Može li se pod laminat postaviti pod koji se zagrijava vodom i kako to najbolje učiniti

Instalacija sustava podnog grijanja, bilo električnog ili na bazi vode, od potrošača zahtijeva znatne materijalne izdatke, tako da često ne može priuštiti takve troškove. Međutim, lamelirane ploče postaju sve dostupnije kupcima po cijeni, štoviše, imaju brojne prednosti.


Ali ako kombinirate polaganje podnih obloga i grijanje, u cjelini, sve se čini ne tako neodoljivim ili nepraktičnim. Nadalje, u materijalu ćemo reći je li moguće samostalno ugraditi topli pod ispod laminata, te kako izvesti te radove bez angažiranja stručnjaka.

Optimalno rješenje za kombiniranje grijane prevlake

Iako je sam laminat izdržljiv, međutim, postoji niz ograničenja za njega u kombinaciji s podom koji se grije vodom:

 • Laminirane ploče su vrlo osjetljive na visoku vlažnost, iako su vrlo izdržljive. Međutim, trenutno se na tržište plasiraju vodootporne vrste laminata koje nisu sklone deformaciji zbog vlage.
 • Polaganje laminata na podu s toplom vodom moguće je samo ako postoji posebna podloga. Neke vrste podloga su neprihvatljive za uporabu utakvim uvjetima, na primjer, materijal od plute. Međutim, postoji niz sintetičkih podloga koje izvrsno rade sa zaštitom laminata od vlage pri polaganju na pod tople vode.


Neki kupci sumnjaju da li je pod laminatom moguće napraviti topli pod, jer:

 • instalacija takvog sustava grijanja je prilično skupa;
 • za ispravno funkcioniranje grijanog poda, preporučljivo je uzeti pomoć stručnjaka;
 • potreba za autonomnom ugradnjom grijanog poda s njegovom naknadnom integracijom u opći sustav grijanja, koji uključuje cijeli skup radijatora, cjevovod s armaturama i zaobilaznicama, filter, pumpu i kotao.

Prednosti takve kombinacije

Ako namjeravate postaviti lamelirane ploče na betonsku podnu podlogu, preporučljivo je napraviti dodatnu izolaciju, jer niti vodonepropusni sloj niti podloga neće moći zaštititi takav premaz od hladnoće. Pod koji se zagrijava vodom ispod laminata omogućit će vam da izvedete podnu izolaciju vrlo visoke kvalitete (čitajte također: "Što je podloga za grijani pod i kako se koristi").


Što se tiče troškova ugradnje takvog sustava grijanja, sa sigurnošću se može reći da će se svi troškovi nastali tijekom procesa popravka isplatiti tijekom sljedeće sezone grijanja. A ako pod laminat instalirate pod koji se zagrijava vodom vlastitim rukama, možete još više uštedjeti na troškovima profesionalnog rada.

Kako položiti pod koji se zagrijava vodom

Najčešće se grijani podovi s vodenim krugovima grijanja slažu na jedan od četiri načina:

 1. Sustav drvenih regala . U tom slučaju, vodeni krug se postavlja između zaostataka, pri čemu su prethodno napravljeni utori ispod cijevi u njima. Sloj tanke šperploče postavljen je na vrh kontura, na koji će se polagati podloga za laminat. Alternativno, umjesto iverice, može se upotrijebiti tvrda podloga (za više informacija, "Kako napraviti toplim podom preko drvenih zaostataka vlastitim rukama"). U tom slučaju izmjenjivači topline nisu potrebni.
 2. Modularna drvena konstrukcija . U ovoj izvedbi, na tržište se stavljaju gotovi cijevni sustavi s zastojima. S tako toplim podnim sustavom potreban je dodatni sloj za polaganje podloge za laminat, ali možete koristiti i krutu podlogu bez sloja (pročitajte: "Koja podloga za topli pod je prikladnija"). Ovaj dizajn zahtijeva ugradnju izmjenjivača topline, koji može poslužiti kao širok metalne ploče.
 3. Polistirenski toplinski izolirani pod- koristi ne-metalne, ali polistirenske cijevi.
 4. Polaganje u betonski estrih . Ova metoda postavljanja podnog grijanja je najčešći, jer estrih u ovom slučaju služi kao izmjenjivač topline i hidroizolacija. S ovom tehnologijom, elementi za grijanje vode ugrađeni su u debljinu estriha.

Bez obzira dali sumnjate da li je moguće staviti toplopod ispod laminata, ili su sigurni u svoju odluku, za opremanje takvog grijanja zahtijevat će prisutnost obveznih atributa zajedničkog sustava grijanja. Vidi također: "Kako ispravno staviti topli pod s vodenim krugom."


Potrebna je dostupnost:

 • kolektor koji distribuira toplinske tokove u slučajevima kada u sustavu postoji više krugova;
 • glavni kolektor, zbog čega je topli pod priključen na zajednički sustav grijanja;
 • integrirani kolektor;
 • crpka koja osigurava odgovarajuću razinu tlaka u krugu.

Treba napomenuti da je značajan nedostatak podnog sloja koji se postavlja ispod laminata njegov mali prijenos topline, što nije dovoljno za potpuno zagrijavanje prostorije. Da bi se taj problem sveo na minimum, bolje je odabrati premaz debljine 2-3 mm. Ipak, takvi se pokazatelji preporučuju za polaganje na pod koji se zagrijava vodom. Vidi također: "Koji je laminat bolji za topli pod - odaberite optimalni materijal."

Detaljan opis postupka oblikovanja

Kao i kod bilo kojeg popravka, prije ugradnje grijanog poda s vodenim elementima potrebno je pripremno pripremno razdoblje.

Odabir tehnologije polaganja

Da biste utvrdili da li možete staviti topli pod ispod laminata, potrebno je pojasniti pojedinačne parametre sobe i uzeti u obzir sljedeće nijanse:

 • Maksimalna duljina konture ne smije biti veća od 100 metara, u suprotnompumpa nema dovoljno snage da pumpa vodu u takvom volumenu.
 • Ako je potrebno podijeliti sustav grijanja vode na nekoliko krugova, potrebno je osigurati da ne bude više od 40 m2područja po krugu. Što je kraća svaka kontura, to bolje.


Često koriste nekoliko elemenata za grijanje:

 • puža;
 • zmija;
 • kutna zmija;
 • dvostruka zmija.

Treba napomenuti da je učinkovitost grijanja slične duljine konture praktički neovisna o njegovom načinu polaganja. Ipak, svaki od profesionalnih majstora bira jednu ili drugu shemu na temelju svojih preferencija i praktičnosti njezine provedbe.

Posao

Redoslijed ugradnje podnog grijanja je sljedeći:

 • Pripremite grubi betonski pod. Uklanjaju smeće, zatvaraju sve pukotine i žlijezde, žbuku i poliraju bazu, ako je potrebno.
 • Dno poda se suši kako bi se dobila optimalna razina vlage.
 • Položiti hidroizolacijski sloj. Poželjno je za tu svrhu koristiti neprekinuti lim izolacijskog materijala. Ako to nije moguće, spojevi na obje strane se lijepe s građevnom trakom.
 • Krug vode raspoređen je po površini poda, ne zaboravljajući ugradnju osjetnika temperature vode u sustav.
 • Nakon instalacije, cjelokupni sustav se provjerava na operativnost provođenjem probnog rada.
 • Preko cijeviUlijte tanki sloj završne košuljice, nakon čega je dobro izravnan.
 • Kada je završni estrih potpuno suh, može se postaviti još jedan sloj vodonepropusnog sloja.
 • Zatim se podloga stavi ispod lameliranog panela.
 • Kada je sve spremno, možete početi sastavljati pod.

Rezultati

Dakle, odgovarajući na pitanje je li moguće postaviti laminat na toplom podu, sa sigurnošću se može reći da takav tandem postaje sve popularniji i traženiji jer kombinira ekonomske i praktične koristi za kupca.

Prednost ovog sustava je u tome što se takav sloj kao laminat može lako potpuno ili djelomično rastaviti ako sustav grijanja ne uspije i ako su potrebni hitni popravci.


Međutim, napominjemo da polaganje laminata ne znači nužno istodobnu ugradnju sustava grijanih podova. Međutim, ako odlučite opremiti takvo dodatno grijanje u svom stanu, laminat će biti najbolja opcija kao završna podna obloga.