Kako izravnati drveni pod - metode i opcije

Drveni podovi koriste se jako dugo i za sve to vrijeme stekli su slavu toplog i pouzdanog materijala. Drvo doista ima puno pozitivnih osobina, a kompetentno polaganje drvenih podova omogućit će da se te osobine u potpunosti otkriju.


Sve je to dobro, ali drveni pod ima problema - ne može potrajati predugo i podložan je raznim štetama, koje nastaju zbog utjecaja vremena. Za vraćanje karakteristika podne obloge mora se izravnati. Kako izravnati drveni pod i raspravit će se u ovom članku.

Drvena podna konstrukcija

Kada je u pitanju drvo, ne biste smjeli odmah predstavljati uobičajene drvene daske - završiti se može od bilo kojeg materijala, od laminata do pločica. Uvijek možete pogledati fotografije i osigurati da drveni podovi imaju vrlo različite dizajne i estetske kvalitete.


Drveni pod je prije svega srednja struktura smještena u prostoru između podnožja i podne obloge. Baza se može izraditi od bilo kojematerijali - postoje prednosti i za drvene grede, i za betonske ploče, i za sve druge opcije.

Izravnavanje poda u drvenoj kući uvelike će ovisiti o tome koji je materijal korišten za izradu podnih paluba.

Faze izravnavanja poda

Potrebno je shvatiti da izravnavanje poda nije jedna operacija i da neće biti moguće sve obaviti brzo. Cijeli postupak poravnanja podijeljen je na dva velika dijela, od kojih je svaki vrlo važan:

 1. Prva faza . U ovoj fazi, drveni pod treba dovesti u horizontalno stanje. Glavna svrha ove faze rada je osigurati da je pod ispravno postavljen: namještaj ne smije slobodno "voziti" po njemu, a vrata ne bi trebala biti otvorena za samootkrivanje.
 2. Druga faza . Cilj ove faze je izjednačiti čitav pod u ravnomjerno stanje. Sve jame i nepravilnosti treba ukloniti: pored smanjenja vizualne privlačnosti interijera, takve stvari mogu negativno utjecati na završni pod.

Prije nego podignete pod u drvenu kuću, morate se nositi s tim fazama i točno shvatiti koje nedostatke premaza treba riješiti.

Metode niveliranja

Da biste sve učinili kvalitativno, prije svega morate otkriti kako izravnati drvene podove bez njihovog otvaranja, koje metode postoje za ispravljanje zakrivljene površine i što je potrebno za njih.

Postoji nekoliko metodaomogućujući izravnavanje površine drvene konstrukcije:

 • Izravnavanje poda pomoću blanjalice;
 • Izravnavanje drvenog poda brusnim strojem;
 • uklanjanje nepravilnosti ugradnjom dodatnih ploča;
 • Donijeti podnu površinu normalnom pomoću samonivelirajućih smjesa;
 • Vrijeme kašnjenja instalacije.

  Metode izravnavanja poda vrlo su različite - neke su jednostavnije, druge su mnogo teže - stoga svakome treba posvetiti posebnu pozornost.

Planer

Uklanjanje nepravilnosti na podu od drva pomoću skele je klasičan način obrade podne obloge. Takva metoda može dati dobar rezultat, ali će biti potrebno uložiti velike napore da se to postigne - tretiranje stabla ravninom ne može se nazvati lakim radom.


Međutim, izravnavanje poda ovom metodom nije dobra ideja. Prvi problem je u tome što su drvene daske obično vrlo čvrsto pričvršćene i vrlo je problematično ukloniti ih. Drugi problem je što rad s avionom zahtijeva iskustvo u radu stolarije, što je daleko od svakog vlasnika kuće. Zato je, prije izravnavanja starog drvenog poda, vrijedno razmotriti druge mogućnosti za obavljanje ovog posla.

Brusilice

Da biste popravili drveni pod pomoću brusilice, morat ćete uložiti malo truda, ali to će i dalje biti mnogo lakše nego poravnavanjedrveni pod u privatnom zrakoplovu. Naravno, nije isplativo nabaviti brusilicu radi jednog izravnavanja poda, tako da ga trebate iznajmiti ili unajmiti stručnjaka koji ima takvu opremu.

Algoritam će raditi na sljedeći način:

 1. Prije svega, svi ostaci, prašina i drugo onečišćenje trebali bi biti dobro uklonjeni s poda.
 2. Nakon čišćenja potrebno je temeljito pregledati pod kako bi se vidjele izbočene kapice materijala za pričvršćivanje. Ako se negdje izvijaju čavli ili vijci, potrebno ih je produbiti kako bi se spriječilo oštećenje radnog dijela opreme za brušenje (pročitajte također: "Kako obrusiti drveni pod - upute za izvođenje radova").
 3. Tada možete doći na posao, ali prije toga morate poduzeti mjere da spriječite širenje drvne prašine, koja će se pojaviti u vrlo velikim količinama. Najbolje je koristiti brusilicu s rukavcem spojenim za uklanjanje prašine, ali ako nema takve opreme, morat ćete tražiti druge opcije.
 4. Nakon obrade drvenog poda, potrebno je provjeriti ima li na njemu rupa ili pukotina. Ako se pronađu ovi nedostaci, eliminirati potrebu za akrilnim kitom na drvu. Nanošenje male količine ovog kitova uklonit će male nedostatke na površini.


Uz git, možete koristiti mješavinu laka za drvo, akrilni kit i piljevinu - u ovom slučaju popravljeno područje neće se istaknutina cijelu površinu poda.

Dodatne ploče

Da bi pod doveo do ravnomjernog stanja, možete koristiti dodatni sloj premaza. U tu svrhu koriste se debela šperploča, iverica ili proizvodi sličnih svojstava.

Ova metoda ima svoje nedostatke, a najvažnija od njih je da neće raditi kako bi pod doveo u horizontalno stanje s početno velikim padom visine. Ovaj nedostatak sugerira da drvene ploče trebaju biti montirane samo na relativno ravnoj osnovi, što rezultira pouzdanim slojem za ugradnju završnog premaza.

Ugradnja ploča na gotovoj osnovi vrlo je jednostavna:

 • Ploče su izrezane na veličinu i pričvršćene vijcima na postolje;
 • Nakon što su položene ploče, potrebno je samo zatvoriti praznine između njih, koristeći kit za rad s drvenim materijalima.

Izravnavanje drvenog poda šperpločom dobar je način otklanjanja površinskih nepravilnosti, ali ne i tvrdnje da su univerzalne.

Samorazlivajući spoj

Lijevanje betonske košuljice na pod od tvrdog drveta je loša ideja. Beton je dosta težak, a pod njegovom težinom drvo se jednostavno može raspasti. Ali ako zamijenite beton u ovoj shemi sa samonivelirajućom smjesom, koja se obično koristi za završnu obradu, dobit ćete dobar odgovor na pitanje kako izravnati drveni pod.


Postoji samo jedno ograničenje upotrebe takvog spoja.: s visinskom razlikom od više od dva centimetra, ukupna težina konstrukcije bit će prevelika, pa bi bilo neprikladno koristiti je.

Redoslijed radnji izgledat će ovako:

 1. Prije izravnavanja poda dasaka, potrebno je očistiti i brusiti površinu drvenog poda.
 2. Zatim nanesite premaz. Prilikom odlučivanja kako izravnati podove od iverice, obratite pozornost na materijale koji dobro prodiru u drvo i povećavaju otpornost na vlagu.
 3. Na drveni pod postavlja se sloj tankog vodonepropusnog filma. Poželjno je da trake budu dovoljno guste i osigurane trakom.
 4. Prije rada provjerite sva mjesta na kojima se može strujati. Na vratima se obično postavlja drvena daska, koja sprječava da samonivelirajuća smjesa izlazi iz prostorije.
 5. Iznad hidroizolacije postavlja se armaturna mreža, koja se mora dobro učvrstiti.
 6. Samoporavnavajuća smjesa miješa se u posebno odabranom spremniku. Za sastav je ispravna konzistencija, ona mora biti dodan u vodu postupno, sve dok uzbudljiv sastav s posebnim mlaznica.
 7. Kada je mješavina spremna, možete nastaviti s aplikacijom. Mješavina se nanosi na drveni pod i izjednačava valjkom za šiljke kako bi se uklonili mjehurići zraka. U tu svrhu koriste se posebne cipele s đonovima.
 8. Vrijeme potrebno za potpuno zamrzavanje sastava određuje se pomoćupojedinačno prema priloženim uputama. Neke vrste smjesa za visokokvalitetno kaljenje su potrebne za vlaženje.

Uz pomoć lag

Sve prethodne metode uglavnom su kozmetičke i omogućuju uklanjanje samo manjih oštećenja drvenog premaza. Ako je oštećenje osnovnog sloja značajno, tada ćete ih morati koristiti kako biste ih uklonili.

Algoritam rada u ovom slučaju će izgledati ovako:

 1. Prije izravnavanja podne ploče, potrebno je demontirati stari drveni pod i doći do poda. Cijela se površina čisti od prašine, krhotina i drugih zagađivača.
 2. Nakon toga, potrebno je izmjeriti sve potrebne dimenzije i izračunati potrebnu količinu materijala koja će biti potrebna za izradu kvalitetnog drvenog poda. Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da kada se razina poda uzdiže, morat ćete promijeniti visinu vrata, jer se oni jednostavno mogu smjestiti na novom katu.
 3. Prilikom popravljanja drvenih podova, vrijedno je razmišljati ne samo o izravnavanju površine, nego io zagrijavanju. Sve pukotine i spojevi u stropu i blizu zidova moraju biti zapečaćeni, za što je pogodna montažna pjena ili cementno-pješčani mort.
 4. Pregradu za paru treba postaviti iznad stropa. Polietilen se uobičajeno koristi kao materijal za parnu barijeru. Polaže se s blagim preklapanjem na zidovima (do razinepremaz).
 5. Na pripremljenom preklapanju utvrđuju se zaostaci. Sidreni vijci služe za pričvršćivanje dasaka na postolje, koje se ugrađuju u koracima od 30 cm.
 6. Prilikom instaliranja, morate stalno pratiti razinu instalacije zaostajanja, inače će se izgubiti cijela točka izravnavanja poda. Razina lasera je najprikladnija za tu svrhu, jer daje najtočniji rezultat. Da biste stabilizirali zaostatke, možete ih zaglaviti ispod.
 7. Nakon ugradnje zaostatka možete izvesti podnu izolaciju, za koju je svaki izolacijski materijal smješten u slobodni prostor između ploča.
 8. Raspored završnog poda može se izvesti uz pomoć bilo kojeg materijala - od čvrstih drvenih ploča do ploča iverice. Najbolji izbor će biti utorne ploče koje imaju zaključavanje.

Kada se završi izravnavanje drvenog poda, na njega možete postaviti bilo kakvo završno oblaganje, ali ne zaboravite njegove značajke - na primjer, prilikom polaganja ploča od šperploče treba uzeti u obzir njihovu toplinsku ekspanziju. U svakom slučaju, na vama je da odlučite kako najbolje izravnati drveni pod - vrijedi početi s financijskim sredstvima i osobnim iskustvom.