Koju terasu najbolje odgovara

Prirodno drvo se često koristi kao kućni ukras. Na ulici se koristi za zidne zgrade. Uobičajena terasa na ploči nije prikladna - ne služi dugo na otvorenom, jer temperaturne fluktuacije, vlažnost vode do deformacija i truljenja drva. Ne otklanjajte problem i posebne formulacije koje se koriste za impregnaciju drva. Zbog toga postoji i posebna ploča za terasu.


Vrste brodskih podova

Sve dok se nisu pojavili kompozitni materijali u kojima je plastika kombinirana s celulozom, na tržištu je postojala isključivo terase od ariša i egzotičnih vrsta drva (za više informacija, "Kako popraviti ploču s terase od ariša - upute za ugradnju").

Zbog posebne gustoće i zasićenosti smole, otporna je na propadanje i temperaturne promjene. No, unatoč tome, drvo ostaje sklono anizotropiji - neujednačenom skupljanju tijekom sušenja i vlaženja.

Koristi se za polaganje podne obloge na otvorenom prostoru i termoviziju. Ovaj materijal se dobiva preradom drva pod visokom temperaturom (unutar +125 - +190 stupnjeva). Tijekom tog procesa njegove se osobine mijenjaju, odnosno jačina se povećava dvaput,i apsorpcija vode je također smanjena. Zbog toga je skupljanje i bubrenje vlakana drva minimalno.


Kao rezultat temperaturne transformacije, takva ploča za terase i verande služi nekoliko desetljeća, gotovo bez gubitka svojih izvornih karakteristika. Nesumnjiva prednost ovog materijala je atraktivna nijansa koja se dobiva nakon toplinske obrade.

Za ono što se događa, danas je najrasprostranjenija i najzahtjevnija terase, drvo i polimerna proizvodnja.

Ove ploče se sastoje od 50-60% celuloznih vlakana, ponekad od drvenog brašna. Ostatak materijala su pigmenti i polimerne komponente. Anizotropija praktično nije svojstvena ovim pločama, budući da u njima nema strukturirane celuloze, već služi kao punilo polimerne baze.

Kombinacija polimera i drva poboljšava kvalitetu oba materijala - na primjer, plastika postaje manje podložna oštećenju sunčeve svjetlosti.


Plastični podovi odlikuju se lijepim izgledom i dobrim performansama (više: "Plastični podovi - upute za ugradnju"). Ne deformiraju se, ne oštećuju se vlagom, sunčevim zrakama, padom temperature i drugim nepovoljnim čimbenicima koji su prirodni za otvoreni prostor.

Osim toga, polimernipodne ploče su otporne na abraziju i statičko opterećenje. Lako se brine o takvom podu: dovoljno je oprati ga četkom i toplom vodom. Vidi također: "Kako pokriti oplatu - opcije obrade."


Prednosti koje polimerna podna ploča ima za terasu:

 • prirodnost i ekološka prihvatljivost (u sastavu nema formaldehida i olova);
 • površina ne klizi;
 • trajnost (30 ili više godina);
 • nije potrebna nikakva dodatna kemijska obrada;
 • veliki izbor tekstura i nijansi;
 • otpornost na niske i visoke temperature (lako može izdržati čak 40 stupnjeva mraza);
 • ne zahtijeva lakiranje ili premazivanje bojom;
 • nisu izloženi gnojnim bakterijama;
 • bez napora se reže, slaže i rastavlja.

Širina terase odbora, u pravilu, čini 135-147 milimetara, debljina - 22-28 milimetara, duljina - 1,5-6 metara. Za njegovo oslobađanje koriste se sljedeće vrste polimera - PVC, polipropilen i polietilen. Vidi također: "Koja je debljina podne ploče pogodna za pod."


Posljednja je jeftina komponenta, a ploča na bazi je manje izdržljiva i izdržljiva. Osim toga, klizi malo i podložna je paljenju, a površina se brže istroši.

Najskuplji i najbolji polimer je PVC - terasasta podna ploča iz nje ispada jaka, jaka i izdržljiva, ne klizi i ne zapali se. srednjiopcija - polipropilen, njegove karakteristike zauzima srednji položaj između polietilena i PVC-a.

Opseg

Ove ploče služe ne samo za izradu podnih obloga na verandama i terasama, već i na lođama, krovovima, postavljene su oko bazena, uređene su u šetnicama u vrtovima.


Oni se koriste ne samo u običnim stambenim zgradama: materijal je savršen za terase u restoranima i kafićima, igrališta, pristaništa. Ponekad se koristi kao materijal za oblaganje fasade.

Proizvođači brodskih podova

Do danas, na tržištu ima mnogo opcija za podove, koje se razlikuju ne samo po teksturi i boji, već i po kvaliteti. Veliki izbor je koristan za kupce, jer možete odabrati odgovarajuću vrstu materijala, ali u isto vrijeme, postoji rizik za kupnju robe niske kvalitete.

Stoga biste trebali znati kako odabrati palubu koja je najbolja od predloženih opcija. Prije svega, preporuča se kupiti materijal od poznatih proizvođača - naravno, takve podne daske su skupe i smatraju se elitnom klasom, ali je njihova kvaliteta potvrđena međunarodnim certifikatima. Iz carinske deklaracije o teretu možete saznati o zemlji podrijetla - prodavatelj je dužan dostaviti kopiju na zahtjev kupca.


Kompozitni brodski pod danas proizvodi mnoge tvrtke iz različitih dijelova svijeta. Najpoznatiji su: Terradeck, MixWood, Deckra, Terrapol, Alta-Step (Rusija), Twinson, LG Woozen(Koreja), AGT (Turska), Legro (Mađarska), Mirradex (Malezija), Bruggan (Belgija), brusilica, Relazzo Classic (Njemačka), Terranson (Kina)

Ponekad se kaže da u Švedskoj i Francuskoj ne proizvode WPC podove, a proizvodi koji se u tim zemljama proizvode, zapravo su proizvedeni u Kini.

Termobard TM Thermory se proizvodi u Estoniji, u Francuskoj - ThermoWood, Chocowood - u Rusiji.

Procijenjene cijene

Cijena različitih vrsta drva je različita. Na primjer, terasa odbora od bora košta od 1000 rubalja, a od ariša - od 900 rubalja po kvadratnom metru. Palubni materijali elitne klase WPC troškova od 2.900 rubalja po kvadratnom metru, ekonomska klasa - oko 1.500 rubalja. Vidi također: "Što je palubna daska za terasu - mi biramo."


Toplinski obrađena ploča također nije jeftina - cijene počinju od 1600 rubalja po kvadratnom metru, a dosežu 4000. Cijena ovisi o tome što je debljina ploče, a ne samo o vrsti drveta.

Instalacija

Ovaj materijal ima osobitost - površina jedne od njegovih strana je glatka, druga je užlijebljena. Može ga koristiti bilo koja stranka, ali važno je imati na umu da reljef ne klizi toliko.


Tehnologija montaže je sljedeća:

 1. Prije polaganja potrebno je izravnati podlogu.
 2. Montirajte trupce od drvenih materijala ili kompozita na njega, promatrajući korak od 35-50 centimetara (ovisi o debljini ploče, budući da ne bi trebalo biti progiba).
 3. Ako se ploče ugrađuju pri visokoj vlažnosti,između podnih dasaka ostaviti razmak od 4-6 milimetara za protok vode. Na onim mjestima gdje se trupovi nalaze uz zid, razmak treba biti 15-20 milimetara. Podloga od betona treba imati nagib od 1-2 stupnja u smjeru od zgrade.

Ploča za terasu, kao i na fotografiji, može se složiti na dva načina: zatvorena i otvorena. U prvoj izvedbi, daske za podove su pričvršćene na trupce sa spajalicama iznutra, au drugom su učvršćene izvana antikorozivnim vijcima.

Kada se kupi brodska ploča, dimenzije treba odabrati ovisno o karakteristikama prostorije i osobnim željama. U svakom slučaju, bez obzira na odabrani način instalacije, između podnih dasaka ostaje mali razmak, koji je potreban za ispuštanje vode.