Kako vodootporiti drveni pod u kupaonici


Zbog visoke vlažnosti hidroizolacije drvenog poda u kupaonici postaje relevantno za vlasnike ladanjskih kuća i sekundarnih temelja s drvenim stropovima. Postoji nekoliko tehnologija za zaštitu nosivih konstrukcija od vlage.

Nijanse djelovanja podnih obloga u kupaonicama

U ovom se priručniku razmatra samo hidroizolacija podloge.

S obzirom na oštar pad radnog vijeka gotovog poda raščupane ploče postavljene na estrih ili betonsku ploču u kupaonici, preporuča se zamijeniti ga premazom koji ima veću vodootpornost (pločice, porculanski kamen).

Bit će mnogo jeftinije, omogućiti bez koraka, ispuniti zahtjeve standarda zajedničkog ulaganja, prema kojima bi razina poda u mokrim prostorijama trebala biti niža nego u susjednim sobama.

Postoji nekoliko vrsta materijala koji se koriste za hidroizolaciju drvenih podova u kupaonicama:

 • premazi - boje, prajmeri i kitovi na bazi polimera, epoksidnih smola i građevnog bitumena;
 • lijepljenje - rolne materijala, filmova i visokotehnoloških membrana;
 • prskanje -polimerni materijali i tekuće gume (gumene ili sintetičke);
 • prodirući - prodirući spojevi, impregnirajući drvo, poboljšavajući njegova svojstva.

Hidroizolacija drvenog poda u kupaonici potrebna je za različite zadatke:

 • sprječavanje poplave nižih susjeda u slučaju istjecanja vodovodnih i kanalizacijskih sustava (relevantno za stari fond nekretnina s drvenim stropovima);
 • zaštita nosivih konstrukcija od vlage, kapilarnog usisavanja betonskih podloga i temelja (relevantna za seoske kolibe s gredama na gredama).

Gornja i donja hidroizolacija drvenih podova.

Važno! Hidroizolacija svih navedenih vrsta, osim posljednje (prodorne smjese) primjenjuje se samo iz mogućeg izvora vode. U suprotnom smjeru, ne radi, folije i membrane padaju s površine ležaja, postaju neupotrebljive i zahtijevaju popravak zaštitnog sloja.

Stoga se u prvom slučaju hidroizolacija postavlja na površinu podloge, potrebno je dodatno završno oblaganje završnom podnom oblogom. O ovim tehnikama će se raspravljati u nastavku.

U drugoj izvedbi, sloj vodonepropusnosti se postavlja ispod crnog poda i izolacije, ako je ugrađen u strukturu poda. Ovaj sloj nužno je uključen u sastav kolača konstrukcije drvenog poda, tako da ovaj priručnik nije detaljno opisan.

Za više informacija pročitajte:Parna branapodovi u drvenoj kući .

Pneumatska membrana se u svakom slučaju postavlja ispod donjeg dijela opeka preko kašnjenja kako bi se spriječio prodor vlažnog zraka iz prostorije u grede /trupce drva.

Tehnologije za hidroizolaciju

Bez obzira na način proizvodnje, podna izolacija treba uzeti u obzir sljedeće nijanse:

 • treba ići na susjedne zidove najmanje 10 cm;
 • u mjestima postavljanja sudopera s odabranim vodonepropusnim materijalom, površina se obrađuje 50 cm više po obodu;
 • Mjesto tretmana u blizini kupke treba uzeti u obzir mjesto za zalijevanje sanitarne naprave, tj. Vodonepropusnost se obično nanosi na cijeloj visini zida.

Potrebno je zaštititi ograđene i potporne konstrukcije od kapilarnog usisavanja i vlaženja od prskanja vode kada je slavina uključena.

Površina za obradu zidova u blizini vodovodnih instalacija.

Dakle, zadatak domaćeg majstora je da napravi čvrsti “korito” od vodonepropusnog filma, čije dno je crni drveni pod i stranice donjeg dijela zidova oko perimetra. Ploče prednjih vrata se rastavljaju radi obrade materijala ispod njih.

Sjeckanje

Za proizvodnju hidrobarije preko dasaka ili lima (šperploča, iverica /OSB) unutar kupaonice u drvenoj kući koriste se sljedeći materijali:

 • kitovi - bitumen, cement i polimer sa sadržajem tih komponenti u bilo kojem omjeru, jednokomponentnikompozicije su spremne za upotrebu, ne zahtijevaju grijanje, imaju visok životni vijek, prikladnije je raditi s njima;
 • boje - kompozicije na bazi tekuće gume (gume) koje se nanose četkom, pištoljem za raspršivanje, valjkom ili izravno iz limenke;
 • temeljni premazi - koriste se kao temeljni premazi, mogu se izraditi samostalno, razrjeđujući mastiks vodom.

Nanesite nepropusnu zaštitu.

Savjet! Obrada se provodi u nekoliko slojeva (najmanje dva puta nakon sušenja donjeg sloja) prema uputama određenog proizvođača. Prvo su prekriveni čvorovi sučelja poda /zida, područja u blizini inženjerskih sustava, zatim cijela preostala ravnina poda.

Materijali za prodiranje istaknuti su u zasebnoj kategoriji. Primjenjuju se na sličan način, ali, čak i za razliku od opuštenih kitova i prajmera, drvo se impregnira. To je jedina tehnologija koja osigurava zaštitu drva od tlačne vode u oba smjera.

Nedovoljna popularnost proizvoda koji prodiru zbog visoke cijene i "mlade dobi". Za razliku od drugih hidroizolacijskih materijala, pojavili su se relativno nedavno, češće se koriste za obradu armiranobetonskih konstrukcija.

Lijepljenje

Prije izrade hidroizolacije tipa lijepljenja potrebno je obraditi površine odmašćene i bez prašine sa svim istim prajmerima ili kitovima. To će povećati adheziju, koja je vrlo niska na drvetu, čak i na rolimaterijali sa samoljepljivim slojem. Dizajnirani su za građevinske materijale na bazi minerala, tako da će se bez prethodnog sloja tla ukloniti ispod završnih premaza.

Stoga se hidroizolacija drvenih podova s ​​membranama, filmovima ili bitumenskim materijalima naziva kompleksom:

 • resurs bitumenskog filma na drvenoj površini ograničen je na 5-7 godina;
 • materijali za valjanje traju dvaput duže;
 • Smatra se da su membrane (posebno teške EPDM modifikacije) vrlo izdržljive;
 • sa složenom obradom (mastiks + Bikrost) moguće je povećati operativni resurs do 25 - 50 godina.

Ugradnja materijala valjaka sa samoljepljivim slojem.

Međutim, u ovom slučaju javlja se još jedan problem - grubi drveni pod zahtijeva popravak mnogo prije nego što sloj hidroizolacije i pločica položi kao podna obloga strukture postane neupotrebljiva. Stoga, u rasporedu remonta postavljen mnogo manje vremena.

Lijepljenje susjednih zidova.

Važno! Za najsuvremenije vodonepropusne membrane i neke valjane bitumenske materijale (npr. "Hidroizolacija poda" proizvođača TechnoNIKOL sa samoljepljivim slojem), pločica se može polagati bez izrade estriha na standardnom 2 - 5 mm sloju ljepila za pločice.

Sprej

Po analogiji s brusnim materijalima, prskani hidroizolacijski materijal stvara bešavni premaz. Međutim, za rad potrebno posebnooprema i modificirane formulacije na bazi bitumena, poliuretana ili akrila koji se brzo vulkanizira u zraku.

Za male kupaonice ekonomski je neisplativo, stoga se tehnologija koristi na velikim objektima s velikim količinama rada. Budući da je prskani materijal zaštićen odozgo dekorativnim slojem podne obloge, njegov glavni nedostatak nadoknađuje se njegova osjetljivost na bušenje.

Izbor metodologije za određenu podnu oblogu

Tradicionalno, EPDM membranske bitumenske gume smatraju se najpogodnijim za rad i izdržljivim tijekom rada. Međutim, taj se materijal češće koristi u donjem sloju kolača od drvenih podova, budući da tamo ne mora biti zalijepljen.

Pri polaganju preko crnog poda, membrana bi trebala biti čvrsto pričvršćena kako bi se spriječilo uništavanje podne obloge koja je postavljena preko nje.

Hidroizolacijska membrana.

Stoga je za porculanski kamen i pločice jeftinija kompleksna zaštita od sloja mastiksa i valjanog materijala koji je pričvršćen vlastitim slojem ljepila.

Iz tehničkih razloga nemoguće je zavariti konvencionalni ruberoid na drvenu podlogu - materijal je zapaljiv, kontakt s otvorenom vatrom je nemoguć.

Ako se podloga sastavlja od obrubljene ploče, hidroizolacija premaza ne može spriječiti zaštitu donjih susjeda od poplava. Film će biti rastrgan u brojnim razmacima između podnih obloga, potrebno je dodati ljepljivu izolaciju.

DakleDakle, gornji vodootporni sloj na podu daske za sprečavanje vlaženja drva može se napraviti na nekoliko načina. U tom slučaju trebate odabrati najbolju opciju ovisno o raspoloživom proračunu i specifičnoj podnoj oblozi.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
dobro oglašavanje
Najčitanije