Upute za polaganje plastike

Drveni podovi danas su vrlo popularni, ali uporaba drva nije uvijek dopuštena, jer je u mnogim sobama razina vlage jednostavno destruktivna za takav premaz. U članku će se raspravljati o alternativi, kao što je plastična decking ploča, koja je stvorena posebno za dijelove kuće koji se nalaze na otvorenom i izloženi su jakoj vlazi.


Plastični podovi

Ovaj materijal može se učinkovito koristiti kao premaz za različita mjesta: ulične staze, mostovi, pristupni putovi do bazena, otvoreni prostori kuća (balkoni, terase) itd. Vidi također: "Decking na balkonu - mogućnosti polaganja na podu." Činjenica je da umjetna ploča s terasom ima značajnu prednost u odnosu na prirodno drvo: apsolutna otpornost na vlagu. U tom slučaju, površina materijala može se izraditi u bilo kojoj boji, što omogućuje da se tijekom proizvodnje oponaša drvo bilo koje pasmine. Dalje, smatramo: način proizvodnje, kakva je tehnologija za polaganje podne ploče od plastike, itd.

Značajke plastičnih podova

Ovaj materijal ima brojne karakteristike zbog tehnologije.njegova proizvodnja:

  • različito je materijal poznat kao drveni ili polimerni kompozit (WPC). Ime dolazi od sastojaka koji se koriste u proizvodnji: drvenog brašna (do 80 posto) i monomera. Sve se to polimerizira tijekom proizvodnje, ali komadi drveta nisu pogodni za preradu, jer se jednostavno stvrdnu u plastičnoj masi. Ono što je jedinstveno je to što takav umjetni materijal nije mnogo lošiji od prirodnog drva i drugih materijala proizvedenih na njegovoj osnovi (čitaj i: "Položimo palubu za terasu na podu");
  • i ploča s terase od drva i polimernog kompozita ima jedinstvenu inačicu - termoplast (DPKT). Razlikuje se u uporabi u proizvodnji termoplasta. Osim njih, sastav ove sorte uključuje različite kemijske modifikatore, koji čine 5% ukupne mase. Značajno poboljšavaju tehnološka svojstva;
  • Gustoća plastične podne obloge iznosi oko 550 kilograma po kvadratnom metru. Mirno prenosi obradu uobičajenim metodama: rezanje, blanjanje, zavrtanje vijaka, vožnja čavlima itd. Stoga se može zaključiti da se prema ovom pokazatelju WPC ne razlikuje mnogo od običnih drvenih ploča. Prirodnost drva ne čini je privlačnijom s ekološkog stajališta, jer čak i prirodni materijal zahtijeva obradu kemikalijama koje su hlapljive;
  • duodenum je inertan na različite podražaje. Bojanje ne gubi svoju estetiku tijekom vremena, ne blijedi ispodultraljubičaste zrake. Takva pokrivenost nije sramota pokazati gostima ili objaviti na fotografiji na društvenim mrežama, čak i nakon nekoliko godina rada. Površina plastične ploče je okruženje u kojem gljive i bakterije ne mogu živjeti, pa ne trune. I materijal ne gori. Uz praktičnost obrade, kompozitne terase također se vrlo lako instaliraju (čitaj: "Koja je ploča na terasi najprikladnija").

Ugradnja plastičnih podova

Valja napomenuti da se polaganje kompozitnog poda vrši samo pod uvjetom da postoji kruta podloga, koja, na primjer, može biti najjednostavniji betonski ili cementni estrih. Budući da će estrih morati biti izliven na tlo, morat ćete stvoriti nešto poput jastuka od pijeska, šljunka ili šljunka. Bilo koji od tih materijala treba izliti u prethodno pripremljeni utor, čiju će dubinu odrediti vlasnik tijekom radova, budući da će izravno ovisiti o sastavu tla tla i njegovim karakteristikama.


Minimalna dubina takvog jarka mora biti 15 centimetara. Ako se mjeri okom, onda je to oko pola lopatice lopate. Od te debljine za nasip će biti rezervirano oko 5-7 centimetara, a ostatak će zauzeti estrih koji će se nalaziti ispod razine tla. Napunite estrih za razliku od stambenih prostora, ne idealno glatko, već s nagibom od 0,5 cm po metru, tako da oborine, procesna voda i drugitekućine su brzo tekle iz premaza. Promatrajte takvu kosinu pomoću profila svjetionika.

Ako je odlučeno opremanje plastičnih podova za terasu, vrtne staze ili sjenice pomoću DPT-a, preporučuje se sušenje estriha najmanje tjedan dana ako su vremenski uvjeti optimalni: suha, sunčana i topla. Ako je vrijeme kišovito, bolje je pričekati maksimalno stvrdnjavanje betona - od 3 tjedna do 1 mjesec.


Čim se otopina osuši, potrebno je nastaviti s ugradnjom zaostataka, koji su u biti aluminijske ili drvene šipke. Druga mogućnost se može napraviti samostalno i bit će izdana mnogo jeftinije nego u slučaju aluminija. Oni su nužni kako bi se stvorio kvalitetan temelj. Razina i položaj takvih šipki vrlo je jednostavno promatrati, na njih se vrlo lako postavlja plastična daska za terasu, a nagib se može podesiti pod kutom koji je održavan pri izlijevanju estriha tako da tekućina ne samo odvodi, već i od poda. Što se tiče udaljenosti između susjednih zaostataka, u ovom slučaju to određuje proizvođač dvanaesnika.

Slijed slaganja

Polaganje se najčešće proizvodi na otvoren način, probijanjem ploče s odabranim elementom za pričvršćivanje. Najbolje je pričvrstiti na dvije točke duž rubova ploče i na sjecištu zaostataka. Preporučuje se upotreba samoreznih vijaka koji imaju antikorozijski premaz, jer će morati dugo služiti i pod utjecajem vlage.hrđa.


Skrivena instalacija može se obaviti pomoću stezaljki, ali to je još teže, jer je potrebno uzeti u obzir dimenzije ploče od polimera, koje se može proširiti i smanjiti s promjenama temperature (za više informacija: "Ugradnja podne ploče od WPC - uputa"). To može imati negativan učinak i dovesti do promjene u pokrivenosti. Ako je instalacija na ovaj način uspješna, onda na fotografiji ili vizualnim pregledom, premaz će biti savršen, a nedostatak vidljivih kopči odmah će ukazati na profesionalnost radnika koji je izvršio ugradnju. Vidi također: "Pričvršćivanje terasastih dasaka vlastitim rukama."

Briga za takav premaz je vrlo jednostavna. U toploj sezoni dovoljno je redovito pranje krutom četkom i sapunicom. Također možete koristiti bilo koji deterdžent. U zimskim mjesecima, slojevita polimerna ploča se lako čisti od leda uz pomoć kalcijevog klorida, koji topi led.

Rezultat

U članku se detaljno opisuju plastične ploče i prednosti njihove uporabe. Instalacijske radove najbolje je obaviti u skladu s uputama proizvođača ili slijedeći preporuke navedene u članku. Praktičnije je usredotočiti se na proizvođača, jer se pri izradi standarda rukovode dva parametra: krutost i kemijski sastav premaza. Ako se pojave poteškoće s polaganjem premaza, sigurnije je kontaktirati stručnjake koji će obavljati posao odmah i bezmaterijalna šteta.