Kako napraviti podove od iverice za zaostaje svojim rukama

Da ne bi zažalili na poklon vremena i novca koji su potrošeni nakon toga, tijekom popravka, trebali biste pokušati učiniti sve što je moguće kvalitetnije i obratiti pozornost na zidove i strop.

Vrlo je važno da su idealno ujednačene, ali i pod ima važnu ulogu. Njegova popravka nije ništa manje važna, budući da će kvalitetan rad omogućiti da se životni vijek poveća za nekoliko puta. Kao jedan od najčešćih opcija danas se koriste podovi od iverice za trupce.


Prednosti metode

Ova opcija ima mnoge prednosti, to je on koji je postao najpristupačniji (ali ne na štetu učinkovitosti) način za stvaranje podloge, koja će tada stati gotovo bilo koju vrstu premaza. Iverna ploča pomoći će u izravnavanju površine za naknadno polaganje završnog materijala, ali njegove pozitivne osobine time ne iscrpljuju.

Iverica ima i izolacijska svojstva - vrlo je važno za one koji žive na prvom katu. Osim toga, pod od iverice se može brzo rastaviti i po potrebi ponovno sastaviti.


Da bi rezultat mogao zadovoljiti vas za mnogo godina, kada polaganje poda treba slijediti nekoliko preporuka. Oni jesuće vam pomoći ne samo kvalitativno, ali u isto vrijeme kao i brzo i točno završiti sve rad s minimalnim naporom.

Nekoliko načina montaže

Danas postoje dva uobičajena načina za ugradnju iverice za izravnavanje poda. U prvom slučaju, polaganje se provodi na bazi cementa, u drugom - na drvenim trupcima. Ova druga metoda ima svoje prednosti, ali nadilazi i prvu u složenosti.

Jedna od glavnih nijansi koje treba pratiti prilikom polaganja iverice na tanjuru je kontrola krajeva ploča. Ni u kom slučaju zglobovi ne bi smeli padati - trebali bi se nalaziti na krajevima ploča. Inače se premaz može jednostavno razbiti.


Što se tiče zasluga ovog pristupa, ovdje su samo glavne:

  • mogućnost obavljanja komunikacija ispod poda;
  • gotovo savršeno ravna podna površina;
  • mogućnost podešavanja termoizolacijske ili zvučne izolacije.


Postoji varijanta polaganja iverice na trupce i njegovih nedostataka. Prije svega, to je velika radna intenzivnost, kao i viša cijena u odnosu na standardnu ​​verziju. Također, takvi podovi nisu jako prikladni za sobe s niskim stropovima, budući da će se sam trupovi sakriti prostor (više: "Samonosiva iverica na podu - opcije za uređenje poda").

Ako još uvijek namjeravate rukama izrađivati ​​podove od iverice na trupcima, predstavit ćemo vam kratku uputu.

Pripremni rad

Prije nego što nastavite s instalacijom, trebali biste obaviti neke pripremne radove i sami pripremiti materijale i alate.

Ovaj popis uključuje:

  • su samih trupaca iz drva;
  • iverica. Preporučuje se brojati s marginom;
  • ravnalo duljine 2 m i ravne;
  • čekić s čavlima;
  • odvijač ili čekić;
  • pili malim zubom ili (ako je moguće) ubodnom pilom.

Međutim, samo u ovoj pripremnoj fazi nije dovršen. Zatim pažljivo uklonite sve nakupljene ostatke iz baze. Trebali biste voditi brigu o vodonepropusnosti donje površine zaostajanja. To posebno vrijedi za sobe u prizemlju iznad podruma.


Kao hidroizolacijski materijal najčešće se koristi debeli film (tanki se rasprostire u 2 ili više slojeva) ili krovni materijal, čije su fuge između ploča lijepljene ljepljivom trakom ili ispunjene mastiksom. U idealnom slučaju, na kraju poda treba dobiti čvrsto platno.

Samih trupaca su obične daske poprečnog presjeka 8x4 cm i duge oko 2 metra. Međutim, postoji jedna važna iznimka od ovog pravila, koja je prva greda. Trebao bi biti nešto širi - oko 6 centimetara. Praktično ne postoje zahtjevi za ivericu. Jedino ograničenje - debljina lima mora biti od 12 mm.

Značajke i nijanse ugradnje

Polaganje iverice na trupce se vrši nakon završetka svih završnih radova. Vrlo je važno pratiti radtemperature (najmanje -8 stupnjeva Celzija) i vlage (ne više od 60%). Ovo potonje je posebno važno: uz održavanje spomenutih parametara pod može trajati što je duže moguće.

U slučaju prekoračenja ili smanjenja važnosti, sužavanje-širenje drva neizbježno je, nakon čega slijedi neizbježna deformacija. Prije početka rada trupci su prekriveni posebnim antiseptikom koji će spasiti drvo od insekata, kukaca i stvaranja gljivica.


Prije početka instalacije, preporuča se ne samo označavanje, nego i instaliranje signala. Često postoje situacije kada se neka mjesta moraju podići kako bi se stvorila najjednostavnija površina, za koju se koriste male trake (pročitajte: "Kako se koriste stupci za dnevnike poda").

Testiranje se provodi pomoću razine. Čim se dostigne ideal, počinje stupanj zastoja. Najčešće se koristi za ovaj mastiks, ali danas na tržištu možete pronaći druge ljepila. Za dodatno pričvršćivanje koristi se sidro. Po završetku ugradnje počinje etapa letvice - ugradnja poprečnih elemenata na udaljenosti od oko 50 cm

Pričvršćivanje svih elemenata na trupce vrši se vijcima. Nastale stanice se preporučaju da budu napunjene izolacijskim materijalom. Najčešće se glina koristi u tu svrhu, jer se polaže što je brže moguće, ali se također može koristiti ecowool i mineralna vuna.


Na kraju pripremne faze, možete početi organizirati podove od iverice za zaostajanje. Kako bi se pojednostavio postupak, materijal se prethodno izrezuje na komade u skladu s veličinom zaostataka. Rubovi moraju pasti na trupce i ne spuštati se. Ugradnja ploča provodi se dijagonalno. Pričvršćivanje se vrši pomoću vijaka s korakom od 15-20 cm - na svaki list mora pasti najmanje 9 pričvršćenja. Debljina vijaka trebala bi biti tri puta veća od debljine lima - to će vam pomoći sigurno pričvrstiti na trupce.

Priključna čvorišta

Jedan od najvažnijih trenutaka u ugradnji iverice je kontrola nad kutovima. Vrlo je važno da 4 ugla ne konvergiraju u jednoj točki. U tu svrhu se polaganje ploča provodi postupno. Vidi također: "Kako vlastitim rukama napraviti poklopac na podu."

Ostaje napomenuti da je vijak na samom rubu lima strogo zabranjen - težite barem 1,5 cm udubljenja.