Kako pločica stane na drveni pod u kupaonici - priprema i ugradnja

Uspjeh popravka podnih obloga i njegov radni vijek u kupaonici u velikoj mjeri ovisi o usklađenosti s tehnologijom ugradnje i propisno pripremljenoj pripremi podloge ispod pločica. Postoje situacije kada je potrebno montirati popločani pod na drvenu podlogu, a za to morate znati kako to raditi korak po korak.


Pripremni rad

Površina baze na koju namjeravate ugraditi pločice u kupaonici mora biti različite krutosti i otpornosti na vlagu.

Priprema se provodi u sljedećem redoslijedu:

 1. Pregledajte postojeće podne obloge. Ako se linoleum, parket, slabo izrađeni podovi od iverice ili drugi materijali polože na grubu podlogu, treba ih rastaviti. Budući da je drveni pod složena struktura, prije polaganja pločice na drveni pod u kupaonici, trebate pažljivo provjeriti sve njegove konstrukcijske elemente (pročitajte i: "Kako napraviti drveni pod u kupaonici - odaberite materijal").
 2. Zatim izvršite popravke i potrebne mjere za jačanje baze, kao što bi to trebalo isključitičak i najmanja deformacija do kojih može doći uslijed opterećenja. Inače, u budućnosti neće biti moguće izbjeći uništavanje površine pločica. Po potrebi ojačajte grede i trupce, uklonite oštećene ploče i zamijenite ih.
 3. Kada je ispod površine poda došlo do zračnog raspora, ispunjen je ekspandiranom glinom ili drugim rasutim materijalom sličnih svojstava. Zahvaljujući ovoj akciji, predviđeni su ne samo povoljni uvjeti za grube podne obloge, nego se smanjuje i vjerojatnost otklona ploča na stazama između zaostataka.
 4. Oni impregniraju šipke i druge elemente drvenog poda antiseptičkim spojevima, čime se njihova oštećenja isključuju gljivicama, mikroorganizmima i raznim insektima.
 5. Sloj vodonepropusnosti položiti posebnom membranom, promatrajući preklapanje ne manje od 15 centimetara između platna. Rubovi vodonepropusnog materijala trebaju ići i do 20 centimetara iznad obrisa premaza. Za učvršćivanje membrane uključuje se izrada trake.


Zatim pripremite grubu površinu za ugradnju pločica na jedan od tri načina:

  • korištenje ploča od gipsanih vlakana;
  • lijevanjem estriha;
  • metoda restauracije stare podloge od iverice.

  Priprema temelja pomoću ploča od gipsanih vlakana

  Ova metoda pretpostavlja da će posao obavljati kvalificirani stručnjaci:

  1. Za izradu nacrtana podnožju se nalaze ploče od gipsanih vlakana, pažljivo provjeravajući ispravnost postavljanja svakog elementa. Za pričvršćivanje koristite samourezne vijke ili vijke.
  2. Spojevi između ploča obrađeni su građevinskim brtvilom.
  3. Kako bi se osigurala ventilacija na prikladnim mjestima, izvode se rupe.
  4. Cement ili temeljni premaz se nanosi na pripremljeni pod, koji sadrži ljepilo, koje će se koristiti za ugradnju pločica na drvenom podu u kupaonici.

  Priprema podloge lijevanjem estriha

  Unatoč činjenici da je potrebno oko mjesec dana za punjenje estriha i njegovo stvrdnjavanje, ova metoda omogućuje visokokvalitetnu ugradnju podnih obloga.

  Slijed radnji je sljedeći:

  1. Kako bi se dobila idealna kravata pomoću laserske razine na zidovima prostorije, njezina kontura se odbija.
  2. Postojeće boje se uklanjaju s podloge.
  3. Za učvršćivanje mreže stavite mali sloj cementa koji sadrži mort.
  4. Nanesite gipsanu mrežu koja će postati ojačanje estriha.
  5. Izvršiti završno lijevanje žbuke koja oblikuje estrih (više: "Podna obloga na drvenom podu ispod pločice - pravila uređaja").
  6. Prema oznakama na zidovima, uz pomoć ravnog dugog remena, višak smjese.
  7. U slučaju kada je pločica postavljena na drveni pod u kupaonici, ona će se izrađivati ​​pomoću ljepila, a ne cementa, nakon postizanja željene čvrstoće estriha, površina je premazana.

  Priprema podloge od stare iverice

  Prisutnost baze starih ploča iverica uvelike će pojednostaviti polaganje pločica, ali provjerite da ravnost i stanje takve površine ne ometaju. Osim toga, premaz od iverice pod utjecajem vlage ima tendenciju deformacije.

  Iz tog razloga stručnjaci preporučuju demontažu stare obloge od iverice, a zatim koristeći jednu od dvije gore opisane metode za pripremu grube podloge.  Ako odlučite polagati pločice na stari premaz od iverice, tada:

  1. Uklonite prethodno nanesenu boju na maksimum.
  2. Provjerite materijal za deformaciju i po potrebi ga ojačajte.
  3. Izradite brtvene spojeve.
  4. Na površini se valja rešetkasta rešetka i učvršćuje se klamericom ili samoreznim vijcima.
  5. Nanesite temeljni premaz preko vrha.

  Polaganje pločica na drvenim podovima

  Pločica na drvenom podu u kupaonici, kao na slici, postavljena je prema određenoj tehnologiji:

  1. Prije nego što nastavite s instalacijom pločica, potrebno je još jednom pregledati površinu, pažljivo je poravnati i ukloniti otkrivene nedostatke.
  2. Ako soba ima nestandardni raspored, pod je označen za polaganje.
  3. Polaganje pločice započinje najlakšim dijelom kupaonice - tada će konačni oblik biti manje vidljiv.
  4. Kako bi se osiguralo da razmaci istih između susjednih pločicaveličina i elementi paralelno leže, uživaju u križevima.
  5. Posebna pozornost posvećuje se debljini sloja cementa ili ljepila, budući da se proizvodi moraju nalaziti u istoj ravnini.
  6. U područjima gdje je potrebno položiti komade pločica, rad se obavlja nakon završetka ugradnje glavne trake, kada je ljepilo već uhvaćeno. Za rezanje elemenata pomoću kutne brusilice s diskom dizajniranim za keramičke ili valjkaste rezače.
  7. Nakon što žbuka ili ljepilo dosegne željenu čvrstoću, križeve za obilježavanje treba ukloniti.
  8. Završna faza polaganja je fugiranje. Vidi također: "Kako staviti pločice na podu u kupaonici - polaganje na stepenicama."