Tehnologija uređaja vlažne spojnice podne ručne metode

Beton za polusuhi estrih ima nizak vodocementni omjer, stoga je slaba obradivost. Tehnologija je izvorno dizajnirana za mehanizirani rad u svim fazama. Međutim, najam posebne opreme nije uvijek isplativ za investitora. Stoga se uređaj ručno rukuje polu-suhim podnim estrihom. U ovom slučaju kupuje se gotova mješavina DSP-a (cement-pijesak, omjer 1/3), koriste se samo gladilice bez kojih je nemoguće.

Ovaj će članak razmotriti ovu posebnu metodu polusuhog betonskog estriha za unutarnju uporabu.

Imenovanje polusuhog betonskog estriha

Za razliku od klasičnog lijevanja izravnavajućeg sloja betona, polusuhi podni estrih pomoću pojednostavljene tehnologije može dramatično smanjiti vlažnost u prostorijama kada se materijal suši. Površina je savršeno ravna, nisu potrebni dodatni slojevi samonivelirajućeg poda.

U nekim slučajevima potrebna je velika debljina estriha, zvučna izolacija inženjerskih sustavamaterijal za toplinsku izolaciju. Za ove uvjete pogodniji je beton s minimalnim vodocementnim omjerom W /C. Polusuhi estrih ima visoku otpornost na mraz i vodu, stoga se koristi u kupaonicama, hodnicima, verandama i natkrivenim terasama.

Proizvodna tehnologija

Za razliku od gotovog betona, mješavina za polusuhu podnu košuljicu kada se ručno polaže ili se proizvodi lokalno ili se kupuje kao suha mješavina DSP (također se miješa u prostoriji gdje će se polagati). Površina mora biti pripremljena, svi potrebni slojevi dizajna pite postavljeni su u skladu s projektom.

Priprema i označavanje ploče

Glavne operacije pripremne faze prije polaganja mješavine s niskim omjerom W /C su:

 • preklapanje otvrdnjavanja - rupe iz šarki za pričvršćivanje pune se montažnom pjenom, pukotine i pukotine se zatvaraju;
 • poravnanje - izlaženje elemenata zidova su odrezani, prethodni sloj estriha presječen, brežuljci montažnog rješenja u spojnim točkama;

  Pripremni rad.

 • temeljni premaz - površina je impregnirana temeljnim temeljnim premazom;

  Pripremanje baze.

 • prigušenje - obod zidova u spojnim točkama prema ploči zalijepi se elastičnom trakom od pjenastih polimera, gume ili gume;

  Lijepljenje zidova prigušnom trakom.

Širina trake amortizera odabire se uzimajući u obzir debljinu spone i podapokrivenost. Horizontalne oznake proizvode se laserskim uređajima ili vodenom razinom:

 • puna crta je nacrtana na proizvoljnoj visini od oznaka katera, hidrauličke ili laserske razine;
 • nakon pronalaženja najviše točke u stanu na ovom mjestu, zabilježite debljinu estriha, uzimajući u obzir sve materijale u njoj;
 • tada se gornja vodoravna ravnina prenosi na prigušnu traku na ovoj oznaci.

  Horizontalni završni estrih.

Debljina polusuhog estriha minimalno je 4 cm u gornjoj točki. Uz zvučnu izolaciju, ova brojka se povećava na 7,5 cm, s dodatkom izolacijskog sloja koji dostiže 12 cm, konture grijanog poda - 15 - 20 cm.

Zvučna izolacija

Podne ploče tvornice imaju nedovoljna akustička svojstva. Naime, za rad u visokim zgradama, indeks izolacije od buke u zraku zadovoljava zahtjeve SP 51.13330, a razina udarnog šuma u stanu je veća od dopuštenih normi za 10 - 20 dBa. To vrijedi uglavnom za stanove u visokim zgradama.

Dobra moderna kuća /stan često ima dodatno grijanje - topli pod. Da ne bi gubili energiju topline za zagrijavanje donje ploče, potrebna je toplinska izolacija.

Ugradnja izolacije.

Zbog toga se u estrih često postavlja zvučna izolacija (ili zvučna izolacija) i izolacija. Neki materijali imaju oba ova svojstva, što smanjuje debljinudizajn.

Važno! Akustični materijal uvijek je montiran na stropu, a izolacija na vrhu.

Ojačanje

Ako unutar strukture ima barem jedan separacijski sloj (hidro, toplinska, zvučna izolacija), nema spajanja betona s podnom pločom. Estrih postaje samostalna (plutajuća) struktura, koja u potpunosti percipira operativna opterećenja i prenosi ih dalje, kako bi se preklopila. Stoga, profesionalni graditelji vole pojačati ga u proširenje zona - donja trećina betonskog sloja.

U ovoj fazi, polusuhi estrih je bolji od mokre:

 • armaturna mreža se polaže izravno na izolaciju, hidro ili zvučnu izolaciju;

  Postavljanje žičane mreže.

 • nakon punjenja površine polusuhim betonom debljine 1,5–2 cm i gaženjem tog sloja nogama rešetke izvlači se i stavlja na vrh već ispunjenog sloja, što vam omogućuje da hodate po njima bez podova i ljestava bez pomicanja rešetke;

  Kako bi se dobio zaštitni sloj, rešetka se pomiče gore.

 • s mokrim vezama ovaj postupak je mnogo teži, budući da se debljina donjeg zaštitnog sloja ne može kontrolirati.

Osim armaturne mreže, beton je ojačan polimerskim vlaknima (najčešće polipropilenom), koja se dodaje tijekom miješanja.

Toplinski izolirani pod

Cijevi ili kabeli za podno grijanje moraju biti fiksirani u određenoj konfiguraciji. Bez obzira koji je estrih izrađen- mokra ili polusuha, konture grijanog poda se vijaju žičanim vezicama ili plastičnim stezaljkama na žičanu mrežu.

Ugradnja podnog grijanja.

Priprema betona

Prema tehnologiji polusuhog estriha, mješavina se treba pripremati u mješalicama za beton, opremljene pneumatskim punjačem i uzemljenim strojevima za glađenje.

Pri ručnom polaganju polu-suhe mješavine DSP-a koriste se samo strojevi za gletanje, bez kojih je nemoguće napraviti:

 • pijesak se miješa s cementom Portland razreda M400 - M500 u omjeru 3/1 ili se koristi gotova mješavina DSP-a sa sličnim omjerom komponenti;
 • smjesa se izlije na film izravno na mjesto izlijevanja piramide s lijevkom umjesto vrha;

  Punjenje smjese u prostoriji u kojoj će biti smještena.

 • voda se ulijeva u lijevak s vlaknima natopljenim u njoj u omjeru 70 g vlakana do 10-12 litara vode i, shodno tome, za svakih 25 kg cementa i 75 kg pijeska.

  Dodavanje vode i vlakana.

Kvaliteta miješanja se kontrolira vizualno i kompresijom. Konzistencija betona bi trebala biti poput snijega u mrazu - kvržica se dobro formira rukom, ali se iz nje ne ispušta višak vode.

Konzistentnost polusuhog betona.

Načelo polusuhog estriha (kao i vlažnog) temelji se na procesu hidratacije cementnog kamena - 1/4 dijela vode je dovoljna da se formira konstrukcijski materijal na temelju težine portland cementa. napraksa čak i kod vodocementnog omjera 0,4 komponente je vrlo teško miješati.

Proizvodnja točkastih i linearnih svjetlosnih signala

Profesionalni finišeri oblikuju točkaste svjetionike iz iste smjese koja se uklapa u estrih:

 • materijal je zbijen na malom području i protrljan s plovkom;

  Točkasti svjetionik.

 • zatim, između točkastih signala, linearni signalni znakovi duž zidova su napravljeni po pravilu i paralelno s širinom pravila;

  Linearni signal.

Polusuhi estrih ima sljedeće nedostatke:

 • beton s malim omjerom W /C je vrlo gust, izravnavanje je teško, čak i uz dodatak plastifikatora;
 • ako tekuće otopine imaju sposobnost gravitacijskog samoizravnavanja, onda suhe smjese nemaju ni teoretski, a najmanje nepravilnosti treba popuniti.

S druge strane, visoka gustoća osigurava visoki radni vijek i minimalno skupljanje slojeva.

Poravnajte sloj s pravilom i fugom

Zatim se polu-suhi beton nanesen na podlogu izravnava pravilom između linearnih signala. Za razliku od mokre tehnologije, amplituda kretanja pravila je manja, ali napor je veći za red veličine. Sloj nije samo odrezan, već je i zatvoren aluminijskom tračnicom.

Formiranje veze između svjetionika.

Mali mogući defekti plosnatosti odrezani su metalnom pulpom radi pripreme estrihakonačno brušenje.

Obrezivanje manjih nedostataka.

Važno! Fugiranje se vrši odmah nakon formiranja estriha pomoću posebnog alata, jer ga možete odmah pomicati duž njega, ali samo na posebnim širokim potplatima.

Alat za injektiranje estriha.

Beton je prekriven polimernim filmom dva tjedna, u prva tri dana film je uklonjen kako bi se vlažila površina prskanjem. Polaganje podova moguće je barem 29. dana.

Dakle, potpuno oslobađanje od posebne opreme u ručnom načinu proizvodnje polusuhog betonskog estriha neće raditi. Međutim, iznajmljivanje trowels povećava troškove završne radove ne puno, omogućujući vam da dobijete puno bolje performanse karakteristike izravnavanje konstrukcije.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije