, abrazivima i oštećenjima. Osim toga, materijal poda vode može nabreknuti, raspasti se.

U nekim slučajevima kupci biraju posebna ulja ili voskove koji impregniraju ili protrljaju premaz. Prednost ovih alata je u tome što ne stvaraju polimerni film na površini, pod ostaje topao i ugodan na dodir, zaštićen od izravnog sunčevog svjetla. Ali mane i dalje nadmašuju. Sastav ulja-voska:

 • Ne štiti pod od ogrebotina, udubljenja i abraziva;
 • Nekompatibilno s lakom. Ako nakon primjene odlučite pokriti čep polimernim sastavom, tada ništa neće uspjeti - adhezija će biti gotovo nula.
 • To zahtijeva stalno ažuriranje - najmanje jednom godišnje zbog abrazije;

Pošteno, napominjemo da premaz lakom također nije zaštićen od ogrebotina, strugotine, zamućenja itd. Stoga, tijekom vremena, restauracijetrebam ga.

Kako se brinuti za pod od pluta

Kako bi pod služio duže od jedne godine, kako bi sačuvao svoju estetiku i cjelovitost tijekom cijelog razdoblja rada, proizvođači su razvili niz preporuka i pravila za njegu premaza od čvrstog ili aglomeriranog pluta.

Glavni „neprijatelj“ podnih obloga nije pješački promet, već abrazivni fini ulični pijesak. Odlazeći kući, svaka osoba stavlja čestice na potplate. Stalno grebu premaz, oštećuju njegove površinske slojeve, pojavljuju se mali rizici i drugi znakovi trošenja. Stoga proizvođači inzistiraju na poštivanju preventivnih mjera:

 1. Ulazna instalacija blatobrana na silikonskoj, plastičnoj ili tkaninskoj podlozi. Gumeni proizvodi ne smiju se koristiti jer mogu uzrokovati tragove koji se mogu isprati.
 2. Lijepljenje na noge namještaja od podloge od filca ili plastike.
 3. Podovi od zaštitnih otirača na silikonskoj ili tekstilnoj podlozi pod namještajem na kotačima.

  Zaštitni slojevi na namještaj.

Nije dopušteno:

 • Izvršite dnevno mokro čišćenje. Za to je bolje koristiti usisivač.
 • Za čišćenje četke od metle koristite brusne deterdžente ili agresivne kućne kemikalije.
 • Ostavite vodu da se prolije preko površine dugo vremena.
 • Omogućite nagle promjene temperature i vlage. Optimalni radni uvjeti: t = + 15 - +30 ° C, f = 45-65%.

Za podove od pluta treba koristiti posebnu seriju proizvoda za njegu, uključujući:

 • Univerzalna sredstva za čišćenje u obliku koncentrata ili formulacija spremnih za uporabu. Oni ne samo da uklanjaju mrlje od masnoće, nečistoće, već i osvježavaju premaz, uklanjaju statički naboj;
 • Sredstva za duboku obradu, koja djeluju kao sredstva za uklanjanje mrlja i intenzivna sredstva za čišćenje. Uklonite ukorijenjene čestice prljavštine i složenih mrlja od kave, vina, sokova itd.;
 • Lakovi, suspenzije i kitovi na bazi polimera ili voska. Oni stvaraju površinski zaštitni film, djelomično uklanjaju manje rizike i ogrebotine, obnavljaju sloj laka, vraćaju glatkoću premaza.

  Proizvodi za njegu pluta.

Sva su sredstva podijeljena na periva i neizbrisiva, za ručnu ili strojnu obradu. Vrlo je nepoželjno koristiti ih u druge svrhe, inače postoji rizik da se pokvari premaz i neopozivo.

Kako obnoviti pluteni pod

Ako se premaz lakom vidno protrlja, izgubi sjaj i prozirnost, možete ga vratiti vlastitim rukama ili pozvati stručnjake za taj posao. Tehnika uključuje sljedeće korake:

 1. Temeljito brušenje površine finom abrazivnom zrnom do 220 jedinica. U tu svrhu nanesite brusni ili običan brusni papir za ručnu obradu.
 2. Uklonite prašinu s usisavačem i vlažnom, mekom krpom.
 3. Nanošenje prajmera i laka u 2-3 sloja u skladu s uputama. Srednje sušenje između slojeva - nemanje od 6 sati.

Ako je zbog značajnih oštećenja pločica potreban popravak lokalnog područja, najprije trebate potražiti materijal koji je prikladan za boju i strukturu. Problem je u tome što je pluta prirodni premaz, dakle u različitim serijama, a također i zbog stalnog izlaganja sunčevoj svjetlosti, lamele će se razlikovati u tonu i uzorku, ponekad značajno.

Lijepljene pločice se teško uklanjaju, tako da će ih zapravo trebati ukloniti komad po komad. Baza prije postavljanja novog premaza mora se izravnati i premazati. Sredstva se odabiru na temelju vrste baze. Za estrih, cementno-pješčanu smjesu ili cement koji se brzo suši, za ivericu, ivericu - kit za drvo, itd.

Još jedan problem s plutom je odlepljivanje remena. Razlog može biti pogrešno odabrani sastav, kršenje tehnologije ugradnje pa čak i sustava podnog grijanja. U svakom slučaju, oljuštene pločice treba ukloniti, očistiti i osušiti. Baza se čisti, ljepilo se nanosi nazubljenom lopaticom i šipka se zalijepi na mjesto.

Lamele od plutanog laminatazamjenjuju se prema standardnoj tehnologiji- oštećeni elementi se izrezuju kružnom pilom i uklanjaju s dlijetom čekićem. Nova šipka siječe šiljak, ljepilo za spajanje ili PVA se nanosi po obodu, stavlja se na mjesto i puni najmanje jedan dan.


Dakle, briga i obnova poda pluta - nije previše komplicirana i dugotrajna procesa. Ne treba ih zanemariti ako želite seksuspješno je služio mnogo godina.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije