Kako ispravno pobijediti razinu poda i kako je provjeriti

Za one koji će napraviti veliki remont u stanu, svakako se postavlja pitanje kako preći razinu poda kako bi bila savršena. No za to prvo morate odrediti koliko je velika pogreška i razumjeti koliko materijala i elemenata trebate kupiti. Srećom, na suvremenom tržištu postoje mnoge mogućnosti, zahvaljujući kojima je moguće izvesti nivelmanske radove s visokom kvalitetom i bez posebnih problema.


Metode i materijali za mjerenje razine poda

Svaki vlasnik stana ili kuće samostalno bira shemu prema kojoj će se površina donjeg dijela prostorije transformirati.

Pitanje kako postaviti razinu poda ima posebnu važnost u slučaju:

 • Ako je površina prethodno poravnata, ali višak sirovina ostaje na njemu i nije povučen;
 • ako su tijekom gradnje napravljene pogreške i površina je u početku bila neravnomjerna;
 • Ako razina poda u privatnoj kući nije dovoljna za uvođenje novog premaza;
 • Ako je kuća ili stan star i površina je oštećena zbog kemikalija ili utjecajem vanjskih čimbenika (poplave, gljivice, vlaga).

U bilo kojoj od ovih situacija možete u potpunostiodrediti kako provjeriti razinu poda kako bi se soba stana ili kuće u potpunosti pretvorila. Na temelju fotografije budućeg prostora za popravak potrebno je zaključiti koliko vam je potrebno za podizanje razine donje površine prostorije.


Varijante kako izmjeriti razinu poda, postoje različite, a glavne su:

 • mjerenje razine na vodnoj razini (vodostaj);
 • Mjerenje pogreške u ravnosti površine pomoću lasera (vidi također: "Kako provjeriti ravnost poda: metode ispitivanja u praksi");
 • I također, mjerenje uz pomoć razine, ovu opciju najviše koriste profesionalci.

Svaka od ovih opcija prikladna je za njezinu provedbu.

Domaćini mogu odabrati odgovarajuću bazu na temelju:

 • uređaji politike cijena;
 • Vještine i iskustvo;
 • Tehnička strana pitanja.

Hidro razini

Ova razina je konstrukcija koja se sastoji od:

 • gumena cijev;
 • Dva spremnika na oba kraja proizvoda.

U radu s takvim uređajem potrebno je djelovati u parovima i korak po korak. U pravilu se takva metoda najčešće primjenjuje, kako među iskusnim graditeljima, tako i među početnicima.


Koraci u koracima za prikaz razine poda:

 1. Prvo, potrebno je sipati tekućinu u prozirnu gumenu cijev, obično se sipa voda. Cijev treba napunitibiti planiran kako bi podigao razinu poda;
 2. Zatim jedan od sudionika u popravnom radu podigne svoj kraj na potrebnu visinu i, gdje se voda zaustavi, označava površinu zida;
 3. Kako odrediti razinu poda postat će jasno kada drugi sudionik popravne reinkarnacije dovede cijev na drugi kraj sobe. Potrebno je pričekati nekoliko sekundi, tako da tekućina u potpunosti poravna u posudi. Nakon toga, također stavite oznake na razinu gdje je voda stala u cijevi;
 4. Iste manipulacije mogu se izvesti sa svim ostalim stranama zida;
 5. Nakon oznaka, možete smanjiti razinu malo ako se ispostavi da je previsoka. Za to vam treba poseban mjerač. U tom slučaju, potrebno je s obje strane spustiti oznaku s istim brojem centimetara tako da se ne pokaže da je pod vrlo visok.

Savjeti za razinu hidroizolacije

 • Voda se ne kreće kroz cijev razine vode . U tom slučaju, treba isprati instrument, možda postoje neke stagnirajuće krhotine, zbog kojih se tekućina ne kreće oko posude. Također možete isprati hidrauličnu razinu, tako da iz nje izlaze nepotrebni predmeti koji ometaju normalan rad uređaja.
 • Voda nije na istoj razini . Takva smetnja može nastati uslijed stvaranja mjehurića zraka. Možete ih se riješiti lupkanjem po cijevi za vodu ili ponovnim izvlačenjem vode pod visokim tlakom.

Razina lasera (razina razine)

Poteškoće u korištenju laserske razine na razini poda ne bi trebale nastati. Proces korištenja ove metode za određivanje visine površine je vrlo jednostavan.

Ova oprema uključuje:

 • Instalacija koja emitira laserske zrake;
 • Stativ (mlaznica);
 • Postolje, zahvaljujući kojem se može mijenjati visina instrumenta.


Razumejući shemu kako provjeravati razinu poda s laserskom razinom, proces rada će trajati malo vremena i ova funkcija je moguća čak i pojedinačno.

Korak po korak upute o tome kako s razine lasera pobijediti razinu poda:

 1. Prvi korak je instaliranje uređaja. Ovisno o cijeni, a time i kvaliteti alata, postupak instalacije može biti različit. Kod modela s niskim proizvodima, oprema će se morati slati na svaki zid. U izravnavajućim laserskim instalacijama, osvjetljenje laserskih crteža pada na cijelo područje sobe;
 2. Drugi korak je crtež na zidu laserski nacrtane linije. Ova se funkcija može izvesti pomoću posebnog vrpce za presvlake ili pomoću ravnila i olovke.
 3. Nakon toga možete započeti proces izravnavanja površine podne obloge.

Moguće poteškoće s razinom

Određivanjem razine poda pomoću laserske (izravnavajuće) instalacije, iznimno je teško napraviti pogrešku. Ipak,moguće su pogreške u slučaju:

 • Ako su rubovi smjerova lasera neravnomjerno izloženi;
 • Ako gospodar ili stanodavac stambene zgrade nije stavio isprekidanu liniju u vrijeme kada su granice prenesene na površinu zida;
 • Ako je razina postavljena prenisko ili visoko.

Zaključak

Prilikom odabira bilo koje opcije za mjerenje razine podne površine, rezultat će biti točan.

Jedina razlika između ova dva uređaja za mjerenje je razina težine u upotrebi:

 • Lasersko podešavanje je vrlo jednostavno za korištenje i time se izvođenje radova svodi na minimalno djelovanje radnika. No, cijena ovog uređaja je prilično visoka od 5.000 do 20.000 ruskih rubalja.
 • Hidraulička razina također omogućuje jasno određivanje visine površine. Ovaj uređaj zahtijeva puno truda od sudionika u popravku. No, ovu instalaciju možete napraviti i sami, od improviziranih sredstava, koja se uvijek mogu naći u ostavi ili u garaži.

Nakon pažljivog proučavanja svih detalja i nijansi upotrebe mjerača razine poda, moguće je u potpunosti i idealno izvršiti proces izravnavanja dna prostorije.