Kako postaviti laminat na drvenom podu

Proizvođači preporučuju ugradnju laminiranog parketa na bilo koju mineralnu podlogu - beton, cementno-pjeskoviti ili anhidritni estrih, samonivelirajuće podove. No često je pod izrađen od drveta kao gruba podloga.

Je li to moguće

Za bilo koji dekorativni završni premaz, najoptimalnija baza smatra se bazom od betona, čvrstoće mineralne glazure od 15 MPa. Drveni pod je manje poželjan. Neki ugledni proizvođači ne preporučuju izravno postavljanje laminata na takve podove.

Dopuštene i zabranjene baze ispod laminata.

Razlog tome je što je drvo vrlo hiroviti materijal na koji utječu sezonski, biološki i drugi čimbenici. Zabrinutost proizvođača je jasna: geometrijske dimenzije podloge zbog promjena u vlažnosti povremeno se mijenjaju, trake se mogu zakriviti i iskriviti. Sve to narušava cjelovitost završne obrade. Stoga biljke najčešće navode da se jamstvo ne odnosi na proizvode koji su montirani preko drveta.

Ako se, međutim, planira polaganje laminata na drveni pod, baza trebaispuniti sljedeće uvjete:

 • Integritet. Vodič za ugradnju premaza renomiranih proizvođača pokazuje da drvo mora biti zdravo, bez pukotina, oštećenih, labavih, ispuštenih i drugih sličnih nedostataka. U teškim slučajevima, možete napraviti kompletnu ponovnu montažu poda uz zamjenu neispravnih područja.
 • Vlaga - 8-12% (što odgovara 40% Rh pri relativnoj površinskoj temperaturi od + 20 ° C). Kada se koristi sustav „toplih podova“, ploče trebaju imati 5%, a ne više.
Ne podcjenjujte problem difuzije vodene pare, što dovodi do stvaranja vlage unutar strukture poda. Zbog toga proizvođači laminiranih i vinilnih premaza preporučuju montažu na drvene konstrukcije s nižom ventilacijom. Takav uređaj poda "kolač" će omogućiti drvo da "diše", a time i postići neku vrstu ravnoteže temperature i vlažnosti. Čak i kada se koristi vodonepropusna folija i podloga s nultom paropropusnošću.
 • Površinska čvrstoća ne manja od 150 MPa. Neobrađena ili stara podna ploča često ima modificiranu strukturu, pa je stoga potrebno brušenje, uporaba pojačavajuće impregnacije. A ako pod padne ili se ploče raspadaju u prašinu, onda se podnožje mora rastaviti i obnoviti.

  Drvena podnožna pregrada s nadogradnjom pojedinih dijelova.

 • Ravnost koja odgovara SNiP 3.04.01-87 /SP 71.13330.2011 - pad do 2 mm na svakih 2 metra površine.Prirodne baze gotovo uvijek zahtijevaju ozbiljno poboljšanje. Na primjer, stari drveni pod u "Hruščovu" ili "Brežnjevci" jedva da se može pohvaliti odsustvom nepravilnosti, oborenih ili pocrnjelih elemenata. Ne zaboravite da je postavljanje laminata na neravnim podovima strogo zabranjeno prema uputama proizvođača.
 • Očistite površinu. Sve vrste kontaminanata, uključujući prašinu, krhotine, ulja, ostatke premaza za boje i lakove, moraju se ukloniti, jer mogu dovesti do bojenja završnog materijala. Osim toga, laminirani parket, položen na prašnjavu bazu, tijekom operacije počinje pucketati neugodno.

Stoga je dopušteno da laminat stavite vlastitim rukama ili iskusnim majstorom na drvenom podu, ali pod uvjetom dobre kvalitete podloge ili njezine pažljive pripreme.

Priprema podloge za polaganje

Stabilan stari parket ili podna ploča smatra se najboljom podlogom. Vrlo je gusta i suha, odnosno ne upija vodu, ne boji se sezonskih promjena vlažnosti i temperature, a bilo kakve deformacijske promjene već su bile u prošlosti. No, u isto vrijeme takva baza karakterizira više nepravilnosti, prisutnost praznine između letvica i drugih nedostataka.

Stara drvena baza.

Bez obzira na starost podne obloge, primarni zadatak finišera je provjeriti stanje grubih podova u svim prostorijama u kojima se planira polaganje laminiranog parketa. Potrebno identificirati:

 • Lokalnohrapavost;
 • Pokvarene, pljesnive ili pocrnjele površine;
 • Oštećene trake;
 • područja s utorima između dasaka;
 • loše učvršćeni ili ispadni elementi;

Područja s oštećenim lamelama moraju se zamijeniti, ne smiju biti prekrivena kitom ili mješavinom piljevine i PVA. Loše fiksirane trake popravljaju se na dva načina:

 1. staviti na stolarsko ili parketno ljepilo uz prethodno čišćenje podloge od ostataka starih ljepljivih kompozicija;
 2. učvrstite vijcima, ukrasima za parket ili bilo kojim drugim odgovarajućim hardverom.

  Trake s parketom koje se spuštaju.

Razmaci između traka mogu se lako samostalno zatvoriti uz pomoć elastičnih punila za drvo ili brtvila. Preporučljivo je koristiti bezbojne, ne-pigmentirane formulacije.

Ali s nepravilnostima će se morati provjeravati. Kada se instalira laminat, svaki se nedostatak očituje u obliku oštećenog područja premaza, stoga su duboki žljebovi i komadići ispunjeni kitom ili pastom od drvenog brašna i PVA, koji možete sami pripremiti. I kapi i izbočine su poravnati na sljedeće načine:

Brušenje

Male površine s zakrivljenim trakama mogu se obrađivati ​​ravnom, ručnom kutnom brusilicom s abrazivnim nastavkom ili ravnim brusnim papirom. Ako je površina neravnomjerna po cijelom području, bolje je koristiti profesionalni stroj za brušenje parketa zajedno s građevinskim usisivačem. Sve potrebne jedinice treba iznajmiti, ali potrošni materijalkomponente će se morati kupiti zasebno.

Povezani članak:Brušenje drvenog poda .

Suhi estrih

S razlikama većim od 5 mm preporučuje se potpuna nivelacija podloge pomoću materijala za podove: vlažne šperploče, iverice, OSB, GVL i slično. Ploče debljine najmanje 16 mm polažu u 1-2 sloja, po obodu se čvrsto privlače na podnožje vijcima, tiplovima-čavlima, prikladnom ogradom sa korakom od 30-40 cm.

Suhi estrih je sjajan način za dodatno zagrijavanje poda. Najčešće opcije su:

 1. na pod stavljaju debele ploče izolacije od standardne ili ekstrudirane polistirenske pjene (PSB-50, Penoplex Foundation), mineralne vune gustoće 125 kg /m³. Preko toplinskog izolatora za šivanje iverice, iverice;
 2. kako bi oblikovali okvir zaostajanja, položili membranu za isparavanje, u intervalima zaspali ili stavili materijal za zagrijavanje - glinu, ekovulu, kamenu vunu, prostirke od borovine itd. Na letvama položiti listove GVL, iverica, Mill, popraviti.

Suha šperploča na trupcima s izolacijom.

Povezani članak:Razina drvenog poda sa šperpločom .

Samonivelirajuće tekuće smjese

Ako je pod s razlikama većim od 10 mm? Mlinac će ukloniti preveliki sloj, a timski estrih u nekim slučajevima nije primjenjiv. Da biste smanjili razinu poda i dobili savršenravnu površinu, trebate koristiti industrijsku mješavinu. I nisu svi prikladni, naime elastični, na etiketi na kojoj su u sekciji "tip temelja" označene ploče, šperploča, iverica.

Iako mnogi vjeruju da se otopina može izliti izravno na drvo, prekomjerna vlaga može oštetiti. Stoga je bolje napraviti takozvani plutajući estrih na separacijskom sloju folije ili vodonepropusne membrane. Preporučuje se polaganje materijala preko cijele površine poda uz ugradnju na zidove i ugradnju prigušne trake. Time ćete eliminirati rizik od pucanja. Debljina sloja tekućine varira - od 20 do 70 mm.

Umjesto filma, možete koristiti spojeve za hidroizolaciju drva: polimerne početnike, vodoodbojne tvari itd. To jest, bilo koji tekući proizvod koji se apsorbira u drvo, bez ostavljanja ulja, bitumena ili drugog filma na površini.

Postupak rukovanja mješavinama u rasutom stanju detaljno je opisan u uputama na pakiranju materijala. Kompozicija se zatvori s vodom, temeljito izmiješa do homogene mase, nježno se rasporedi po podu i valjanjem ili četkom ukloni mjehuriće zraka. Nakon 5-7 dana baza ispod laminata je spremna.

Srodni članak:Napunite samorazlivajući pod na drvenu podlogu .

Tehnologija oblikovanja

Naš korak po korak će vam pomoći da se nosite s posljednjom fazom i izbjegavate greške pri ugradnji završnog premaza.

Za rad će biti potrebni sljedeći alati imaterijali:

 • Laminat prikladnog dizajna s marginom od 1 do 4 m². Unaprijed odlučite hoćete li postaviti pokrov - duž zidova ili dijagonalno. U prvom slučaju, dovoljno je zaliha od 1-1,5 m², u drugom slučaju najmanje 3 m²;
 • Crnogorična podloga, od pjenastog polietilena, pluta, ekstrudirane polistirenske pjene do presjeka od 3 mm;
 • hidroizolacijska folija 150-300 mikrona ili membrana, ljepljiva traka za fiksiranje slojeva;
 • Hidro razina;
 • ručni ili električni alati za podešavanje veličine lamele;
 • Komplet za polaganje laminiranog poda, uključujući odstojne klinove za stvaranje temperaturnog razmaka po obodu širine 8-10 mm, nosač za montažu i otvaranje od drveta ili PVC-a;
 • Kvadrat, olovka i traka.

Ugradnja laminiranog premaza izvodi se u 5 koraka:

Provjerite uvjete

Mogu li početi polagati odmah nakon kupnje? Ne. Najprije provjerite sve pakete tako da su iste serije ili identične godine puštanja. Inače je moguća manifestacija raznotona, nepodudarnosti dekoracije ili čak dijela dvorca. Osobito često se to otkrije pri kupnji završnih materijala za zalihe. Možete vratiti ili razmijeniti robu, naravno, u roku od 2 tjedna od datuma kupnje, ali ne zaboravite ček ili račun.

Optimalno razdoblje za aklimatizaciju podnih obloga.

Provjerite klimatske uvjete. Moraju se pridržavati uputa:

 • Temperatura zraka - od +16 do+25 ºS;
 • Relativna vlažnost - 40-70%;
 • “Topli podovi” - isključeni su 5-7 dana prije početka rada, u zimskom razdoblju 3 dana;
 • Udio vlage u podnim pločama iznosi 8-12%, uz prisutnost sustava grijanja, ne više od 5%.

Laminat se mora dodati i, bez raspakiranja, ostaviti 2 dana u prostoriji.

Priprema baze

Kao što je gore navedeno, površina mora biti suha, ravna, monolitna i čista. Čak i najmanji nedostaci moraju se ukloniti unaprijed, tako da ne morate rastavljati laminat ili ga popravljati.

Postavljanje hidroizolacije i podloga

Na podnožje je potrebno postaviti filmske trake ili membrane s preklapanjem od 10-20 cm, a preporuča se lijepljenje ljepila. Zatim se podloga polaže od kraja do kraja, ploče ili slojevi se fiksiraju zajedno s ljepljivom trakom.

Srodni članak:Različiti supstrati za laminat .

Sastavljanje završnog premaza

Instalacija bi trebala krenuti od najdužeg zida ili od udaljenog kuta kako bi se postupno pomaknuli prema vratima. Prvu lamelu treba položiti uz zid, umetnuti duž krajeva u mjestu spoja sa zidovima, razmakne klinove s korakom od 30-60 cm, a drugu šipku (pod kutom) pričvrstiti uz uski rub na prethodnu. Ovo je način na koji ide naslovna stranica. Ako je potrebno, posljednja ploča se obrezuje.

Sljedeći redak počinje duljinom rezanja od najmanje 30 cm (1/3 duljine lamele). Opet, ide na strip, koji ondapridružuje se prvom redu. Ako je potrebno oblikovati zaobilaznicu cijevi ili izbočenog dijela, tada treba izrezati segment željene veličine s razmakom kompenzacije od 6-8 mm u šipki. Rezani proizvod se stavlja na mjesto, a dotjerani dio naknadno ukrašava pomoću odgovarajućih kalupa i obloga.

Prije instaliranja zadnjeg reda, potrebno je pažljivo izmjeriti njegovu širinu. Minimalna vrijednost je 5 cm.Ako je indikator manji, proizvođači preporučuju odrezivanje prvog reda i pomicanje cijelog platna. Kako biste izbjegli takvu pogrešku, unaprijed izračunajte broj redaka poda ili nacrtite plan-shemu u mjerilu.

Imajte na umu da je maksimalna vrijednost čvrste mreže 60-120 m². Za prostorije s većim prostorom potrebno je svakih 6-10 m postaviti kompenzacijski razmak, koji se kasnije može zatvoriti aluminijskim ili PVC oblogama.

Prilikom ugradnje letvica posljednjeg reda, one se polažu na potrebnu širinu, stavljaju u razmak između zida i platna, privlačeći pomoću montažnog nosača.

Montažni nosač.

Instaliranje letvica

Gotovi premaz mora biti ukrašen završnom obradom. Da biste to učinili, postolja se postavljaju po obodu prostorije s ljepilom, čavlima ili vijcima, a razdjelna traka na vratima ili zajedničko područje s drugim premazom prekrivena je patchima, kompenzatorima pluta.

Nakon završetka svih radova, površinu treba usisati ili obrisati vlažnom, dobro iscijeđenom krpom. Pod je spreman za uporabu.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije