Knauf Suhi estrih


Njemački proizvođač Knauf suhe podne obloge postavljen je kao Superfloor, pogodan za upotrebu u suhim i vlažnim područjima, čija temperatura unutar njih ne pada ispod + 10 stupnjeva.

Osim materijala za 4 vrste suhih estriha - Alpha, Beta, Vega i Gamma, tvrtka Knauf proizvodi alate za tu tehnologiju (2 vodilice i jedno klizno pravilo u osnovnoj konfiguraciji).

Međutim, originalni proizvodi marke su skupi, dok se popravak može obaviti pomoću GVL listova bilo kojeg proizvođača, s plastičnom folijom, trakom za prigušivanje i ekspandiranom glinom iz najbliže trgovine građevinskog materijala. Alat je aluminijsko pravilo od 1,5 - 2 m i profil od GVL sustava (obično u stalak 2,7 x 6 cm).

Knauf uređaj za suhu glazuru u slojevima

U albumu tehničkih rješenja Superfloor materijala proizvođača, suhi estrih poda Knauf je predstavljen u četiri verzije s različitim sastavom „kolača“ strukture:

 • Alpha- na ravnim podovima ili pločama koje su prethodno izravnane sa samonivelirajućim podom, samo se dva sloja GVL listova koriste bezhidroizolacija filmova;
 • Beta- također na ravnim podovima, ali akustični (obično zvučno-apsorbirajući) materijal se polaže ispod ploča od gipsanih vlakana;
 • Vega- sustav za neravnu osnovu, sadrži sloj ekspandiranog glinenog pijeska, na koji su postavljeni dva sloja ploča GVL;
 • Gama- zvučna izolacija se postavlja ispod ploča od gipsanih vlakana, zatim se vrši hidroizolacija filma i punjenje glinom.

Varijante kola Superfa Knauf.

Važno! Izgradnja Knauf Superfloor-a je plutajuća, tako da je za sve ove mogućnosti obvezna prigušna traka na obodu zidova na spojevima.

U praksi, najčešće korištena tehnologija je polaganje prema mogućnostima Vega i Gamma. Ekspandirana glina je jeftinija od samonivelirajućeg poda, a osim izravnavanja poda, dodatno poboljšava akustička svojstva podnih ploča:

Tehnologija

Superfildovi

Broj slojeva Opterećenje preklapanja (kg /m2 ) Indeks izolacije buke u zraku R (dBa) Smanjeni indeks buke strukturne L (dBa) Debljina konstrukcije (cm)
Alpha 2 GVL 24 52 60 2
Beta 2 GVL + porozni zvučni izolator 28 53 55 3 - 5
Vega 2 GVL + ekspandirana glina + polietilen 36 53 58 4
Gama 2 GVL + porozni zvučni izolator + polietilen + ekspandirana glina 60 55 55 5 - 11

Važno!Ako je u projektu postavljen topli pod, postavlja se na vrh Knauf suhog estriha. Prije polaganja pločica, površina GVL ploča je pakirana s kontinuiranim slojem debljine najmanje 2 mm s posebnim elastičnim sastavima, na primjer, NivelirShpakhtel 415 tvrtke Knauf.

Značajka suhi estrih za različite podne obloge.

Tehnologija oblikovanja

Za razliku od vlažnih i polusuhih estriha, Superfield se polaže mnogo brže. Na suhom estrihu već možete hodati tijekom ugradnje ploča GVL. Ova opcija pruža ne samo visoku održivost strukture, već i skrivene komunikacije ispod nje. Kutija i ostale suhozidne konstrukcije ne dobivaju vlagu, jer nema mokrih procesa, prozori se ne zamagljuju, čak ni kod slabe ventilacije.

Priprema baze

Knauf podnu ploču suhog tipa treba pregledati kako bi se utvrdila oštećena područja. Slijed operacija u ovoj fazi je:

 • uklanjanje rastresitog betonskog sloja ili obrada posebnim pripravcima (temeljni temeljni prodor);
 • brtvljenje smjesa kitova pukotina, spojeva i šavova prema potrebi;
 • otprašivanje i uklanjanje mrlja od ulja;
 • sušenje vlažnih područja betona.

Priprema temelja.

Važno! Za Superfield Alpha verziju bez ekspandiranog glinenog pijeska potrebno je izravnati ploče sa samonivelirajućim podom.

Horizontalna razina razine

Za suhi podni estrihKnauf ne može koristiti metodu podcjenjivanja najviše točke horizontalne razine, budući da je nemoguće izvesti GVL listu "na nulu". Stoga će podizanje razine gotovog poda biti najmanje 2 cm na vrhu.

Osim toga, proizvođač Knauf preporučuje najmanje 2 cm sloj ekspandiranog glinenog pijeska za ravnomjerno raspoređivanje radnih opterećenja. Stoga će za opcije Gamma i Vega uspon poda biti minimalno 4 cm.

Horizontalno bušenje izvodi se kako slijedi:

 • laserska razina ili konstruktor ravnine ugrađuju se u istoj prostoriji tako da greda prodire u zidove susjednih prostorija;
 • jedna linija je nacrtana na proizvoljnoj visini u svim prostorijama kućice /stana;
 • mjere se udaljenosti od te crte do ploča poda, a nalazi se gornja točka (minimalna veličina prema rezultatima mjerenja);
 • obod zidova se lijepi s prigušnom trakom, čiji gornji rub treba biti 2 cm iznad oznake podne obloge;
 • gornja linija vodoravne razine prenosi se na traku mjernom trakom uzimajući u obzir navedene vrijednosti debljine suhog estriha.

Rezanje razine.

Savjet! Pri korištenju katera ravnina nije potrebno napraviti liniju, a sve naknadne radnje moguće je izvršiti s uključenim uređajem, fokusirajući se na lasersku zraku.

Hidroizolacijski, izolacijski i akustični materijali

Ovisno o akustičkim i termodinamičkim karakteristikama pločePreklapanja u suhom kolaču za estrih mogu sadržavati različite materijale. Stoga se uklapaju u slijed:

 • materijal koji apsorbira buku ili izolira zvuk izravno na ploču poda;
 • plastična folija s preklapanjem traka minimalne 15 cm, čiji rubovi ulaze u zidove 2 cm iznad razine poda (trče pod traku amortizera), u nedostatku akustičnog materijala, prekriva pod;
 • toplinska izolacija - povrh prethodnih slojeva ili jedne plastične folije.

Hidroizolacija suhog estriha.

Važno! Ne trebate ojačati suhe estrihe, ne koriste se konture toplog poda u njima. Svi vodovi inženjerskog sustava koji prolaze kroz strop su omotani trakom za prigušivanje.

Zatrpavanje mrvice od ekspandirane gline

Kako bi se smanjili troškovi rada, sabirni materijal Compaveit primjenjuje se na prethodne slojeve suhog kolača na sljedeći način:

 • uz zidove - niveliraju se trakama od 10-20 cm za ugradnju svjetionika;

  Punjenje traka duž zidova.

 • na udaljenosti od 1,5 - 2 m od prethodnih traka - za drugi i naredne svjetionike;

  Sljedeće prometne trake.

 • ugradnja svjetlosnih signala je poseban alat proizvođača Knauf ili montažni profil od 2,7 x 6 cm za GVL sustave;
 • između svjetionika - većina ekspandiranog glinenog pijeska ispada iz vrećica između vodilica i prethodno je izravnana četkom;

  Odbacivanje ekspandirane gline između svjetionika.

 • nakon čega je potrebno napraviti završno poravnanje po pravilu, preurediti barove svjetionika, ponoviti operaciju po cijelom prostoru sobe.

  Izravnavanje rasutog materijala posebnim alatom.

Važno! Kada se koristi konvencionalni pocinčani profil, tragovi polica ostaju u sloju Compavite, koje treba izravnati. Knaufovim specijalnim alatom možete izbjeći ovu operaciju - vodilice su postavljene na vrh ekspandirane gline, a pravilo ima poseban profil (utori duž rubova), tako da nema tragova svjetionika.

Kod sloja debljine više od 5 cm preporuča se zbiti rasuti materijal s nabijačem prije završetka poravnanja.

Postavljanje listova GVL

Za razliku od vlažnih estriha, zapovjedniku je lakše kretati se po ekspandiranoj glini stavljajući nekoliko komada ploče od gipsanih vlakana veličine 50 x 50 cm, tako da nije potrebno početi polaganje materijala od ugla do vrata.

Za razliku od konvencionalnih GVL ploča, proizvođač Knauf proizvodi EP elemente - dvije ploče zalijepljene s ofsetom od 5 cm, a zbog pomaka, preklopljena veza se prema zadanim postavkama dobiva između susjednih redova.

Tehnologija ugradnje gornjeg tvrdog sloja suhog estriha ima oblik:

 • prva ploča je postavljena u kutu, naborima s dvije strane uz zidove su prethodno izrezani;

  Ugradnja prvog panela.

 • sljedeće ploče- spojeni spojnicama, na koje je ljepilo prethodno naneseno, a zatim fiksirano pomoću samoreznih vijaka s korakom od 15 - 20 cm.

  Stavljanje ljepila na rub ploča

Važno! Proizvođač dopunjuje Superpol sustave samoreznim vijcima 3,9 mm, 19 - 45 mm (100 komada u kutiji) s oznakom MN.

Pričvršćivanje spojeva pomoću samoreznih vijaka.

Nijanse superpolja Knauf

U idealnom slučaju, suhi estrih mora biti postavljen na svim područjima stana odjednom. Budući da će se u mjestima spoja s vratima iz gline izlijevati ekspandirana glina. Međutim, u praksi se Superfloor montira u zasebnim prostorijama, pa se koristi sljedeća metoda:

 • u otvoru odgovara komadu profila ili šipke tako da taj element u potpunosti prolazi ispod ploče od gipsanih vlakana;
 • profil /šipka je pričvršćena na podnožje (s tiplama ili vješalicama na podnu ploču).

  Čvor susjedstva suhe spojnice do vrata.

Dakle, rasuti materijal je u potpunosti ograničen na krutu kutiju, ne može se dovoljno naspavati ispod gornjeg sloja.

Važno! Čak i lagane pregrade ne smiju se naslanjati na Knauf Superfloor, pa se moraju postaviti prije postavljanja suhog estriha.

Stoga je Knauf suhi estrih cjelovit sustav s detaljnim uputama za ugradnju u albumu tipičnih rješenja proizvođača. Međutim, možete izraditi vlastitu strukturu iz običnih listova.GVL bez posebnih alata.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije