Kako položiti linoleum - pravila polaganja

Do danas, građevinsko tržište predstavlja razne materijale za podove, a linoleum se smatra jednim od najpraktičnijih. Razmislite o tome kako staviti linoleum, budući da je ovaj premaz karakteriziran povećanim vijekom trajanja, praktičnosti i lakoćom ugradnje, što mu omogućuje da ga koriste čak i početnici.


Materijali i alati za oblikovanje

Prije stavljanja linoleuma, naravno, potrebno je odrediti veličinu ploča složenih u prostoriji kako bi se razumjelo koliko materijala treba kupiti. Ovaj zadatak je vrlo jednostavan: površina sobe mjeri se množenjem vrijednosti njezine duljine i širine.

Prodavaonica ne bi trebala zahtijevati materijal u iznosu koji je jednak površini prostorije. To je najbolje napraviti 20-30 cm zaliha u slučaju da trebate trim materijala za pokrivanje nepravilnog oblika podova.


Da biste sami sastavili linoleum u stanu, najprije morate sastaviti sljedeće alate koji će biti korisni za rad:

 • industrijski ilisamo snažan kućni usisivač;
 • deterdžent za uklanjanje mrlja od boje, ulja i masti;
 • oštro ojačani noževi za konstrukciju: obični i s oštricom kuke;
 • drvena letvica (pravilo) ili dugački građevinski ravnalo;
 • oštro izoštrene škare;
 • naprave za izvlačenje za označavanje;
 • ljepljiva smjesa ili dvostrana ljepljiva traka;
 • lopaticom;
 • mješavina ljepila za brtvljenje šavova.

Osnovna svojstva linoleuma

Prije nego što sami stavite linoleum, trebali biste se upoznati s njegovim značajkama. Za početak, linoleum je premaz od polivinil klorida (PVC). Njegova najvažnija osobina je da je zbog visoke elastičnosti materijala neprihvatljivo polagati ga na neravnu podlogu.

Bilo kakve pukotine, strugotine, udubljenja i drugi nedostaci mogu dovesti do neispravnosti samog poda. Na fotografiji i tijekom vizualnog pregleda takva izobličenja bit će vrlo vidljiva, što je neprihvatljivo ako vlasnik želi predstaviti svoju kuću s najbolje strane.

Na temelju gore navedenog potrebno je temeljito pripremiti podlogu prije polaganja linoleuma. Navedeni nedostaci bi trebali biti odsutni na površini, a također bi trebali biti temeljito očišćeni od raznih prašina, krhotina i mrlja.


Također u pitanju kako staviti sam linoleum, vrlo često postoji problem s izborom baze ispod poda. Definitivno najbolja opcija jesamonivelirajuća glazura, i alternativna i ne manje kvalitetna - drveni pod (iverica, šperploča, gipsana vlakna). Nedostatak drva je da je nemoguće postaviti linoleum na njega u uvjetima visoke vlažnosti. Rot u takvim uvjetima neće samo drvo podnice, ali i role linoleuma. Vidi također: "Kako položiti linoleum na drvenom podu - savjeti o polaganju vlastitim rukama."

Prilikom polaganja podnih obloga pod linoleum, vrlo je važno da se spojevi između ploča i mjesta na kojem su učvršćeni tretiraju tako da se vijci uvuku u premaz. Istodobno se šavovi lijepe i poliraju. Samo u tom slučaju premaz će se temeljiti na kvalitativnoj osnovi na cijelom prostoru sobe i neće se deformirati na mjestima na kojima se nalaze praznine ili izbočine ispod nje.

Drugi važan uvjet za rad s linoleumom je da ga prilagodite uvjetima temperature i vlažnosti u prostoriji. Za to, valjani materijal ulazi se u prostoriju 1-2 dana. U uvjetima temperature više od 18 stupnjeva Celzija i vlažnosti manje od 60 posto. Po isteku tog razdoblja potrebno je izvući materijal tako da se izravnava (detaljnije: "Kako poravnati linoleum - metode ispravljanja materijala").

Nijanse polaganja linoleuma u raznim domovima

Postoji nekoliko problema s kojima se suočavaju vlasnici koji pokušavaju shvatiti kako pravilno staviti linoleum vlastitim rukama:

 1. Polaganje iznad sustava podnog grijanja.
 2. Polaganje pločica na vrhulinoleum.
 3. Polaganje linoleuma na podlogu.

Postavljanje linoleuma na toplom podu

Naravno, odluka uvijek ostaje s vlasnikom, ali stručnjaci su kategorično protiv činjenice da je linoleum položen preko grijanih podova.


Ovaj materijal je sintetski, i stoga, kada se zagrije, može osloboditi razne tvari koje nisu sigurne za ljudsko tijelo. Također, materijal ne podnosi velike fluktuacije temperature i može se deformirati kada se zagrije.

Polaganje pločica preko starog linoleuma

Postupak polaganja pločica na linoleum se ne razlikuje mnogo od rada s betonskom podlogom. No najbolje je koristiti samo u slučajevima kada apsolutno nema mogućnosti uklanjanja PVC podnih obloga. Ojačan estrih se stvara pod pločicom, izlije izravno na linoleum s unaprijed postavljenom metalnom mrežom (čitaj: "Kako staviti linoleum na linoleum ispravno - savjeti").

Vrste supstrata

Ako govorimo o tome kako pravilno staviti linoleum, onda ne zaboravite na obvezno korištenje podloge. To je potrebno kako bi se uklonila mogućnost spoja između baze i linoleuma.

Ostali zadaci podloge:

 • Poravnanje baze zaostalih oštećenja. Treba napomenuti da čak i poravnanje baze s estrihom ne daje sto posto rezultat. Obloge će pomoći da se ukloni nepravilnosti od 1-2 milimetara preostale nakon niveliranja, što će zaštititi pod odiste kapi.
 • Također je vidljiva funkcija toplinske izolacije podloge. Upotrijebljeni materijali savršeno štite podove od gubitka topline.
 • Zvučna izolacijska svojstva podloge također su vrlo važna za obradu podova u stambenim zgradama.


Popularne su sljedeće vrste podloge za linoleum:

 • na bazi jute;
 • pluta;
 • ekspandirana polistirenska pjena;
 • na osnovi platna.

Jedan od najpouzdanijih materijala je pluta, ali izbor, naravno, ostaje kod kupca, budući da je raspon troškova ovih materijala vrlo širok. Definitivno je moguće kupiti podlogu koja odgovara klasi kupljenog linoleuma.

Veličina reznog materijala

Nakon što je odlučio na temelju koje će se koristiti prilikom polaganja linoleuma, trebali biste početi rezanje materijala ili podešavanje postojećeg lista na optimalnu veličinu. Sljedeća će se smatrati način polaganja kada se koristi čvrsta ploča. Glavni zadatak vlasnika je poravnati uzdužni lim na dva suprotna zida.


U prostorijama nestandardnog rasporeda (zidovi nisu paralelni) potrebno je poravnati samo jednu stranu, uzimajući u obzir tvornički izrez, načinjen tijekom proizvodnje. Drugi kut je obrubljen posebnim oštrim nožem. Maksimalni ujednačeni rez može se izvesti pomoću dugačke ravnine ili tračnice (pravilo).

kakoobrađuje se samo jedan kut, potrebno je platno položiti centimetar od zida i dijagonalno se pomaknuti u suprotni kut. Potrebno je unaprijed označiti materijal kako se ne bi odrezalo više materijala nego što bi trebao biti. Loše rastegnuto platno neće se dobro smjestiti uz pod i naduti će se. Na fotografiji i tijekom vizualnog pregleda takva će područja biti previše primjetna i nećete ih moći ukloniti napetošću. Materijal treba biti savršeno položen.

Proces polaganja linoleuma

Slijedi naputak za rad s izravnanim betonskim podlogama. Nakon podešavanja veličine linoleuma, morate ga pažljivo popraviti s jednom od poznatih metoda.

Najpopularnije su sljedeće metode:

 • bez spona;
 • ljepljiva traka;
 • mješavinu ljepila.


Proces polaganja u svim je slučajevima sličan, ali svaka metoda ima osobine:

 1. Slobodno polaganjepodrazumijeva jednostavno polaganje linoleuma. Koristi se samo u sobama s malim prostorom. Plahte se drže isključivo temeljnim pločama, namještajem i aparatima. To je slučaj kada se materijal mora odmarati nekoliko dana kako bi se izgladile razne nepravilnosti (detaljnije: "Koliko dugo i koliko linoleuma se leži").
 2. Ako se koristi ljepljiva traka , proces postaje malo složeniji. Mora se zalijepiti za linoleum iznutra, na samom spoju plahti. Štoviše, drugi dio ljepljive trake mora biti pokriven zaštitnomFilm. Filmovi se u budućnosti postupno uklanjaju, a platno se polaže i zaglađuje. Vidi također: "Kako ispravno položiti Marmoleum".
 3. Preporučljivo je koristiti mješavinu ljepilaza polaganje linoleuma u prostorijama s povećanom upravljivošću. Postupak započinje činjenicom da se platno preklapa u polovici duljine i polaže na jednoj strani baze, a druga se oblaže ljepilom. Tada se platno okrene i poravna. Isto tako, drugi dio ploče se okreće i lijepi.

Ukupno

Polaganje linoleuma je prilično jednostavna procedura. Ako slijedite sve upute prikazane u članku, kao rezultat toga, možete dobiti visokokvalitetnu podnu oblogu koja će trajati mnogo godina. Također možete kontaktirati stručnjake koji će preuzeti odgovornost za sve faze rada - od kupnje potrebnih materijala do polaganja linoleuma i stavljanja podova u pogon.