Od čega se sastoji pod i je li moguće napraviti mješavinu vlastitim rukama

Koristeći samonivelirajuće smjese, pod se brzo i kvalitativno izravnava. Za cijenu su mnogo skuplji od uobičajenog cementno-pješčanog morta. Mogu li vlastitim rukama napraviti samonivelirajući pod i koji će materijali biti potrebni za to? Odgovore na ova pitanja naći ćete u našem članku.

Podne obloge: vrste i njihove značajke

Samonivelirajuće suhe formulacije proizvodi kemijska industrija u velikom rasponu. Potražnja za ovim građevinskim materijalom u potpunosti se može objasniti prednostima u odnosu na tradicionalni estrih.

Samonivelirajući podovi projektirani su tako da:

 • kako bi se osigurala maksimalna obradivost zbog velike pokretljivosti otopine;
 • formiranje monolitnog i glatkog poda jačine 15 MPa;
 • Uštedite vrijeme i trud za izgradnju ravne podloge za daljnje polaganje laminata, linoleuma, podnih obloga i drugih podnih obloga;
 • Pojednostavite uporabu. Nema potrebe tražiti razmjere, izmjeriti potrebnu količinu cementa i pijeska vlastitim rukama, eksperimentalno odabrati frakciju i stupanj čvrstoće. Proizvod je dizajniran u skladu s načelom iz jednog dobro poznatog oglasa: "samo dodajte vodu".

Što je samonivelirajući pod? Osnovne komponente:

 • Vezivo- portlandski cement ili gips. Nakon miješanja s vodom, otopina se postupno pretvara u snažan, otporan na udarce i izdržljiv cement ili gipsani kamen. Ovaj materijal savršeno održava duga opterećenja na kompresiju, trenje, itd.

  Vrste veziva - cement i gips.

 • Mineralna punila- isprani kvarcni pijesak tražene frakcije, šljunak od ekspandirane gline, leteći pepeo i dr. Ova komponenta tvori neku vrstu "kostura" sloja, poboljšava čvrstoću samonivelirajućeg poda, ispunjava volumen, smanjuje koeficijent skupljanja cementnog morta.
 • Različiti aditivi , dajući smjesi određena svojstva. Mogu se podijeliti u 2 skupine:
 1. Polimerni aditivi - modifikatori, plastifikatori, stabilizatori, inhibitori, redisperzije i mnogi drugi. U jednom proizvodu može se kombinirati do 15 različitih aditiva;
 2. Mineralni i organski sastojci. Na primjer, vlakna ili staklena vlakna se uvode u proizvod radi pojačanja. Da bi se usporile reakcije sušenja - vinska ili limunska kiselina, povećati obradivost karbonata.

Sastav tekuće mješavine ovisi o vrsti materijala. Dostupno:

 1. Cementne smjese koje sadrže isključivo bijeli ili sivi cement (portland cement) marke M300-M500.
 2. Mješavine od cementa, gipsa ili gips-cementa, koje kombiniraju dvije vrste veziva: cementni prah ihemihidrat gipsa marke G3-G7. Rijetko - anhidrit (samo u skupim proizvodima). Postotak ovisi o elementu u nazivu materijala koji je prvi naveden.
 3. Samonivelirajući podovi koji se brzo ojačavaju gipsom. Naravno, osnovna komponenta proizvoda je građevinska žbuka.

Sljedeća komponenta su mineralna punila. Ako se koristi kvarcni pijesak, to bi trebao biti riječni ili aluvijalni materijal koji se temeljito prosijava i čisti od stranih uključaka. U stručnoj terminologiji - frakcionirano.

Isprani riječni pijesak frakcioniran.

U skladu s GOST-om 31358-2007 u osnovnim samonivelirajućim podovima koristi se proizvod maksimalne veličine zrna do 2,5 mm. Za završne sastave, ovaj se pokazatelj izračunava kao. Debljine sloja prevlake. U prosjeku - 0,25-0,6 mm.

Za lagane mješavine koriste se nisko specifična punila. Od toga možete napraviti pod u prostorijama sa slabim ili starim nosivim konstrukcijama. Najčešće je zgnječena ekspandirana glina, perlit i druge slične tvari.

I na kraju, posljednja skupina su dodaci. Proizvođači u pravilu ne koriste složene sastave, jer je nemoguće predvidjeti točnu reakciju svih elemenata u masovnom sastavu. Minimalni set - plastifikatori, modifikatori, držači vode, sredstva protiv pjenjenja, ljepila, usporivači usisavanja.

Kako vlastitim rukama napraviti samonivelirajući pod

Samonivelirajuće samonivelirajuće smjese smatraju se najtežima uzalud.i osjetljivi na kvalitetu smjese sirovina. Bilo koja komponenta može utjecati na protok, skupljanje, taloženje (odvajanje) i druge parametre.

Nijedna tvrtka ili postrojenje nikada neće objaviti točan recept formule. Tehnolozi i laboratoriji u doslovnom smislu miligrama odabiru jedinstveni sastav, istraživanja se provode tijekom godina. Stoga su te informacije poslovna tajna.

Na internetskim stranicama proizvođača polimernih aditiva mogu se pronaći tzv. Osnovne formulacije suhih građevinskih smjesa. Primjerice, na stranici grupe poduzeća VELKOMS + dan je sljedeći sastav samonivelirajućeg poda:

Skupni pod sa Agitanom P 803 Sirovi gr.
Portlandski cement 15.00
Lijevani jasen 5,00
Mali dio Ca karbonata 6,00
Kvarcni pijesak 0,1-0,4 mm = F 34 50.00
Veća frakcija Ca karbonata 18.00
Winnapas 5023 L (5011 L) 2.00
Peramin SMF-20 (plastifikator) 1.00
Agitan P 803 (antipjenica) 0,5-0,9
Metilceluloza Tiloza H 300 P2 0,03-0,1
Količina vode za miješanje: oko 180 ml. po 1 kg suhe mješavine

Sve se čini jednostavnim - pomiješajte i pripremite se. Ali postoje mnoge "zamke". Kakav portland cement? Marka, klasa, vrsta, nečistoće, stupanj stvrdnjavanja, brušenje, gustoća materijala?

Nadalje, leteći pepeo - kako će točno reagirati s aditivima? Kako će to utjecatigranulometrija smjese, koliko će povećati vrijeme postavljanja jedne ili druge vrste cementa? Koji će postotak smanjiti otpornost na smrzavanje?

Leteći pepeo jedna je od sastavnica samonivelirajućeg poda.

Kalcijev karbonat (kreda) doprinosi obradivosti, ali također zahtijeva više vode. A s predoziranjem, kao što je poznato, cementni mort se rasprostire ili nastaje velika količina etringita. Kao rezultat toga, pod brzo pukne i buja. Ne bi li bilo logičnije zamijeniti ga "korisnijim" aditivom?

Polimerni aditivi također postavljaju pitanja. Jesu li potrebni u tekućem ili suhom stanju? U kojem redoslijedu mijesiti, itd.

Slične informacije mogu se naći na web stranici CEM EUROCHEM-1

- - - - - - - - - Agitanski antipjenač P 803 ili Defomex AP 122 Ukupno:
Mineralne komponente Cementni estrih za primarne izravnavajuće podove Samonivelirajući podovi na bazi portland cementa Samonivelirajući podovi na bazi gipsa
Portland Cement M500 D0 30,0 18,5 40,0
Aluminijski cement (Fondu Lafarge 40% Al2O3) - 11,5 - -
Leteći pepeo - 7.8 -
CaSO hemihidrat gips4´ 0,5 H2O - 6,5 - 43,0
Vapnenac CaCO3ili kvarcno brašno 10-20 mikrona - 19.4 10,0 10,0
Kvarcni pijesak 0,1-0,4 mm 20,0 40,7 35.2 42,0
Pijesak od kvarca ili vapnenca 0,4-2,0 mm 39,0 - - -
Drobljeni kamen od 2-8 mm 10,0 - -
Aditivi
Redisperzivni kopolimerni prah Neolith P 5000 - 2,00 2.50 2.50
Mecelose FMC 60150 Celulozni eteri 0,02 0,05 0,05
Stabilizator Starvis 3003 F - 0,02 -
Melment F supersoftener 0,83 - -
Superplastifikator Melment F 15 G - - 1.00
Hiperplastifikatori Melflux 1641 F ili 2651 F - 0,20 0,15 -
Kompenzator skupljanja Hibidan P ili Metolat P 861 0,68 -
0,1 0.20 0.30 0,1
Litijev karbonat - 0,10 - -
Vinska kiselina - 0.20 - 0.15
PAN Ricem 2,5 dtex 4 mm 0,05 - - -
Aditiv za proširenje Denka CSA 20 - - 4.00 -
100 100 100 100
Voda: 23.0 20.0 22.0 18,5

Formulacija komponenti 15-21 je impresivna. Ali još uvijek je potrebno pronaći i kupiti, a ne u industrijskim, već u malim pakiranjima.Usmjerenost se zapravo odnosi na velikog kupca materijala, a ne na maloprodaju. A cijena polimera je znatna. Stoga proizvođači uvijek pokušavaju izabrati recept kako bi konačni proizvod bio što jeftiniji.

Građevni aditivi za polimere u limenkama.

Neki čitatelji mogu naznačiti da je u određenim regulatornim aktima (GOST i SNiPs) moguće pronaći približne formule i metode proračuna. Prema tvrdnjama samih tehnologa, u tim dokumentima postoje greške i one ozbiljne. Na primjer, u GOST-u 5802-86, izračun kapaciteta zadržavanja vode je netočan. Pogreška može biti do 20%. Jednaka važnost ima oprema.

Dakle, postaje jasno da nije samo teško napraviti samonivelirajući pod kod kuće - to je nemoguće! Da biste to učinili, morate biti barem tehnolog s iskustvom ili, u ekstremnim slučajevima, "as" znanosti o betonu i cementu.

Tehnologija industrijske proizvodnje

Iznad nismo spomenuli samo opremu. Mnogo ovisi o tehnološkom kompleksu: kvaliteti smjese, sastavu, pa čak i vijeku trajanja.

Samonivelirajući podovi proizvode se kako slijedi:

 1. Pijesak koji ulazi u spremnik provjerava se raspodjela veličine čestica i zatim se prenosi u komoru za sušenje. Nakon toplinske obrade sadržaj vlage u materijalu ne smije prelaziti 0,5%.

  Sušenje pijeska u posebnom bubnju.

 2. Osušeno punilo se dijeli na frakcije koje koriste cijeli sustav sita.Istovremeno se testira i vezivo.
 3. Pomoću složenog kompleksa za doziranje mjeri se potrebna količina pijeska, cementa, drugih komponenti i šalje u miješalicu prisilnog djelovanja.
 4. Masa se određeno vrijeme temeljito miješa i šalje u spremnik gotovog proizvoda ili pakira u vrećice.

Očito je da tehnologija proizvodnje također nije jednostavna. Gotovo je nemoguće ponoviti ga vlastitim rukama kod kuće. Stoga je bolje ne pokušavati uštedjeti novac, nego kupiti gotove visoko kvalitetne samonivelirajuće podove.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije