Kako napraviti demontažu linoleuma - dokazana nastava

Većina kuće suočavaju se s popravkom takvog problema kao što je uklanjanje starog linoleuma. U članku će se raspravljati o izvedivosti takvog procesa kao što je rastavljanje linoleuma, pravila za njegovo ponašanje i nijanse postupka.


Pogreške pri uklanjanju starog linoleuma

Moglo bi se nekome činiti da je jednostavno ukloniti stari linoleum, ali u stvari postoje brojna pravila, bez kojih rastavljanje postaje pravi problem. U početku je vrijedno istaknuti one radnje koje su strogo zabranjene pri proizvodnji linoleuma.

Ne biste trebali eksperimentirati s načinom uklanjanja starog linoleuma, jer pogrešan pristup može utjecati na zdravlje neiskusnog radnika. Neprihvatljivo je brisati sloj brusnog papira, bušenje, cijepanje i prisilno rezanje oštrim predmetima.


Razlog tome je što se, ako se u zraku pojavi premaz, ispušta prašina štetnih sastojaka iz podloge i mješavina ljepila koja se koristi za polaganje podne obloge. Radi se o azbestnim vlaknima i kvarcnim česticama.

Ulazak takvih nečistoća u ljudsko tijelo može uzrokovati bolesti dišnog sustava ili raka. Alergičarima je potpuno zabranjeno raditi na uklanjanju starog linoleuma, jer svaka štetna komponenta može izazvati napad gušenja.

Demontaža starog linoleuma

Ako govorimo o tome kako ispravno ukloniti stari linoleum i bez posljedica za zdravlje, onda vrijedi reći da je ovaj postupak ekstremni slučaj. Može se izbjeći polaganjem novog poda izravno na linoleum ili obnavljanjem postojeće mreže za daljnju uporabu.

U mnogim slučajevima, linoleum služi kao izvrsna osnova za polaganje drugih podnih obloga. Na fotografiji, pod će izgledati ne gori nego kad isti materijali su položeni na vrhu estriha ili baze iz lag.


Osnovna pravila za demontažu starog linoleuma:

 • tijekom rada potrebno je koristiti snažan kućni ili industrijski usisivač s visokokvalitetnim sustavom filtriranja. Krhotine i prašina ne mogu se ukloniti metlom ili četkom, jer će se neke od njih ispustiti u zrak;
 • ako se radi o tome kako ukloniti lijepljeni linoleum, tada se mogu koristiti samo tekući deterdženti. Isto pravilo vrijedi i za temeljni premaz. Suhe tvari su zabranjene;
 • otpad nastao tijekom procesa rastavljanja treba biti pakiran u uske plastične vrećice i transportiran dospecijalizirana odlagališta gdje je odlaganje takvih materijala dopušteno.

Alternativne mjere

Već smo rekli da je prije uklanjanja starog linoleuma vrijedno razmotriti je li moguće napustiti ovaj pothvat i upotrijebiti ovaj premaz na neki drugi način.

Postoji nekoliko alternativa kako ukloniti stari linoleum zalijepljen na pod vlastitim rukama:

 • polaganje novog materijala na vrh postojećeg sloja (to nije samo linoleum);
 • stari premaz, kao što je već spomenuto, može se obnoviti ili izravnati pomoću posebne mješavine;
 • moguće je postaviti slojni materijal kao izravnavajući sloj za naknadno polaganje odabranih materijala.


Tako, čim se odabere materijal za zamjenu linoleuma, moguće je detaljno se upoznati s uputama za pripremu za njegovu ugradnju i, bez skidanja valjanog materijala, pripremiti podnu oblogu za oblaganje.

Skup alata za demontažu

Prije skidanja lijepljenog linoleuma potrebno je pripremiti kompletan set alata za ovaj posao:

 • osobna zaštitna oprema: naočale, rukavice i respirator;
 • izdržljiv strugač s oštrim metalnim nožem;
 • višenamjenski nož koji se koristi u građevinskim radovima, također sa savršenim kvalitetnim noževima;
 • snažan usisivač s dobrim filtracijskim sustavom. Mora imati funkciju mokrog čišćenja i snage, poput industrijskih jedinica, tako dapouzdano ukloniti sve ostatke prašine i krhotina s poklopca koji treba ukloniti;
 • kompaktni sprej;
 • plastične vrećice visoke čvrstoće za skupljanje otpada;
 • deterdžent visoke kvalitete. Možete koristiti agresivne kemikalije koje se ne smiju koristiti za njegu normalnog linoleuma.

Proces uklanjanja starog linoleuma

Nakon prikupljanja svih alata i ispitivanja svojstava postupka, trebali biste naučiti kako ukloniti linoleum iz betonskog poda zalijepljen na standardni način na mješavinu ljepila:

 • kako je potrebno za bilo kakve popravke, sav namještaj i uređaji se uklanjaju iz prostora kako bi se potpuno oslobodio pod i omogućio pristup cijelom području pokrivenom linoleumom;
 • zatim se otopina deterdženta sakuplja u sljedećem omjeru: 100 grama suhe tvari dodaje se u 1 litru vode. Dobivenu otopinu treba napuniti prskalicom;
 • u prvoj fazi, površina se čisti usisivačem s tvrdom mlaznicom (metal);
 • svakih 20 centimetara paralelni rezovi su napravljeni u pola debljine sloja linoleuma.

Daljnji rad treba obaviti s pomoćnikom, tako da se jedna osoba može baviti uklanjanjem traka materijala, dok drugi raspršuje deterdžent preko cijele površine poda. Sinkronizacija djelovanja spriječit će porast štetne prašine u zraku koja će zaštititi radnike.


Procijeniti točnost rada može bitineovisno, skrećući pozornost na stanje u kojem se nalazi osjetljena podloga od linoleuma. Ako je dobro hidratiziran, onda je sve učinjeno ispravno. Nemoguće je istodobno ukloniti 4 ili više traka, a također se ne preporuča dugo ostavljati neočišćena područja iz sloja filca. Sami radnik, prilikom uklanjanja svakog sljedećeg sloja, mora biti ili na već čistom podu ili na linoleumu koji nije uklonjen.

Nakon uklanjanja, svi ostaci se pakiraju u vreće za smeće radi daljnjeg odlaganja na odlagalištu gdje je dopušteno odlaganje ove kategorije otpada.

Korisne smjernice za demontažu

Potrebno je istaknuti neke korisne nijanse tijekom rada koje mogu biti korisne:

 • da odmah ukloni uklonjene slojeve u plastične vrećice i da se ne pomiče oko ostataka nakon uklanjanja sljedeće trake kako bi se održalo vlastito zdravlje. U takvom stanju, materijali se oslobađaju mnogo više štetnih tvari i potrebno ih je osigurati;
 • Nakon rada, cipele treba temeljito očistiti ili upotrijebiti ako se mogu baciti nakon završetka demontaže. Za svaku plastičnu vrećicu treba zalijepiti upozorenje da u njemu postoje materijali koji emitiraju azbestnu prašinu;
 • Za uklanjanje slojeva koji su čvrsto zalijepljeni na podlogu, upotrijebite četku od tvrdog metala. Samo će biti ispravno ukloniti supstrat iz linoleuma, a ne obratno;
 • Nakon uklanjanja svaka tri sloja premaza, potrebno je očistiti podoveosjetljiva baza s ubranim deterdžentom. Materijal je obilno navlažen i struganje sa strugačem;
 • nakon čišćenja svakog dijela potrebno je na isti način usisati i očistiti cijeli pod. U ovom slučaju, bit će dobivena idealna baza, čiju fotografiju možete predstaviti stručnjacima kako bi procijenili planirani rad u budućnosti.

Rezultat

Nakon provedbe svih gore navedenih radnji u ispravnom redoslijedu i sukladno osnovnim preporukama, dobiva se kvalitativno pročišćena baza. Zdravlje radnika bit će sigurno. Ako nema samopouzdanja, najbolje je kontaktirati stručnjake koji će brže obavljati posao i pružiti kupcu čistu površinu za daljnje popravke.