Kat OSB ploča - kako položiti i postaviti ispravno

Orijentirane ploče vlakana u posljednje vrijeme sve se češće koriste za podnu ugradnju od ogrebotina ili zaglađivanje nepravilnosti postojećeg drvenog poda. Opisat ćemo i ilustrirati prednosti ovog materijala, suptilnosti rada s njim i tehnologiju slaganja OSB-a na fotografiju u ovom članku.


Prednosti OSB ploča

Prije nego što pređemo na opis kako staviti OSB na pod, vrijedno je spomenuti sve pozitivne osobine ovog materijala:

 1. Zbog guste strukture OSB ploča, ne boje se glodavaca.
 2. Dobri pokazatelji otpornosti na vlagu čine ovaj materijal gotovo neophodnim pri ugradnji poda u kupke ili hladnjače bez grijanja.
 3. OSB ploče dobro zadržavaju svoj oblik i ne pucaju, što se postiže zahvaljujući visokokvalitetnom prešanju u proizvodnji.
 4. Ovaj materijal je vrlo otporan na rast gljivica i plijesni.
 5. Budući da je OSB ploče od drvnog otpada, tj. Strugotine, to su materijali prihvatljivi za okoliš.
 6. Polaganje OSB-a na pod nije teško, pa ga može izvršiti čak i osoba koja to ne činiposjeduje posebne građevinske vještine.
 7. OSB ploča je jeftina, što uz veliku veličinu limova može značajno uštedjeti na kupnji građevinskog materijala.
 8. Visoka mehanička pouzdanost materijala ne ostavlja nikakvu sumnju može li se OSB postaviti na pod. Takve ploče savršeno fiksiraju bilo koju vrstu pričvrsnih elemenata, ne mijenjaju svoj oblik tijekom vremena i mogu izdržati povećano opterećenje.
 9. Apsolutno bilo kakva završna obrada može se postaviti na takve ploče - laminat, parket, linoleum, tepih, keramičke pločice.

Kriteriji za odabir materijala

Trajnost budućih OSB podova izravno ovisi o kvaliteti odabranog materijala.

Prije nego izvršite kupnju, provjerite ispunjava li nekoliko uvjeta:

 • Proizvođač- većina stručnjaka radije kupuje OSB-ove iz europskih ili kanadskih tvrtki.
 • Dimenzije ploča- u pravilu se prodaju OSB ploče dimenzija 2,44 x 1,22 m.
 • Debljina- na nju utječe vrsta primarnog premaza u prostoriji. Za ugradnju na betonsku podlogu dovoljna je 10 mm debljine ploče, ali polaganje OSB-a na zaostatke ili izravnavanje deformiranog drvenog poda podrazumijeva korištenje deblje ploče - do 25 mm, ovisno o nagibu između zaostataka (detaljnije: "Što debljina OSD-a treba biti za pod") ,
 • Vrsta materijala- OSB-3 ploče su najpopularnije jer su uvijek dostupne kupcima i praktične u radu.

Tehnika polaganja OSB-a na betonski estrih

Moguće je polagati grubi pod iz OSB ploče na bazi od betona u nekoliko koraka:

 1. Dobro otvrdnuti beton treba temeljito usisati prije daljnje obrade. To je važno jer svaka prašina ili prljavština dobro prianjaju fiksator na površinu. Ovo pravilo je relevantno ne samo za rad s RSD, nego i za bilo koji drugi materijal.
 2. Sljedeći korak je pripremanje. To vam omogućuje da poboljšate prianjanje pri polaganju ploča OSB. Raznolikost tla odabire se po volji.
 3. Zatim su OSB ploče izrezane na dimenzije prostorije, uzimajući u obzir prostore od zidova za 5 mm, kao i veličinu razmaka između šavova. Takve su uvlake nužne, tako da OSB ne širi i deformira pri prodiranju vlage.
 4. U posljednjoj fazi, OSB-ovi razmaknuti unaprijed komadi se polažu na podlogu, pričvršćujući ih gumenim ljepilom i tiplama. Važno je da se ploče polažu s offset spojevima.

Tehnika ugradnje OSB-a na drveni pod

U starim zgradama za obnovu stropova često se postavlja podna ploča od OSB ploča - kako se polaže, ako se temelj starog šetališta opisuje u nekoliko koraka.

Prvo, baza dasaka mora se osloboditi izbočenih čavala i čipova. Nokti se moraju utopiti na površini sa širokim vijkom i čekićem, a izbočine i nepravilnosti poravnati ravninu.


Nakon rezanja, uzimajući u obzir pomicanje šavova, OSB ploče treba proširiti na površinui pričvrstite 40 mm samoreznim vijcima korakom od 30 cm. Kako bi površina bila savršeno glatka, poklopci samoreznih vijaka trebali bi biti utonuti u ploču.

U završnoj fazi površina se polira, pri čemu se posebna pozornost posvećuje zglobovima. U tu svrhu možete koristiti stroj za brušenje, koji će ubrzati proces i omogućiti vam da obavite posao što je točnije moguće. Grid za suhozidom nositi s zadatkom puno bolje brusni papir.

Načela polaganja na trupce

Ako se u podnožju podnih kašnjenja polaže na podu OSB-a, možete koristiti jednostavne OSB ploče, iako model s utorima osigurava sigurnije pristajanje. Postavljanje ploča mora biti tako da šavovi padaju na zaostatke, a ako to nije moguće, ugraditi dodatne pregrade za pričvršćivanje dinara.


Za polaganje poda na trupce, važno je što se koristi OSB-om - je li moguće na tlo postaviti tanke 1,5 cm listove ili su potrebne deblje ploče. Treba primijetiti da se s povećanjem stupnja između susjednih zaostajanja debljina OSB ploča također treba povećati.

Izolacija predgrijavanja i zaostala izolacija znatno produljuju njihov vijek trajanja. Osim toga, prilikom instalacije ploče ne zaboravite na uvlačenje između šavova i blizu zidova.

Završna površina nakon polaganja OSB-a

Budući da je izgled materijala vrlo dekorativan, vlasnicima nije neuobičajeno napraviti čist pod od dinara. Međutim, ako je namijenjeno daljnje ukrašavanje drugihmaterijala, ploče moraju biti pomoćna obrada.

 • Pločice na OSB ploči na podu najčešće se polažu u kuhinjama, kupaonicama, kadama (čitajte također: "Što položiti na pod u kuhinji i kako to učiniti ispravno"). U ovom slučaju, važno je osigurati apsolutnu nepokretnost baze. Za to su zaostaci postavljeni s minimalnim nagibom, a OSB ploče je odabran s utorima za pouzdanije fiksiranje. Prije postavljanja pločice na OSB ploču, ljepilo treba nanijeti na površinu drva kako bi se drvo povezalo s keramikom (za više informacija, "Kako položiti pločice na drveni pod su koraci pripreme i polaganja").
 • Prilikom polaganja tepiha svi spojevi između listova dinja trebaju biti što je moguće glatkiji, inače će se nepravilnosti jasno istaknuti na površini. Pod tepih najbolje se uklapaju tanki listovi OSB, čije spojeve treba napuniti brtvilom. Uvlake treba ostaviti samo na zidovima.
 • Za polaganje laminata nije potrebna prethodna priprema. Budući da je ovaj materijal vrlo težak i izdržljiv, svi nedostaci bit će izglađeni kada se instaliraju. Učvrstite laminat ljepilom.


OSB-u kao čistom podu potrebno je lakiranje ili lakiranje, što će povećati životni vijek poda i poboljšati njegov izgled. Prije nanošenja laka, površina se mora temeljito očistiti.

Mjere opreza pri radu s RSD

Da biste radili s RSD, morate nositi radnu odjeću, rukavice i naočale kako biste zaštitili oči od mrvica koje se pojavljuju pri rezanju ploča.

Rad s ovim materijalom zahtijeva brigu kako bi se izbjegao kvar ploče. Prilikom polaganja na trupce, stupanje na ploče treba obaviti pažljivo, bez naglih pokreta.

Dakle, uz poštivanje svih nijansi, uz pomoć dinara, možete napraviti ne samo grubi premaz, već i razinu stare, te napraviti novi završni pod. Da biste uštedjeli novac, sami možete napraviti takav pod.