Kako pravilno staviti podne pločice

Najveći izbor podne keramike ne utječe na osnovna pravila za postavljanje. Postoje mnoge karakteristične značajke, tehnološke nijanse, bez znanja o kojima možete uopće dobiti ono što očekujete.

Počnite s pripremom

Apsolutno svi proizvođači keramike inzistiraju: ne bismo trebali početi s testiranjem temelja za usklađenost sa standardima, već s provjerom keramičke završne obrade i izradom plana polaganja.

Vaš je prvi prioritet pronaći pravi dizajn proizvoda i kalibar. U pravilu, u trgovinama, štandovi su popločani jednom kolekcijom pločica u optimalnom rasporedu, prema dizajnerima postrojenja. Približne varijacije mogu se vidjeti u profesionalnim katalozima na web stranicama proizvođača ili u prodajnim područjima.

Možete promijeniti, nadopuniti ili potpuno ponovno iscrtati predloženi dizajn po svom ukusu. Da biste to učinili, zatražite nekoliko uzoraka glavne pločice i njezinih dijelova (obrubi, dekori, paneli, itd.) I napravite pravu za vašu sobu.izgled.

Ali imajte na umu - ulazak u prostoriju, prije svega, središte sobe ili prostor koji je potpuno slobodan od namještaja i opreme (takozvani slobodni dio ljudi) je upečatljiv. U malim kuhinjama i kupaonicama to obično nije više od 1-2 m². Stoga, polaganje pločica na betonskom podu treba planirati na takav način da centar padne na vidljive četvorne metre. Zahvaljujući ovom jednostavnom prijemu, cijeli "elementi" će se zalijepiti u "prazno" područje, a izrezani će se zalijepiti samo po obodu. To je osobito važno u prisutnosti neravnih zidova.

Planiranje dizajna s pomakom.

Sljedeća faza je izbor sheme instalacije za podnu keramiku. Postoji nekoliko osnovnih tipova:

 • Standard ili šav na šav;
 • s pomicanjem ili skidanjem (po analogiji s laminatom);
 • Dijagonala.

  Osnovni uzorci polaganja.

Zbog raznovrsnih formata i vrsta pločica (izdužene daske, poligonalni, ovalni proizvodi, itd.), Ugradnja podne keramike može se izvesti sukladno shemama parketa (riblja kost, pletenica, paluba, kvadrati), nasumce ili modularno (koristeći kombinaciju višestrukog oblika ).

Ako je namijenjeno upotrebi ukrasnih elemenata ili kombinaciji boja, onda nemojte biti lijen da napravite crtež u mjerilu. Možete zatražiti izradu sličnih skica od keramike jedne serije, debljine ili proizvođača od konzultanata u trgovačkim centrima specijaliziranim za keramičko furniranje.U pravilu, postrojenja pružaju ne samo relevantne računalne programe, nego i posebne uređaje (vanjske ATM-ove), na kojima čak i neiskusni korisnik može oblikovati vlastitu podnu konstrukciju, u dvo- ili trodimenzionalnom obliku. ALI! Ako želite graditi pločice različitih proizvođača i kalibara, onda budite sigurni da se debljina savršeno podudara s milimetrom. Inače, self-polaganje pločica je apsolutno glatka, bez nedostataka neće raditi.

Bolje je unaprijed isplanirati raspored kako bi se dobila potrebna količina materijala za oblaganje. Izračun potrebne kvadrature napravljen je na temelju:

Površina

Navedenu vrijednost treba podijeliti s površinom jednog elementa, uzimajući u obzir šavove među pločicama. Ako pločica ima složeni oblik ili u jednoj izvedbi koristi višestruku keramiku, bolje je nacrtati crtež.

Veličine pločica

O tome ovisi broj cijelih i izrezanih elemenata u jednom redu. Da biste izračunali prvu vrijednost, možete zatražiti od konzultanata da izrađuju izračune u posebnim programima (koje dobavljačima daju proizvođači) ili koristite formulu:

Ako je, u skladu s projektom, potrebno izvesti friz i ugradnju (dio zida osnovnih ili komplementarnih pločica) po obodu, onda se cjelokupni dizajn treba projektirati s takvim projektom.Kalkulacijom trake rubnjaka od cijelih elemenata, kao i pune dužine ili izrezanih pločica, može se upotrijebiti na granici brtvljenja.

Pod od pločica s frizom.

Kada kupujete keramičke pločice, svakako uzmite malu zalihu, tj. Trebate oko 10-15% više od potrebnog. Djelomično dorada materijal će ići na podrezivanje, moguće bitke ili će biti korisno u budućnosti za popravak oštećenih predmeta.

Tehnike oblikovanja

U kojim slučajevima je pločica položena s razmakom ili besprijekornom metodom, s ravnim ili cik-cak ubodom? To ne ovisi o vašoj želji, već o karakteristikama podnog materijala. Prvo, monolitno platno izgleda, naravno, lijepo, ali je napravljeno samo od rektificiranog porculana. To jest, obloga je najstabilnija i otpornija na temperaturne razlike s rubovima obrađenim na posebnim strojevima. Vrlo je teško sami postaviti ovaj materijal bez čvrstog radnog iskustva.

Drugo, gotovo svi keramički podni proizvodi trebaju biti postavljeni s razmakom. Što je veća veličina proizvoda, kao i opterećenje, šav bi trebao biti širi, inače će se u budućnosti zbog sezonskih deformacija pojaviti različiti defekti (pukotine, itd.). Preporučene vrijednosti:

 • za pločice kalibra od 5x5 do 30x30 cm - 1-1,5 mm;
 • za keramiku u veličinama od 30x30 do 60x60 cm - 2-5 mm;
 • Za proizvode velikih formata od 60x60 cm i više - 5-10 mm.

Šavovi među pločicama: nula, uski i široki.

Izbor opcije šava -ravna ili zakrivljena - također ovisi o obliku pločica, značajkama dizajna. Neke zbirke uključuju polaganje postolja s umetcima, spajanje crteža određenim redoslijedom itd. Slične informacije dostupne su na kutiji.

Dakle, dolazimo do cilja. Podstava je odabrana, izgled opcije je odobren, možete nastaviti do zadnje faze - odabir podnog materijala za kvalitetu. Prilikom kupnje zabilježite sljedeće:

 1. Visokokvalitetne pločice trebaju imati jednoliku debljinu, širinu i duljinu (maksimalna odstupanja, u pravilu ne prelaze 0,5 mm), kao i istu nijansu, bez pruga, pruga, stranih uključaka, mrlja, krhotina, malih pukotina, ogrebotina , nepravilnosti i druge nedostatke uzorka.
 2. Glazura mora biti ravnomjerna, bez mrlja i preljeva, površina mora biti što ravnija s minimalnim negativnim (konkavnim) ili pozitivnim (konveksnim) odstupanjima od ravnine, a bočni rubovi ne smiju biti ukočeni, nepravilnosti ili rupa. To je lako provjeriti - spojite dvije pločice jedna s drugom duž krajeva i prednjih strana, pažljivo pregledajte. Svako odstupanje negativno utječe na ravnomjernost i estetiku budućeg seksa.
 3. Kupljeni set bi trebao biti iz jedne serije i jednog tona, što jamči apsolutni identitet svih elemenata u boji, kalibru i drugim parametrima. Te su informacije navedene na kutiji.
 4. Pločice trebaju biti očišćene od ambalaže, a parafinski zaštitni premazi ili zaštitni premazi koji se nanose na površinu nekih zbirkiZaštita od ogrebotina tijekom transporta.

Alati i materijali

Da biste sami montirali pločice, pripremite potreban set.

Uključujući alate:

 • mjerna traka i metalni ravnalo;
 • mjerač grablje i vlage;
 • razina i kvadrat;
 • marker za obilježavanje na elementima obloge (glavni i komplementarni pločice, dekori, obrubi, itd.);
 • kabel za označavanje;
 • električni rezač pločica ili ručni rezač pločica, posebne pile za keramiku za oblikovanje rezanih figura ili bušilica s čašama za sapnice za bušenje okruglih rupa za cijevi;
 • plastična žlica i građevinska mješalica za miješanje ljepila;
 • lopaticom i nazubljenom lopaticom za nanošenje žbuke. Izbor broja posljednjeg alata ovisi o dimenzijama pločice, a što je veći element obloge, to je veća veličina zubaca lopatice;
 • kliješta;
 • trgovački centar i gladilica za injektiranje;
 • brusni papir za obradu rezova pločica;
 • montažne rukavice i jastučići za koljena;
 • kantu, spužvu i meku krpu za uklanjanje viška ljepila.
Iz materijala koji će vam biti potrebni:
 • keramičke pločice s punim skupom oblikovanih elemenata;
 • Ljepljiva mješavina cementa ili polimera, koja odgovara specifičnostima podloge (mineralna glazura, drvo, šperploča, itd.), Kao i radni uvjeti obloge. To je, omogućujući vam da položite pločicepod u grijanim ili negrijanim prostorima, na grijanim bazama, u tuševima ili bazenima;
 • emulzija za punjenje;
 • Hidroizolacija prikladnog tipa (u mokrim prostorijama);
 • cementna masa za zalijevanje ili polimer i vodoodbojna impregnacija za fuge;
 • Silikonska brtvila. Potrebno je obraditi spojeve, unutarnje i vanjske kutove;
 • Križevi za spojeve crijepa ili sustav poravnavanja pločica (SVP).

Budući da se za unutarnje radove uglavnom koriste keramike otporne na mraz, proizvođači preporučuju montažu na sobnoj temperaturi od najmanje + 5 ° C i ne više od +30 ° C pri 40-60% vlage. Vanjska završna obrada, uključujući fasade, stepenice, izvodi se samo u toploj sezoni.

Postupne upute

Vijek trajanja i jednostavnost uporabe podne keramike ovise o kvaliteti instalacijskih radova. Nažalost, taj se aksiom često zanemaruje i kao rezultat se dobiva krhki, neestetičan ili neispravan premaz. Stoga preporučujemo da slijedite sva pravila, od pripreme temelja do razdoblja sazrijevanja žbuke.

Proces se može podijeliti u 6 faza:

Priprema baze

Kvaliteta podloge trebala bi omogućiti stvaranje sloja ispod obloge od ljepljive cementne žbuke debljine 2-15 mm, ispod mozaika - do 20 mm. Stoga su potrebne sljedeće radnje:

 1. Provjera podloge u skladu s propisima (SP29.13330.2011 “Podovi. Ažurirana verzija SNiP 2.03.13-88 itd.);

  Provjera betonskog temelja za ravnost.

 2. Uklanjanje nedostataka i stvaranje dilatacijskih spojeva;
 3. Čišćenje i odmašćivanje površine;
 4. Prajmiranje;
 5. Hidroizolacijski uređaj (ako je potrebno).

Baza mora biti;

 • jednaka - razlika ne veća od 2 mm po metru površine;
 • Suha - zaostala vlaga baza koje sadrže cement - do 6%, anhidrid - do 1,5%, drveni ili drveni - ne više od 12%. Kod povišenih količina preporučuje se obrada temeljnim premazima za izolaciju vlage ili posebnim emulzijama za vlažne baze. Izbor ovisi o brzini pripreme podloge;
 • Robustan - najmanje 15 MPa ili 150 kg /cm²;
 • Monolitni - bez pukotina, udubljenja i brežuljaka;
 • Očistite - bez ulja, bitumena, ljepila, boja i laka, čađe i drugih spojeva koji sprečavaju prianjanje ljepila na podlogu.

  Popravak pukotina u estrihu.

Preporučujemo:Priprema podloge za polaganje pločica .

Do početka radova cjevovodi i drugi oblici komunikacije postavljeni u stropovima trebaju imati ispuste u skladu s projektom prostorije. Ne zaboravite da je na velikim površinama potreban ujednačen raspored dilatacijskih spojeva kako bi se kompenzirale temperature i higroskopne deformacije postolja. Prilikom polaganja pločica na beton ili mineralnu podlogu unutar prostorije, preporuča se raspored toplinskih razmakana svakih 20-25 m² površine, s vanjskim oblogama - 16 m².

U malim prostorijama uloga termoskupljajućih šavova igra razmak širine od 4-5 mm duž oboda između keramičkog premaza i zidova.

Još jednom se prisjećamo da pod mora biti monolit. Mnogi majstori vjeruju da se nepravilnosti lako izravnavaju ljepilom za pločice - sloj će se pokazati deblji nego što bi trebao biti. Međutim, zaboravljaju da se cementno-polimerni malter skuplja, tako da savršeno glatki sloj neće raditi. Sve žljebove, pukotine i izbočine veće od 5 mm treba ukloniti - napuniti popravnim smjesama ili kositi te ukloniti prašinu i ostatke. Površina koja se tretira temeljnim premazima s potrebnim svojstvima - kaljenje, ljepilo itd.

Nanošenje temeljnog premaza na betonsku podlogu.

Ako mislite o polaganju pločica u tuš kabini, kupaonici ili kupaonici, obratite posebnu pozornost na hidroizolaciju. Da biste stvorili pouzdanu vodenu barijeru, možete upotrijebiti polimerne premaze, sredstva za prodiranje premaza, impregnacije, membrane ili bilo koji drugi materijal koji vam je dostupan. Glavna stvar je da se pravilno formira sloj s osnivanjem na zidovima visine 10-15 cm i pažljivo brtvljenje kutova.

Označavanje

Kod označavanja osnove nalaze se aksijalne linije prostorije. Povežite sredinu bliže razmaknutih zidova kako biste dobili uzdužnu os, a središnje točke daleko za izračunavanje poprečne linije. Na zidovima napravite oznaku na razini budućeg čistog poda. To će pomoćipopraviti manje probleme u procesu polaganja pločica. Crtež za obilježavanje najbolje se primjenjuje s alkoholnim markerima ili s kabelom za obojenje.

Označavanje kabela.

Za početak, provjerite ispravnu geometriju prostorije. To će omogućiti ispravljanje plana oblaganja keramičkim pločicama poda i značajno ubrzati rad.

Kako bi bili sigurni da su zidovi međusobno okomiti, povucite dvije žice dijagonalno iz suprotnih kutova, izmjerite njihovu dužinu s trakom. Ako kutovi ne odgovaraju idealnom 90 °, a stranice su različitih duljina, tada se mogu koristiti razni trikovi za vizualnu razinu učinka. Primjerice, pomaknite sliku ili stavite frizove po obodu, a između nje i zida - pozadinska pločica s obrezivanjem.

Načelo formiranja oznake ovisi o odabranom dizajnu.

Standardno polaganje "šava u šav" ili ugao

Ako je soba ravnog pravokutnog oblika, polaganje počinje od ugla. Prvi element je montiran u kutu prostorije, ostatak - u različitim smjerovima od njega.

Raspored kutova.

Pokretanjem ili s ofsetom

Za pločice proizvedene u obliku izduženih dasaka pogrešno je koristiti jednostavnu kutnu metodu. Instalacija mora biti iz sredine prostorije. Metoda je dosta dugotrajna, zahtijeva brigu i točnost u radu.

Prvo se izračuna referentna točka (središnja), iz nje se polaže prvi red, zatim se slijedeće linije formiraju kako je prikazanona slici ispod.

Uzorak polaganja sa ili od centra.

Uzorak polaganja iz središta pločica različitih kalibara.

Koeficijent pomaka svakog sljedećeg retka u odnosu na prethodni ovisi o vašoj želji - za 1/2, 1/3 i više. Budući da ovo nije laminat ili podna obloga, ovdje nema potrebe za vezivanjem šavova. To je radije dekorativni učinak, omogućujući vam da stvorite podne podove, opeke ili tipične za laminat.

U dva okomita reda

Za postavljanje pločica u prostoriju s nepravilnim geometrijama zida (uključujući različite izbočine, prozore za obalu, itd.), Koristi se ova metoda. Označavamo središte sobe, iz nje uspostavljamo prvi element. S tim u vezi, primjenjuju se dvije okomite središnje linije, uz koje se postavlja podna obloga do zida. Od gotovih redova polažemo ostatak keramike. Vrlo je pogodan za formiranje panela i raznih ukrasnih ili akcentnih umetaka.

Shema polaganja za prostorije s nepravilnom geometrijom zida.

Dijagonalno

Osim gotovih središnjih linija, morate držati drugu dijagonalu s suprotnih kutova. Zaslon se izvodi ili iz centra ili iz udaljenog ugla prostorije. Uzorak može biti bilo koji.

Shema postavljanja dijagonalnih pločica.

Nakon nanošenja potrebnih linija za označavanje, keramiku položite na suhu podnu površinu. To je potrebno za točno uklapanje općeg izgleda,kao i rezanje pločica ekstremnih pločica ili oblikovanih elemenata (uključujući za oblikovanje oblikovanih izreza za razne vodovodne instalacije, vodovodne cijevi i druge komunikacije).

Obrazovna i tehnološka mapa za radove, koja je razvijena još 1973. i ažurirana 2003. godine od strane Projektno-tehnološkog instituta za industrijsko graditeljstvo, preporučuje da obrtnici sami naprave referentne točke na velikim površinama: bilo s vrpce za vezivanje koja se proteže između ekstremne potpore točke (npr. duž dugog zida ili dijagonalno) ili instalirati takozvane svjetioničke pločice. Riječ je o pojedinačnim keramičkim elementima ili nizu obloga postavljenih duž proširene površine koje vam omogućuju kontrolu razine završne obrade i ispravnosti oblikovanja trake.

Postavljanje pločica svjetionika.

Priprema ljepljive smjese

Otopina mora biti savršeno ujednačena i dovoljno fluidna da se lako nanosi na površinu i distribuira. Suhu mješavinu pomiješamo s vodom u omjeru koji preporuča proizvođač, temeljito pomiješamo s mješalicom dok se ne formira homogena masa bez grudica. Ne zaboravite da je gotova ljepilo može se koristiti za određeno vrijeme (20-60 minuta), tako da za velika područja polaganja rješenja je bolje pripremiti porcije.

Elastične polimerne mješavine za keramiku su jednokomponentne i dvokomponentne. Dobro ih izmiješajteprije uporabe i treba se nanositi nazubljenom lopaticom.

Polaganje pločica

Postavljanje oblaganja počinje od referentne točke smještene u kutu najudaljenijem od ulaza, ili iz središta prostorije. Dovršavanje poda preporuča se za izradu pruga ili malih kvadrata, koji se postupno kreću prema vratima. Ako dizajn pretpostavlja prisutnost friza i ploče, polaganje treba započeti s ukrasnim elementima.

Polaganje na uglu i iz sredine sobe.

Preporučuje se da se neke vrste pločica s vrlo poroznom strukturom natopi prije uporabe. To se radi tako da keramika ne "vuče" vlagu iz otopine prije nego što se polimerizira. No, većina proizvoda na tržištu ne zahtijeva takvu operaciju, pa prije rada pažljivo pročitajte podatke na pakiranju.

Ako stavite materijal za završnu obradu poda debljine veće od 12 mm ili sa stranom preko 50 cm, pažljivo razmotrite preporuke proizvođača. Ljepilo mort treba primijeniti ne samo na bazi, ali i na stražnjoj površini pločice s pre-navlaživanje.

Keramičke obloge se ne smiju postavljati na pod uz uključeno grijanje ili kad sustav grijanja prostora radi. Trebalo bi ga uključiti tek nakon punog "namještanja" otopine ljepila.

Na podlogu nanesite mješavinu ljepila s lopaticom prosječne debljine 2-5 mm (polimer - sloj 2-3 mm) i rasporedite po površini u 1 m² ili u količini koja pokriva jedan red. daljePoložite pločice u skladu s odabranom shemom, poravnajte ih, malo zakucajte s čekićem ili pritisnite prstima prema dolje. Očistite šavove viška ljepila i umetnite daljinske križeve ili SVP. Dalje, nanesite ljepilo na površinu po potrebi i ugradite oblogu, povremeno provjerite ravnost hidrauličke razine, kao i geometrijsku ispravnost polaganja - vodoravno, crtež, shemu polaganja.

Nanošenje ljepila na pod i postavljanje pločica.

Ako je potrebno prema planu - na kraju montirajte zidni postolje elemenata rubnjaka ili izrežite pločice glavne podloge pomoću pregrada.

Fugiranje fuga

Pukotine u punjenju mogu se izvesti tek nakon što je premaz potpuno položen i ljepilo se očvrslo. U pravilu je dovoljno 24 sata.

Suhi cementni malter protresite vodom u skladu s uputama proizvođača, nanesite lopaticom i ispunite sve spojeve bez iznimke. Nakon 15-30 minuta, sakupite ostatke smjese boja vlažnom spužvom. Nakon sat vremena ponovno isperite površinu vlažnom krpom, a sljedeći dan tretirajte šavove vodoodbojnom impregnacijom.

Čišćenje premaza

Nakon završetka radova trowelinga, keramički obloženi pod ima bjelkasti premaz koji se mora ukloniti otopinom posebnih deterdženata za keramičke proizvode na bazi kiseline (Pramol Ceracid, Pufas Glutoclean acid, Italon A-CID), zatim isprati čistom vodom sve dok svi vanjskitekućine i prljavština. U budućnosti se preporuča uporaba neutralnih deterdženata ili otopine blagog sapuna, a da biste uklonili mrlje ili prljavštinu, nabavite profesionalne koncentrate koji ne oštećuju površinu i ne ostavljaju tragove (Litokol odstranjivač boje, Bellinzoni Mangia Macchia itd.).

Nemojte koristiti abrazivna sredstva za čišćenje koja mogu uzrokovati ogrebotine, osobito na poliranom, lappatirovanom ili sjajnom keramičkom premazu.

Gotovo pokrivanje pokućstva moguće je učitati namještajem i ostalim kućanskim predmetima u roku od 48-72 sata.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije