Kako pročišćavati Zelenka od linoleuma - dokazane metode

Zelenka je anilinska boja. Često se koristi u svakodnevnom životu, a ponekad sjajan zeleni padne na pod. Kao rezultat toga, problemi nastaju - briljantna zelena je prilično otporna, i ne može se oprati s vodom, pogotovo ako je pao na linoleum. Naravno, postavlja se razumno pitanje o tome kako možete oprati Zelenku od linoleuma bez oštećenja.


Naravno, vrijeme nakon kojeg su poduzete mjere za čišćenje zelenila s površine poda bilo je važno. Ako dijamantni zeleni još nisu prodrli u premaz, onda ga se može ukloniti uz pomoć tople vode i deterdženta, ali u slučaju kada zelena boja dulje vrijeme padne na pod, morate koristiti druge metode. O tome kako očistiti zelene stvari od linoleuma, raspravit ćemo u ovom članku.

Sredstva za uklanjanje zelenila

Zelenka uključuje alkohol, što ukazuje na mogućnost njegovog ribanja sredstvima koja sadrže alkohol. Čišćenje podne površine najbolje se može postići pomoću vate ili malih krpica (uvijek čistih).

Zeleni se mogu ukloniti s poda pomoću sljedećih tvari:

 • odstranjivač laka za nokte;
 • Aceton (kada koristite aceton, pazite da ne oštetite pod);
 • bjelilo za klor;
 • deterdžent za rublje (koristi se samo za uklanjanje svježih mrlja);
 • 3-5% otopina klorovodične kiseline;
 • koncentrirani ocat ili soda;
 • Posebni alati za vodovodne instalacije.


Prije nego uklonite sjajnu zelenu boju iz linoleuma, morate se naoružati rukavicama - većina sredstava za čišćenje može oštetiti vaše ruke.

Priprema sredstava za čišćenje kod kuće

Prije nego što očistite sjajnu zelenu boju od linoleuma, potrebno je brzo pripremiti potrebne alate i poduzeti mjere kako bi se spriječilo širenje mrlje na površini. Širenje Zelenka treba lagano ukloniti pamučnu podlogu, počevši od rubova.

Vrlo je važno da ne čistite mrlju prilikom čišćenja - ako se to učini, sjajna zelena boja će se smiriti mnogo više i proširiti se na veću površinu. Mrlje se uredno uklanjaju, bez pomicanja, a pamuk koji se koristi, upijajući dio zelene tvari, odmah baca.


Koristeći sredstva za čišćenje tekućeg linoleuma, morate slijediti ovaj algoritam:

 • Prvo, tvar se nanosi na tkaninu, koja se pažljivo briše mrljom prethodno prikupljenom s rubova;
 • Zatim se linoleum ispere vrućom vodom.

Postoji nekoliko recepata za proizvode za čišćenje koji se lako izrađuju kod kuće.rukama.

Recept broj 1

Ovaj recept je jedan od najjeftinijih, a komponente se mogu naći u gotovo svakom domu. Koristeći dobiveni sastav više puta, moguće je postići visokokvalitetno uklanjanje mrlja zelene boje na linoleumu, ali treba paziti - agresivni sastav može oštetiti premaz.


Algoritam za miješanje sastava i uklanjanje zelenke izgleda ovako:

 • octena kiselina miješa se s kalijevim permanganatom;
 • Zatim se u ovoj otopini navlaži krpa kojom se nanosi na mrlju;
 • Trebat će malo vremena, a mrlja će prvo poprimiti ružičastu boju, a zatim smeđu boju;
 • Nakon toga zagađeno mjesto protrlja toplom vodom;
 • Nadalje, na Zelenku morate primijeniti otopinu za proizvodnju u kojoj se koriste 30% octene kiseline i vodikovog peroksida;
 • Tada se pod još jednom čisti toplom vodom, a nakon toga onečišćenje treba nestati.
Recept broj 2

Sljedeća metoda je sasvim sigurna i omogućuje vam da uklonite zelene točke bez oštećenja poda. Algoritam čišćenja je sljedeći:

 • Otopina za čišćenje koja sadrži klor ulijeva se u kontaminirano područje (izbjeljivač ili sanitarna sredstva za čišćenje);
 • Zatim je pod ostavljen 5-10 minuta (ovo razdoblje može se lagano produžiti ako je mjesto preveliko i staro);
 • Zatim se prljavo područje obriše nekoliko puta dok se mrlja ne ukloni;
 • Ako prvi put ne uklonite mrlju, postupak se može ponoviti.
Recept broj 3

Ova metoda je najprikladnija za uklanjanje svježih zelenih mrlja. Međutim, to vrijedi i za druge metode - teškoća uklanjanja sjajnog zelenog zavisi od toga koliko je dugo na podu.


Postupak čišćenja bit će kako slijedi:

 • Za uklanjanje, uzmite bikarbonu i otopinu octa;
 • Mjesto zelenila treba u potpunosti napuniti sodom tako da nije vidljivo;
 • Zatim se ocat izlije na sodu;
 • Kada se soda i ocat spoje, započinje kemijska reakcija, što rezultira pjenom koja uklanja sjajnu zelenu boju.
Recept broj 4

Postoji još jedna jednostavna metoda koja se mora pažljivo primijeniti kako se linoleum ne bi oštetio. Da biste to učinili, uzmite komad pamuka ili komad čiste tkanine, navlaženu acetonom ili odstranjivačem laka za nokte.

Kod agresivnih sredstava potrebna je pažnja - prekomjerna količina sredstava za čišćenje može oštetiti površinu linoleuma.

Alternativni načini uklanjanja zelene boje

Ako je potrebno, uklonite mrlju od zelene boje s površine linoleuma, postoje dvije točke koje treba poštivati:

 1. Boju treba ukloniti kvalitativno, tako da ne ostane niti jedan trag kontaminacije.
 2. Linoleum mora zadržati svoj uzorak i strukturu.

Da bi se ispunili ti zahtjevi, potrebna nam je preciznost. Osim agresivnih sredstava za čišćenje, linoleum se također može oštetiti mehaničkim putemrad, pa se mora raditi pažljivo.

Sastav zelene tvari uključuje alkohol, tako da su svi agensi koji otapaju alkohol savršeni za njegovu eliminaciju. Često se takvi zagađivači uklanjaju kamfornim alkoholom ili vodikovim peroksidom. Vidi također: "Kako očistiti linoleum od mogućnosti čišćenja prljavštine."


Nakon što odaberete odgovarajući alat, mrlja od zelene tvari se obriše s njom, a zatim se to mjesto ispere vodom. Naravno, u jednom trenutku nije uvijek moguće baviti se zagađenjem, ali ako redovito provodite takvu operaciju, linoleum će nakon nekoliko ponavljanja poprimiti normalan izgled.

Tu je i prilično važna točka koja se rijetko uzima u obzir. Podrazumijeva se da kada se linoleum tretira sredstvima za čišćenje, površina se s vremenom osvjetljava. Kako bi se to izbjeglo, potrebno je isprati cijeli premaz kako bi se izbjegli kapi boje.

Ponekad postoji potreba za uklanjanjem starog mjesta Zelenka, koje se, na primjer, pronalazi pri preuređivanju namještaja. Takvu kontaminaciju teško je ukloniti - ukorijenjena mrlja je veliki problem.

Da biste dobili osloboditi od starih zelenila, možete koristiti benzin ili kerozin. Krpa je natopljena u tekućinu i položena na vrh mrlje na nekoliko minuta. Zatim, linoleum mora biti obrisan i opran pomoću sredstva za čišćenje.

Značajke pranja zelene boje od linoleuma

Prije pranja sjajnog zelenog od linoleuma, morate razumjeti njegove metode.eliminacije. Ponekad je nemoguće oprati zelene stvari, iu ovom slučaju, dio linoleuma će se morati promijeniti.

Ovo pravilo je relevantno u takvim slučajevima:

 1. Ako je mrlja prestara i ne može se ukloniti sredstvima za čišćenje. U tom slučaju oštećeni fragment linoleuma treba zamijeniti novim s istim uzorkom.
 2. Ako pod može izgubiti svoje vizualne značajke nakon obrade. Obrada premaza abrazivnim sredstvima ili otapalima može dovesti do izbljeđivanja, tako da će se boja površine morati poravnati.

U svakom slučaju, najlakši način za uklanjanje briljantne zelene od linoleuma odmah nakon što udari na površinu, i uvijek će biti problema sa starom prljavštinom. Razmišljajući o tome kako ukloniti sjajan zeleni od linoleuma, vrijedno je razmotriti ovaj trenutak.

Zamjena linoleuma

U nekim slučajevima nije moguće ukloniti zelenu mrlju s površine linoleuma. Prije nego što donijeti Zelenka iz linoleum, morate sveobuhvatno uzeti u obzir problem. Ako se prljavo mjesto može sakriti ili prikriti - možda bi takva odluka bila opravdana.

U tom slučaju, ako nekako ne uspijete zatvoriti mrlju, možete izrezati komad linoleuma i zamijeniti ga novim s istim uzorkom. Ako nema rezervnog komada linoleuma, možete snimiti fotografiju i odabrati je u skladu s tim.


Redoslijed rada izgleda ovako:

 • Prvo se iseče oštećeni dio linoleuma, a na rubovima treba ostaviti malu toleranciju;
 • Na površinudvostruka ljepljiva traka lijepi se na pod u otvorenoj rupi, na koju se postavlja novi komad premaza;
 • Opseg mjesta zalijepljen je papirnatom trakom tako da se ravnomjerno raspoređuje na stari i novi list;
 • Na ljepljivoj vrpci koja je ispunjena hladnim zavarivanjem se reže razmak.

Kao rezultat ovog rada, dobiva se gotovo neprimjetan spoj, a premaz ponovno postaje vrlo privlačan. Ako briljantna zelena na linoleum kako da biste dobili osloboditi od njega je teško pitanje, a zamjena dio premaza će biti dobro rješenje za problem.

Čišćenje različitih vrsta linoleuma

Važan čimbenik za uklanjanje zelenke je tip linoleuma na koji je pao. Ova se točka mora uzeti u obzir prije brisanja sjajnog zelenog od linoleuma.

Ovisno o vrsti linoleuma, čišćenje će se obaviti na sljedeći način:

 1. Jednostavni linoleum bez podloge . Ovaj materijal ima vrlo malu debljinu, tako da se ne preporučuje korištenje jakih kemikalija za čišćenje. Najbolje od svega u takvoj situaciji je prikladan sastav koji sadrži alkohol, soda ili octenu kiselinu.
 2. Linoleum na bazi pjene . Sredstva koja sadrže klor pogodna su za čišćenje takvog linoleuma - debljina materijala doseže 3,5 mm, a otpornost na habanje je vrlo visoka.
 3. Linoleum s filcovskom podlogom . Ovaj materijal može biti prilično gust, ali gornji sloj je lako obrisati, pa je najbolje ukloniti zelene stvariU ovom slučaju, prikladna soda za pečenje.

Zaključak

Linoleum je prilično čest materijal, stoga ne čudi da njegovo djelovanje postavlja pitanja. Međutim, Zelenka uhvaćen na površini linoleuma je problem, ali se može riješiti. Glavna stvar je da se pristupi ovom poslu mudro i pažljivo, nakon što je prethodno naučio kako je moguće brisati sjajnu zelenu boju iz linoleuma najkvalitetnije.