Kako odabrati i postaviti drvene podloge za pod

Postupak suočavanja s podovima u dnevnoj sobi gotovo uvijek završava postavljanjem postolja po obodu prostorije. U članku će se raspravljati o drvenom postolju za pod: glavne značajke, vrste i instalacije.


Glavna svrha lajsni

Da biste shvatili praktičnost koju podna daska od drva ima, možete razumjeti tek nakon proučavanja glavnih zadataka koje ovaj element obavlja nakon instalacije:

 • Najvažniji zadatak je zatvaranje dilatacijskih spojeva između podne obloge i zidova. Gotovo svaka podna obloga je složena s malim udubljenjem od zida tako da se materijal ne deformira, širi s povećanjem temperature i fluktuacijom režima vlažnosti u prostoriji. Naravno, svaki šav može pokvariti sobu na fotografiji i vizualnim pregledom, a postolje će se organski kombinirati s podom i zatvoriti prazninu. Vidi također: "Kako napraviti postolje za grijanje cijevi - savjet majstora."
 • Osobitost završne obrade podova i zidova je u tome što je vrlo teško obrezati područja u blizini spojeva tih dviju površina. Stoga, bilo kakve nedostatke koji su dozvoljeni tijekom oblaganja mogu se zatvoriti podnim ili stropnim postoljem.
 • Prije postavljanja drvenihpostolja na podu, možete napraviti shemu polaganja podova, stvarajući unutarnja funkcionalna područja ograničavajući određena područja dekorativne trake.
 • Moderne verzije postolja omogućuju polaganje električnih, telekomunikacijskih kablova itd. Ispod njih. Takav element naziva se postolje s kabelskim kanalom (detaljnije: "Podni krov s kabelskim kanalom - izbor i ugradnja").

Prednosti i nedostaci

Zbog sljedećih prednosti potrebna je ugradnja drvenog postolja u svakoj prostoriji:

 • Drvena daska ne gori od drugih materijala pokriva sve nedostatke u premazu zidova i podova u prostoriji. Međutim, ova prednost s nijansom: dimenzije drvenog podnog postolja ne prelaze 1,8 centimetara u debljini, tada će biti prilično teško zatvoriti širu prazninu s njom (pročitajte: "Koje su veličine podne obloge odijela - primjeri izbora za različite sobe"). U tom slučaju treba odabrati plastične proizvode. Što se tiče zatvaranja nedostataka koji se nalaze daleko od spoja, široki drveni postament za pod može doseći visinu od 8 centimetara ili više.
 • Kao i svaki drveni element, postolje izgleda originalno, ali s dizajnom sobe ne možete pretjerati. Dakle, na primjer, s drvenih podova i gipsanih ploča na zid drva je kombiniran vrlo loše. Što se tiče završne obrade fuga za laminat, parket, linoleum i druge premaze slične teksture, postolje se neće istaknuti na fotografiji ivizualni pregled. Naprotiv, stvorit će dojam o nastavku poda ili će izvorno razlikovati pod i zidove.


Drveni postolji nisu idealni elementi za završavanje sobe, a onda je potrebno ukazati na njihove nedostatke:

 • Kod drvenih letvica ne postoji takva izmjena kao integrirani kanal za polaganje žica. Kanali se ne izrađuju u konstrukciji ploče jer se smanjuje čvrstoća cijele konstrukcije. Prema tome, bit će potrebno napraviti zidove ili pričvrstiti kabelske kanale odozgo, što će značajno smanjiti estetiku dekoracije prostora.
 • Prije pričvršćivanja drvenog postolja na pod potrebno je uzeti u obzir nepravilnosti zida. Drvo se uopće ne savija, pa su stoga razmaci između zida i postolja neizbježni ako je preklapanje loše poravnato.
 • Cijena drvenih postolja je viša od cijene polivinil klorida. Ne radi se o plemenitom drvu, već o najčešćem. Cijena se smanjuje ako proizvođač nanese sloj hrasta ili pepela na jeftino drvo, ali se povećava vidljivost.
 • Bez posebne obrade i impregnacije drvenih letvica nisu prikladni za uporabu u uvjetima visoke vlažnosti.

Izbor drvenih letvica

Osim toga, kako uzeti u obzir veličinu postolja za drvene podove, potrebno je napraviti izbor tih elemenata i sljedećih kriterija:

 • Vrlo je važno da drvo ima sadržaj vlage ne više od 20 posto, budući da se kod toga povećavapovećava rizik od deformacije materijala.
 • Odozgo postolje mora biti savršeno glatko, bez hrapavosti i laminacije. Ako se drvena vlakna ističu iz konstrukcije, materijal se slabo suši i ne smijete ga kupiti.
 • Posebnu pozornost treba posvetiti čvorovima na površini podnožja. Mogu ispasti iz poliranog drveta, što znači da će se smanjiti estetika dekorativnog elementa.

Da biste bez poteškoća pričvrstili drveni postolje na pod, potrebno je unaprijed kupiti točnu količinu materijala. Vidi također: "Podni pod - kako ispravno popraviti i koji je bolje odabrati."


Kupnja je sljedeća:

 1. Mjeri se opseg prostorije.
 2. Širina vrata se oduzima od dobivene vrijednosti.
 3. Sada se oko 10% otpada dodaje dobivenoj vrijednosti, čije je formiranje neizbježno pri obrezivanju lamela.
 4. Rezultirajuća vrijednost zaokružuje se na cijeli broj.

Ugradnja vanjskih drvenih letvica

U stvari, postupak postavljanja lajsni se sastoji od dvije glavne faze: rezanje materijala i pričvršćivanje na obodu prostorije.

Da bi se proizveo visokokvalitetni kroj, morate koristiti alatni blok. Zapravo, to je stezaljka u koju je umetnuta letvica, a zatim piljena pilom. Rez se dobiva samo zato što je šipka nepomična u procesu rezanja. Za rezanje je najbolje koristiti fino nazubljenmetalna pila ili posebna oštrica za metal. Između lajsnih ploča najbolje je usidriti, zatvarati proreze specijalnim konektorima, a na rubovima na vratima koristiti čepove koji pokrivaju samo jednu stranu. Vidi također: "Koji prag za unutarnja vrata odabrati."


Fiksno postolje na dva glavna načina:

 • S upotrebom ljepljive mješavine i čavala . Jednostavno udarite u desnu plohu s noktima od 5-6 cm bez kape, a zatim ih stavite na zid i lagano udarite zatvaračima da biste označili strop. Na određenim mjestima treba voziti drveni chopik. Sama ploča je presvučena ljepilom iznutra i nanesena na zid, a čavlići su im zabodeni. Kod udarca čekićem važno je spriječiti deformaciju postolja.
 • Pomoću samoreznih vijakasve se radnje obavljaju sličnim redoslijedom, ali je postolje prethodno izbušeno na pravim mjestima, a rupe su upuštene na promjer vijka i poklopca. Pričvršćivanje vijaka u tiple (prekidač) treba ugraditi njihove poklopce u platno za 3-5 milimetara, tako da ne stvaraju probleme tijekom rada.

Ukupno

Članak detaljno opisuje drvene podne obloge i kako ih sami popraviti. Ovaj je postupak vrlo jednostavan, ali uvijek možete pojednostaviti zadatak tako što ćete kontaktirati stručnjake koji će preuzeti odgovornost za sve faze - od odabira lamela i potrebnih materijalauzimajući u obzir želje kupca prije izvođenja instalacijskih radova.