Kako napraviti popravak laminat učiniti sami

Laminat se odnosi na jedan od popularnih podova. Ovaj materijal izgleda lijepo i otporan na razne utjecaje. No s vremenom će možda morati popraviti - i kozmetičke i kapitalne.


Vrste oštećenja laminata

Prije nego što počnete s popravkom laminata vlastitim rukama, morate točno shvatiti koja vrsta oštećenja se najčešće javlja.

Obično je to:

 1. Različita mjesta . Najčešći su materijalni nedostaci. Uklanjanje ih se ne može nazvati popravkom, ali ovaj posao također zahtijeva puno vremena. Ostavljanje svega što jest nije najbolja opcija, jer mrlje kvare izgled cijele podne obloge.
 2. Ogrebotine ili krhotine . Takva šteta je također vrlo česta. Njihov izgled može uzrokovati: pomicanje namještaja i drugih teških predmeta, hodanje na petama, kandže za kućne ljubimce i tako dalje. U tom slučaju potrebna je obnova laminata.
 3. Različite nepravilnostina površini premaza ili razmaku između susjednih panela. To može dovesti do: neusklađenosti razmaka između letvica i zida, neravnomjernosti podloge, nije prikladna vrsta podloge.
 4. bubrenje laminata . Ova vrsta štete nije tako česta, ali jeprilično ozbiljno. Ovaj kvar može biti posljedica poplava. U tom slučaju potrebno je u potpunosti zamijeniti oštećene predmete.
 5. Značajna mehanička oštećenja . Ako su daske jako oštećene, opet je jedini način da se zamijene oštećene ploče. DIY popravak laminata bez razlike u ovoj situaciji je nemoguće.

Kako ukloniti mjesta

Tijekom proizvodnje, laminat, čiji se primjer može vidjeti na fotografiji, tretira se posebnim spojevima koji štite materijal od prodiranja prljavštine u njega. Stoga je za uklanjanje mrlja obično dovoljno mjesto za onečišćenje izbrisati krpom, suhom ili mokrom. Ali ponekad je teško ukloniti mrlje od lakova, boja i drugih žbuka.

Boja i lak lako se uklanjaju otapalom ili acetonom. Ako se premaz oboji lakom za nokte, može se očistiti četkom srednje tvrdoće pomoću deterdženta i male količine vode.


Tragovi koji su preostali nakon što su gumeni nabok lako uklonjeni brisačem. Masne mrlje nakon uklanjanja osušene masti uklanjaju se spužvom umočenom u tekućinu za pranje posuđa.

Kako popraviti laminat nakon što su ga udarile kiseline? Jedino rješenje je zamijeniti oštećene ploče. Nema drugog načina za obnovu poda nakon izlaganja agresivnim tvarima.

Uklanjanje strugotina i ogrebotina

Ako je izgrebenplitko, morate nanijeti posebnu voštanu olovku. Dovoljno je držati ih uz ogrebotinu - tvar će ispuniti udubljenje. Nakon toga mjesto ozljeđivanja se polira čistom flanelskom krpom (za više informacija, "Kako zatvoriti ogrebotine na laminatu improviziranim sredstvima"). Boja olovke trebala bi odgovarati boji podne obloge. Preporučuje se dolazak u dućan s uzorkom materijala.


Ako je oštećenje duboko, trebat će vam poseban kit za popravak laminata. To nije jeftino, ali u svakom slučaju, rad će biti mnogo jeftinije nego zamjena oštećenih ploča. Vidi također: "Način za brtvljenje praznine u laminatu - dokazane metode."

postupak:

 • očistiti i odmašćiti oštećeno područje;
 • za zaštitu rubova površine pomoću zaštitne trake;
 • na neupijajuću površinu istisnite posebnu pastu za popravak i dodajte boju koja je uključena u komplet;
 • ravnomjerno umiješajte pastu s pigmentima kako biste dobili željenu nijansu;
 • upotrebom lopatice za punjenje mjesta oštećenja nastalom masom;
 • uklonite traku i očistite površinu oko mjesta popravka.


Laminatna pasta za popravak treba imati prikladnu nijansu. Upute za skup prikazuju paletu koja će pomoći u postizanju optimalnog tona kompozicije. Osušit će se za oko sat vremena, nakon tog vremena možete se kretati po sobi, kao i obično.

Ozbiljne popravke

u prethodnaU slučaju popravka laminata bez rastavljanja. Međutim, u prisutnosti ozbiljnih šteta s kozmetičkim popravcima nije dovoljno, na primjer, kada premaz nabrekne nakon poplave. Za zamjenu letvica potrebno je više vremena i novca.

Ako je jedna ploča oštećena, ona se uklanja izrezivanjem vanjskih dijelova brave električnom pilom. Traka nakon piljenja lako se zakvači ravnim dlijetom.


Brave elemenata koji se nalaze u susjedstvu čiste se brusnim papirom, a prašina se uklanja usisivačem. Morate instalirati ploču koja pripada istoj seriji koja je već na podu. Ako to nije moguće, ploča se uklanja iz neprimjetnog područja u normalnom stanju, a najprikladnija nijansa se postavlja na svoje mjesto. Nova ploča je odsječena od donjeg ruba utora. Nakon polaganja novog elementa fiksira se ljepilom.

Možda će biti potrebno zamijeniti nekoliko ploča odjednom. DIY popravak laminata u ovom slučaju leži u činjenici da su podovi rastavljeni na jednoj strani, a postolje je također uklonjeno istovremeno. Ova vrsta popravka je mnogo lakša nego rezanje nekoliko ploča unutar poklopca.

Ako laminat ne nabubri kao rezultat poplave, ali zbog činjenice da naknada jaz nije ostao, onda je postolje uklonjeno, a vanjske ploče su izrezane na nekoliko milimetara. Nekoliko dana nakon popravka, pod će postati ravan.


Nepravilnost može dovesti do pukotinabaza. Kako vratiti laminat u ovom slučaju? Morat ćemo ukloniti ne samo sve ploče, već i podlogu. Nakon toga se površina izravnava na jedan od više načina (cementni estrih, podne ploče, samonivelirajući pod). Nakon popravka baze, laminat se polaže natrag.

Kako se brinuti za laminat

Kako ne biste razmišljali o tome kako popraviti laminat, morate ga pravilno brinuti. Unatoč činjenici da se na premazu mogu pojaviti različita oštećenja, ona je još uvijek prilično jaka i izdržljiva.


Da ne biste morali popravljati laminat, morate se pridržavati nekih jednostavnih pravila:

 1. Nemojte dopustiti da teški predmeti padnu na pod, osobito oni s oštrim rubovima.
 2. Noge teških komada namještaja, kao što su ormarić, komode, preporučuju se nositi posebne pokrove od pluta, gume ili plastike. Zahvaljujući tim elementima, težina namještaja će biti ravnomjerno raspoređena, te se sukladno tome ne formiraju udubine ispod nogu. Ako namještaj ima kotače, bolje je koristiti gumirane obloge (pročitajte također: "Kako se brinuti za laminat - što i kako čistiti").
 3. Poželjno je da na laminat padne manje prljavštine i pijeska. Čak i jednostavna prostirka u hodniku može produljiti životni vijek poda i dugo zadržati svoj izvorni izgled.
 4. Laminat nemojte prati proizvodima koji sadrže abrazivne čestice. Najbolje je odabrati kemikalije za kućanstvobrinuti se za ovu vrstu podnih obloga.
 5. Kontakt s vodom trebao bi biti minimalan. Ako se tekućina prolije po podu, preporučuje se da je odmah obrišete, jer laminat može nabubriti od vlage. A ako se to dogodi, morat ćete promijeniti oštećene panele, a to su znatni troškovi (više: "Što učiniti ako je laminat iz vode natečen - razlozi i rješenja") Također se ne isplati često pranje laminata - mokro čišćenje treba obaviti samo kada je to potrebno.

Obnavljanje premaza je vrlo skup i dug proces. Ako se čini da je malo oštećenja, ne biste trebali čekati dok ne postane potrebno zamijeniti pločice. Još bolje - pravilno se brinite za laminat, nemojte ga izlagati značajnim mehaničkim opterećenjima. U ovom slučaju, pod će trajati mnogo godina, a zadržati njegovu atraktivnost.