Polaganje šperploče na drvenom podu - koju odabrati i kako se polaže

Izravnavanje drvenog poda pločama od šperploče radi pripreme podloge za naknadnu završnu obradu s dekorativnim podnim oblogama: tepih, linoleum, parket, laminat.


Drveni podovi - klasična zgrada. Oni su ekološki prihvatljivi, izdržljivi, izdržljivi. Ali ništa ne traje zauvijek, i jednog dana je potrebno obnoviti kat. Zastarjeli zbog habanja ili nevažnog izgleda (vlasnici su željeli ukrasiti interijer novom dekorativnom podnom oblogom - laminatom, linoleumom, itd.) Drveni pod treba prilagoditi. Naposljetku, moderni premazi trebaju savršeno ravnu površinu. Šperploča je jednostavno i jeftino rješenje za ovaj zadatak.

Dakle, što trebate znati i kako popraviti šperploču na drveni pod kako bi se škriputne podnice i neugledna površina pretvorili u unutarnje uređenje doma?

Priprema istrošenog drvenog poda

Šperploča se postavlja na drveni pod nakon pregleda i popravka starog premaza:

 • Rastavite postolje.
 • Pokvarenofragmenti poda zamijenjeni su novim.
 • Škripanje i savijanje podnih dasaka ojačati, pričvrstiti vijke na grede.
 • Mjesta s oštećenim premazom obrađuju se antifungalnim spojevima.
 • Poravnajte ravninu kako biste utvrdili razlike i nepravilnosti.

Ako su kapi značajne, onda poravnanje nije dovoljno. Najčešće, u tu svrhu, koristiti šperploča podnice na drveni pod - ovaj materijal je najpopularniji zbog dostupnosti, cijene i praktičnost rada s njim.


Manje nepravilnosti i izbočine (2 do 4 mm) mogu se ukloniti pomoću blanjalice i /ili brusilice - u ovom slučaju, dekorativni premaz može biti položen izravno na drveni pod.

Koja se šperploča koristi za podne obloge

Šperploča je dostupna u različitim debljinama, brusnim i obradnim svojstvima. Dakle, neiskusni graditelj uvijek ima pitanje: kakva šperploča treba postaviti na drveni pod kako bi mogla biti pouzdana osnova za dekorativni premaz.

 • Šperploča je težak izbor za domaćeg majstora. Obično se odabir vrši između FS i FSF brandova. FC je šperploča, u kojoj se furnirske ploče lijepe zajedno s manje toksičnim ljepilom od FSF marke (pročitajte: "Kakva je šperploča bolje za pod - odaberite marku i vrstu materijala"). Međutim, osobine kvalitete FC-a su slabije: nisu previše otporne na vlagu. Stoga, ako je prioritet ekološki prijateljstvo i sigurnost (podovi u dječjoj sobi, spavaća soba), onda je bolje kupiti FC. Za sobe s visokom vlagom iupravljivost (apartmanska dvorana, seoska kuća) odaberite FSF.


Napomena: Postoje marke iverice koje kombiniraju snagu, otpornost na vlagu i sigurnost (na primjer, FB), ali zbog visokih troškova (2 - 3 puta u usporedbi s FC), prosječni korisnik rijetko razmatra ovu opciju.

 • Kvaliteta materijala također je važna: što je viša razina šperploče, to je površina bolje, glatko, što znači da dekorativni premaz traje duže i duže. Za izravnavanje poda pomoću šperploče 1 i 2 razreda.
 • Šperploča se polira s dvije strane (Š2), s jedne strane (Š1), a ne polirana (NŠ). Za poravnanje uzmite Š1.
 • Debljina materijala. Stručnjaci vjeruju da za rad na podu ovaj materijal treba biti najmanje 8 mm debljine, a po mogućnosti više (detaljnije: "Što debljina šperploča će odgovarati podu"). Što debljine šperploča za polaganje na drvenom podu regulira jednostavno pravilo: deblji to bolje. U najmanju ruku, iverica ne smije biti tanja od završne podne obloge.

Ponekad se šperploča koristi kao podloga, polaganje plahte izravno na trupce. U tom slučaju je potrebna debljina od 2 cm.

Trebate li obuku za šperploče

Pokrivanje poda šperpločom na drvenom podu počinje nakon pripreme šperploče. Potrebno ih je dovesti u prostoriju u kojoj se planira instalacija i ostaviti na 2-3 dana. Drvo ima sposobnost promjene veličine vlažnosti, temperature, pa je nužno da su ti parametri materijala i okoliša isti.

Stručnjaci savjetuju da se rubovi ploča od iverice navlaže vodom na sobnoj temperaturi, ako prostor u kojem se obavlja rad se ne zagrijava redovito.


Također je preporučljivo tretirati listove antifungalnim i vatrootpornim temeljnim premazom.

Pažnja: nije potrebno raditi s ivericom u prostoriji s visokom vlažnošću: ako se kondenzat nakupi na komadu filma ostavljenog u prostoriji na dan, preporučuje se sušenje u prostoriji pomoću raspoloživih sredstava (aparati za grijanje, uključivanje grijanja).

Izmjerite sedam puta: rezanje i postavljanje ploča

Rezani listovi istog oblika. Stručnjaci preporučuju 0,6 do 0,6m, ali možete 1 do 1m ili 1 do 0.5m - sve ovisi o debljini šperploče i jednostavnosti rada. Nakon rezanja plahte su pokušali na: oni su položili na podu, promatrajući način "uznemiravanja" - poprečni spojevi ne treba podudarati, vrsta položenih listova nalik opeke zidanje (pročitajte: "Kako staviti šperploča na podu - pravila polaganja"). Treba paziti da se udaljenost prigušenja održava tijekom polaganja: razmak od 2-3 cm od zida, 0,5–1 cm između listova. Ako je ugradnja uspješna, listovi su numerirani tako da završno pričvršćivanje šperploče na drveni pod ide glatko, bez grčevitog traženja desne ploče. Korisno je dodatno izraditi plan za polaganje listova s ​​odgovarajućim brojevima. U zaključku, trebate napraviti oznaku s olovkom ili kredom na podu da biste znali gdje se smjestiti zaostatak.

Napomena: sečena šperploča se provjerava na nedostatke,nastali tijekom rezanja, slojevitih ili deformiranih krajeva ploča utjecat će na kvalitetu premaza, bolje je zamijeniti.

Alati za izradu šperploče

Prije početka rada vrijedi provjeriti dostupnost potrebnog skupa alata:

 • električna ubodna testera;
 • bušilica s nizom bušilica;
 • odvijač;
 • Razina;
 • Rulet;
 • samorezni vijci;
 • Tipla.


Nakon instalacije šperploče baze, morat ćete ga pripremiti za ukrasne podne obloge: za tanke premaze (linoleum, tepih) morat ćete poliranje površine pažljivo. Da biste to učinili, bolje je kupiti mlinac ili koristiti posebnu mlaznicu na bušilici. Možete koristiti fino zrnati brusni papir, ako je površina poda mala.

Tehnologija izravnavanja šperploče

Prije nego što stavite šperploča na drveni pod, odaberite tehnologiju izvršenja, izbor ovisi o veličini razlika i neujednačena drveni pod. Primijenite tri metode poravnanja:

 1. Poravnavanje polaganjem plahte izravno na drveni pod. Koristi se ako nepravilnosti nisu veće od 1 cm i koje su oblikovane rubovima podnih dasaka. Ravnina lima, oslanjajući se na izbočene rubove, izjednačava razliku. Ovom metodom polaganja često se koristi podloga za šperploču na drvenom podu, koji služi kao amortizer i poboljšava toplinsku izolaciju.
 2. Usmjeravanje s osloncima (ušicama). Koristi se kao proračunska opcija za podovemale razlike. Za lugs koristiti kvadrata, izrezati od šperploča, laminata, zajednice.
 3. Uređaj za izravnavanje podova koristi se s horizontalnim razlikama od 1 do 8 cm, a nosač trake je od šipki ili izrezanih traka od šperploče, ova metoda je najskuplja, ali i najpouzdanija.


Za svaku vrstu temelja vrijedi pravilo: što je šperploča tanja, to bi trebale biti bliže referentne točke.

Postupak za izravnavanje pomoću lag

Prije početka poravnanja razina se određuje najvišom točkom poda. Od ove točke početi polaganje lag - šipke poredane paralelno. Položite trupce, pridržavajući se oznaka napravljenih tijekom početnog rasporeda šperploče. Neophodno je da se nalaze na mjestu sparivanja.

 • Naizmjenično se polažu snopovi, koji se pričvršćuju na drveni pod uz pomoć posebnih ljepila i samoreznih vijaka. Svaka nadvisa provjerite razinu u svim smjerovima, ako je potrebno, stavite ispod nje ušice i popunite nepravilnosti rezanjem šperploče. Dijelove obrezivanja treba dodatno podmazati ljepilom kako bi se povećala pouzdanost baze. Na drvenim podovima nalazi se posebno ljepilo za šperploče koje ne zahtijeva dodatno pričvršćivanje. Međutim, učitelji češće koriste provjerene metode: podmazati potrebna mjesta raspoloživim ljepilom ("Bustilat", "Tekući nokti", "Trenutak"), a zatim ih fiksirati pomoću samoreznih vijaka.
 • Zatim montirajte sanduk - poprečne šipke koje se nalaze na udaljenosti jednakoj širinilistova i u skladu s izvornim oznakama. Potrebno je pažljivo promatrati oznake tako da listovi, tijekom naknadne ugradnje šperploče, nisu, kako kažu, "visjeli u zraku", već su pričvršćeni na sanduk i čine pouzdani pod u šperploči u drvenoj kući ili stanu.
 • Kako bi se poboljšala toplinska i zvučna izolacija, prostor letvice može se napuniti odgovarajućim materijalom, nakon što se riješi ostataka.
 • Ploče od šperploča fiksirane su prema shemi, koje se odnose na oznake brojeva. Tako da kapice vijaka ne strše iznad ravnine, one su potopljene. Da biste to učinili, izbušite rupu na mjestu pričvršćivanja jednako promjeru navojne kapice.


Nakon završetka instalacije ostaje samo pripremiti pod od šperploče u skladu s vrstom završnog premaza. Za tanke premaze, sve nepravilnosti, pukotine na zglobovima i udubljenja iz udubljenih samoreznih vijaka su zaljepljeni. Za oštrije premaze, možda će vam trebati posebna podloga koja apsorbira buku. U svakom slučaju, preporučljivo je nekoliko puta lakirati šperploču kako bi se produljio njezin vijek trajanja.

Pravila koja trebate znati

Prije postavljanja šperploče na drveni pod vrijedno je provjeriti i popraviti sve komunikacije koje prolaze ispod poda, tako da kasnije ne morate otvarati novi završeni pod. Vrijedi znati da:

 • Duljina vijaka koji se koriste u radu treba biti tri puta veća od debljine šperploče.
 • Udaljenost između vijaka nije veća od 20 cm.
 • Pločice su pričvršćene vijcima, povlačeći se s ruba 2vidi
 • U prisutnosti tankog šperploča, koristi se u 2 sloja, raspoređujući listove tako da se šavovi gornjeg i donjeg sloja ne podudaraju.
 • Pri izradi šperploče s točkovnom metodom, šefovi se postavljaju na udaljenosti od 20 do 25 cm.

Fotografije lijepih modernih premaza nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a nedovoljno ravan kat više neće biti prepreka. Koristeći ove preporuke, svaki čovjek koji može držati alat naučit će kako staviti šperploču na drveni pod i moći to učiniti vlastitim rukama.