Kako i kako izravnati pod pod laminatom - izravnavanje opcije učiniti sami

Nacrtni pod ispod laminata trebao bi biti što je moguće glatkiji, tako da u budućnosti paneli neće početi škripati i savijati, a brave neće popustiti. Pod laminatom je moguće izravnati podove vlastitim rukama pomoću nekoliko metoda, čije određivanje ovisi o vrsti same baze, njenom stanju, vremenskim ograničenjima i financijskim mogućnostima.


Uklanjanje neravnih drvenih podova

Izravnati pod ispod laminata vlastitim rukama potrebno je samo ako daske i trupci imaju dobar izgled, bez pokvarenih područja, velikih praznina i drugih ozbiljnih nedostataka (pročitajte: "Mi koristimo smjesu da izravnamo drveni pod - kako to učiniti"). Ako podu treba ozbiljno popraviti, onda je lakše ukloniti stare podove i izravnati grubu betonsku podlogu.


Za pripremu podne daske za ugradnju laminata potrebno je:

 • ciklera ili brusilicu;
 • kit na drvu;
 • valjak za boju i četka;
 • mješavina prajmera;
 • šperploča, DSP, GVL ili iverica;
 • električna ubodna pila;
 • mjerna traka;
 • vijci i odvijač.

Prije nego podni pod pod laminatom, prvo morateokrenite se dobro samljeti ili napravite struganje. Zatim, trebate ukloniti formirane čips, prašinu, i manje mane kit.


Nakon toga, podloga se premazuje dvaput, osuši, na vrhu se odabere šperploča ili drugi materijal (glasi: "Izravnavanje poda šperpločom ispod laminata - upute za ugradnju"). Učvršćivanje ploča vrši se pomoću vijaka, a njihovo rezanje - električnom ubodnom pilom. Sada je potrebno samo pravilno izvesti polaganje podne obloge.

Izravnavanje baze betona

Najlakši način za poravnavanje pod laminatnim podom od betona je brušenje. Ako takva podloga nema pukotina, a kapljice ne prelaze 5 mm, tada je dovoljna obrada mlinom ili brusilicom s odgovarajućom mlaznicom. Vidi također: "Izrada poravnanja poda vlastitim rukama - opcije i metode."

Nakon toga čišćenje izvršite usisivačem i premazivanjem. Takav pristup bio bi neprikladan ako je estrih teško oštećen, ako je vlažan ili loše kvalitete. U tom slučaju, kako bi se uklonile nepravilnosti, postavlja se suhi, samonivelirajući ili cementni estrih.

Cementni mort

Za punjenje estriha bit će potrebni sljedeći alati i materijali:

 • izgradnja ili vodostaj;
 • spremnik otopine;
 • cement i pijesak;
 • pravilo;
 • profil svjetionika;
 • lopaticom.

Prije poravnavanja betonskog podalaminata, morate odrediti njegovo stanje (pročitajte: "Izravnavanje betonskog poda - kako i što učiniti svojim vlastitim rukama"). Ako je jako oštećen, onda samo napunite dodatni sloj estriha. Ako nepravilnosti na starom estrihu ne prelaze 2 cm, a istovremeno imaju dovoljnu čvrstoću, onda je ne morate uklanjati (više: "Kako napraviti podnu podlogu ispod laminata vlastitim rukama"). Nakon što ste odlučili na kojem podu je potreban laminat, možete započeti proces poravnavanja.


Redoslijed će biti:

 1. Prvo morate odrediti najvišu točku poda, a na tim mjestima na zidovima staviti odgovarajuće oznake. Da biste odredili razinu u ovom slučaju, razina vode najbolje odgovara. Nakon što su sve oznake prikazane po cijeloj prostoriji, potrebno ih je spojiti u čvrstoj liniji duž cijelog perimetra.
 2. Zatim, pod treba očistiti od svih ostataka i prašine. Nakon čišćenja postavlja se sloj armature koji je otporan na vlagu, a na cementni mort ugrađuju se svjetlosni profili. U tom slučaju, razmaci između signala trebaju biti približno 1,5-1,8 m.
 3. Prilagodba svjetionika s obzirom na horizont se provodi na razini građevine.
 4. Za izradu žbuke trebat će vam cement i pijesak u omjeru 1: 3. Voda se dodaje toliko da se dobije mješavina nalik pasti.
 5. Otopina se ulijeva u razmacima između svjetionika, počevši od udaljenog zida. Izvodi se niveliranje i raspodjela otopine.po pravilu.

Nakon 24 sata mogu se podizati svjetionici, a praznine se pune istim betonom. U tom slučaju, izravnavanje se može izvesti jednostavnom lopaticom. Ako postoje male pukotine, također ih treba utrljati. Sada trebate pokriti pod filmom, au sljedećih 28 dana morat ćete se pobrinuti da nema propuha u prostoriji u kojoj je glazura bila pokrivena, kao i izravnom sunčevom svjetlu.


Osim toga, površina estriha će se morati povremeno navlažiti. Tek nakon što sadržaj vlage u betonu padne na 5%, moguće je nastaviti s ugradnjom laminata.

Suhi estrih

Za polaganje suhog estriha potrebno je:

 • stupanj izgradnje;
 • profil svjetionika;
 • prigušna traka;
 • GVL ili iverica;
 • mješavinu ljepila i vijke;
 • glina;
 • vodoodbojna mješavina.

U tom slučaju, prije poravnavanja poda u stanu ispod laminata, sve iste radnje se izvode na čišćenje i izravnavanje površine, kao i pri polaganju prethodne vrste estriha.


Nakon što se baza osuši, možete nastaviti s ugradnjom suhog estriha u nekoliko koraka:

 1. Izrađuje se izravnavanje poda na svim zidovima.
 2. Položite sloj otporan na vlagu, s pojedinačnim listovima koji se trebaju preklapati.
 3. Fiksiran na razini svjetionika. Mogu se staviti na slajdove iz rješenja, a razina kontrolirana na razini izgradnje.
 4. Sve u označenoj crtiunutra lijepljena prigušna traka.
 5. Praznine između svjetionika prekrivene su glinastim slojem i izjednačene su pravilom.
 6. Ploče od gipsanih vlakana polažu se na ekspandiranu glinu i čvrsto ih spajaju.
 7. Drugi sloj je položen s pomakom negdje na polovici lista, dok je donji dio ploča zalijepljen kako bi se postiglo sigurno prianjanje s donjim slojem.
 8. U zadnjem stupnju, za dodatno učvršćivanje, dva sloja međusobno su zakrivljena samoreznim vijcima.

Kombinirani suhi estrih

Često se određuje činjenica da je pod pod laminatom bolje izravnati pod, a kao materijal za izravnavanje odabran je suhi timski koš, koji se može polagati na trupce. U tom slučaju, ako izolacija nije planirana, tada su rasuti materijali opcionalni.


Postupak usklađivanja zahtijeva:

 • razina zgrade;
 • traka;
 • motorna pila;
 • električni perforator;
 • sidreni vijci, vijci i tiplovi;
 • kaše, iverica, GVL ili iverica;
 • vodoodbojni materijal;
 • traka za prigušivanje.

Prije svega, morate odrediti razinu završne baze i napraviti oznake na zidovima. Ako je pod 100% suh, onda nije potrebno polagati vodoodbojni sloj, ali ako je vlažnost iznad norme, onda ne možete bez njega.


Redoslijed radova bit će sljedeći:

 1. Položen je film koji se preklapa, rubovi zidova trebali bi biti lagano na njima, spojevi između susjednih pločaljepljene zatvori.
 2. Grundirani trupci se postavljaju na pod i podešavaju po visini, koristeći klinove i drvo, a sam nivo se kontrolira na razini zgrade. Lagovi su pričvršćeni na postolje pomoću sidara. Rupe su izrađene pomoću perforatora.
 3. Nakon toga, ploče od iverice, iverice ili GFL-a pričvršćuju se vijcima na trupce s vrha.
 4. Zatim se zatvaraju šavovi. Nakon potpunog sušenja mogu se brusiti.

Uklanjanje nepravilnosti sa samo-izravnavajućim smjesama

Samoizravnavajući spojevi su još jedna vrsta materijala koji može podni pod pod laminatom. Ova metoda izravnavanja može se nazvati jednom od najskupljih, ali ima niz prednosti.

Usklađivanje takvih smjesa provodi se vrlo brzo, uz minimalan fizički napor. Treba napomenuti da je proces sušenja mnogo brži od mokrog estriha. Preporučuje se upotreba samonivelirajućih smjesa samo za podloge s visinskim razlikama do 5 mm.


Za rad će trebati kupiti:

 • razinu;
 • olovku ili marker;
 • vodoodbojni film;
 • mješavina prajmera;
 • četkica, jednostavni i igličasti valjak;
 • građevinski mikser ili bušilica s odgovarajućim priključkom;
 • lopaticom.

Prvo morate očistiti bazu i pronaći najvišu točku. Uz pomoć razine na zidovima napravite bilješke koje će biti ispunjene estrihom.Nakon toga temelj treba premazati i pričekati da se potpuno osuši. Ako je prisutni beton srednje kakvoće, onda je bolje postaviti temeljni premaz u dva sloja.

Nakon što se uvjerite da je podloga potpuno suha, možete nastaviti s polaganjem filma, dok se na zidovima mora osigurati malo preklapanje. Sada možete nastaviti s pripremom rješenja. Dodavanje vode suhoj smjesi treba provoditi u strogim odnosima, koje je proizvođač odredio kao optimalne.

Nepravilni proporcije vode sa suhom smjesom, kao i njihovo ručno miješanje, u pravilu, dovode do raslojavanja samorazlivajuće smjese, stvaranja mjehurića zraka i pogoršanja karakteristika čvrstoće.

Prije izravnavanja poda ispod laminata, možete pripremiti otopinu u dijelovima. Dakle, ne možemo se bojati da će se otvrdnuti prije vremena. Podnožje treba izliti u dijelove, počevši od udaljenog kuta. Glatkujte smjesu najbolje s nožem, nakon čega morate hodati s igličastim valjkom.


Susjedni dijelovi moraju popuniti nakon ne više od 10 minuta. Po završetku lijevanja pod treba prekriti folijom i ostaviti u tom stanju najmanje 3 dana. U procesu sušenja potrebno je osigurati stabilnu temperaturu, ukloniti propuh i osigurati da nema opterećenja na podlozi i da nema vibracija.

Iznad smo naznačili kako stvoriti iznimno ravnu podlogu i koja je kravata bolje koristiti na ovaj ili onaj način.situacije, jer je izravnavanje poda ispod laminata bez kravate moguće, ali prilično teško. Ako se pridržavate tehnologije, nivelisani pod će moći trajati najmanje 10-15 godina.