Kako postaviti laminat uz ili preko - izbor metode polaganja

Laminirani podovi više nisu inovacija i velika je potražnja mnogih vlasnika kuća. U članku će se raspravljati o tome kako postaviti laminat: duž ili preko, jer to pitanje proizlazi iz neiskusnih rukovatelja.


Proces polaganja laminata

Bez obzira na to koji je smjer polaganja laminata odabran, ugradnja takve obloge provodi se prema sljedećoj shemi:

 1. Ploče se mogu montirati samo na ravnu površinu. Dopušteni diferencijal ne može biti veći od 5 milimetara.
 2. U nekim slučajevima potrebno je postaviti sloj vodonepropusnog filma, što znatno povećava troškove ugradnje.
 3. Gaz mora biti očišćen od prljavštine, prašine i prljavštine prije polaganja.
 4. Kada postavljate laminat, ne zaboravite postaviti podlogu ispod poda. Debljina materijala ne smije prelaziti 5 milimetara. Ako laminirane ploče imaju debljinu od 8 do 12 milimetara - debljina podloge treba biti u rasponu od 4 do 5 milimetara.


Preporučljivo je odabrati podlogu i način polaganja na temelju klase kupljenih premaza.

Složene lamelirane ploče

Bez obzira na to kako je laminat postavljen: po ili preko, paneli se mogu pričvrstiti na dva načina:

 1. Na mješavini ljepila , kao najjednostavnije PVC pločice ili pločice.
 2. Pomoću plutajuće metodepomoću brava spojeva tipa “Click” i “Lock”.

Izbor između polaganja laminata duž i preko

Neiskusan slagač može, pri odabiru najboljeg načina postavljanja laminata, orijentirati u smjeru sunčevih zraka koji ulaze u prostoriju kroz prozorske otvore. To će pomoći kontrolirati kako se prirodno osvjetljenje vizualno percipira na dva različita načina polaganja podne obloge.


Prikladnije je pri izboru načina postavljanja laminata: duž ili preko prostorije koristiti metodu uzdužne montaže. Razlog za ovaj izbor je vrlo jednostavan: ako stavite laminat preko sobe, onda će sunčeve zrake okomite na njega odabrati sve zglobove što je više moguće (pročitajte i: "Kako napraviti spoj između laminata i laminata - što koristiti"). Takav premaz će biti vrlo teško nazvati estetski, jer će svaki šav na podu isticati na fotografiji i na vizualnom pregledu.

Alati za polaganje laminata

Bez obzira na to kako postaviti laminat: duž ili preko sobe, za rad će trebati sljedeći setalati:

 • električna ubodna pila ili pila. Ne možete koristiti drvenu pilu jer će veliki zubi uništiti dekorativni sloj na površini laminiranih ploča;
 • dugačak mjerni uređaj;
 • škare s dugim noževima;
 • oštro izoštren nož;
 • spojni elementi: čavli, vijci;
 • vrpca, užeta ili vrpce za ribolov;
 • drvene klinove i šipke;
 • alati za crtanje;
 • kvadrat;
 • gumirani ili lagani čekić. Drugi se može koristiti isključivo s gumenom brtvom, tako da se, kada udari u ploču, ne ošteti. Opasnost od deformacija odnosi se posebno na spojnice za zaključavanje koje su dizajnirane za povezivanje panela zajedno. Vidi također: "Koja vrsta alata za polaganje laminata je potrebno."

Ugradnja laminata s brtvenim zglobovima

Nakon što je odlučio kako postaviti laminat: duž ili preko, potrebno je proučiti značajke ugradnje ovog premaza. Najčešće korišteni sustav slaganja s sklopivim bravama. Do danas, laminat od bilo kojeg proizvođača sa sličnim načinom montaže panela. Takve brave se nazivaju "klik", odlikuju se povećanom snagom i trajnošću. Vidi također: "Koje su vrste laminatnih brava - vrste i razlike?"Polaganje ploče s takvim pričvrsnim elementima je vrlo jednostavno i njihov je vijek trajanja velik. Ovaj spoj daje minimalni razmak između lameliranog materijalaploče, ali čak ni to neće uštedjeti od vizualnog odabira šavova pri polaganju poda okomito na sunčeve zrake koje ulaze u prostoriju. U skladu s tim, tip brave ne utječe na to kako najbolje postaviti laminat: duž ili preko.

Redoslijed ugradnje s bravama "klik"


Polaganje laminiranih ploča s bravama "klik" izvodi se na sljedeći način:

 1. Mjeri se širina prostorije , uzimajući u obzir kompenzacijski razmak između poda i zida, koji bi trebao biti oko 1 cm. To će stvoriti plutajući pod bez rizika da će se deformirati kako temperatura raste i ploče se šire. Ako površina prostorije prelazi 12 četvornih metara, debljina razmaka za nadoknadu trebala bi se povećati prema sljedećoj shemi: 1,5 milimetara po metru dužine prostora.
 2. Zatim je potrebno izračunati širinu lameliranih panelaretka koji će odgovarati posljednjem.
 3. Potrebno je početi polagati iz krajnjeg lijevog kuta prostorije , a prvi red treba biti postavljen izbočenim dijelom uz zid.
 4. Ranije smo već odlučili kako najbolje postaviti laminat , što znači da bi se instalacija trebala provoditi uzdužno usporedno s prirodnom rasvjetom. Svaki sljedeći red mora biti položen s pomakom od 30-40 centimetara u odnosu na prethodni. To će vam omogućiti da ravnomjerno rasporedite opterećenje na podni namještaj, uređaje, stanovnike.
 5. Između njih, lamele se spajaju pod kutom od 45 stupnjeva . Tada se gornja ploča spušta, a karakterističnim klikom postaje jasno da je fiksna.
 6. Nadalje, ponavlja se algoritam djelovanja . Kao posljednji redak potrebno je postaviti prešane laminirane ploče karakteristične širine. Također je dopušteno obrezati ploče i po dužini.

Značajke ugradnje s priključkom "Lock"

Brava “Lock” se koristi na istom principu kao i “Click”, ali samo s jednom razlikom: ploče se paralelno međusobno udaraju po “šiljcima u utor”. Opet, ne zaboravite koji način staviti laminat, jer šavovi između panela su dostupni s ovom metodom instalacije. Vidi također: "Kako položiti laminat - slijed polaganja vlastitih ruku."

Lijepljenje

Način polaganja laminata na mješavinu ljepila je manje popularan od plutajućeg.

Ima nekoliko nedostataka:

 • povećana složenost instalacije;
 • dodatna potrošnja na mješavinu ljepila;
 • nakon polaganja nemoguće je demontirati poklopac i postaviti ga natrag;
 • mješavina ljepila ne podnosi zagrijavanje, a zatim se laminat na ovaj način ne može polagati preko podnog grijanja.


Slijed slaganja:

 1. Svako ljepilo koje je zahvaćeno na površini panela mora se odmah ukloniti vlažnom krpom.
 2. Nakon lijepljenja 3-4 reda slojevitih ploča potrebno je prekinuti2-3 sata prije potpunog sušenja ljepila.
 3. Ako premaz nije premješten i pravilno postavljen, instalaciju možete dovršiti.
 4. Zadnji red mora biti postavljen pomoću poluge kako bi se pažljivo postavio red u području između zida i poda.

Ostale značajke ugradnje

O činjenici da laminat treba postaviti paralelno sunčevoj svjetlosti koja ulazi u prostoriju.


Također vrijedi spomenuti niz drugih značajki:

  Gore spomenuto slaganje ploča okomito na zrake sunca koje prodiru kroz prostoriju omogućuju vizualno proširenje prostora. Na fotografiji i tijekom osobnog pregleda soba će izgledati prostranija.
 1. Također je moguće postaviti ploče na nepravilan način, ako to zahtijeva određeni raspored.
 2. Ako razmotrimo polaganje ploča u odnosu na zidove, a ne osvjetljenje, tada se pri polaganju po duljini može vizualno produljiti prostor i širiti ga u širinu.

Rezultat

U članku se detaljno opisuju postojeće metode polaganja laminata i njihove značajke. Također riješiti pitanje kako položiti laminiranih ploča: u duljinu ili širinu. Vrlo često, način instalacije je odabran prema dizajnu, koji je izabran da završi sobu. Izbor ostaje isključivo za vlasnika kuće.