Polaganje iverice za linoleum - upute

Linoleum je izvrsna podna obloga, ali ne smije se polagati na drveni ili goli betonski pod. Polaganje linoleuma na iverici je najbolje rješenje, jer će ova metoda pomoći da se riješite udaraca i drugih nepravilnosti, pa biste trebali o tome razgovarati detaljnije.


Osnovne odredbe

Ako odlučite staviti ivericu na pod ispod linoleuma, tada se morate pridržavati sljedećih pravila:

 1. Debljina korištene iverice ne smije biti prevelika, maksimalna debljina ploča treba biti 6 mm.
 2. Polaganje iverice može biti na drvenom ili betonskom podu.
 3. Nemojte spremati na ploče od iverice, jer cijena ovisi o kvaliteti materijala. Jeftine ploče mogu se deformirati tijekom rada, na primjer, šavovi mogu stajati na podu, što će biti savršeno vidljivo čak i kroz položeni linoleum.
 4. Zapamtite da prilikom podešavanja iverice ploča ne smije biti rezana pila za metal, gdje će biti bolje koristiti nož i izrezati ga.

Zašto se koristi iverica?

Chipboard - lagan i pouzdan materijal koji se lako instalira. Velike ploče se lako piljaju, a podešavanje za neravne zidove ili kutove izvodi se oštrim nožem. Korištenjem visokokvalitetnih ploča nećete primijetiti nedostatke, osim jedne stvari - slabe otpornosti na vlagu, štolako se popraviti tijekom instalacije.

Pripremni radovi i ugradnja iverice

Ugradnja iverice na drvene i betonske podove je slična, ali potonje treba spomenuti detaljnije:

 • Instaliranje iverice pod linoleum na drvenom podu počinje pripremom samih tanjura. Ploče su obično glatke, ali ih treba obložiti brusnim papirom. Ako primijetite jame na ploči, možete ih zaliti ili odabrati bolji materijal. Nakon toga, iverica treba proolifit i čekati 4 dana, što će zaštititi materijal od vlage.
 • Sljedeći korak je izravnavanje površine. Grebanje viška nepravilnosti iz drvenog poda pomoću planer, piling boja također treba ukloniti, od kojih, kit jamama.
 • Zatim, prekrijte polietilenske listove na obrađenom podu. To će zaštititi ivericu od vlage, također ne zaboravite da nakon svake faze rada treba pažljivo osušiti površinu.
 • Učvršćivanje iverice. Ugradnja iverice najbolje se radi pomoću malih čavlića, ali možete koristiti ljepilo, koje moderni stručnjaci ne preporučuju. Detaljna pravila za učvršćivanje iverice pod linoleum će biti opisana u nastavku.


Ugradnja iverice na beton je slična. Također morate poravnati pod, položiti polietilen i osušiti površinu, ali posljednji korak ima malu, ali vrlo važnu razliku.

Iverica do betonskog poda pričvršćena katranom, kuhanim uljnim uljem ili tiplom. Najčešće se koriste klinovi, jer su druga dva načina manje pouzdana i teškademontiran. Kako biste izbjegli deformacije, koje mogu uzrokovati glavu vijaka ili tiplu, napravite mali udubljenje u ploči za njih. Vidi također: "Kako položiti linoleum na drvenom podu vlastitim rukama."

Detaljna analiza ugradnje iverice

Obrada podne iverice pod linoleumom treba biti izvedena prema sljedećim uputama:

 1. Održavajte razmak između peći i zida koji je blizu poda.
 2. Pokrenite ploče iz ugla.
 3. Zakucati ploču u redove. Udaljenost između čavala u redu mora biti 10 cm, a između redova - 15.
 4. Sve ploče, osim pretposljednjeg, čvrsto noktiju. Posljednja ploča je fiksirana tek nakon postavljanja.
 5. Sve se ploče mogu obrezati pomoću prvog kao uzorka.

Primjer ugrađene iverice možete vidjeti na fotografiji (više: "Samonosive iverice na podu - opcije za uređenje poda").

Stele linoleum

Nakon izravnavanja pod ispod linoleum je malo govoriti o tome kako položiti linoleum na iverici.

Bolje je odabrati linoleum tako da se može polagati na cijelu prostoriju u jednom komadu, ali ako ne možete pronaći sličnu opciju za sebe, možete ljepilo ubosti specijalnim sredstvima, npr. Hladnim zavarivanjem. Vidi također: "Kako položiti linoleum na drvenom podu - savjeti o polaganju vlastitim rukama."


Ako ste zabrinuti o tome kako ljepilo linoleum na iverici, onda to nije potrebno, jer je donji dio linoleuma pouzdano odgovara na ploču, ipostolje i namještaj, postavljeni na vrh dodatno ga osiguravaju. Vi samo trebate rezati plahtu na pravim mjestima tako da se lako uklapa u sobu kao na fotografiji. Vidi također: "Kako instalirati postolje na linoleum - preporuke stručnjaka."