Kako je na podu drvena podloga

Na čvrstoću estriha, koji je preduvjet za izgradnju pouzdane osnove za ugradnju podnih obloga, utječe vrsta preklapanja među podovima, kao i količina i kvaliteta materijala koji se koriste u izradi morta. Najteži u aranžmanu je košuljica na drvenim zaostacima.


Pravila za pripremu osnova za spol

Sand-cementni estrih omogućuje vam ravnu površinu na koju namjeravate postaviti ovu ili onu vrstu poda. Prednost betonske podloge je u tome što je izravnavajući sloj podložan deformaciji samo tijekom skrućivanja, a nakon toga ne dolazi do značajnih promjena.

Prije stvaranja čvrstog i izdržljivog podnog estriha na drvenim zaostacima, potrebno je napraviti izračune njegovih parametara. Potrebno je obraditi sadržaj cementa u otopini, s debljinom osnovnog sloja, s potrebom za procesom ojačanja.

Kada je potrebno upotrijebiti pojačanje, one se određuju tipom i dimenzijama promjera i ćelija. Ako završi podtijekom rada bit će značajno opterećenje, armatura se proizvodi u dva sloja.


Visokokvalitetni mort će se dobiti samo pod uvjetom da se ispravno odrede zahtjevi za cementom za estrih. Potrebno je odlučiti koja je čvrstoća baza i stupanj betona potreban. Važno je znati količinu morta koja će biti potrebna u procesu izrade sloja za izravnavanje. Nakon primitka svih podataka i provođenja izračuna, nastavite s polaganjem estriha.

Rad se izvodi u sljedećem redoslijedu:

 • pripremiti površinu uklanjanjem krhotina i prašine;
 • tada se preklapanje između dva sloja dvaput oblaže temeljnim temeljnim premazom. Drugi sloj se nanosi nakon potpunog sušenja prvog;
 • duž svake stijenke, poželjno je postaviti polietilensku traku ili druge materijale za valjanje. Ova mjera je potrebna kako bi se uklonila moguća deformacija unutar estriha i spriječilo stvaranje pukotina i strugotine;
 • nakon izlijevanja, otopina je poravnana s prethodno uspostavljenim svjetlosnim signalima. Za njihovu instalaciju koristite trim profil ili trupce. Uporaba svjetionika zahtijeva dodatno vrijeme, ali u budućnosti će biti moguće dovršiti rad u kraćem vremenu, a materijali će biti spremljeni.

Organizacija betonske košuljice na drvenim zaostacima

Najčešće se izravnavajuća smjesa postavlja na betonsko preklapanje. Ali ponekad u privatnim drvenim kućama ili u zgradama stare gradnje nastajepotrebu za postavljanje glazure na trupce, kao na fotografiji. Ali ovi drveni elementi imaju značajan nedostatak, koji leži u njihovoj maloj čvrstoći.

Osim toga, mehanička naprezanja često ih prigušuju, osobito pod neravnomjernim opterećenjima. Također, drvni proizvodi podliježu procesima truljenja.

Stoga je potrebno ojačati dizajn zaostajanja. Pozornost treba posvetiti i parametrima gustoće i elastičnosti mješavine pijeska i cementa. Za povećanje posljednjeg indikatora koriste se posebni aditivi (npr. Vlakna biljnog podrijetla, polistiren).


Kako bi se ojačala drvena građa, izrađen je metalni okvir i postavljena armaturna mreža. Ako je potrebno izvesti dvoslojnu armaturu, konstrukcija okvira se izrađuje od šipke kanala.

Kada se estrih izrađuje na drvenim trupcima, prije stvaranja okvira, materijali za zagrijavanje (glina, perlit ili drugi, koji imaju nisku toplinsku provodljivost) zaspavaju između drvenih elemenata. Ova mjera omogućuje daljnje smanjenje gubitaka topline i poboljšanje zvučne izolacije. Prije uspavljivanja stavite polietilenski film na podnožje.

Kada je ispunjen glinom ili drugim materijalom, počnite stvarati okvir. Za pričvršćivanje kanala na šipke koristite samourezne vijke. Po završetku instalacije, armaturna mreža se postavlja u jedan ili dva sloja, koji se nalazi na određenoj udaljenosti odmaterijal za zagrijavanje. Ovaj se parametar određuje pomoću stezaljki. Na jednom "kvadratu" tog područja nalaze se oko 5 komada.

Nakon dovršetka ugradnje okvira i polaganja armature, pripremljena otopina se puni u skladu s prethodno postavljenim svjetlosnim signalima. Nakon završetka ovog postupka masa se pažljivo poravna pomoću vibracijske tračnice. Ovaj građevinski alat pomiče i uklanja mjehuriće iz gornjeg sloja morta, što ima pozitivan učinak na čvrstoću.

Ako se betonski estrih izrađuje na drvenim trupcima, na kraju sušenja mješavine se polira. Ovaj proces povećava trajnost i pridonosi glatkoj podlozi.

Izrada podnih obloga u drvenim kućama

Obično, vlasnici drvenih zgrada pri odabiru podnih obloga preferiraju pod od drva, što zahtijeva prisutnost trupca. Predstavljaju rešetke od drvenih vrsta. Na podnožju se nalaze zaostaci. Na kraju se stavi završni premaz. Ova metoda ugradnje na pod je osobito popularna kod privatne drvene kućne konstrukcije. Vidi također: "Pod na trupcima ili estrih - razumijemo što je bolje."


Tehnologija ugradnje suhih podova u drvene kuće izgleda na određeni način:

 • trupci se ugrađuju izravno na podlogu, određujući udaljenost između šipki u skladu s izborom završnog poda;
 • kada se planira završiti šperploča,smanjuje se prostor između zaostataka;
 • Ako se postavljaju izdržljive drvene daske, povećava se udaljenost.

Značajka instalacijskog kašnjenja je da se dizajn njih može instalirati na bazu, izrađenu od bilo kojeg materijala.

Polaganje podne obloge na kašnjenje na premazu

Radovi na uređenju poda pomoću ove tehnologije u drvenim zgradama započinju s izračunima kako bi se odredila veličina koraka između potpornih elemenata i zaostataka. Ovaj parametar izravno ovisi o debljini šipki. Što je veći, to je veća udaljenost između zaostataka.


Sljedeća:

 • budući da za konstrukciju temelja konstrukcije koriste stupove za temelj, moraju biti ukopani u zemlju;
 • zatim se postavlja vodonepropusni sloj između tla i betonske podloge pomoću krovnog materijala i drvene trake obrađene impregnacijom;
 • na vrhu stupova za temelj postavljeni su stupovi od opeke. Tipično, visina podloge je oko 20 centimetara;
 • sloj izolacije se postavlja u prostor između stupova, npr. Odabire se glina;
 • Nakon polaganja izolacijskog sloja treba izvesti antiseptičku impregnaciju. Ona se može nositi sa šavom površine dasaka, koje čine grubu verziju podne obloge.

Polaganje drvenih podova na armirani beton

U ovom slučaju podnožje podnožja su komadi vlakana, prethodno impregnirani antiseptikomPripravak. Između šipki održavajte udaljenost jednak najmanje 60 centimetara. Prilikom polaganja keramičkih pločica, trebali biste promatrati korak do 30 centimetara (detaljnije: "Kravata na drvenom podu ispod pločica - pravila uređaja").

Drvene trupce pričvršćuju se na strop pomoću vijaka, tipla i vijaka. Rad povezan s instalacijom šipki, provjerite odstupanja od željenog rezultata pomoću razine.


Nijanse polaganja drvenih podova na trupce

Postoje značajke ugradnje drvenih premaza na trupce:

 • Da bi se gotovom podu pružila vizualna privlačnost i estetika, šipke moraju biti postavljene okomito na svjetlosne tokove iz prozorskih otvora.
 • Nužno je pričvrstiti trupce na podnožje i podne ploče što je više moguće pouzdano, izbjegavajući stvaranje opuštenih drvenih elemenata, pojavu pukotina i šupljina.
 • Dovršne ploče trebaju biti iz iste serije.
 • Prilikom polaganja keramičkih pločica, udaljenost između zaostataka ne smije prelaziti 30 centimetara.
 • Na mjestima najaktivnijeg kretanja ljudi, daske položene završne podne obloge trebale bi se nalaziti duž trase kretanja, a zaostaci bi se trebali ukrštati s njegovom putanjom.
 • Pri raspoređivanju podova u stanovima urbanih visokih zgrada, preporučljivo je da se ispod rešetki stavi materijal za zaštitu od buke.
 • Razmak između zidova prostorije i zaostataka ne smije prelaziti 3 cm.
 • Kako bi se povećalostupanj krutosti podloge, konstrukcija rasporeda drvenih šipki trebala bi imati vanjsku sličnost s rešetkom. S njihovom instalacijom korak ne može prelaziti jedan metar. Takve konstrukcije treba koristiti ako planirate ugraditi takav pod kao laminat.
 • Prilikom odabira parketa za pod ispod njega, stručnjaci preporučuju ugradnju podesivih zaostataka, a zatim će se osigurati idealni horizontalni položaj i potrebna ventilacija.

Dakle, betonska podna obloga na drvenim zavesama i polaganje završne podne obloge može se izvoditi samostalno, bez sudjelovanja majstora. Glavni uvjet za dobivanje kvalitetnog rezultata je usklađenost s tehnologijom, prema kojoj je uobičajeno izvođenje građevinskih radova.