Kako staviti laminat vlastitim rukama - korak po korak upute

Često je izbor podnih obloga - to je veliki problem, jer na tržištu im je dano mnogo. Najpopularniji danas su parket, linoleum i laminat. Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke, ali laminat se ističe s bilo kojeg popisa s vlastitim karakteristikama.


Prije svega, to je vrijedno spomenuti najviše uznemirujuće faktor - omjer cijene i kvalitete. Cijena ovog materijala je između linoleuma i parketa. Uzimajući kao primjer laminat prosječne kvalitete, možemo reći da je mnogo jači od linoleuma i da je gotovo jednako dobar kao i parket, pa je laminat jedna od najsvestranijih podnih obloga.

Također je važan faktor složenost rada s materijalom. Instaliranje laminata nije najteži test za popravke, ali zahtijeva neko znanje, pa ćemo vam u ovom članku reći kako se laminat stavlja vlastitim rukama.

Pripremni radovi

Da biste dobro obavili posao, morate pažljivo razmisliti o svemu prije nego što počnete.popravak. Dakle, morate izračunati potrebnu količinu materijala, pripremiti potrebne alate, i što je najvažnije - naučiti kako raditi s kupljenim materijalom. Sve to će značajno uštedjeti novac, i što je najvažnije - nećete trošiti vrijeme na ponovnu kupovinu materijala ili alata.

Priprema površine podloge

Priprema podloge za podove trebala bi početi čak i prije odlaska u prodavaonicu za laminirane ploče. Vrijedi započeti pripremu s analizom raspoloživog razloga.

Laminat ne zahtijeva posebnu podlogu i može se polagati na estrih, šperploču ili na stari pod, međutim, svi moraju ispunjavati sljedeće zahtjeve:

 • Pod koji se stavlja laminat treba biti strogo u horizontalnoj ravnini, međutim, dopuštene su razlike visine od najviše 2 mm po 1 m.
 • Površina podloge mora biti savršeno ravna, jer čak i male jame i izbočine mogu prouzročiti neugodan pucketanje i škripanje u bravama letvica pri hodu (više: "Zašto i zašto laminat škripi kada hoda po podu").
 • Ako govorimo o drvenom podu, onda mora biti monolitno. Pri hodanju ne smije se vidjeti "igra" baze. Squeaks bi također trebao biti potpuno odsutan.


Prije nego što laminat stavite vlastitim rukama, pripremite bazu prema sljedećim uputama:

 • Ako se odlučite na laminat staviti na stari betonski estrih, onda na njemu uklonite sve vidljivenedostatke. Izbočine se mogu polirati strojem, a rupe i pukotine mogu se prekriti cementnim mortom. Ako se betonska podloga raspada na određenom području, tada je potrebno potpuno ukloniti beton u tom području i ponovno ga izliti. Ako je starost baze dovoljno velika, a njena površina ne može se popraviti, valja odgoditi polaganje laminata i obnoviti podlogu. To se može učiniti cementnim pijeskom ili posebnim samonivelirajućim smjesama. Ne zaboravite da će trajati oko tri tjedna za sušenje samoniklog morta, a posebne smjese mogu se osušiti za nekoliko dana, a to neće utjecati na kvalitetu estriha (pročitajte: "Kako položiti laminat na glazuru").
 • Laminat se ne preporuča staviti na linoleum, ali to možete učiniti stavljanjem lamela na određeni rizik. Cijela opasnost od ove metode leži u činjenici da ne znate o kvaliteti baze ispod linoleuma. Linoleum na koji će se polagati laminat mora biti u dobrom stanju: bez odstupanja šava, bez jama i dubokih rubova; "Mjehurići" također bi trebali biti potpuno odsutni na njegovoj površini.
 • Stari drveni pod također može poslužiti kao osnova za laminatne podove, ali budite oprezni kada ga pregledate. Prije svega, obratite pozornost na vidljive nedostatke, kao što su trulež ili plijesan. Oštećene ploče moraju se zamijeniti novim. Dalje, provjerite čvrstoću drvenog poda: kada hodate, ne biste trebali čuti škripanje ili pucketanje, inače, ojačatiili zamijenite škripe ploče ili trupce. Nakon što ste ojačali drvenu podlogu, nastavite s niveliranjem (pročitajte također: "Kako staviti laminat na drveni pod - polaganje vlastitih ruku na primjerima"). Na površini ploča ne smije biti izbočina ili rupa. Ispupčena područja mogu se izrezati ravninom, a jamama se dopušta kita, ali najučinkovitija i najpouzdanija metoda poravnanja je polaganje šperploče ili OSB ploča. Debljina lima mora biti najmanje 10 mm. Hidroizolacija od celofana polaže se ispod izravnavajućih ploča, nakon čega se ploče od šperploče sigurno učvršćuju vijcima. Svi spojevi i vijci kapica moraju biti kiti. Ova metoda je dobra jer vam omogućuje da stvorite gotovo idealnu bazu, a također vas štiti od buke i hladnoće.

Skup alata za ugradnju laminata

Također je vrijedno razgovarati o samom materijalu - lamele. Oni bi trebali biti raspakirani i stavljeni u sobu gdje ih namjeravate postaviti. Ova jednostavna operacija omogućit će materijalu da se aklimatizira, izjednačavajući razinu vlage i temperaturu. Instaliranje laminata će potrajati malo manje truda i više se ne morate brinuti o deformaciji gotovih podnih obloga.


Pravilno postavljanje laminata postiže se ne samo poznavanjem teorije i praktičnih vještina, već i potrebnim alatima:

 1. Prije svega, trebat će vam metalna pila s malim zubom, na primjer, za metal, ili električni ubodna pila. Oni lako možete izrezati željeni komadlamele, a ne samo preko, ali i zajedno. Često postoje takvi slučajevi kada je nemoguće obaviti bez slagalice, na primjer, ako cijevi prolaze kroz ravninu poda.
 2. Morate uzeti set alata koji će vam pomoći izmjeriti i označiti. Mora nužno uključivati ​​kvadrat, mjeru trake, razinu, olovku ili marker (više: "Koja vrsta alata za polaganje laminata vlastitim rukama je potrebna").
 3. Zatim se morate pobrinuti za čekić koji će vam omogućiti da stvorite čvrste šavove između letvica. U idealnom slučaju, trebali biste pronaći drveni ili gumeni čekić, ali u nedostatku takvog čekića možete koristiti improvizirana sredstva. Proizvedite iz šipke za polaganje između lamela i željeznog čekića: izrežite žlijeb na šipki koja će držati zaključavajući dio lamele. To će spriječiti oštećenje laminata.
 4. Završne letvice oduvijek su se razlikovale složenošću njihove ugradnje, međutim, da bi se olakšao ovaj proces, možete kupiti posebnu zakrivljenu polugu, pomoću koje se lako možete uklopiti u ekstremne letvice. Ovaj alat je jeftin, ali u slučaju da želite smanjiti troškove popravka, možete napraviti ovu polugu iz metalnog profila, dajući joj oblik kao poluga. Također možete koristiti običan nosač, gurajući ga uz zid, ali budite oprezni: stavite ploču ispod nje, kako ne biste oštetili zidnu oblogu.
 5. Za održavanje razmaka amortizera (10-15 mm između poda i zida) trebat će vamspecijalni klin odstojnici. Prodaju se u prodavaonici, ali ih možete sami izraditi.

Laminatna podloga

Odabir i polaganje podloge važan je stupanj instalacijskih radova vezanih uz laminat. Podloga je izrađena od dva materijala: polietilenske pjene i pluta. Također na polimernom filmu može biti sloj folije, koji bi trebao biti usmjeren na laminat. Podloga se isporučuje u rolama ili pločama.


Razvijte podlogu preko cijele površine poda, pričvršćujući spojeve ljepljivom trakom. Podloga je pričvršćena na pod pomoću ljepila ili obostrane trake.

Kako izraditi plan

Ako razmišljate o tome kako pravilno položiti laminat, onda ne manje od pomoćnika za vas će biti crtanje podnice. Mnogo će se lakše sastaviti lamele u gotovom podu ako imate detaljan dijagram s dimenzijama naznačenim pred vašim očima. Vidi također: "Kako sami staviti laminat - korak po korak upute za polaganje."


Izrada sheme, zapamtite sljedeća pravila, koja će biti odgovor na pitanje: "Kako pravilno staviti laminatni pod?"

 1. Počnite polagati lamele tako da dugi, uzdužni spojevi idu paralelno s zrakama svjetlosti koje dolaze iz prozora. Ako laminat stavite okomito na prozor, šavovi između lamela će se zasjeniti, što će negativno utjecati na izgled gotovog premaza.
 2. Stavljanje prve lamele je potrebno, poštujući pravila. Počnite polagati iz krajnjeg lijevog ugla sobe irasporedite ga u redove. Prvi red lamela paralelno zidu polaže se na udaljenost s utorom prema van, a šiljak se mora odrezati.
 3. Ako imate pristup nepokretnoj ili ruènoj kružnoj pili, onda je ne smijete zanemariti, jer æe ona u kratkom vremenu napraviti ravnomjerno uzdužno rezanje na letvi. Slagalica će također obaviti posao, međutim, ravnost rezanja u cijelosti će ovisiti o vašem umijeću s ovim alatom.
 4. Svaki novi red morat će početi s pomakom tako da spojevi lamele (krajnji i uzdužni) ne oblikuju križeve. Duljinu pomaka treba izravnati na polovicu lamele. Kako biste bolje razumjeli princip zidanja, pogledajte fotografiju.
 5. Pažljivo izračunajte sve kutove i zavoje sobe, skicirajući na papiru. Pozornost se posvećuje i ekstremnim letvicama. Ako se ispostavi da je završna ploča 100 mm, potrebno je i podrezati početni redak.
 6. Također zabilježite ustaje. Ako demontaža cijevi za neko vrijeme nije moguća, potrebno je izračunati zid kako bi cijevi prolazile između spojeva. To će vam omogućiti da uredno unesete njihovu podnu površinu.
 7. Zapamtite vrata! Debljina laminata je niska, ali čak i ona ponekad ometa vrata. Postoji rješenje za ovaj problem, ali se sastoji u rezanju veličine weba.


Shvativši kako pravilno postaviti laminat u teoriji, možete nastaviti s praksom.

Ploče različitih vrsta priključaka

Letvice različitih proizvođača mogurazlikuju se ne samo po veličini, već i po vrsti njihovog spoja. Najčešći način spajanja je posebna brava koja se "zatvara" između lamela. Svaka ploča ima svoj šiljak i utor, koji može varirati. Obično su predstavljeni tipom “Click” i “Lock”. Ponekad postoje složenije brave s drugim imenima, ali to su modifikacije brave tipa "Klik".


U rijetkim slučajevima, letvice se fiksiraju ljepilom, ali ova metoda je nepraktična, jer je njezin rezultat prilično slab. Prije postavljanja laminatnih podova obavezno pročitajte upute koje ste dobili s paketom kako biste saznali točno kako su vaše ploče povezane. Razmotrite detaljno svaku vrstu veze.

Ugradnja laminata s bravama "Click"

Takve brave su najčešći ovih dana, jer vam omogućuju da stvorite najtrajniju vezu letvica, što kasnije možete lako rastaviti, čuvajući njihov integritet. Takav spoj spaja poseban šiljak i utor za njega, koji su spojeni pod strogo mjerenim kutom.

Zapamtite da je šiljak zaboden u utor, a ne obrnuto. Nakon što ste ubacili šiljak pod pravim kutom, spustite lamelu na pod. Slušanje oštrog klika, ne budite uznemireni, jer ovaj signal označava uspješnu vezu. Da biste rastavili pričvršćenu ploču, podignite je do željenog kuta i izvucite je iz utora.


Kako pravilno postaviti laminat s bravama "Click":

 1. Sastavite cijeli prvi red lamela,zatim ga oljuštite na kraju i duge strane;
 2. Zatim se pojavljuje prvo obilježje ove lamele. Spojite cijeli drugi red s krajevima, čineći pomak opisan gore. Nakon sastavljanja cijele serije, morate je pričvrstiti na prethodnu. Preuveličajte red od zidova.
 3. Izvedite operaciju sa svim preostalim redovima. Pažljivo provjerite utore za prljavštinu, ako je prisutna, onda se mora ukloniti.

S takvim bravama nije potrebno lamelirati, jer se već pokazalo da su vrlo izdržljivi zahvaljujući sustavu Click.

Ugradnja laminata s bravama "Lock"

Ova vrsta veze značajno je inferiorna u odnosu na prethodni sustav, jer se u ovom slučaju "brava" jednostavno zatvara zahvaljujući naporu. Spoj nije tako jak kao gore opisane lamele, ali je također vrlo pouzdan. Rastavljanje takvih lamela je problematično i često dovodi do materijalne štete.


Kako staviti laminat s bravama tipa "Lock":

 1. Sastavite prvi red, povezujući krajeve gumenim čekićem ili alternativama, nakon čega ga odvojite od svih susjednih zidova;
 2. Sljedeći je red postavljen s krajnje ploče, koja je čekićem pričvršćena na prethodni red. Letvica je zaglavljena s prethodnog zida;
 3. Sljedeće ploče morat će biti prikovane na obje strane;
 4. Da biste pravilno i pouzdano postavili ekstremne letvice, trebat će vam posebna poluga, o kojoj smo već govorili;
 5. Preostale ploče se instaliraju na isti način.

Pričvršćivanje lamela na ljepilo

Ova metoda se koristi vrlo rijetko, jer rezultat nije vrijedan truda i vremena. Rad će biti prilično čvrst, ali kasnije ga nećete moći rastaviti, a da ne pokvarite lamele. Šiljci i žljebovi na ovim lamelama su također prisutni, ali služe samo za poravnanje horizontale završnog premaza.

Govoreći o tome kako laminat ide uz uporabu ljepila, vrijedi napomenuti da se metoda praktički ne razlikuje od sustava "Lock", ali nakon svaka tri reda vrijedi uzeti pauzu od 2-3 sata kako bi se ljepilo dobilo. Također, ne zaboravite ukloniti višak ljepila koje strši iznad površine šavova.


Zaključak

Ugradnju postolja i spojnih letvica, kao i čišćenje, dovršava radove. Nadamo se da ste sada konačno shvatili kako staviti laminat vlastitim rukama i izbjegavati ozbiljne pogreške tijekom rada.