Usporedite masu poda i estriha: što je bolje

Za izravnavanje ploča i monolitnih ploča koristi se samonivelirajući pod i klasični pješčano-betonski estrih. Tehnologije su izvana slične, ali imaju različit proračun, a korišteni materijali se razlikuju po karakteristikama izvedbe.

Na primjer, samonivelirajuće smjese mogu napraviti minimalni sloj od 5 mm, debljina pješčanog betona ne smije biti manja od 3 cm, u suprotnom se sruši pod laganim opterećenjima, čak i kod teških podnih obloga.

Najracionalnije su kombinirane sheme primjene tih materijala, koje će se uzeti u obzir u ovom vodiču za pojedinog nositelja zahvata.

Razlike između estriha i samonivelirajućeg poda

Kako bi se razumjelo koji su materijal i tehnologija bolji za izravnavanje podnih ploča, potrebno je razmotriti sljedeće razlike:

 • samonivelirajući pod - samonivelirajuća smjesa koja ne zahtijeva ugradnju svjetionika, smanjuje vrijeme i troškove rada, ali je vrlo skupa;
 • betonski podni sloj - mješavina se mora izravnati, kvaliteta površine znatno je manja od prethodnog slučaja, ali materijal je značajnojeftinije i prikladnije za promjene visine u sobama od 3–5 cm.

Samonivelirajuće smjese izrađene su od frakcije sitnog agregata, obični pijesak se koristi u estrihu.

Betonski estrih

Poravnavanje podova je potrebno zbog nedostataka na vanjskoj površini proizvoda od armiranog betona i tehnologije njihove ugradnje. Bez ove operacije, nemoguće je ravnomjerno postaviti neke podne obloge (laminat, linoleum, parket). A kada se suočava porculanske pločice ili pločice dramatično povećati potrošnju skupih pločica ljepilo.

Usklađivanje se može obaviti s peskbetonom, međutim postoje ograničenja za ovaj materijal:

 • debljina sloja - minimalno 3 cm, unutar obloge mogu se polagati obrisi toplog poda;
 • proizvodnost je niska, bolje je unaprijed montirati signale kako bi se s njima uskladilo rješenje.

Betonski estrih.

Umjesto samonivelirajućeg poda za tankoslojne podne obloge (PVC pločica, linoleum) ne preporučuje se estrih, jer vanjska površina sušenog pješčanog betona nikada neće biti savršeno ravna. Može se polirati, ali će se povećati proračun za izgradnju.

Podni prostor

Idealan za manje promjene visine samonivelirajućeg poda, koji ima gravitacijsku samonivelirajuću podlogu. Postoje modifikacije samonivelirajućeg poda koji se može koristiti za završnu obradu. Međutim, mješavine ovog tipa su skupe, ako je vodoravna razina više od 3 cm neravnomjerna, bolje je izliti estrih ikoristite samonivelirajuće podove od 5 - 10 mm.

Samonivelirajuća podna tehnologija.

Racionalni sustavi za primjenu tehnologije

Proračun za popravak tradicionalno je najvažniji kriterij za odabir materijala i metode niveliranja za završnu obradu. Stoga će sljedeći podaci biti korisni vlasniku nekretnine.

Klasična pješčana glazura (DSP mješavina)

Prije posjeta građevinskom tržištu, matični majstor bi trebao probiti razinu u svim prostorijama stana i izračunati količinu materijala. Da biste to učinili, morate izvršiti niz radnji i uzeti u obzir nijanse:

 • za označavanje s laserskim katerom ravnina ili razine, na zidovima se stvaraju oznake jedne horizontalne razine, a zatim se pomoću trake mjeri najviša točka stropa, koja se uobičajeno uzima kao nula;
 • kada se koristi estrih, ova oznaka će porasti za najmanje 3 cm (uzimajući u obzir podnu oblogu od 5-7 cm), stoga treba uzeti u obzir razinu poda na stubištu kako bi se izbjegli koraci u bilo kojem smjeru pri ulasku u stan;
 • jedna standardna vreća mješavine DSP-a (cement + pijesak) je namijenjena za sloj od 2 cm na površini od 1 m2 , stoga će čak i za stan od 50 kvadrata biti potrebno nekoliko tona materijala, uzimajući u obzir činjenicu da umjesto toga minimalna debljina estriha umjesto samonivelirajući pod je 3 cm.

Izračunavanje količine materijala za estrih.

Savjet! U tom slučaju, možete izračunati da je proračun za popravak će biti 25 - 35 tisuća rubalja poovisno o cijeni pješčanog betona u regiji i cijeni usluga pokretača koji će podići materijal na pod.

Kombinirana tehnika (estrih i samonivelirajući pod)

Za gore navedene iste uvjete (ravna 50 m2 ) pri korištenju samonivelirajućeg poda u kompleksu s spojnicom, moguće je smanjiti procjenu završne obrade za 20 - 40% zbog kombinirane tehnologije:

 • pijesak nalio betonske plohe koje su zahtijevale poravnanje veće od 3 cm;
 • samorazlivajući pod se nanosi preko estriha slojem od 5 mm i širi se preko ploče u područjima s manjom visinskom razlikom, budući da ovaj materijal može dovesti površinu na nulu.

Izračunavanje volumena materijala s kombiniranim poravnanjem.

Savjet! U tom slučaju, može se primijeniti kao početna samonivelirajuća smjesa, te kompozicije koje su prikladne za završno oblaganje (na primjer, polimer NP).

Namjerno podcjenjivanje nule

U teškim slučajevima, druga tehnologija postaje razumna opcija. Na primjer, ako je nulta razina ispala unutar stana, dok na ulaznim vratima trebate ispuniti veliki sloj, tada:

 • u blizini ulazne grupe pojavljuje se korak koji je neugodan na ulazu u stan;
 • podna obloga izlazi iz vrata, spojni sklop postaje sve složeniji;
 • kutiju i krilo vrata morat će se podići, izdubiti ili prenijeti preko kratkospojnika.

U ovoj izvedbi moguće je specifično spustiti nultu oznaku da bi se ostavilo dio preklapanja koji nije pokriven vezom. S druge strane,Ova tehnologija omogućuje rješavanje svih zadataka bez značajne nelagode u životu.

Metoda snižavanja nulte razine.

Važno! Preporučuje se podcjenjivanje "nule" samo u rasponu od 0 do -2 cm, budući da se ta razlika može maskirati i djelomično izravnati s pitom podne obloge (ljepilo za pločice ili podloga od laminata).

Ova posljednja tehnika nije namijenjena smanjivanju procjene, već je nužna za djelomično ispravljanje nedostataka graditelja. Pad od manje od 2 cm u sobama od 9 m2u principu se ne vidi vizualno.

Stoga je bolje upotrijebiti estrihe za izravnavanje velikih nepravilnosti, te popraviti manje oštećenja samonivelirajućim podovima i pripremiti podloge za završne premaze ili ih koristiti kao samostalni dekor.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije