Kako zamijeniti jednu laminatnu ploču - opcije popravka poda

Slojeviti premaz ima mnoge prednosti, uključujući visoku čvrstoću i otpornost na mehanička naprezanja. Nakon nekog vremena pod može djelomično postati beskoristan i onda morate riješiti problem kako zamijeniti oštećeni laminat.


Obnova površine pojedinih letvica

Laminat se dijelom zamjenjuje pridržavanjem tehnologije, što ovisi o vrsti materijala za završnu obradu i posebnim značajkama uređaja za zaključavanje. Radove treba poduzeti odgovorno kako ne bi pokvarili sustav fiksiranja i susjedne lamele.

Prije zamjene laminatne ploče bez rastavljanja poda, potrebno je proučiti prirodu oštećenja premaza i odrediti kako je redekoracija moguća. Činjenica je da se manje štete mogu popraviti bez demontaže lamela.

Mali površinski defekti uključuju ogrebotine. To su manje ozljede kozmetičke prirode. Možete ih sami popraviti. Za popravak morate imati sljedeće alate - lopaticu i nož za ugradnju.


Iz materijala koji su vam potrebni:

 • ljepilo;
 • voštana kreda;
 • boja;
 • brusni papir (nula);
 • mastiks.

Prvo, nož proširuje mjesto ozljeda, a zatim se puni mastiksom. Zatim, kada se alat stvrdne, mjesto kvara pažljivo se polira do glatkoće. Još jedna učinkovita metoda za uklanjanje ogrebotina je da se šupljina napuni dvokomponentnim epoksidnim ljepilom koje nakon očvršćavanja formira čistu i izdržljivu površinu (za više informacija "Kako popraviti ogrebotine na laminatu improviziranim sredstvima").

Što se tiče pukotina, one se pojavljuju kao posljedica prekomjernog opterećenja laminata i promjene temperature u prostoriji. Preporučljivo je popraviti ih kada je šteta mala. Prije početka redekoriranja trebali biste otkriti uzrok kvara, a zatim ga jednostavno početi uklanjati. Budući da se rubovi pukotina s vremenom mogu potamniti, moraju se proširiti i brusiti prije brtvljenja.


U slučajevima kada je lakirani laminat oštećen, mjesto oštećenja je ispunjeno epoksidnim ljepilom (čitaj također: "Kako napraviti lakirani laminat vlastitim rukama"). Kada su trake mat, kvar se eliminira pomoću kita, kojem se dodaje boja željenog tona. Ako se pukotina nalazi duž cijele dužine daske, potrebno je zamijeniti laminatnu ploču.

Deformacija lameliranog elementa poda obično nastaje kao posljedica toplinskog širenja materijala i visoke vlažnosti. Kada je taj proces dotaknuo pojedincalamele, nije ih potrebno mijenjati. Potrebno je rastaviti postolje, podrezati ploče uz zid. Kao rezultat takvih postupaka, kompenzacijski razmak će se povećati, nakon čega će se lako izravnati slojeviti premaz.

Demontaža i zamjena lamela

Ako nije moguće vratiti oštećenu površinu ploče, tada morate zamijeniti podnu oblogu. Rad, način djelomičnog mijenjanja laminata, zahtjevne i dugotrajne mjere zahtijevaju ozbiljan pristup i zahtijevaju mnogo vremena.

Zamjena lamela s dizajnom zaključavanja klikom

Prije zamjene dijela laminata, morate kupiti potreban broj ploča točno iste veličine, nijanse, teksture, kao što su pale lamele. To će biti lako učiniti, pod uvjetom da je poznat proizvođač proizvoda i model laminiranog premaza.


Rad se izvodi u sljedećem redoslijedu:

 1. Nakon kupnje zamjenskih dijelova, oni se čuvaju nekoliko sati u prostoriji u kojoj će biti zamijenjeni.
 2. Zatim, u blizini zida koji je najbliži oštećenoj ploči, uklonite ploču.
 3. Laminati laminata se rastavljaju, premještajući se na mjesto kvara. Svaka uklonjena šipka označena je redoslijedom kojim je prethodno bila položena (pročitajte također: "Kako ukloniti laminat - rastavite se vlastitim rukama").
 4. Pažljivo uklonite oštećeni proizvod i stavite šipku pripremljenu za zamjenu na njezino mjesto.
 5. U finalupodne obloge se skupljaju obrnutim redoslijedom, najtješnje se uklapaju u jedan od njegovih elemenata.

Gornji postupak za promjenu laminata u sredini prostorije može se koristiti samo pod uvjetom da su letvice opremljene dizajnom zaključavanja tipa "klik". U tom slučaju, ploča je zakačena s dlijetom s slobodne strane i pažljivo podignuta sve dok šiljak ne izađe iz utora. U prisustvu ljepljivih spojeva, zamjena pojedinih proizvoda provodi se na drugi način.

Popravak ljepljenih traka spojenih ljepilom

Zamjena laminata u sredini prostorije s lamelama koje su međusobno spojene ljepilom je mnogo kompliciranija nego kada se uklanjaju defekti u premazu sastavljenom s upotrebom spojeva za zaključavanje.

Tehnologija popravka:

 1. Prije zamjene jedne laminatne ploče, crte na njoj se izvlače iz suprotnih kutova, što bi se trebalo približiti u sredini.
 2. Pomoću brusilice s diskom na stablu, ploča se reže prema planiranim crtama, udaljavajući se od rubova elementa za 0,5 centimetara (čitaj također: "Kako rezati laminat kod kuće: alati i metode").
 3. Onda dlijeta uklanjaju trokute nastale rezanjem. Materijalne pruge, preostale od rastavljenog podnog elementa, pažljivo su zakačene do maksimuma i držeći susjedne daske, odvajaju ih.
 4. Zatim pomoću noža za pričvršćivanje očistite bravu preostalog ljepila i obavite sličan posaonacrt baze na koju će se nanijeti ljepljivi sastav.
 5. Ljepilo se nanosi na površinu podnožja i na šiljak sljedeće daske, nakon čega se novi element umetne u već pripremljeni utor šiljkom.
 6. Nakon postavljanja nove lamele, postavlja se teški predmet i ne ostavlja da se suši 24 sata. To je dan potreban za skrućivanje većine ljepljivih kompozicija (pročitajte također: "Kako napraviti popravak laminata vlastitim rukama").


Dakle, ako rukujete laminatom opremljenim brtvenim zglobom, obnovljeni sloj ljepila možete koristiti odmah nakon završetka popravka nakon 2 dana.

Sprječavanje oštećenja na laminatu

Bilo koji način da se zamijeni laminat u središtu sobe, ako je dobio značajna oštećenja, ne može se zvati lako riješen zadatak, tako da popravak treba uzeti što je moguće ozbiljnije. Stručnjaci vjeruju da je lakše spriječiti pojavu nedostataka nego ih kasnije ukloniti.

Postoji nekoliko trenutnih mogućnosti kako spriječiti oštećenja i na taj način spriječiti prerano trošenje laminirane površine:

 1. Nakon ugradnje novog laminata, morate se pobrinuti za kupnju posebnih alata koji pružaju visokokvalitetnu njegu za njega.
 2. Najmanje jednom mjesečno na podnu površinu treba nanijeti poseban mastiks, koji će osvježiti njegov izgled i učiniti ga još zaštićenijim od učinaka.mehanička opterećenja.
 3. Prilikom čišćenja, usisavač se mora nositi s ručkom, a ne na podu.
 4. Kada postoji potreba za pomicanjem komada namještaja, potrebno ga je nositi, a ne pomicati povlačenjem.
 5. Filcani jastučići trebaju biti postavljeni ispod nogu namještaja.
 6. U prostoriji u kojoj se postavlja laminirana ploča treba održavati stabilnu temperaturu.
 7. Nema potrebe za pomicanjem po podu u cipelama s tvrdim potplatima.
 8. Voda ne bi smjela ulaziti u premaz, jer lamele mogu nabubriti i deformirati.

Morate pažljivo proučiti upute o tome kako promijeniti laminat u sredini sobe, a tek tada započeti popravak.