Vrijeme sušenja za samonivelirajuće podove - optimalno rješenje

Vrste rasutih podova najjednostavnija su mogućnost poravnavanja poda. Sve veći broj stručnjaka prakticira ovu metodu, odbijajući koristiti skupe alternativne materijale, štoviše, u ovom slučaju nije potrebno trošiti puno truda i dragocjenog vremena.


Vrlo često, glavni problem tijekom popravaka je vrijeme sušenja samonivelirajućeg poda. To i vrste samonivelirajućih podova bit će razmotreno u ovom članku.

Što su samonivelirajući podovi

Koliko je samonivelirajućih podova suho je briga za sve koji su tijekom procesa popravka odlučili koristiti samonivelirajuće smjese. Nema definitivnog odgovora, jer postoje brojni čimbenici koji ovu brojku čine pomalo plavom.

Prva stvar koju treba zapaziti je vrsta temelja. Nadalje, ne smijete zaboraviti tehnologiju izrade samog materijala, uvjete za obavljanje popravka i mnoge druge čimbenike koji određuju koliko se tekući pod sušenje.


Trenutno se mogu razlikovati sljedeće vrste baza:

 • Poliuretanski podovi. Vrlo su jednostavni za ugradnju, plastični su, a njihov dizajn uključuje polijevanje smjese poliuretana na prethodno pripremljenu podlogu.
 • Na epoksiduosnova. Te se mješavine sastoje od epoksidne smole i učvršćivača. Takvi podovi su vrlo izdržljivi i plastični kao poliuretan.
 • Smjese koje sadrže cement. Slični podovi ispadaju vrlo snažni, no vrlo su suhi.
 • Metil metakrilatni samonivelirajući podovi. Ova skupina mješavina temelji se na smoli metil metakrilata. Ovaj premaz se dobiva univerzalnim, može se stvoriti u raznim industrijskim objektima, kao iu zamrzivačima. Ne boji se ultraljubičastog zračenja i temperature, može se postaviti čak i na temperaturama ispod nule. Takvi podovi brzo otvrdne, au procesu polaganja prostorije treba dobro prozračiti zbog jakog mirisa.

Vrijeme sušenja za osnovni materijal

Potrebno je razmotriti koliko dugo se samonivelirajući pod suši, ovisno o sorti:

  Površine koje se brzo suše obično imaju 2-6 dana da se potpuno osuše. Ako uzmete u obzir sve vrste samonivelirajućih podova, može potrajati 21 dan da se potpuno očvrsne


Vrlo je važno ne zamijeniti zamrzavanje estriha, odnosno njegovo postavljanje, koje se postiže za 1-3 sata, uz njegovo potpuno sušenje.

 • U mnogim industrijskim prostorijama, uključujući garaže, koriste se cementne mješavine. U tom slučaju, dno punila - koliko se suši ovisi o raznim punilima, a može biti i 1 tjedan. Nakon skrućivanja podovi dobivaju ravnu, ali zrnatu podlogu koja sprječava klizanje.
 • U stambenim zgradama istanovi su često napravljeni od poliuretanske ili epoksidne košuljice. Poliuretanski podovi suhi u roku od 48 sati, a na njima možete hodati za 10-20 sati.

Za epoksidnu bazu potrebno je do 5 dana da se osuši 100%.

Što je potrebno za pravilno sušenje

Kako bi pokazatelji vremena za koliko se samonivelirajući pod trebao osušiti biti minimalni, bit će potrebno uzeti u obzir niz pravila:

 • vlažnost zraka ne smije biti veća od 60-65%;
 • pokazatelji temperature trebali bi biti u rasponu od 22-25oC;
 • u vrijeme sušenja sve mora biti zatvoreno tako da se ne stvaraju propuhi;
 • izravna sunčeva svjetlost ne smije pasti na površinu;
 • postojanost temperature.


Ako se pridržavate svih pravila, tada će se stvoriti idealni uvjeti, a vi ćete biti svjesni koliko se pod, na primjer, osuši pod laminatom. U takvim uvjetima vrijeme sušenja će se što je više moguće podudarati s onim što je proizvođač naveo na pakiranju s mješavinom. Ako se popis preporuka ne uzme u obzir, estrih će se ionako osušiti, potrebno je više vremena.

Još jednom, nemojte brkati predsušenje estriha s konačnim, potpunim sušenjem. U prvom slučaju, već je moguće hodati po podu, ali još je nemoguće položiti završnu podnu oblogu na njega sve dok sav višak vlage ne ispari i napusti sobu. Iste preporuke vrijede i za isušivanje samonivelirajućeg poda ispod linoleuma.

Posebno vrijedi spomenuti tople podove, koji se ne mogu spojiti na izvor napajanja, sve do konačnog sušenja estriha.

Montaža završnih podova

Svaki majstor koji je odlučio urediti popravak trebao bi znati koliko se pod suši nakon lijevanja, bilo da se radi o kući ili stanu, nakon čega bi se moglo početi polagati podne obloge.


Slijedi nekoliko korisnih savjeta:

 • Ako radite popravke u kupaonici i napravite gipsani estrih, vrijeme koje određuje koliko će se samonivelirajući pod sušiti ispod pločica bit će 3 ili više dana (više detalja: „Izrada samonivelirajućeg poda za kupaonicu vlastitim rukama“).
 • Ako planovi uključuju postavljanje parketa, laminata, linoleuma i drugih podnih obloga na podu žbuke, to se može učiniti tek nakon 7 dana.
 • Jeftinije je napraviti smjesu za lijevanje na bazi cementa, a ne koristiti gips, ali u ovom slučaju vrijeme sušenja estriha će se znatno povećati. Ako sloj estriha ispadne tanak, onda će to potrajati do 2 tjedna, ako je sloj gust, tada se razdoblje sušenja može povećati na 6-7 tjedana.

Važno je! Ako ćete iz bilo kojeg razloga napraviti vrlo gustu kravatu, najbolje je u ovom slučaju obratiti pažnju na laganu smjesu, zbog koje je opterećenje baze značajno smanjeno. Ali sušiti takav sloj bit će znatno duže.

Zaključci

Iz navedenog slijedi da razdoblje koje utječe, na primjer, kolikosuhi kopači, ovisit će o mnogim čimbenicima i razlozima. Oni ni u kojem slučaju ne bi trebali biti zanemareni, inače je moguće da će se popravci morati obnoviti. Ako uzmete u obzir sve čimbenike, pravila i preporuke, tada će vam budući kat sigurno služiti dugi niz godina i nećete požaliti ništa što nije učinjeno zbog uštede troškova.

Vizualne informacije možete vidjeti u priloženom videozapisu.