Što se sastoji od inženjerske ploče i koje su njezine prednosti nad nizom


Na tržištu podnih obloga posebna kategorija je višeslojni završni materijal. Ova klasa također uključuje tzv. Tehno-niz ili inženjersku ploču. Što je to i koje su njegove prednosti - pročitajte u našem članku.

Tehničke specifikacije

Kombinirani premazi za drvo smatraju se stabilnijim od uobičajenog čvrstog polja. U Europi, oni se nazivaju modularni, to jest, kombinirajući čvrstu i pomiješanu s punila drva. Jedan od najzanimljivijih "predstavnika" ove kategorije je inženjerska ploča. Što je u tome posebno i što privlači? Da vidimo.

Technomassif se sastoji od dva sloja:

Osnove ležaja

To je šperploča otporna na vlagu, breza, razreda I ili ekstra. Debljina sloja varira od 6 do 16 mm. Uzduž perimetra izrezane su tri vrste priključaka za zaključavanje: utor-utor, utor-utor (utor za utor) i "klik-on" format.

Ukrasni furnir

Rez od vrijednih vrsta drva 2,5-7 mm. Budući da površina mora biti otporna na abraziju, udar i mehanička oštećenja, koriste se čvrste sorte kao što su hrast, jasen, tikovina i druge. Što je sloj deblji, to je veći broj nadomjestaka koje će premaz izdržati. Na primjer, inženjerska podna ploča s korisnim slojem od 5 mmOmogućuje do 4 postupka brušenja i ažuriranja.

Struktura inženjerske ploče.

Iznad, premaz se obrađuje zaštitnim lakom ili smjesom ulje-vosak. Kako bi se naglasila tekstura podnog materijala u tvornici, koriste se različite dekorativne tehnike: pušenje, četkanje, bojenje itd.

Budući da se inženjerska ploča proizvodi i kao samostalni proizvod i kao narudžba, njegove se dimenzije znatno razlikuju:

  U duljini - od 50 do 600 cm,
 • po širini - od 12 do 45 cm,
 • Debljina - od 12 do 20 mm.

Za usporedbu, debljina podne obloge ne prelazi 16 mm, duljina je 3 m. Tehno-masiv je tako stabilan i izdržljiv da se može proizvesti u bilo kojoj veličini bez opasnosti od oštećenja deformacije. Sama ta činjenica prisiljava mnoge da se odluče za inženjerski pod.

Zakrivljena inženjerska ploča u unutrašnjosti.

Navedi još jednu zanimljivu karakteristiku modularne pokrivenosti. Kao što znate, sada je moderno naglasiti prirodnost završnog materijala, njegovu teksturu i boju. Za to je parket podvrgnut četkanju, struganju, nijansiranju, pečenju, pa čak i imitaciji crvotočina i jakim abrazijama. No, proizvođači inženjerske ploče otišli su još dalje i ponudili nisu standardne pravokutne trake, već krivotvorene, kao na slici ispod.

Prilikom sastavljanja, formira se platno s neravnim uzdužnim žljebovima, što je tipično za dno dasaka, izrađeno u cijelosti ručno.

Prednosti i mane tehno-niza

Tehnička ploča - izvrstan završni materijal. I dokaz ove tvrdnje je cijeli niz prednosti u odnosu na analoge:

 1. Visoka razina geometrijske stabilnosti prevlake koja smanjuje rizik od deformacije lamela;
 2. Širok raspon formata, zahvaljujući kojima možete odabrati pokrivenost za sobe s osnovnim razlikama;
 3. Raznovrsnost dizajna i dekora. U asortimanu se obrađuje po tvorničkoj metodi i čiste lamele, na čijoj površini kupac može pokriti bilo kojim sredstvom za drvo;
 4. mogućnost višestruke obnove (brušenja) i obnove (zamjena oštećenih područja);

  Struganje inženjerske ploče.

 5. Trajnost - prosječni vijek trajanja visokokvalitetnih premaza je 20 godina, a maksimalni do 40 godina;
 6. Moguće je izraditi proizvode po narudžbi u odabranim veličinama i nijansama;
 7. Različiti načini ugradnje: ljepilo, kombinirano, pričvršćivanje, zaključavanje, ključ itd. Osim toga, dopušten je palubni i kovrčav stil, na primjer, riblja kost, kvadrati itd.
 8. Kompatibilnost s sustavima podnog grijanja: voda, termomati.

Masti inženjerske zajednice:

 • Visoki troškovi u usporedbi s drugim modularnim premazima;
 • složen postupak sastavljanja i rastavljanja;

Ove dvije pozicije mogu otuđiti potencijalnog kupca, ali valja upamtiti da kvalitetni završni materijal dugo služi iu potpunosti opravdava ulaganje u njega.

Metode montaže inženjerskih ploča

Iznad smo primijetili da je neosporna prednost tehno-niza raznolikost mogućnosti sklapanja premaza. One uključuju:

Ljepilo

Koriste se jednostruke ili dvokomponentne polimerne smjese. Kao osnova, svaki izdržljivi, čvrsti i čak materijal će odgovarati: estrih, šperploča, iverica, OSB. Iznimke su samonivelirajući podovi od žbuke i podloga od plute (zbog svoje mekoće). Prije rada potrebno je ne samo pripremiti temelj što je više moguće, nego i napraviti preliminarni proračun i nacrt plana.

Kombinirano: ljepilo i zatvarači

Postoji izbor:

 • Ljepilo i pričvršćivači (igle, vijci, čavli). Ljepljiva smjesa se nanosi na bazu, a hardver se usmjerava u utore svake trake pod oštrim kutom. Savršena kombinacija za izdržljiv pod;
 • Ljepilo se nanosi na podlogu i umetak s ključem kako bi se spriječilo pomicanje podnih dasaka i osigurala čvrsta veza. Ova metoda je prepoznata kao najpraktičnija i vrlo dugotrajna, ali rezultat je vrijedan truda.

"Plutajući"

Inženjerski niz s spojnicama za zaključavanje nije često napravljen, to je u osnovi prilagođeni položaj. Ako kupci žele brzo i uz minimalne troškove dobiti kvalitetnu, pouzdanu pokrivenost, tada tvornice mogu proizvesti seriju. Instalacija se provodi standardnom palubnom metodom pomoću podloge.Istodobno, dimenzije ploča ne bi trebale biti veće od 2,2 metra kako bi se olakšao rad rukovateljima i osigurala čvrsta kružna vezanost brave. Preduvjet je savršeno pripremljena baza i prisutnost dilatacijskih spojeva duž perimetra.

Za detaljnije upoznavanje s tehnologijom ugradnje preporučujemo čitanje članka:Tehnologija polaganja inženjerskih ploča .

Dakle, shvatili smo što je inženjerska ploča. Ne zaboravite da je površina premaza - čvrsti furnir, tako da će svaka daska biti malo drugačija od sljedećeg uzorka, teksture ili sjene. No, sastavljen kat zbog toga izgleda prirodno, lijepo i apsolutno jedinstveno.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije