Ispravna ugradnja podnog grijanja termostata i radni uvjeti

Sustav podnog grijanja, ili, "topli pod", je vrsta grijanja prostora, omogućujući vlasniku da održava željenu mikroklimu u sobi, dok izlaže ugodnu temperaturu. Takvi su sustavi opremljeni uređajem koji omogućuje takvo podešavanje.


Važno je napomenuti da je ugradnja termostata toplog poda sasvim moguća bez uključivanja stručnjaka, glavna stvar je pristupiti događaju s punom odgovornošću i ozbiljnošću, ne zaboravljajući na sigurnost.

Što je termostat

Podno grijanje uključuje ugradnju grijaćih elemenata ispod podne obloge i naknadno priključivanje na električnu mrežu. To se ne radi izravno, već preko regulacijskog uređaja - termostata.

Naravno, ovaj sustav grijanja je opremljen senzorom temperature. Ugradnja ovog uređaja provodi se pomoću fleksibilne plastične cijevi koja se ugrađuje izravno u estrih.

Najnoviji modeli termostata opremljeni su sustavom za programiranje, što je dobra vijest. To je vrlo zgodnojer omogućuje vlasniku da odredi kada treba podesiti sustav grijanja na ekonomičan način, a kada ga koristiti u punom kapacitetu kako bi postigao maksimalnu udobnost, na primjer, nakon dugog dana kada se cijela obitelj vratila kući.


Cijena programabilnih regulatora nešto je viša nego kod uobičajenih modela. Međutim, zbog mogućnosti uštede razlika u cijeni se izjednačava nakon 1-3 sezone. Vidi također: "Koji senzor temperature za podno grijanje odabrati i kako ga ispravno instalirati."

Možemo razlikovati sljedeće vrste termostata:

 • Uređaji s ekonomičnim načinom rada. Omogućuje smanjenje temperature u prostoriji u vrijeme kada u njemu nema stanovnika, za određeni broj stupnjeva, što će malo smanjiti potrošnju električne energije.
 • Termostati, dopunjeni programabilnim vremenskim programatorom. Kontrola temperature provodi se pomoću programa za podešavanje vremena. Tajmer šalje naredbe temperaturnom regulatoru i tako podešava snagu grijanja u određeno vrijeme.
 • Inteligentni programabilni regulatori temperature. Na zaslonu ovog zaslona možete postaviti izmjene navedenih načina. Sam uređaj određuje kada i koji program treba izvršiti, na temelju određenih čimbenika.
 • Regulator temperature sa senzorom ograničenja. Pruža mogućnost postavljanja ekstremno niskih i visokih vrijednosti podnog grijanja na određenu temperaturu zraka. Dakle, možete biti upozorenimoguće pregrijavanje uz održavanje integriteta postojećih podova.

Priprema za ugradnju

Prije ugradnje termostata pažljivo pročitajte priložene upute proizvođača. Posebnu pozornost treba posvetiti dijelu za ugradnju, budući da se načela za ugradnju različitih modela regulatora mogu neznatno razlikovati.

Skinite prednji poklopac regulatora, polako, pažljivo uklonite upravljački kotač. U tu svrhu odvijačem lagano zakačite element, a zatim odvrnite vijak. Ako vaš model ima zasune, možete ih jednostavno pritisnuti istim odvijačem i ploča se može ukloniti.


Napomena - ako ne možete ukloniti poklopac, a to ćete učiniti silom - dvaput razmislite. Najvjerojatnije ćete slomiti zatvarače, a uređaj će morati izbaciti. Nemojte žuriti, bolje proučite upute pažljivo, kao što praksa pokazuje, pomaže.

Instalacija termostata grijanog poda podrazumijeva prisutnost sljedećih uređaja:

 • Valovita cijev. Često ova stvar dolazi u paketu. Ako imate iz nekog razloga takav paket nije naveden, morat ćete ga dodatno kupiti. Najbolje od svega, ako je cijev debela 16 mm. Da biste saznali željenu duljinu, izmjerite udaljenost od točke montaže regulatora do mjesta ugradnje termalnog senzora (pročitajte: "Kako odabrati i ugraditi toplinski senzor za topli pod").
 • Odvijač.
 • Pričvrsni vijci.
 • Kutija za montažu.
 • Stupanj gradnje.
 • Pokazivač odvijača. Potrebno je kontrolirati fazu u mreži. Ako želite, možete koristiti bilo koji sličan uređaj.

Značajke ugradnje različitih regulatora temperature

Ako se upoznate s priručnikom za stečeni termostat, ne propustite informacije koje objašnjavaju koliko opreme može poslužiti. Ako planovi izvršavaju ugradnju uređaja u prostoriji s velikim dimenzijama, bilo bi najbolje rasporediti to područje u nekoliko zona i staviti ih u svaki u zasebni regulator temperature. Inače, regulator se jednostavno neće nositi s opterećenjem, a cijela će ideja biti besmislena.


Regulatori se proizvode u različitim konfiguracijama, što u određenoj mjeri određuje redoslijed njihove instalacije. Vidi također: "Samostalna instalacija podnog grijanja - pravila instalacije".

Regulatori temperature mogu se podijeliti sa sljedećim parametrima:

 1. Dizajn . Na tržištu možete zadovoljiti opterećenje uređaja i ugrađeni tip. Za prvi tip nije potrebno napraviti tehnološku rupu.
 2. Vrsta kontrole . Proizvođač predstavlja temperaturne senzore daljinskog, ugrađenog i kombiniranog tipa.
 3. Značajke funkcionalnosti . Postoje jednostavni modeli, kao i oni koji podržavaju programiranje. Stručnjaci napominju da je bolje kada postoji napredna postavka termostata za grijani pod, jer u ovom slučaju korištenje sustava podnog grijanjamnogo ekonomičniji i učinkovitiji.

Neke korisne informacije o električnim žicama

Unutar kutije potrebno je unijeti nekoliko žica s različitim bojama izolacije. Prema standardima, nula je plava, a faza crna. Žica za uzemljenje obojana je u dvije boje - žutu i zelenu.

Za određivanje faze koristite indikatorski odvijač. Osim toga, u vrijeme pripreme, prije ugradnje regulatora podnog grijanja, treba pratiti napon u mreži. Idealno kada je blizu 220 volti.


Zatim trebate podrezati glavni kabel za grijanje i kabel za napajanje. Da biste to učinili, najbolje je koristiti oštar nož ili posebne škare. Odrežite tako da kabeli izlaze iz kutije za montažu negdje 50 mm. Zatim je skinula žice.

Ako model predviđa pričvršćivanje bezvijčanih kabela, dužina skidanja se određuje na temelju preporuka navedenih na kućištu uređaja. Treba paziti da se međusobno ne dodiruju goli kabeli. Najbolje je spojiti žicu za uzemljenje s pletenicom grijaćeg kabela lemljenjem ili stezanjem.

Nakon toga se kabel za napajanje priključuje na termostat koji se montira. Upute o ugradnji termostata za podno grijanje propisuje proizvođač na kućištu ili u priručniku. Uputa se može neznatno razlikovati između sličnih modela, tako da bi shemu trebalo proučavati u svakom od njihpojedinačni slučaj.


Spojite žicu s fazom i pričvrstite je na željeni kontakt u uređaju, obično je označena slovom L. Terminal za neutralnu žicu označen je s N. Međutim, trebate biti oprezni jer postoje vrste sustava u kojima se terminal N koristi za spajanje glavnog grijaćeg kabela. Ova nijansa mora se posebno proučavati s posebnom pažnjom.

Zatim trebate spojiti senzor temperature na terminal sa senzorom. Kao što je ranije spomenuto, nalazi se unutar valovite cijevi. Ako senzor nije izvorno u cijevi, morat ćete ga tamo smjestiti sami.

Tipovi grijaćih kabela:

 1. Dvožilni grijaći kabel skriva dva vodljiva vodiča pod zaštitnom izolacijom. Ovaj tip kabela smatra se prikladnijim od svoje jednosmjerne verzije, jer je spojen na termostat samo na jednom kraju. U ovom kabelu u blizini su 3 žice, od kojih su dvije provodljive, a jedna je uzemljenje.
 2. U jednožilnom kabelu postoji samo jedna vodljiva žica, u pravilu bijela.

Sigurnost

Električni instalacijski radovi moraju se provoditi u skladu s elementarnim sigurnosnim propisima. Nepoštivanje takvog pravila može dovesti do katastrofalnih posljedica.


Glavna pravila uključuju sljedeće:

 • prije izvođenja radova provjerite je li cijela soba odvojenaprostor u kojem je senzor ugrađen je bez struje;
 • ne pokretati uređaj koji je u rastavljenom stanju;
 • rad regulatora podrazumijeva temperaturni raspon od -5 do 40oC;
 • očistiti termostat od prašine;
 • čišćenje aparata mora se obaviti sredstvima bez otapala ili bez benzena;
 • izvršiti popravke, samo ako ste 100% sigurni u svoje sposobnosti, i morat ćete shvatiti kako ukloniti termostat podnog grijanja;
 • uvjerite se da snaga sustava ne prelazi dopuštene granice koje je propisao proizvođač termostata.

Redoslijed ugradnje regulatora

Proces se može podijeliti u niz uzastopnih koraka. Ako slijede, sav posao će proći bez nijansi.


Postoji 5 takvih faza:

 1. Napravite rupu u području pričvršćivanja uređaja - za to je najprikladniji bušilica ili bušilica. Dimenzije ovog uređaja trebale bi omogućiti ugradnju kutije. Osim toga, stvorite kanale za upravljanje kabelima i instalaciju senzora. Instalirajte instalacijsku kutiju u dovršenu rupu.
 2. Sada možete položiti žice. Kabeli za napajanje sustava grijanja trebaju biti priključeni na kutiju i priključiti žice termalnog senzora.
 3. Postavite termostat. To je prilično jednostavno, samo trebate popraviti uređaj u kutiji.
 4. Sada nam trebaspojite glavne dijelove sustava. Ova faza zahtijeva poseban pristup i usklađenost s uputama proizvođača, jer se u svakom pojedinom modelu redoslijed može malo razlikovati.
 5. Vratite prednju ploču, pričvrstite je s priloženim pričvrsnim vijcima. Uz pomoć konstrukcijske razine potrebno je provjeriti je li regulator postavljen strogo prema razini. Zatim možete zatvoriti poklopac i uključiti napajanje. Ako ste sve učinili ispravno, zaslon termostata se uključuje i indikator podnog grijanja svijetli. Nakon toga možete nastaviti konfigurirati kontroler.

Prema stručnom savjetu, moguće je pokrenuti sustav podnog grijanja u trajnom radu samo 3-4 tjedna nakon ugradnje glazure i polaganja podne obloge, tj. Ako sustav grijanja uključite unaprijed, estrih se može proširiti i pod će postati neupotrebljiv.


Vlasnik treba mjeriti otpor između grijaćih elemenata samo posebnim alatom i usporediti ih s preporučenim vrijednostima koje je dao proizvođač. Ako sve zadovoljava, onda samo trebate pričekati konačno kaljenje kravate. Tek tada se gotovi sustav grijanja, opremljen termostatom i senzorom temperature, može pokrenuti u trajnom pogonu.