Podna ploča - kako ispravno ispraviti i koju je bolje odabrati

Pričvršćivanje podne obloge po obodu poda završna je faza rada s bilo kojom podnom oblogom. Prednosti postolja nisu samo u svom dekorativnom izgledu, već iu sposobnosti da se zatvori raspor u zidovima, skrivaju žice i daju podu gotov izgled.


O tome kako popraviti podnožje postolja, koje su vrste postolja i što tražiti pri kupnji, detaljno ćemo ispričati u našem materijalu.

Vrste plastičnih podnih obloga

Sve plastične ploče na konstrukciji mogu se podijeliti u dvije velike skupine - univerzalne i za tepih. Prvi se može instalirati na bilo koji pod, kao što su laminat, linoleum, drveni podovi pa čak i pločice. Vidi također: "Kako instalirati postolje na linoleum - preporuke stručnjaka."

Za tepih se koristi posebna zakrivljena postoljakonstrukcija, koja služi ne samo za dekorativne svrhe, već i čvrsto pritiska pod na pod, tako da se ne spušta.


Ovisno o materijalu iz kojeg su izrađene, razlikuju se sljedeće vrste podloga:

 • povećana krutost od pjenastog PVC-a - takav čvrsti postolje je prilično elastičan, međutim prilično krhak;
 • šuplje unutar krutog PVC-a - nešto jače od čvrstih, ali manje kvalitetnih letvica. Pogodni su za jednostavnu završnu obradu prostorije, bez predstavljanja bilo kakve umjetničke vrijednosti;
 • od polukrute plastike - sastav materijala se ne razlikuje od struktura pjene. Međutim, takvi postolji imaju znatnu fleksibilnost, stoga se prodaju u obliku valjaka. Među prednostima takvih baseboards - razne boje, imitacija raznih materijala, vizualni privlačnost. Vidi također: "Vrste podova u veličini, obliku i materijalima proizvodnje."

Što je bolje - plastični ili drveni podnožje

Drveni okviri su ekološki prihvatljiviji, ali je njihov životni vijek nešto manji. Ali proizvodi od sintetičke plastike, iako neprirodni, mogu izdržati i do 100 godina.

Plastične lajsne uspješno se natječu s drvenim i drugim vrstama tih proizvoda.

Sljedeće prednosti plastičnih postolja mogu se nazvati:

 1. Može se primijeniti u širokom rasponu soba, - kuhinja, spavaća soba,jaslice i dnevne sobe, kupaonice. Široka paleta boja plastičnih postolja omogućuje vam da odaberete skladnu kombinaciju s podom i cjelokupnim interijerom.
 2. Plastične obloge prikladne su za ugradnju jer su jače, fleksibilnije, lakše sečene.
 3. Razlika u zaštiti od požara, koja nije zapaljiva.
 4. Dobro za mokro čišćenje, ne bojte se vode.
 5. Dostupno za svakog kupca.


Osim toga, plastične lajsne su često opremljene posebnim žljebovima duž kojih se mogu postaviti ožičenje ili drugi kabeli za komunikaciju.

Stoga smatramo da su plastične letvice na mnogo načina, u pravilu, mnogo bolje od drvenih. Iznimke se mogu napraviti samo kada se u unutrašnjost prostorije uključe samo drveni postolji. Pročitajte također: "Kako odabrati podnožje za pod - što se usredotočiti na boju."

Ipak, raznolikost sorti plastičnih podnica omogućuje vam da odaberete proizvod čak i za najsofisticiranije interijere, jer ih je vrlo teško vanjski razlikovati od drvenih. Vidi također: "Kako odabrati i ugraditi drveni postolje za pod."

Klasični među plastičnim postoljima smatraju se proizvodi s olukom ispod kabela i rupama za pričvršćivanje. Poseban jastučić na oluku omogućuje vam da prikrijete točke pričvršćivanja, ožičenje i izradite dizajn izvana. Osim toga, takav postolje je vrlo lako montirati. Ima ihDruga vrsta montaže lajsne - na kopče, koja se primjenjuje na čvrste krute plastične lajsne.

Koju opciju odabrati ovisi samo o individualnim željama i materijalnim mogućnostima kupca.

Neobvezne komponente

Dodatni pribor za plastične podne obloge uključuje utikače, priključke, kao i unutarnje i vanjske kutove. Svaki od elemenata odabire se ovisno o boji postolja.


Područja primjene komponenti su sljedeća:

 • Kutovi služe za dovršavanje strukture na spojevima u kutovima prostorije.
 • Za kombiniranje dvaju susjednih komada daske uzduž jednog zida upotrebljavaju se međuslojevi. Izgledaju kao mali komadić plastike s utorima na obje strane.
 • Rubovi postolja su zatvoreni čepovima tako da točka rezanja duž rubova i na vratima nije vidljiva. Oni čine dvije vrste čepova - desno i lijevo, koji su često uključeni u set s podlošcima.

Pričvršćivači za pričvršćivanje postolja na zid također su dodatni materijali.

Tehnika fiksiranja podnog postolja vlastitim rukama

Graditelji prakticiraju tri načina kako popraviti plastične podne obloge. Svaki od njih primjenjiv je u različitim slučajevima i uvjetima. Ipak, svi oni pružaju pouzdano učvršćivanje plastičnih postolja.

Pričvršćivanje postolja na pod pomoću ljepila može se obaviti samo u takvim prostorijama gdjezidovi nemaju nepravilnosti, a kutovi su strogo 90º. Inače, ugrađeni postolje može se uskoro skinuti sa zida, što ne izgleda estetski.


Pričvršćivanje podnog postolja na posebne zasune omogućuje brzu ugradnju. Pogodnost ovog načina pričvršćivanja je da je pogodan za rad u svim uvjetima i na svim površinama. Ipak, stezaljke su prikladne za jednokratno pričvršćivanje, a nakon rastavljanja ploča moraju se zamijeniti novim.

Najlakši način za učvršćivanje postolja je montiranje izravno na zid. Budući da je postavljanje podnica na podu na ovaj način nužno uz pomoć vijaka, kape se mogu istaknuti u odnosu na opću pozadinu. Taj se problem može riješiti lijepljenjem čepova kako bi odgovarao boji dasaka, ili koristiti poseban model proizvoda s kabelskim kanalima. U tom slučaju, sve točke pričvršćenja bit će skrivene ispod ukrasnih pokrivača lajsne. Napominjemo da je ova metoda najprofitabilnija u smislu troškova.

Popis alata za rad

Prilikom rada na ugradnji postolja na pod trebat će vam:

 • bušač (ako je namijenjen rad s betonskim ili ciglenim zidovima);
 • izbušiti s desnim mlaznicama;
 • odvijač s popisom mlaznica;
 • pila za rezanje metala;
 • kut;
 • šilo;
 • mjerna traka;
 • marker.

Izračun potrošnje materijala

Prije nego instalirate plastične podne obloge na pod, vrijedno je izračunati kolikotočno materijale koje trebate kupiti.

Prije svega, perimetar prostorije mjeri se bez vrata. Da bi se izračunao broj podnica, rezultirajuća duljina treba biti podijeljena veličinom jednog proizvoda. Istovremeno je potrebno osigurati zalihu materijala od 0,5 m ili nešto više, u slučaju kvarova ili nepredviđenih situacija. Vidi također: "Koji prag za unutarnja vrata odabrati."


Broj završnih kapica izračunava se na temelju ukupnog broja otvora u prostoriji, dok se za svaki otvor nalaze dva različita elementa. Spojni elementi za podloge postavljaju se na svakih 0,5 m, tako da će ukupan broj takvih elemenata biti jednak duljini podijeljen s 0,5.

Vijci s tiplama trebaju jednako kao i zatvarači, a još 10 komada bolje je imati u rezervi. Kut unutarnje i vanjske potrebe za kupnjom broja dostupnih kutaka u sobi.

U izračunima je važno ne zaboraviti praznine pri spajanju podnica na ravnini i pod kutom od 2-3 mm.

Pričvršćivanje tekućim noktima

Za to je potrebna pila za rezanje plastike, kutova, čepova, tekućih čavala i postolja.

Budući da bi postavljanje podnih letvica s tekućim noktima trebalo biti samo na savršeno ravnoj površini, treba paziti da se zid unaprijed pripremi. Optimalno, ako se provodi stručne žbuke ili gipsanih ploča.

Počevši od ugla, kapljice tekućih noktiju nanesite svakih 3-5 cm na ravnu površinu zida.Sa strane slobodnog kraja postolja, potrebno je zalijepiti spoj između postolja, što osigurava praktičnost za daljnju ugradnju.


Imajte na umu da će biti lakše raditi ako se ljepilo nanosi na zid, ali na postolje.

Zatim je platno čvrsto stisnuto uz zid, kontrolirajući dobro prianjanje po cijeloj dužini postolja. Da bi se ljepilo uhvatilo, postolje bi trebalo pritisnuti oko 1 minutu, nakon čega više neće padati i dalje će doći do skrućivanja bez smetnji. Isto tako, sve ostale ploče su pričvršćene na obodu prostorije.

Ne preporučujemo uštedu na tekućim noktima, jer će kvalitetno ljepilo osigurati dulje i pouzdanije fiksiranje.

Montaža na kopče

Budući da je pričvršćivanje postolja na pod uz pomoć posebnih kvačica prilično naporan i dugotrajan proces, ne odlučuju svi o ovoj metodi. Međutim, prednost je u tome što su takva učvršćenja optimalna za bilo koje konfiguracije, a kvaliteta zidova nema presudnu ulogu. Ako su zidovi neravnomjerni, dovoljno je jednostavno smanjiti korak između pričvrsnih elemenata kako bi se postiglo sigurno prianjanje.

Slijed rada

Prije svega, oznaka se treba primijeniti na zid kako bi se pričvrstili. Označavanjem u zidu izbušite rupe za dimenzije tipla, a zatim ih ugradite. Vijak je pričvršćen na zid pomoću vijka.

Isto tako, svi sljedeći pričvrsni elementi su pričvršćeni. Ovudaoptimalan je za vrijeme rada s zidovima od opeke i betona. Ako je zid drven, onda za pričvršćivanje obujmice pričvrstite vijke.

Razmak između spojnih elemenata može biti 50 cm, uz uvjet ravnih površina, ili 20-40 cm, ako zidovi imaju nepravilnosti.

Moguće je sam montirati postolje u ugrađene pričvrsne elemente, prethodno ga rezati ispod dužine zida.


U tom slučaju, nije potrebno posebno znanje, kako ugraditi podno postolje na kopče. Sve što trebate učiniti je nasloniti ploču na zasune i pritisnuti je dok ne klikne. Između susjednih segmenata na krajevima postolja nose se priključci za jednostavno spajanje. Svaka sljedeća ploča nosi se na kvačicama na isti način.

Na kraju rada, otvoreni krajevi moraju biti zatvoreni čepovima, a zglobovi u kutovima - s posebnim uglovima. Kako bi ih zaštitili, možete ih staviti na tekuće nokte.

Za tepisi proizvoditi poseban oblik skretnice s utorima ispod rubova premaza. Takve letvice se ne mogu ukloniti ako odlučite zamijeniti pod.

Metoda fiksiranja postolja

Drugi način popravljanja podnih plastičnih lajsni je bušenje rupa u njima za vijke.

Da biste to učinili, uzmite pila za rublje, bušilicu i vijke. Ova metoda je relevantna u pomoćnim prostorijama, gdje nitko ne obraća pozornost na estetsku ljepotu.


Prvo, zid se polaže i mjeri se komad.veličina postolja. U njemu su izrađene rupe koje su dovoljne za umetanje vijka, ali već su njegove kape. Zatim, postolje je naneseno na zid i zavrlo sve vijke.

Ako je proizvod jednodijelan, bez žljebova za kabele, kape se mogu maskirati ukrasnim čepovima. U zidovima od opeke, prije nego pričvrstite postolje na pod, izbušite rupe za tiple. Učvršćivanje postolja u ovom slučaju će biti na vijcima.

Ugradnja kabela ispod ploče

Sve žice za komunikaciju, bez obzira da li se radi o telefonu, televizoru ili internetu, mogu se sakriti ispod donje ploče.

Ova se radnja izvodi na jedan od sljedećih načina:

 • Ugradnja žica ispod stezaljki prije pričvršćivanja. Istovremeno treba paziti da se kablovi ne oštete samoreznim vijcima.
 • Vijci pričvršćenih ploča su malo odvijeni (5-7 mm) tako da možete preskočiti kabel ispod njih. Nakon toga, vijci se opet zategnu.
 • Kabeli se mogu polagati uzduž šahta predviđenog za podnu oblogu, koji se zatvara s dekorativnim poklopcem kada je rad završen. Tako točke za pričvršćivanje i kabeli postaju nevidljivi.


Važno je zapamtiti da pri radu s žicama za napajanje treba isključiti napajanje na ploči.

Cijena plastičnih postolja i pribora

Iako su plastične letvice mnogo udobnije i izdržljivije od drva, zbog povećane potražnje njihova je cijena također porasla. kakoU pravilu, u cijenu su uključene boje, sorte podne obloge, kao i troškovi oglašavanja.

Najjeftiniji tip je jednostavan postolje bez oluka. Njegova cijena varira od 30-50 rubalja za 2,5 m.

Podovi s kabelskim kanalima nešto su skuplji - koštat će 40-70 rubalja po 2,5 m.

Najskuplji - svestrani baseboards. Cijena jednog komada duljine 2,5 m iznosi oko 60-90 rubalja.


Pričvrščivači (kvačice) prodaju se u pakiranjima od 50 komada, čija je cijena 200-500 rubalja, ovisno o brandu.

Plastične kape su jeftinije. Njihov trošak doseže 20-30 rubalja po pakiranju.