Kako napraviti vlastiti trijem s terase

Iznimno lijepa po izgledu i vrlo pouzdana je trijem od palube. Po želji to se može učiniti samostalno. No, prvo se morate nositi s osobitostima takvog materijala za završni ukras, kao što je brodski pod (može se vidjeti na fotografiji).


Malo o terasastim pločama

Ovi proizvodi nisu ništa drugo do drvo-polimerni kompozit, otporan na utjecaj vanjskog okoliša. Isto tako, ovaj materijal se naziva decking.

Tehnologija proizvodnje je složena. Sirovina za materijal su polimerne smole i komadići dobiveni od prirodnog drva. Tijekom obrade, koja se sastoji od više faza, dobivaju se čvrsti i izdržljivi monolitni proizvodi.


Prednosti koje Decking ima:

 • miris prirodnog drva;
 • ne oštećuju glodavci, gljivice, plijesan, ne trune;
 • sigurnost kretanja - zbog prisutnosti reljefne površine nema klizanja prilikom hodanja, čak i ako se materijal smoči;
 • ne trpi promjene temperature, vlage i sunčeve svjetlosti, tako da se može koristiti na otvorenom prostoru;
 • lakoća ugradnje - sami se možete nositi s radom (za više informacija: "Samostalna instalacija ploča - tehnologija s primjerima");
 • tijekom vremena nepukotine, ne škripi pod težinom;
 • veliki izbor boja i uzoraka, uzoraka (izvana, materijal podsjeća na prirodno drvo).


Podne obloge za terasu mogu se izraditi ne samo iz listopadnih stabala, već i od vrijednih egzotika. Drvene ploče traju oko 25 godina, a više od 50 godina od egzotičnih, ali prve su znatno jeftinije. Vidi također: "Kako popraviti ploču s terase od ariša - upute za ugradnju."

Glavni nedostatak podnice je nemogućnost završetka okruglih struktura, što se objašnjava posebnom strukturom materijala.

Raspored koraka na palubi

Prilikom izrade trijema, preporuča se korištenje skupih vrsta materijala, jer će ove ploče morati služiti barem dvaput dulje od onih izrađenih od tvrdog drveta (pročitajte: "Koja je terase najbolje odgovara"). Ali ako to nije moguće, možete kupiti jeftiniji materijal.

Prilikom kupnje arišne palube također se preporuča kupovati završne ploče za ploče, budući da su jeftini proizvodi iznutra šuplji. Ako na njih nisu instalirani utikači, izgled gotovog trijema će izgledati nepotpuno. Vidi također: "Stavili smo brodski pod za terasu na podu."


Brodski pod je izrezan na segmente željene dužine pomoću kružne pile s diskom s malim zubima ili s konvencionalnom pilom.

Trijem od terasesami to obično činite kako slijedi:

 • uspon (vertikalni dijelovi) - izrađeni su od jednog proizvoda;
 • vodoravna površina (zapravo stepenice) - od dvije.

Nijansi za montažu

Važno je obaviti rad tako da su stepenice iste visine, inače će se tijekom rada pojaviti neugodnosti. Osim toga, stepenice terasastih dasaka moraju se izvoditi pod blagim nagibom, tako da tijekom taloženja mogu ispustiti vodu.


Također se mogu polagati na betonski temelj, iako se kao osnova temelji obično metalni ili drveni okvir.

Raspored stepenica s terasnih ploča je sljedeći:

 1. Na prethodno pripremljenu podlogu ugrađuju se zaostaci (kompozitni ili drveni). Oni su fiksni čavli ili vijci. Šipke su postavljene paralelno sa spuštanjem iz konstrukcije, one moraju biti okomite na smjer podnih obloga. Samorezni vijci pričvršćuju se na sredinu šipke - lako ulaze u materijal. Između susjednih zaostataka nužno je zadržati udaljenost od oko 40 centimetara. Oni su postavljeni tako da su krajevi palube izravno na nosivom elementu.
 2. Stube počinju polagati na gornju stranu potporne konstrukcije, uz neznatne razmake između susjednih dasaka (oko 20 milimetara) koji su nužno ostavljeni. Te su praznine potrebne kako bi se spriječile deformacije koje se mogu pojaviti tijekomoperacija. Prva ploča je sigurno pričvršćena na okvir specijalnom sponom za pokretanje.
 3. Slijedeća paluba je pričvršćena spojnom obujmicom na šipkama, čime se osigurava određeni razmak između pojedinih dijelova konstrukcije. Potrebno je samo umetnuti kopču u poseban žlijeb na podu i pričvrstiti ga na trup s vijkom.
 4. Na proizvodu koji obavlja funkciju usponske cijevi potrebno je pričvrstiti ugao u obliku slova I.


Ostatak terase je slično sastavljen od terase. Nakon završetka montažnih radova, preostali kutni spojevi se zatvaraju pomoću posebnih ukrasnih traka koje se vijcima pričvršćuju na palubu. Također, bilo koji ljepljivi sastav pričvršćuje ukrasne predmete.

Šipka mora biti učvršćena bez prevelikog učvršćenja na okomitu zonu stupa. Zbog prisutnosti minimalnog razmaka u ovom slučaju, možete deformirati deformaciju podloge kroz prirodnu cirkulaciju strukture odozdo.

Suočavanje s terasastim KDP pločama

Uređaj na terasi je takav da se može koristiti i za polaganje podnih obloga na velikim površinama. No, u ovom slučaju, preporuča se koristiti posebnu vrstu materijala s utorima na krajevima (pročitajte: "Ugradnja podnice iz WPC - uputa").

Zahvaljujući njihovoj prisutnosti, moguće je stvoriti ravnu površinu na terasi, trijemu, trijemu. Proces korištenja ožljebljenih podova je različit.jednostavnost. Potrebno je samo montirati trupce, pričvrstiti s njima nosače posebnog dizajna i zatim ga ugurati. Takav rad ne traje puno vremena.


No, prije nego što počnete uređivati, morate uzeti u obzir nekoliko nijansi:

 1. Ne preporučuje se korištenje duljina ploča manjih od 20 centimetara, jer se u toj situaciji stvara velika vjerojatnost deformacija.
 2. Potrebno je ostaviti razmak od 9-12 milimetara između susjednih ploča. Nakon godinu dana rada, ove manje praznine postat će gotovo neprimjetne. Ali u isto vrijeme, možete biti sigurni da se paluba ne deformira.
 3. Širina palube trebala bi se povećavati ovisno o oblaganju poda - što je veća, veća je širina. Za ulazne skupine dužine 6-12 milimetara treba koristiti proizvode širine 30 centimetara.


Takav pod za verandu i terasu kao brodski pod (drvo-polimerni kompozit) omogućuje izvođenje kvalitetne i trajne završne obrade. Osim toga, izgleda vrlo atraktivno. Na prodaju postoji mnogo boja i tekstura, zahvaljujući tome postoji mogućnost da odaberete najbolju opciju za bilo koji stil doma.


Ploča s terasom se lako drži unutra, čak i osoba koja nije stvarno upoznata s popravkom može se nositi s tim poslom. Glavna stvar je točno slijediti upute, kupiti kvalitetan materijal, i možete biti ponosni na ono što ste dobili.rezultat.