Kako montirati terasastu ploču od ariša - upute za ugradnju

Ovaj članak će detaljno opisati kako popraviti palubu od ariša, za one koji žele dobiti sličan premaz. Najjednostavnije je koristiti arišnu pločastu ploču kao pokrivač za terase, sjenice u vrtu, staze itd.


Arišni podovi

Ovaj materijal se smatra optimalnim za polaganje na otvorenim površinama koje su redovito izložene prirodnim podražajima. Takav premaz moguće je koristiti čak iu privatnoj kupaonici ili vanjskom tušu, budući da su značajke konstrukcije i ugradnje ploče takve da se na njoj ne nakuplja vlaga.

Premaz ne klizi i stoga je apsolutno siguran za uporabu. Razmotrimo kako popraviti terasastu ploču od ariša kako bi se dobio kvalitetan, udoban i izdržljiv premaz. Izvedena je ugradnja terase s ariša u određenom nizu.

Odabir materijala i alata

U početku se pripremaju materijali za polaganje i sklapaju alati potrebni za rad. Jasno je da pokupite materijalkvaliteta, ali je još uvijek potrebna prilagodba.


Za to, kupljena brodska ploča mora biti ispisana i ostavljena na ulici, ili postavljena pod šupu za 1-2 dana. To će uzrokovati optimalno stanje ploča, jer se one mogu skupljati i širiti zbog temperaturnih promjena.

Za rad morate imati sljedeći set alata: električna bušilica, pila, odvijač, mjerni uređaji, odvijač, olovka itd.

Priprema podloge za polaganje

Ploča s arišnom terasom postavlja se na ravnomjernu i pouzdanu osnovu koja će se morati stvoriti u njenom odsustvu. Vanjska prezentabilnost i vijek trajanja premaza ovise o kvaliteti takvog nosača. Svatko će svakako poželjeti gostima prikazati novi spol ili objaviti fotografiju na društvenoj mreži.

Prilikom ugradnje izravno na tlo potrebno je zbiti i izravnati podlogu. Najlakši način da to učinite je vibrotrombiranje. Nakon postupka nanosi se 10 centimetarski sloj šljunka ili šljunka na područje koje se tretira. Sličan nasip je izravnan sa 5 cm slojem pijeska.


Rezultat je vrsta jastuka, koji je polaganje ojačane mreže. U tom slučaju, temelj može biti betonski estrih ili ploče položene na rešetku. Važno je da ova baza ima određenu kosinu koja se koristi kao odvod za oborine i drugotekućina.

Kako bi konstrukcija bila što stabilnija, instaliran je lag Na temelju trupaca se ugrađuju specijalni podesivi nosači, koji se zatim drže tiplama.

Značajke odabira i ugradnje zastoja

Instalacija dnevnika vrši se prema određenim pravilima. Za to se koriste metalne ili drvene šipke s vlagom do 25 posto.

Ako su trupci odabrani za učvršćenje ploče za terasu od ariša, preporuča se odabrati rešetke iz istog drva.


Bez obzira na vrstu drva, materijal je potrebno tretirati antiseptikom, a krajnje dijelove šipki impregnirati voskom spojem koji će ih zaštititi od pucanja. Osim činjenice da se trupci moraju odabrati i pripremiti, također ih je potrebno pravilno postaviti.

Za ovaj postupak postoji određeni skup pravila:

  • kontakt drvenastih elemenata konstrukcije s tlom je neprihvatljiv;
  • treba promatrati jednaki razmak između zaostataka i jasno se mora održavati razina gornjeg dijela svakog nosača.

Udaljenost između susjednih barova najbolje je odabrati od 40 do 70 centimetara. Šipke bi trebale biti paralelne jedna s drugom, jer mala odstupanja mogu dovesti do neravnomjernosti premaza.


Visina se može podesiti odabirom trupaca veće ili manje debljine. Kao i za maksimalno opterećenje na premaz, a zatim za poboljšanje ove značajkeMožete, smanjujući udaljenost između susjednih zaostataka (pročitajte: "Kako montirati brodsku ploču na trupce - slijed instalacije").

Preporučuje se pričvršćivanje nosača s tiplama ili vijcima, a međusobno se u kutovima spajaju trupci. Udaljenost od tla do površine mora biti najmanje 4 centimetra kako bi se osigurala dobra ventilacija.

Ugradnja premaza na potporne trupce

Postoje dva glavna načina polaganja: otvorena i zatvorena.

Prilikom ugradnje daske od ariša, upute izgledaju ovako:

  • pričvršćivači će biti vidljivi na površini poda, a vanjski sličan premaz će nalikovati podu s zakovicama;
  • kao spone preporučuje se uporaba samoreznih vijaka s premazom protiv korozijskih procesa;
  • montažne rupe moraju biti izbušene u ploče unaprijed, nakon označavanja trupaca. Na jednoj ploči treba imati najmanje 8 nosača. Svaka ploča mora početi u jednom zaostajanju, a završiti na drugom, tako da se premaz ne ometa pri hodu po neobrađenim područjima. Vidi također: "Kako ispravno popraviti podnu ploču pomoću vijaka."

Što se tiče postavljanja arišne terase na zatvoreni način, izvana je mnogo atraktivnija od vanjske instalacije, jer su spojni elementi skriveni ispod poklopcaruke “).


Na fotografiji ili vizualnim pregledom takav premaz izgleda mnogo bolje, ali stil je prilično kompliciran. Kao spojni element koristi se poseban element - "kopča". Izvana, takva učvršćenja nalikuju metalnim pločama s antikorozivnim premazom.

Po kvadratnom metru pokrivenosti morat ćete primijeniti 15-20 nosača. Njihov položaj može dovesti do činjenice da će same ploče biti postavljene dijagonalno ili palubno (čitaj: "Pričvršćivanje terasnih ploča vlastitim rukama").

Dijagonalni premaz uključuje postavljanje ploče pod kutom od 45 stupnjeva. Učinak kretanja je vizualno stvoren, ali će proći dugo vremena i pažljivo provesti polaganje. Potrošnja materijala u ovom slučaju je mnogo veća, jer svaka ploča mora imati idealnu duljinu i pristati s ostalima na jasno označenom mjestu.

Način postavljanja palube znači da će ploče biti paralelne jedna s drugom i sa zidovima. Ova metoda je praktičnija i ekonomičnija, jer praktički nije potrebno rezati materijal.

Upute za ugradnju podova

Pri polaganju ploče s terasom od ariša, uputa izgleda ovako:

  1. Nakon što ste pripremili potporanj, potrebno je odabrati način polaganja ploča. Zatim se prva ploča postavlja na bazu s udaljenosti od 1,5 cm od zida. Zatim se fiksira odabranim zatvaračima.
  2. Zatim morate instalirati skrivene kopče ipričvrstite ga vijcima - prvo na ploču, a zatim na snop pod kutom od 45 stupnjeva.
  3. Naknadne ploče moraju se postaviti kako bi se počele pritiskati na šipke. Između ploča treba se držati zavarivanja od 4-7 milimetara, kojima se može upravljati pomoću raznih umetaka. Moguće je pričvrstiti ploče na šiljke prethodno ugrađenog pričvršćivanja gumenim čekićem.
  4. Posljednja ploča je fiksirana analogno prvom.

Zaštita premaza od različitih vrsta izloženosti

Maksimalni dugi vijek trajanja takvog premaza postiže se ako se materijal obrađuje posebnim sredstvima na bazi prirodnih ulja.

Nakon završetka stylinga, potrebno je provesti dvoslojni tretman prednjeg dijela. Time se ne dopušta da se premaz vremenom zatamni i ispušta pod utjecajem sunčeve svjetlosti i visoke vlažnosti. Slične impregnacije zaštitit će premaz od stvaranja gljivica.

Kako bi se sačuvala svoj prezentabilna boja za arišnu pločastu ploču, na površinu se nanose različite bezbojne impregnacije, koje će postati ne samo zaštitni premaz, već i stvoriti učinak ujednačene boje.

Trošak tih sredstava ovisi o vrsti profila materijala. Na primjer, baršunasti profil zahtijeva 10% više za visokokvalitetnu obradu ulja.

Ukupno

Polaganje terasastih arišnih dasaka nije jako komplicirano, ali zahtijeva preciznost i izdržljivost.Ako ne odstupate od uputa, možete postići kvalitetnu pokrivenost u najkraćem mogućem roku.

U slučaju određenih poteškoća, najbolje je kontaktirati stručnjake koji će preuzeti odgovornost za izbor materijala i sve faze rada, počevši od pripreme i završetka obrade položenog premaza.