Lokalni popravak laminata u sredini prostorije bez rastavljanja

Laminat se smatra izdržljivim i izdržljivim premazom, ali također nije zaštićen od raznih oštećenja: ogrebotina, strugotina, udubljenja, ogrebotina itd. Budući da podni materijal nije pričvršćen na podlogu, razvijen je učinkovit sustav popravka oštećenog područja.

Značajke laminata

Laminatni pod je ukrasno platno od višeslojnih tankih lamela krutog tipa. Prije više od 40 godina ovaj podni materijal predstavljen je kao proračunska alternativa masivnom parketu i šetalištu.

U početku, laminat je bio traka s jezičkom i utorom koja je spojena jedan s drugim pomoću ljepila. Međutim, prije više od 20 godina, proizvođači su razvili poseban oblik spojke, koji vam omogućuje da sastavite premaz u jedno, čvrsto platno bez upotrebe hardvera, ljepila i drugih sredstava za pričvršćivanje. To su tzv. Brave za zaključavanje i klik. Njihova djelotvornost i korisnost brzo su se cijenili, stoga se danas ploče i inženjerske ploče, modularni premazi od vinila i pluta proizvode od složenih oblika spojeva za zaključavanje.

Klik na zaključavanje.

Zaključavanje.

Danas je klasični laminat danas (od vrha prema dnu):
 • Zaštitni polimer s prekrivanjemfilm koji osigurava stabilnost površine materijala na vlagu, abraziju, pete, životinjske kandže itd.
 • Ukrasni kraft papir s uzorkom na njemu. Ovisno o kolekciji, slika može realno reproducirati drvo, keramičke pločice, prirodni kamen, kožu i mnoge druge tradicionalne završne materijale.
 • Noseća ploča gustog HDF-a. Baza ima homogenu strukturu, a njezina debljina varira od 6 do 14 mm. Na obodu ove komponente se zaključava bravica. Neki proizvođači obavljaju dodatnu hidroprotektivnu obradu laminatnog spoja. U tu svrhu koriste se posebne impregnacije ili sintetski vosak.
 • Stabilizirajući sloj koji se sastoji od papira impregniranog termoreaktivnim smolama. Štiti daske od zaostale vlage koja se nalazi u bazi, a također sprječava izobličenja, uvijanje i druge vrste deformacija lamela.

  Struktura laminata.

Lokalna zamjena laminata

Prvo pripremiti alate i materijale za posao:

 1. Element poda, po mogućnosti iz iste serije i proizvođača, kao glavni kat. Ako želite zamijeniti laminatnu ploču nakon nekoliko godina rada, najvjerojatnije nećete naći isti materijal za pod. Proizvođači ažuriraju svoje kolekcije svake godine, mijenjajući nijanse, dekor, oblik brave i druge parametre. Na taj način pokušati pronaći najviše slične u boji slats.
  Nikada nemojte dolazitidućan s fotografijom vašeg poda ili još gore - usmeni opis boje i površinskog crtanja laminata. Konzultanti nisu čarobnjaci, oni se neće moći najbolje prihvatiti. I to nije lijenost ili šteta - boja namještaja i zidova, intenzitet svjetlosnog toka utječe na boju poda u sobi. Stoga je potrebno odvrnuti ploču, rastaviti rub poda i otići u kupovinu s uzorkom.
 2. Sastav ljepila: PVA, stolarsko ljepilo, ljepilo-brtvilo, itd.
 3. Alati za rezanje: kružna pila, obnovitelj, bugarski.
 4. Dlijeto i čekić.
 5. Montažni nosač i blok za nabijanje.
 6. Izrada olovke za obilježavanje.
 7. Usisavač za uklanjanje prašine i krhotina.
 8. Hvataljka za usisavanje na usisnim čašama s polugom. Umjesto toga, možete koristiti traku i drvo.

Zamjena laminata u sredini sobe je jednodnevni posao. Popravak premaza vrši se u 5 faza:

Označavanje poda

Olovkom je potrebno označiti traku koja se treba ukloniti, kao što je prikazano na donjoj slici. Imajte na umu da dijagonalne linije ne bi trebale dosezati uglove.

Ako je potrebno promijeniti nekoliko dasaka, potrebno je označiti i izrezati ne jedan element, već sve one oštećene.

Propil barovi

Iz oštećene ploče izrezuje se pravokutnik pomoću alata za rezanje. U tom slučaju, dijagonalni udarci pod kutom od 45 ° djelomično su izrezani, ne dosežući rub lamele za 3-5 mm To će spriječiti slučajno oštećenje u blizinielementi poda.
Neki majstori radije izvode jedan rez na sredini šipke, ali to je pogrešna odluka, jer pri uklanjanju izrezanih elemenata postoji velika opasnost od oštećenja brava susjednih letvica.

Uklanjanje laminata

Najbolje je rastaviti ploču za rezanje od sredine. Dleto zakvači element i uvlači se u stranu. Potom se demontiraju duge trake - podižu se za 30-40 ° i pažljivo odvajaju, pazeći da ne oštete bravu susjednih dasaka.

Zatim, vrh alata treba umetnuti u dijagonalni rub, nabiti ga čekićem i ukloniti ostatke rastavljenog elementa. Ako se u jednom traku skine nekoliko dasaka, a zatim radi lakšeg rada, dopušteno je pomicanje retka prema zidu uz pomoć šipke i bata. Prilikom ugradnje novih letvica, sve se lako može vratiti na mjesto pomoću montažnih nosača i čekića.

Sve nečistoće i prašinu nastale tijekom rada treba ukloniti usisavačem ili metlom i vlažnom krpom. Ako je potrebno, supstrat se zamijeni.

Priprema nove lamele

Laminat treba uvesti u prostoriju nekoliko dana prije početka popravka. Ovo vrijeme je potrebno za pokrivanje aklimatizacije.

Odaberite dasku koja se najbolje uklapa u boju i uzorak, koristeći oštar nož ili dlijeto, odrežite izbočene dijelove brave oko cijelog perimetra umetnutog elementa.

Ugradnja ploče

Nanesite ljepilo na izbočene dijelove susjednih lamela. Koristeći vakuumUhvatite ploču i nježno spustite na mjesto. Zakoračite na površinu postavljene ploče, a zatim uklonite višak ljepila koje je izašlo vlažnom, mekom krpom ili lopaticom.

Zatim morate lamelu staviti 24 sata. Nakon navedenog razdoblja pod može raditi bez ikakvih ograničenja.

Radi jasnoće, predlažemo proučavanje video uputa proizvođača.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije