Kako napraviti izravnavanje katu samonivelirajuće smjese


U procesu popravka, mnogi se ljudi suočavaju s takvim problemom kao što je neravan pod. U ovom pitanju vrlo često odabrati takvu mogućnost kao poravnanje poda samonivelirajuće smjese. Ovaj materijal pomaže u uklanjanju mnogih mogućih nedostataka i nedostataka površine na kojoj se planira polaganje završnog materijala.


Naravno, samonivelirajuća smjesa ne znači da se ona treba izliti na površinu i ne treba više primjenjivati ​​mjere. Općenito, proces je vrlo jednostavan, ali da bi bio savršen, potrebno je poduzeti neke korake kako bi se on iskoristio.

Vrste samonivelirajućih spojeva

Naravno, mješavine koje ne zahtijevaju mnogo napora za njihovo korištenje imaju različite varijacije i obrasce uporabe. Za osnovni i završni premaz treba koristiti različite načine, jer je učinak njihove primjene bitno različit.

Prevlaka u gazu

Ova mješavina se uglavnom koristi za izravnavanje površine s prilično visokim stupnjem oštećenja. Podna obloga u kojoj su vidljive pukotine u obliku pukotina, rupa, pukotina. Takav sastav se može primijeniti u slojevima od više od šest.centimetara. To će također pomoći da se sakrije neravnost poda u cjelini.

Značajke

Ovaj sastav treba nanositi u nekoliko slojeva, dok svaki od slojeva mora biti potpuno suh.


Završni premaz

Ova se mješavina koristi u područjima gdje razina nejednakosti ne prelazi jedan centimetar. Takvo rješenje je idealno za prostore u kojima će premaz biti glavni, bez naknadnog oblaganja drugim materijalom. Ova otopina se postavlja na površinu ne više od deset milimetara iznad nulte razine poda. Odgovor na pitanje koliko se samonivelirajući pod suši u ovoj vrsti primjene ponekad može varirati. Sve ovisi o temperaturnim uvjetima i vlažnosti u prostoriji.

Značajke

Budući da je ova prevlaka osnovna, prije nanošenja potrebno je pažljivo i namjerno pripremiti površinu. Naime, za obavljanje temeljnog čišćenja, čišćenja i fugiranja.

Trajni premaz

Ova verzija samonivelirajuće smjese prilično je gusta, brzo se drži temeljnog materijala i izdržljiva. Stoga se ne koristi za potpuno pokrivanje površine, već samo za djelomično. Ovo rješenje može uništiti duboko oštećenje početne površine. Naime, zatvoriti velike rupe, pukotine, pukotine.


Značajke

Prije primjene glavnog premaza potrebno je u uputama pročitati informacije o tome koliko se samonivelirajuće smjese za podove suše, aprotrljao si praznine i rupe. Tek nakon potpunog sušenja možete početi nanositi sljedeće slojeve premaza.

Sastav samonivelirajućih spojeva

Osim vrste i načina primjene, treba se usredotočiti na čimbenike kao što je sastav smjese. Način njegove primjene i njegove funkcionalne značajke u pravilu ovise o sastavu aktivne tvari. Pitanje o izboru podne ravnine izravno ovisi o stupnju neravnina površine u prostoriji u kojoj se planira popraviti pod (pročitati: “Odabir smjese za izravnavanje poda - što je bolje”).

S cementom u sastavu

Jasno je da je glavni aktivni sastojak u ovoj smjesi cement. Takvo rješenje je ispravno koristiti, gdje stupanj pogreške u hrapavosti nije veći od pola centimetra. Samonivelirajuća površina dugo služi ako je aplikacija ispravna i ispravna.


Sa žbukom u sastavu

Ovaj se alat često koristi ako je soba dovoljno velika nepravilnost na površini poda. Zahvaljujući tom sastavu moguće je lako ukloniti nepravilnosti veće od tri centimetra.

Pitanje koje je izravnavanje bolje za pod, potrebno je riješiti, ovisno o tome kako se površina ne usavršava. U svakom slučaju, prije nego što odaberete mješavinu za izravnavanje površine, potrebno je provjeriti je li početna površina u sadašnjem stanju. Ako je, na primjer, pod je star i ispucao drveni pod, ondaBilo bi najbolje da se samo riješite ove pokrivenosti i u potpunosti pripremite uzemljenje za izravnavanje. U slučaju zanemarivanja ovih savjeta, možete dobiti ne baš dobar i kvalitetan materijal za nanošenje završnog premaza.

Ovisno o tome koliko je početna površina spremna za rad, te o tome koji je materijal odabran za niveliranje, ovisi o tome koliko dugo će se izravnavanje poda osušiti. Materijali su različiti, neki se potpuno smrzavaju na površini za nekoliko sati, a drugi za dva tjedna. Obavezno pročitajte upute kako bi postupak poravnanja bio što učinkovitiji i točniji.

Tehnologija niveliranja

Da bi proces izravnavanja prošao bez nedostataka, potrebno je:

 • Pažljivo odaberite sastav smjese;
 • Potražite asistenta ako planirate podlogu s izravnavajućom smjesom vlastitim rukama bez profesionalnih obrtnika;
 • Kvalitativno pripremiti površinu za primjenu otopine;
 • djelovati brzo jer smjesa dovoljno brzo gubi konzistenciju potrebnu za lijevanje;
 • Kako bi se sačuvala čvrstoća i pouzdanost strukture materijala, potrebno je ispuniti jedno vrijeme, bez odgađanja procesa sljedećeg dana.

Dodatni elementi

Naravno, samonivelirajuće podne mješavine vlastitim rukama zahtijevaju pravilnu primjenu na površini, što može zahtijevatidodatne materijale i alate.

Obično je to:

 • izbušiti s mješalicom za miješanje smjese;
 • Spremnici za provođenje postupka miješanja suhe mješavine s vodom;
 • lopatice različitih veličina za pripremu premaza za nanošenje samorazlivajućeg spoja;
 • valjak obložen iglom za odzračivanje zraka iz prostora pokrivenog otopinom;
 • Probijač, ako je potrebno ukloniti stari premaz za pripremu površine prije nanošenja samorazlivajuće smjese.


Priprema površine

Da bi svi radovi bili produktivni i pouzdani, mora se paziti na pripremu startne površine.

Za to trebate:

 • Temeljito usisajte i pokrijte pod kako ne bi ostala prljavština na njemu. Prisutnost prašine i prašine može uzrokovati neravnomjerno padanje otopine na pod;
 • Provjerite ima li pukotina, pukotina i rupica u premazu. Ako su prisutni, moraju se zbrinuti punjenjem kitom ili drugim prikladnim smjesama;
 • Oslobodite se viška ostataka prethodnog premaza s lopaticom ili brusnom tkaninom. To je potrebno za glatkoću samonivelirajuće smjese;
 • Nakon navedenih pripremnih radova, površina mora biti premazana kako bi se poboljšalo prianjanje na samorazlivnu masu.
  & lt;

Priprava mješavine

Naravno, glavna akcijašto izravno utječe na rezultat rada na izlijevanju samonivelirajuće smjese, to je kvalitetna priprema smjese.

Za to trebate:

 • Pažljivo pročitajte upute;
 • strogo se pridržavati potrebnih omjera pri miješanju;
 • djelovati brzo tako da mješavina ne izgubi svoju izvornu konzistenciju kada se ubrizgava u podnu oblogu;
 • Izlijte smjesu u vodu, a ne obratno. Takvi koraci pomoći će da rješenje postane nužna dosljednost. Miješanje u ovom nizu je mnogo lakše i produktivnije. S ovom kombinacijom elemenata, smjesa je homogena, bez grudica i grudica;
 • Kao što je već spomenuto, najbolje je pripremiti i primijeniti smjesu kao par, tako da rješenje u potpunosti opravdava njegove kvalitete.

Izlijevanje otopine na premaz

Najvažnije u procesu oplemenjivanja podova prije nanošenja završnog dekorativnog materijala je ispravno punjenje (više: "Punjenje poda sa samonivelirajućom smjesom - kako to učiniti ispravno") Kako bi proces bio lak i ispravan, potrebno je pažljivo pripremiti smjesu i djelovati prema preporukama. Rezultat svih radova izravno ovisi o tome kako se otopina nanosi na površinu.


Postupci korak po korak

 1. Provjeriti kvalitetu pripremljene površine;
 2. Napravite smjesu smjese u spremniku;
 3. Izlijte otopinu u udaljeni kut sobe;
 4. Zatim odmah pripremite sljedeću seriju otopine iulijte blizu blizu one koja je već na površini;
 5. Potrebno je pokušati sipati smjesu ravnomjerno, kako ne bi nastale prevelike udarce i nepravilnosti. Ako se odjednom ne dogodi na ovaj način, to nije strašno, jer će se rješenje raspodijeliti neovisno po cijeloj ravnini;
 6. Potrebno je djelovati dovoljno brzo tako da je cijela površina premaza jednolika i glatka.
 7. Nakon nanošenja na površinu smjese, potrebno je hodati s igličastim valjkom kako bi se oslobodio višak zraka ispod premaza i izbjeglo stvaranje mjehurića na osušenoj površini.
 8. Potrebno je znati da proces sušenja otopine može varirati ovisno o tome koja se mješavina odabire i koji je sloj materijala izliven na površinu podne obloge.

Provedba svih radova u etapama, uskoro možete vidjeti ravnu i glatku površinu u prostoru sobe i nastaviti do završnih radova na oplemenjivanju poda.