Što gumeni podovi odabrati i kako se montirati

Ponekad je potrebno stvoriti vrlo izdržljivu podnu oblogu koja može izdržati znatna mehanička opterećenja i imati veliko trenje. Također mora biti otporan na vlagu, otporan na agresivnu kemiju i minimalni koeficijent ekspanzije. Sve ove zahtjeve ispunjava gumena podna obloga koja je prikazana na fotografiji.


Vrste gumenih prevlaka

Postoji nekoliko vrsta materijala, a svaka od njih ima značajke instalacije. Gumirani podovi su udobni i moderni, mogu biti opremljeni na ulici. Ali nemoguće im je nositi tepisone na bazi gume, jer nemaju gore navedena svojstva (pročitajte: „Gumirani tepih praktično je rješenje za mnoge prostorije“).

Najpopularniji je materijal položen u rolne. Izrađena je od tanke gume, ne može se zaštititi od hladnoće i buke, ali ipak, savršeno podnosi vlagu. Premaz često dolazi s posebnim urezima koji povećavaju silu trenja. Zbog toga je apsolutno nekliza, čak i pri visokoj vlažnosti.


Istodobno, valjana gumena podna obloga ne podnosi značajna mehanička opterećenja i nije otporna na različite agresivne tvari, stoga je njen opseg ograničen na sobe s malim opterećenjem.fizički utjecaji.

Drugi tip materijala su moduli izrađeni od posebne debele gume, slične PVC pločicama ili zagonetkama. Osim uobičajenih osobina koje su karakteristične za valjane materijale, one također imaju osobine - to su načini da izdrže povećana mehanička opterećenja, učinke kiselih i drugih agresivnih sredstava.


Sve specifikacije su navedene u uputama. Usprkos činjenici da gumeni moduli imaju dobru zvučnu izolaciju, ne preporučuju se kao izolacija. Vidi također: "Mekane vinilne podne pločice - izvorno rješenje za pod."

Izvodi se i bešavni sloj gumenih granula. Gumena obloga stvorena je u širokom rasponu prostorija, ali njihova glavna svrha je uređenje igrališta, sportskih dvorana, trijema, verandi i jednostavno otvorenih parcela, primjerice u blizini bazena, sjenica.

Gumeni premazi:

  • nemojte trpjeti visoku vlažnost, sunčevu svjetlost;
  • su sigurnije u usporedbi s drugim vrstama materijala koji se koriste na ulici:
  • ne skliznuti, a ozljede su teže dobiti u jesen, što je važno ako trebate opremiti igralište ili bazen. Vidi također: "Kakav mekani pod za djecu u sobi odabrati."


Nesumnjiva prednost svih gumenih prevlaka je nedostatak sposobnosti za provođenje električne energije, zbog čegaproširiti opseg njihove primjene. Njegova vrsta bira se ovisno o uvjetima rada, tako da prednosti materijala ne postaju nedostaci. Vidi također: "Kakvu vrstu podova za dvorane je bolje odabrati."

Ugradnja gumene obloge

  1. Prvo, podna površina se pažljivo priprema i izravnava. Najlakši način da to učinite je uz pomoć smjese za izravnavanje koja daje optimalan rezultat.
  2. Podovi moraju biti očišćeni od prljavštine i prašine. Glatka i čista površina je potrebna kako bi podnice postale lijepe, pouzdane i izdržljive, pa se ovoj fazi rada mora pažljivo pristupiti.
  3. Zatim se na pod nanesemo tanki sloj ljepila i ostavimo da se potpuno osuši. Izbor adhezivnog sastava mora se pristupiti odgovorno, budući da guma ima određena svojstva, odnosno potrebne su posebne ljepljive tvari. Ako se gumeni parket postavi u obliku valjka, ljepilo se prvo nanosi na podlogu i tek tada se materijal širi. U slučaju modula, situacija je upravo suprotna - na samu ljepilo se primjenjuje sama guma, a ne baza.
  4. Da bi se guma sigurno učvrstila u valjcima, koristi se gusti valjak. Što se tiče pločica, ona je prilagođena veličini s drvenim čekićem.

Oni nastoje takve površine učiniti besprijekornima, ali ako je potrebno, dopušteno ih je zapečatiti posebnim sastavom sirovine i fiksirati ih grijačem. U tu svrhu se obično koristi mali vulkanizator.Umjesto toga možete koristiti i lemilo.


Posebna pozornost posvećena je izboru ljepila. Preporuča se kupiti istodobno s materijalom, ali i od istog proizvođača. To osigurava maksimalno prianjanje, što je važno tijekom instalacije.

Neke podne obloge od gume ne moraju biti lijepljene. Oni imaju veću težinu i stoga se snažno zalijepe za površinu. Ako je potrebno, takav se materijal može lako ukloniti, premjestiti na drugo mjesto, a sam postupak instalacije je uvelike olakšan.

Glavni nedostatak takvih podova je prilično visoka cijena u usporedbi s drugim vrstama gumenih podova. Ali ako uzmemo u obzir praktičnost njihove uporabe i dugi vijek trajanja, onda je ova cijena više nego opravdana. Vidi također: "Što je kvarcni vinil za pod i kako ga položiti."


Gumeni podovi - izdržljivi i pouzdani. Instalacija je vrlo jednostavna, a ovim se radom lako možete nositi, štedeći na građevinskim uslugama. Osim toga, moderni materijali izgledaju vrlo atraktivno, i mogu istaknuti unutrašnjost kuće.