Što učiniti ako je laminat iz vode natečen - uzroci i rješenja

Prilikom izvođenja građevinskih i popravnih radova laminat je nedavno uživao nepromijenjenu popularnost. Međutim, postoje slučajevi kada zbog nepravilne instalacije ili rada takva prevlaka počne propadati i oticati. Što učiniti ako laminata u stanu ili u uredu je natečen i mi ćemo reći dalje u članku s fotografijama i video materijala.


Laminirane ploče mogu se uspješno koristiti u različitim područjima - stambenim, uredskim i javnim prostorima. Takva potražnja za ovim materijalom je zbog svojih visokokvalitetnih i estetskih svojstava.

Među prednostima laminata su:

 • pristupačna cijena;
 • lakoća i brzina polaganja ploča;
 • privlačan izgled;
 • čvrstoću i trajnost uz pravilnu njegu.


Ipak, čak i najizdržljiviji premaz zahtijeva pažljivo održavanje i pažljivu obradu. Napuhivanje laminata, ako se dogodi, može pokvariti ljepotu vašeg poda i, štoviše, stvoriti neugodnosti u njegovu radu.

Uzroci oštećenja laminatnog poda

Ako imate laminirani laminat u vašem stanu, to nije razlog za postavljanje novog poda. Iako je ova pokrivenost postalaU posljednje vrijeme prilično pristupačna, ali njeno ponovno pakiranje može uzrokovati puno apsolutno nepotrebnih problema. Mnogo je važnije u ovoj situaciji razumjeti je li laminat natečen - kako ispraviti situaciju.

Nedostaci laminata mogu izgledati ovako:

 • valovi;
 • brušena površina;
 • nadutost.


Postoji nekoliko glavnih razloga zašto laminat otiče u stanu. Prije nego što nastavite s popravcima, trebali biste detaljno razumjeti te razloge.

Zašto se laminatni pod može pogoršati

Laminirana prevlaka se uglavnom pogoršava zbog jednog od sljedećih razloga:

 1. loša kvaliteta materijala;
 2. nepravilan rad ili prodiranje velikih količina vode u premaz;
 3. neispravna instalacija bez pridržavanja tehnologije.

Važno je napomenuti da ako laminat ustane - što učiniti sljedeće, ovisit će o tome što je točno uzrokovalo oštećenje.


Da biste utvrdili pravi uzrok oticanja laminata može biti na njegov izgled:

 • Kada se premaz počne oscilirati, formirajući svojevrsne valove, može se zaključiti da se tijekom ugradnje nisu uočili tehnološki uvjeti između premaza i zida. Zbog širenja materijala pod utjecajem promjena vlažnosti i temperature, proširio se i naduo.
 • Ako je laminat natečen na zglobovima, to znači da na njega ima previše vlage.

Zapamtite toPreporučuje se kardinalna zamjena laminiranog premaza samo u slučajevima kada je dobro utvrđeno da je vrlo loše kvalitete. U drugim situacijama vrlo je jednostavno napraviti jednostavno poravnanje i kozmetičke popravke premaza.

Oštećenje vode

Vrlo je jednostavno pokvariti pod s laminiranim laminatom: možete ispustiti šalicu s pićem, sipati vodu iz vaze, biti previše gorljivi pri čišćenju poda i mnogim drugim opcijama.

Međutim, ne znaju svi što učiniti ako je laminat natečen od vode. U takvom slučaju postoji određeni algoritam djelovanja.


Ako je vaš premaz napravljen od skupog i kvalitetnog materijala koji može odbiti vlagu, onda će se, nakon potpunog sušenja, vratiti na svoj prvobitni izgled, odnosno nepravilnosti će se ugasiti. Međutim, ako je laminat iz srednje cjenovne kategorije - morat ćete malo zveckati.

Prvo, važno je znati da se većina tekućine nakuplja ispod laminiranih ploča, tako da odmah nakon što voda dospije na pod, mora se temeljito izbrisati, a ploče treba rastaviti i ostaviti da se potpuno osuše, tako da se laminat ne nabubri.

Ako laminat iz vode dignemo u zrak - kako ispraviti situaciju na drugi način - moguće je napraviti djelomični demontažu i zamjenu panela novim. Međutim, potrebno je uzeti u obzir stanje i stupanj pogoršanja poda. Ako se laminat već duže vrijeme koristi i djelomično briše, onda nije racionalno zamijeniti oštećene ploče novim, jer njihova boja nijeće se podudarati.


Za takve slučajeve bolje je koristiti već korištene panele koji se nalaze negdje ispod namještaja ili na skrovitim mjestima. Umjesto oštećenih mogu se postaviti stare ploče, a na tim područjima se mogu umetnuti novi komadi laminata.

Važno je napomenuti da možete produljiti vijek trajanja laminata i zaštititi ga od štetnog djelovanja vode redovitim poliranjem ili depiliranjem.

Pogreške u oblikovanju

Vrlo često postoje situacije kada se ispostavi da je zbog pogrešne instalacije laminat postao razvučen - vlasnici često ne znaju što učiniti u takvoj situaciji.

Ovaj fenomen javlja se uglavnom zbog nedostatka tehnoloških razmaka između zida i obloge. Budući da je laminat izrađen od drvenih ploča, on se širi pod djelovanjem vlage i kolebanja temperature, a budući da nema slobodnog prostora, počinje se savijati i čekinjati.


Možete popraviti situaciju na sljedeći način:

 • uklonite obrub oko oboda prostorije;
 • demontirati dio panela kako bi se izvršilo obilježavanje, ostavljajući najmanje 1,5 cm prostora od zida do laminata;
 • žigom nepotrebnih komada obloge;
 • Pričvrstite postolje natrag.

Imajte na umu da se laminat ponekad deformira zbog pričvršćenja za krilo vrata. U tom slučaju, optimalni izlaz će biti izbušiti rupu u laminatu za takve stezaljke.

Prevencijabubrenje laminata

Da bi se izbjegli mogući problemi s laminiranim podom, sasvim je moguće ako slijedite neka pravila za njegovu ugradnju i rad.

Prije svega, kada polaganje ne zaboravite na praznine između poda i zida, tako da s vremenom laminat ne izbočiti.


Prilikom instaliranja takvog premaza u prostorijama s visokom vlažnošću, vodite računa o dodatnoj zaštiti laminata s vodoodbojnom impregnacijom.

Najvažnija nijansa - kvaliteta uvijek opravdava utrošeni novac. Stoga, ne žele kupiti jeftinije - kao rezultat, možete potrošiti mnogo više.

Rezultati

Dakle, ako želite zadržati laminat u izvornom obliku za dugo vremena, slijedite pravila njegova rada. A ako se problemi i dalje javljaju i laminat se počinje deformirati - slijedeći naše preporuke, možete ga vratiti svojoj nekadašnjoj ljepoti.