Pod na trupcima ili estrih - shvatimo što je najbolje

Planirajući obaviti popravak, vlasnici nekretnina često odlučuju promijeniti stari pod u novi, razmišljaju o tome koji će od aranžmana ostati. Odabir najboljeg estriha ili poda na trupcima utječe, kao financijska strana problema, i tehnologija ugradnje.


Mogućnosti uređenja podnih obloga

Danas postoje 3 načina postavljanja poda:

 • mokri estrih;
 • suhi estrih;
 • konstrukcija na drvenim trupcima.

Te se tehnologije aktivno koriste tijekom popravka i polaganja podnih obloga, a svaka od njih ima niz razlika koje se odnose na metode ugradnje i karakteristike korištenih građevinskih materijala. Prema riječima stručnjaka, odgovor na pitanje: estrih ili zaostatak, koji je bolje jednoznačan:
raspored podova na trupcima ima neupitne prednosti u usporedbi s druge dvije gore navedene opcije.

Značajke cementnog estriha

Estrih s cementom: koristi se dulje vrijeme tijekom popravaka kako bi se izravnala površina poda.

Obavlja druge funkcije:

 • skriva cjevovode;
 • potiče ujednačenu raspodjelu toplinskih izolacijskih opterećenja;
 • sudjeluje u rasporedu kosina
 • čini bazu urednom, praktičnom i glatkom, dajući joj povećanu čvrstoću


S druge strane, ova mogućnost polaganja podne obloge ima ozbiljne nedostatke:

  1. Cementni estrih se temelji na mokrom postupku, jer se zidovi, strop i površine u prostoriji u blizini susjeda mokre.
  2. Potopljena otopina se suši dulje vrijeme - vrijeme izlaganja je oko mjesec dana.
  3. Teško je živjeti u stanu u kojem ova tehnologija funkcionira, jer je popraćena pojavom velike količine prljavštine i prašine, a oslobađanje od trajnog zagađenja nije lako.
  4. Postolje za sušenje ne dopušta dulje završavanje podne obloge.
  5. Čak i uz dobru izvedbu radova, cementni estrih ne daje idealan rezultat, stoga postoji potreba za korištenjem posebnih samonivelirajućih smjesa za izradu temelja, čija je cijena visoka.
  6. S tehnološke točke gledišta, glazura je složen postupak ugradnje, budući da je potrebno pripremiti bazu, izraditi temeljni premaz, postaviti bljeskalice, mijesiti otopinu, pričekati odgovarajuće vrijeme za stvrdnjavanje smjese.
  7. Izvršite točan izračunkoličine materijala koje mogu biti potrebne je prilično teško.


  Ako se kao način polaganja poda odabere ugradnja mokrog estriha, treba provjeriti koliko je dobro obavljen rad. Inače, baza se neće mijenjati, bit će potrebno demontirati je, što će vlasnika imovine koštati značajan iznos.

  Značajke rasporeda suhog estriha

  Nedavno se pojavila tehnologija popravljanja poda, uključujući i ugradnju suhog estriha.

  Usporedimo li ga s premazom cementa i pijeska koji se dugo koristi, valja napomenuti da ima nekoliko prednosti. Raspored suhog estriha je čist, jer nema prašine, krhotina i vode. Prikupljaju pod pomoću ove tehnologije u najkraćem mogućem roku, a izrađeni temelj može se koristiti odmah nakon završetka radova.


  Suhi estrih uz pozitivne karakteristike ima i nedostatke. Oni su prvenstveno povezani s korištenjem rasutih komponenti. Činjenica je da je ravnost obloge osigurana fino ekspandiranom glinom. No, ovaj rasuti materijal u nekim slučajevima daje neujednačeno skupljanje: u zoni intenzivnog kretanja stanara pod počinje se deformirati i kvaliteta premaza postaje lošija. Istovremeno, pojavljuje se plijesan zbog činjenice da papir koji je položen na ploču od gipsanih vlakana postaje plodno tlo gljive. Pročitajte i: "Kako napraviti podnu oblogu na drvenim zaostacima na podu."

  Konačnu odluku o odabiru vrste kravate bit će lakše napraviti ako znate karakteristike mokrih i suhih verzija.


  Potrebno je pažljivo i polako proučavati glavne točke:

  1. Ako se odabere mokri estrih, potrebna je pomoć stručnjaka za instalacijske radove, dok ga svatko tko želi stvoriti temelj pomoću suhe tehnologije može izvesti.
  2. Otopina za mokro oblaganje brzo se stvrdnjava i neiskorištena smjesa se više ne može koristiti. Sušite košuljicu posteljice postupno u nekoliko faza.
  3. Pod, opremljen na bazi cementa, ima loše karakteristike u pogledu očuvanja toplinske i zvučne izolacije. Proširena glina koja se koristi za stvaranje suhe površine, savršeno upija zvukove i sprječava gubitak topline.
  4. Mokra podloga ne dopušta ugradnju na druge podne obloge. Budući da claydite pripada rasuti materijal, toplo pod, mnoge komunikacije, električni ožičenje može biti smješten u suhu bazu.

  Drveni podovi na trupcima

  Odgovor na pitanje: "Pod na lagu ili estrih - što preferirati?" Može se naći ako pogledate dizajnerska rješenja za svaku od opcija, njihove prednosti i nedostatke. Drveni podovi i pod pomoću cementnog estriha također su popularni kod kuće.

  Glavni pozitivni aspekti konstrukcije trupaca su sljedeći:

  • dostupnostsposobnost izrade apsolutno glatke površine;
  • ušteda materijala, te u skladu s tim smanjenje novčanih troškova;
  • stvaranje uvjeta za polaganje u potpolju inženjerskih komunikacija, električnih instalacija;
  • dobra zvučna izolacija i učinkovitost toplinske izolacije;
  • smanjenje opterećenja podova u stambenim zgradama u pogonu;
  • mogućnost izgradnje višeslojnih stropova.

  Izgradnja stropa na trupcima dopušteno je montirati na različite materijale za bazu - opeke, krovni materijal, drvene blokove. Fiksiraju se pomoću sidrenih vijaka na jednostavan način.


  Kako bi se tijekom rada pod ravnomjerno ravan, treba koristiti lasersku razinu. Ostali slični građevinski alati ne mogu dati izvrsne rezultate. Baza za podove od krovnog materijala ili opeke, pričvršćena okvirnim sidrom ili polipropilenskim čavlima, ne može dugo izdržati cijelu strukturu. Nakon otprilike 3 mjeseca, počet će slabiti i stvarati pucketave zvukove.

  Kada se donese odluka da je pod na ušicama ili košuljici bolji, potrebno je znati da pri uvođenju prve opcije postavljanja podne obloge, ugradnju treba obaviti iznimno iskusan stručnjak, jer zbog tehnoloških značajki zahtijevaju gotovo draguljarsku točnost. Nije svaki majstor u stanju urediti takvu podnu strukturu koja se sastoji od oblogematerijala različite debljine i veličine, uz poštivanje postojećih građevinskih propisa.

  Pozitivno je to što je moguće rastaviti konstrukciju ako pod nije pravilno izveden na trupcima. Istovremeno se građevinski materijali mogu koristiti iu budućnosti, jer ostaju netaknuti.


  Izgradnja novog dizajna podova na trupcima je jednostavna. Potrebno je pripremiti drvene blokove, ivericu, daske. S ekološkog stajališta, drvo kao građevinski materijal je čisto, dugo vremena ne mijenja svojstva. Između poda i podnožja formira se prazan prostor, u kojem zrak stalno struji. Zbog toga se integritet i izvorno stanje drvnih materijala neće promijeniti.

  Značajke podesivog poda

  Podesivi podovi s nekoliko prednosti omogućuju vam stvaranje savršene površine. Sidro korišteno u procesu rada osigurava ih što je moguće čvršće. Faze obavljanja posla su jednostavne i jasne.

  Prednosti ovog dizajna:

  • lako se okuplja vlastitim rukama, bez uključivanja profesionalaca;
  • ugradnja poda može se obaviti u roku od jednog do dva dana, a za sušenje mokrog estriha potrebno je oko mjesec dana;
  • podesivi pod (kao na slici) omogućuje uklanjanje inženjerskih komunikacija u tehnološkom prostoru;
  • uz njegovu pomoć, možete značajno poboljšati zvučnu izolaciju prostorije;
  • ona imamala težina, tako da je dopušteno ugraditi u zgrade s slabim podovima;
  • ova oplata je idealno rješenje za prostore u kojima je poželjna čistoća tijekom postupka ugradnje, budući da nema vlaženja površine, ne ispušta se prašina ili prljavština;
  • može izdržati opterećenje do 2,5 tona po kvadratnom.


  Istina, osim prednosti, podesivi pod ima nedostatke, ali oni su beznačajni: u slučaju kršenja instalacijske tehnologije kao posljedica deformacija, mogu se pojaviti škripanje i udarci (za više informacija, "Kako napraviti podne obloge vlastitim rukama").

  Savjeti za odabir podnog dizajna

  1. Pri odabiru konstrukcije za naknadno polaganje podne obloge potrebno je uzeti u obzir visinu prostorije, materijal za podove, potrebu privlačenja stručnjaka i troškove instalacije.
  2. Kada se odlučuje o izboru podnih obloga na gredama ili na estrihu, neće biti suvišno upoznati se s radnim i potrošačkim karakteristikama korištenih materijala. Potrebno je napraviti izbor u korist trajnih proizvoda.
  3. Kada se instalacijski radovi obavljaju ručno, trebali biste se upoznati s relevantnim snopovima i savjetovati se sa stručnjacima.