Kako napraviti topli pod u garaži vlastitim rukama - opcije

Garaža je oduvijek bila iznimno važna akvizicija za svakog vozača. U garaži možete ne samo pohraniti automobil, nego i izvršiti njegovo održavanje ako je potrebno. Prednosti privatne garaže su očigledne: to je i pouzdano skladište za automobil, i prostor za njegov popravak, i dodatna soba, koja se često koristi za kućne potrebe.


Gore opisane osobine su ono što garaža samostalno radi. Da bi mogao učiniti više, njegov će vlasnik morati uložiti malo truda. Dobar primjer bi bila ugradnja podnog grijanja koje štiti automobil od učinaka zimskog mraza i uvelike pojednostavljuje proces pokretanja motora u hladnom vremenu. Kako napraviti topli pod u garaži, ao tome ćemo govoriti u ovom članku.

Značajke grijanja u garaži

Prije svega, valja napomenuti da nije potrebno održavati visoku temperaturu u garaži. Da bi automobil bio u dobrom stanju, temperatura bi trebala biti oko 15 stupnjeva.Osoba u ovom slučaju će također biti vrlo udobna. S aktivnijim grijanjem, količina utrošene energije bit će neiskorištena velika, a grijanje garaže s toplim podom će biti preskupo.

Važan aspekt na koji treba obratiti pažnju kod uređenja grijanja u garaži je toplinska izolacija. Previše tanki zidovi s prazninama nužno će biti uzrok gubitka topline i gotovo je nemoguće zagrijati prostor u takvim uvjetima. Zidovi i strop garaže moraju biti izolirani (bilo koji materijal će učiniti). Cijena izolacijskog sloja opreme sigurno će se isplatiti i dovoljno brzo.


Kada ugrađujete toplu podlogu u garažu vlastitim rukama, morate obratiti posebnu pozornost na kvalitetu poda. Pod bilo koje garaže doživljava znatna opterećenja: sam automobil, koji ima znatnu težinu, i povremeno padajuće predmete na podu, što također može oštetiti pod. To je ono što zahtijeva stvaranje estriha iznad grijaćih elemenata grijanog poda.

Zbog toga će korištenje podova s ​​infracrvenim filmom biti iznimno nepovoljno: njihova učinkovitost u takvim uvjetima će se smanjiti. Najbolje od svega za električno ili grijano podno grijanje.

Električno podno grijanje

Načelo grijanja zbog električnog podnog grijanja je vrlo jednostavno:

 • ispod podne obloge postavlja se posebni grijaći element;
 • Topli podni dio se zagrijava tijekom rada.pod kroz koji ulazi toplina u prostoriju.

Prednosti električnog podnog grijanja je jednostavna instalacija, omogućujući vam da jednostavno napravite topli pod u garaži vlastitim rukama i visoku pouzdanost. Najveći nedostatak ovog dizajna je vrlo visoka cijena grijanja: u hladnoj zimi, potrošnja električne energije će se povećati mnogo puta.


Blago smanjite troškove instaliranjem kvalitetne izolacije debljine najmanje 6 cm na stropu i zidovima garaže. Više će se raspravljati o izgradnji toplinske izolacije.

Osim toga, pri izračunu električnog podnog grijanja morate biti sigurni da mreža može izdržati takav napon. U pravilu, pri izračunu potrebne količine energije za garažu, one se odbijaju od indikatora 120-140 W /m2. Množenjem ove brojke s garažnim područjem, potrebno je povezati dobivenu vrijednost sa snagom garažne mreže.

Električna montaža poda

Ugradnja električnog podnog grijanja u garaži uključuje nekoliko koraka:

 1. Osnivanje zaklade.
 2. Ugradnja toplinske izolacije.
 3. Ugradnja grijaćih elemenata.
 4. Priključite pod na mrežu.
 5. Stvaranje čistog poda.

Svaka faza ima svoje nijanse koje zahtijevaju razmatranje.

Toplinska izolacija poda u garaži

S obzirom na činjenicu da je garaža obično instalirana na tlu, prije nego zagrijate pod u garaži, morate se pobrinuti za pouzdanu osnovu.

Grubi betonski estrih se prelije preko zemlje, što mora ispuniti nekoliko zahtjeva:

 • Estrih mora biti ravan (ne treba savršeno glatku površinu, ali što je glatko, to je lakše raditi dalje s bazom);
 • Beton se mora potpuno stvrdnuti prije nego se poduzmu sljedeći koraci.


Nakon sušenja poda možete razmišljati o izolaciji. Potrebno ga je opremiti, inače će sva toplina jednostavno izaći iz garaže - u zrak, u tlo - gdje je potpuno nepotrebno.

Pod je u garaži obično izoliran pjenom ili polistirenom. Debljina sloja toplinske izolacije može varirati od 3 do 8 cm, što ovisi o tome koliko su hladne zime u ovoj regiji.

U slučaju kabela s grijanim podom na vrhu izolacije potrebno je položiti montažnu traku na koju će se pričvrstiti zavoji žica. Traku treba polagati s pola metra, a njezino pričvršćivanje provodi se zahvaljujući kolčićima koji su urezani u grublje estrihe.

Ugradnja grijaćih elemenata

Kod ugradnje grijane podne ploče s žicom za zagrijavanje, potonje treba polagati sa svicima, razmak između kojih bi trebao biti oko 30 cm. Prilikom polaganja žice morate pratiti paralelnost zavoja, odsutnost zavoja žice i jaku napetost.

Jakovažno je imati tlocrt prije polaganja poda. Činjenica je da iznad grijaćeg elementa mora biti slobodnog prostora tako da se toplina slobodno širi zrakom. Kabinet ili radni stol postavljen na vrh grijaćih elemenata neće im omogućiti normalan rad, tako da ne smijete postavljati žice na takvim mjestima.


Kao što je gore spomenuto, žica mora ostati u dobrom stanju: ako stupite na nju, savijte je ili oštetite izolaciju, onda će učinkovitost cijelog sustava biti veliko pitanje. Osim toga, korištenje upletenih i zavarenih dijelova žica također može značajno smanjiti učinkovitost i pouzdanost konstrukcije. Bolje je zamijeniti žicu oštećenu tijekom instalacije u cjelini, kako se kasnije ne bi pojavljivali problemi.

Mnogo će se lakše nositi s tepihom za grijanje. Ovi elementi toplog poda proizvode se u obliku formiranih zavoja žice koje su pričvršćene na armaturnu mrežu. Ova prednost vam omogućuje da uklonite radnje povezane s neovisnim grupiranjem pojedinačnih žica, odmah počinjući polagati prostirke i spojiti ih na mrežu.

U svakom slučaju, nakon polaganja grijaćih elemenata potrebno je montirati termalni senzor. Za ugradnju na određenu udaljenost od zida (oko pola metra) izrađuje se udubljenje, u njega se postavlja rebro, a sam senzor je već u njemu. Potreba za polaganjem valovitih cijevi jednostavno je objašnjena - ovaj dizajn će omogućiti promjenusenzor kada je završni estrih poplavljen.

Priključak za električno podno grijanje

Prebacivanje električnih grijaćih elemenata obično se izvodi pomoću bakrene žice koja ima dovoljan presjek za projektirano opterećenje. Na jedan od zidova montiran je termostat na koji su spojeni žice grijaćih elemenata i senzor temperature.


Prilikom povezivanja morate slijediti neka pravila:

 1. Zabranjeno je provjeravati performanse sustava energiziranjem. Za provjeru je li otpor žice za grijanje izmjeren prije spajanja na termostat i usporedite ovu vrijednost s nominalnom vrijednošću, što je uvijek naznačeno u uputama. Razlika ovih vrijednosti ne smije biti veća od 10%.
 2. Električni pod može se priključiti na pod u grijanju garaže samo kroz vlastite diferencijalne strujne sklopke, a struja curenja ne smije prelaziti 30 mA.
 3. Opskrba napona krugu grijanja može se provesti samo nakon što je završni estrih potpuno očvrsnuo.

Ispunite završni kat

Za izradu završni estrih je najprikladniji poseban materijal za podno grijanje, koji ima najveću toplinsku vodljivost. Ako nema mogućnosti za kupnju takvog estriha, možete jednostavno popuniti pod betonom ili koristiti samonivelirajuće površine.

Debljina završne košuljice može varirati u malim granicama - od 3 do 5 cm. Na ovaj pokazatelj prvenstveno utječe težina automobila, aliTakođer morate razmisliti o tome hoće li biti posla u garaži. Također je potrebno obratiti pažnju na debljinu izolacije - ako je debljina veća od 50 mm, tada bi estrih trebao biti prikladan.


Bez obzira na materijal koji se koristi za popunjavanje poda, morate slijediti nekoliko pravila:

 1. Topli pod može se pokrenuti tek nakon što je glazura potpuno otvrdnula. U pravilu to traje oko mjesec dana.
 2. Po želji, pločica se može polagati na betonsku sponu - gotovo da nema utjecaja na toplinsku provodljivost podnih obloga.

Pod grijanje vodom

Instaliranje grijanog podnog grijanja u garaži omogućuje vam smanjenje financijskih troškova u budućnosti, ali sam proces instalacije je vrlo kompliciran: prvo, morate instalirati zasebni bojler ili se spojiti na kućni sustav, a drugo, troškovi instalacije su prilično visoki.

Na temelju navedenog možemo zaključiti da je najbolja opcija zagrijavanje poda vode u garaži ako se garaža nalazi uz kuću, jer tada možete uštedjeti mnogo na instalaciji. Naravno, uvijek možete ugraditi zasebni bojler za garažu, ali ovaj se dizajn koristi mnogo rjeđe.


Prilikom projektiranja potrebno je odlučiti kako će se podno grijanje priključiti na sustav kućnog grijanja i pronaći mjesto gdje se može instalirati distribucijski čvor. Zatim trebate izračunati ukupnu duljinu cijevi koja će bitibiti u garaži i odabrati prikladnu cirkulacijsku crpku.

Također je vrijedno spomenuti tu točku: rashladna tekućina u radijatorskom grijanju ima prilično visoku temperaturu. Kod spajanja na takav sustav bit će potrebno dodatno ugraditi mikser koji će uravnotežiti vruću rashladnu tekućinu s hladnom koja je prošla kroz cijeli krug. Taj se problem može izbjeći uporabom zasebnog kotla za grijanje garaže - podešavanje temperature će se izvršiti izravno na njemu.

Kombinacija mješalice, pumpe i kolektora konačno formira distribucijsku jedinicu. Takve jedinice ugrađuju se u razvodne ormare, koje mogu imati najprikladniji kapacitet. Na tržištu se takvi uređaji prikazuju u velikom broju, tako da sve što je potrebno je odabrati mjesto za ugradnju kabineta i povezivanje svih elemenata sustava.

Baza za podno grijanje

Proces stvaranja podloge u slučaju zagrijavanja vode izgledat će potpuno isto kao i kod stvaranja temelja za električne grijaće elemente. Glavna razlika je u padovima na velikim visinama: za zagrijavanje vode moraju biti manje od pola promjera cjevovoda, inače će se u njemu pojaviti zračni čepovi.

Osim toga, podno grijanje vode obično je opremljeno posebnim izolacijskim materijalom, što omogućuje značajno pojednostavljenje procesa instalacije sustava grijanja. Toplinska izolacija zapodno grijanje vodom ima posebne utore namijenjene za polaganje cijevi.


Kad koristite poseban toplinsko izolacijski materijalnih troškova rada će biti mnogo veći. Da biste uštedjeli novac, možete koristiti uobičajenu izolaciju i sami položiti cijevi preko rešetke za montažu.

postavljanje cijevi

Postoje dvije metode polaganje cijevi za vodu podnog grijanja:

 1. : "Zmija". Cijevi u ovom slučaju raspoređeni u paralelno po podu. Cijevi su pričvršćene na montažnu rešetku na štetu stezaljki ili konvencionalne žice.
 2. : "spiralna". „Spirala” cijev polaganje je bolje prilagođen za velike garaže. Primjena ove metode zahtijevat će velike napore, ali u ovom slučaju, veliko područje će se bolje zagrijati.

Najbolje je pogledati fotografiju kako bi razumjeli dizajn poda s vodom. U svakom slučaju nemoguće je savijati cijevi pod oštrim kutom - to ih može oštetiti. Naravno, ako se defekti u cijevi otkriju ili oštete tijekom instalacije, cijeli krug se mora promijeniti.


Kada je položen plinovod, grijani pod u garaži treba ispitati. Ovaj proces izgleda ovako:

 • rashladne tekućine teče u sustav. Crpka mora biti podešena na način koji je 1,5 do 2 puta veći od radnog;
 • Ako je tlak stabilan i cjevovod nigdje ne teče, sustav treba ostaviti u zanemarenom stanju jedan dan;
 • ili kotaomikser je potrebno staviti u maksimalnoj temperaturi i pratiti grijanje svih krugova. U ovom obliku sustav se ostavlja za još jedan dan;
 • Ako je tlak i temperatura u sustavu u dan ostao na istoj razini, podno grijanje je prošao test, i može početi da ispunite premaz dorada.

Ispuna na podu

Tijekom punjenja tlak u sustavu mora se čuvati na normalnoj razini, ali je temperatura cijevi bi trebao biti u ravnini s temperaturom zraka u prostoriji. Punjenje na niskim temperaturama je nemoguće. Osim toga, nemoguće je zagrijati sobu s toplom podu tijekom lijevanja. Vidi također: „Kako napraviti topli pod sa rukama - montažne opcije s primjerima.”


Ostatak procesa lijevanja gotovog poda izgleda baš isto kao u slučaju električnog podnog grijanja. Sustav se može pokrenuti tek nakon potpunog sušenja estriha.