Kako je lako izravnati drvene podove šperpločom


Struganje i poliranje podne ploče smanjuje debljinu i, prema tome, čvrstoću, radni vijek konstrukcije i kit dramatično povećava vrijeme proizvodnje. Stoga, izravnavanje drvenog poda šperpločom štedi vrijeme i povećava čvrstoću podloge za završni premaz. Ova opcija je skuplja od korištenja iverice /OSB-a, ali prema zadanim postavkama osigurava visoko vrijeme obrade i stabilnu prostornu geometriju crnog poda.

Namjena podova od šperploče

Obično je potreba za postavljanje šperploče povezana s vlasnikom imovine u nekoliko slučajeva:

 • drugi sloj materijala na podlogu omogućuje dramatično povećanje nosivosti tanke obrubljene ploče ili prevelikog zaostajanja koraka ispod njega;
 • ušteda vremena - ako je podna obloga utora iscrpljena, promatra se ravnost površine, promatra se uzdužno savijanje pojedinačnih podnih dasaka ("grba"), a podna ploča se ostavlja, a šperploča će omogućiti da se ti nedostaci ispravljaju uz minimalne troškove.

Prije izravnavanja drvenog poda šperpločom, potrebno je razmotriti nijanse:

 • hidro, toplinska, parna branabiti već pod postojećim podom;
 • koristi se jedan sloj šperploče, pa je dovoljno odabrati materijal debljine 10-14 mm;
 • Za montažu na drvene podove potrebno je koristiti samo bijele ili žute vijke s navojem.

Savjet! Bolje je ne koristiti šperploču kao završni premaz, jer bez razmaka između plahti neizbježno počinje škripati. Brtveni spojevi smanjuju estetsku vrijednost premaza i zahtijevaju mnogo vremena i novca.

Stoga se u nastavku razmatra tehnologija izrade crnog poda od iverice ispod završne obrade. Ne postoji posebna razlika između montaže na gomilu ili obrubljene ploče, a kozmetički popravci su potpuno identični.

Tehnologija niveliranja

Za izravnavanje poda u drvenoj kući s materijalom od lima, potrebni su sljedeći alati:

 • Mjerenje - olovka, mjerka trake, laserska razina ili ravna graditelj, mjerilo površine, razina mjehurića ili ravnalo, pravilo;
 • stolarija - ručna pila, kružna pila ili ubodna pila, dlijeto ili stolarija;
 • opća konstrukcija - odvijač za vijke i bušenje s upuštačem za izradu tajnih rupa.

  Alati za obradu lima.

Na drvenom podu, šperploča debljine 10-14 mm je pričvršćena samoreznim vijcima 19-32 mm. Za jastučiće i improvizirane zaostatke, trebat će vam isti listasti materijal, koji je podijeljen sjekirom ili dlijetom kako biste osiguralipotrebna debljina.

Lako je ukloniti premaz boje samo u slučaju njegove niske adhezije na temeljne ploče. U drugim slučajevima pomesti pod. Međutim, listasti materijal neće moći ukloniti postojeće škripanje poda, stoga se u neispravnim područjima ploče za podove prvo zamjenjuju ili popravljaju, zaostaci ispod njih i glave čavala koje strše u stablo utonu su u drvo.

Stručnjaci preporučuju ugradnju šperploče na PVA ljepilo za stolarske radove, rjeđe koristeći tekuće nokte.

Preporučujemo čitanje:Kako ukloniti škripu drvenog poda .

Raspored i priprema brtvi

Za razliku od armirano-betonskih podova, gornja točka podnih dasaka nije uvijek smještena u blizini zida. Polovica može nabreknuti grbu u sredini sobe, tako da je izbijanje horizontalne razine ovdje nešto teže:

 • prvo vizualno, a zatim pravilo kontrolira sve dijelove iznad opće razine poda;
 • tada se laserska razina uspostavlja bliže središtu prostorije, duž zidova i na određenim područjima u sredini poda, otkrivena u fazi preliminarnog obilježavanja;
 • izmjeriti udaljenost od podne ploče do ravnine graditelja snopa;
 • rezultati su zabilježeni u skici prostorije, napravljenoj u mjerilu, kako bi se odredila gornja točka postojeće strukture, koja je označena križnom oznakom biljega ili olovke.

Savjet! Daljnje označavanje za montažu na izravnavanje drvenih podovapolaganje se provodi tek nakon rezanja šperploče. Proizvođači proizvode pločasti materijal s pločama velikog formata, koji se zabranjuju u cijelosti zbog izobličenja od unutarnjih naprezanja.

Rezani listovi

Šperploča se postavlja pod elastičnom podnom oblogom (laminat, parket) ili materijalom za oblaganje niske čvrstoće (tepih, linoleum) sa zahtjevima:

 • strugotine gornjeg sloja furnira poželjno su orijentirane preko postojećih podnih obloga;
 • poželjno je rezati tvorničke ploče veličine 152,5 x 152,5 cm na pola ili u 4 komada;

  Postojeći oblici šperploča.

 • u prostorijama s pravim kutovima obično se koriste jednostavni izgledi slučajno odabranog zida;

  Približne dimenzije ploča od iverice za polaganje

Ako se zidovi razilaze s trapezom, bolje je odabrati raspored rasporeda od sredine prema metodi:

 • mjeri cijeli broj listova izrezane šperploče u jednom redu;
 • brojka je smanjena za jednu, ploče su postavljene iz sredine prostorije;
 • obrezivanje koje se koristi u susjednim redovima;

  Shema izgleda iz sredine.

 • neravnomjeran rub bočnih elemenata je prikazan na postojećoj konfiguraciji zida pomoću mjerača površine.

  Mjerač površine stolara.

Nakon čega su moguće dvije mogućnosti za daljnji rad:

 • s malim razlikama u visinama postojećeg poda, šperploča se polaže odmah, a brtve ispod njeprema potrebi naslagati;
 • ako je razlika veća od 5 mm, preporučuje se izrada trupaca od šperploče 7 do 10 cm širine.

  Trake i brtve od iverice.

U potonjem slučaju, označavanje spojeva ploča stvara se na pločniku prema odabranom uzorku ugradnje. Potrebna debljina brtvi i traka regulirana je cijepanjem šperploče i usitnjavanjem slojeva furnira. Pričvrstite brtve i trake odvojeno od ploča tako da se prilikom postavljanja materijala ne pomiču.

Važno! Između ploča od šperploče morate ostaviti razmak od 2-3 mm, 3-5 mm na zidu, to će omogućiti izbjegavanje savijanja i škripanja u budućnosti.

Postavljanje šperploče

Pri ugradnji ploča od iverice na drveni pod nema posebnih poteškoća, jer tehnologija ne zahtijeva posebne vještine i redovitu praksu. Dovoljno je uzeti u obzir gornje upute kako bi se osigurao visok resurs crnog poda iz ovog materijala.

Sticking

Budući da je šperploča prilično skup materijal, inženjer obično bez prethodnog lijepljenja ploča na podlogu. Međutim, u teškim uvjetima rada (vlažna klima, roštilj na gomili ili kuhinjski podrum) možete biti sigurni. Ovo bi trebalo uzeti u obzir nijanse:
 • za uštedu PVA ljepilo se primjenjuje samo na mjestima dodira ploče s brtvama, zaostalim pločama ili postojećim drvenim podovima;
 • dovoljno je malo mjesto u sredini i pruge oko oboda lista;
 • ovisnopreporuke proizvođača mogu zahtijevati izlaganje nekoliko minuta prije polaganja materijala.

  Lijepljenje ploča na pločniku.

Pričvršćivanje vijcima

Šperploča je građevni materijal za drvo. Dakle, opasnost od savijanja i drugih kršenja prostorne geometrije konstrukcija izrađenih iz nje ostaje tijekom cijelog života crnog poda. Osim toga, to se uklapa u ovom slučaju na drvenom podu, što povećava vjerojatnost da se ovi nedostaci udvostruče.

Preporučuje se primjena sljedećih shema za pričvršćivanje materijala lima pomoću samoreznih vijaka:

 • redoslijed - red u redovima 15–20 cm, udaljenost između njih 40–50 cm, položaj duž kratke strane lista;

  Uređen uzorak ploča za fiksiranje.

 • križ - isti korak, mjesto duž perimetra i duž dijagonala pravokutnika.

  Shema dijagonalne montaže.

Važno! Za razliku od ožljebljenih i obrubljenih ploča, samorezni vijci se uvijaju u limove strogo okomito. Bolje je izbušiti slijepu slepu rupu za hardversku glavu s upuštačem, a ne s bušilicom većih promjera, čiji kut podmazivanja ne podudara s konfiguracijom vijka.

Stoga se obično koriste dva električna alata - upuštač je učvršćen u električnu bušilicu, a samourezni vijci su pričvršćeni odvijačem.

Brtvljenje šavova

Ako se polaganje laminata planira preko podova od šperploče,parket ili pokrov od pluta, dilatacijski spojevi se ne mogu zatvoriti. Linoleum, tepih i PVC pločice na kraju će manifestirati sve spojeve ploča od šperploče, stoga su ispunjene brtvilom (obično akril) s visokom elastičnošću. Kada se koristi konvencionalni kit, tijekom vremena može doći do škripanja.

Punjenje spojeva brtvilom.

Prema tome, greške u završnoj obradi ili crnom drvenom podu mogu se ukloniti šperpločom. Ovaj pod je pogodan kao osnova za polaganje linoleuma, tepiha, pluta, PVC pločica, laminatnih podova. Neophodan alat obično je u potpunosti prisutan u arsenalu domaćeg majstora.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije