Kako napraviti pod popravak u drvenoj kući s vlastitim rukama

Drveni podovi smatraju se najboljom opcijom za uređenje podova u privatnoj kući. Ako je dio podnih dasaka ili čitavog poda pretrpio trošenje ili truljenje, greške u popravku pomoći će eliminirati.


Drvene ploče na kraju gube svoje izvorne kvalitete zbog neravnomjernih opterećenja na njima, padova temperature i vlažnog zraka. Da bi podovi trajali duže vrijeme, potrebno je povremeno redekorirati drveni pod u vlastitoj kući ili uz pomoć stručnjaka.

Ako su drvene podne ploče teško oštećene, trule ili su u zapuštenom stanju, potrebna je velika obnova podne konstrukcije.

Određivanje opsega popravaka

Drveni podovi, ako se pravilno održavaju, mogu trajati desetljećima. Kada se jedna od ploča počela pogoršavati, popravak bi trebao početi odmah, inače bi se trulež proširila na susjedne podne daske.

Glavni razlog za potrebu popravka podova u privatnoj kući je osjetljivost prirodnog drva na promjene vlažnosti i temperature u prostoriji. Kao posljedica povremenog bubrenja i sušenja, materijal počinje popuštati učvršćivače.pokrivenost.

Drugi razlog za deformaciju poda ne može se provesti antiseptičko liječenje podnih dasaka u fazi izgradnje ili nakon 2 godine (prema standardima) antifungalna zaštita nije ažurirana.


Često se, nakon dulje upotrebe, elementi podne konstrukcije počnu saginjati i škripati dok se krećete duž njih. Često se na lamelama i između njih formiraju pukotine i čipovi.

Svi gore navedeni uzroci kvarova su signal vlasniku nekretnine da je neophodna obnova drvenog poda, koji se po želji i odgovarajućim vještinama može obavljati samostalno.

Prije popravka pregledavaju stanje podnih dasaka i na temelju svojih rezultata donose zaključak o količini popravaka:

 1. Ako oštećenje dotakne samo površinu podne obloge i možete se kretati oko nje bez straha, samo trebate promijeniti pričvrsne elemente ili ih zategnuti i fiksirati male razmake kitom.
 2. U slučaju kada ploče počnu zvučati gluhe od udarca čekića, potrebno je demontirati pokvarene elemente i promijeniti ih na nove fragmente - možda će zamjena utjecati ne samo na podne daske, već i na zaostajanje i pričvršćivanje. Popis mjera popravka ovisi o površini koja je oštećena štetočinama insekata i procesima truljenja. U takvoj situaciji, korisnije je razvrstati podne daske i postaviti ih na novi način,budući da je obnova poda jeftinija od potpune zamjene cijele konstrukcije.
 3. Ako trake ispuštaju škripav zvuk, to znači da drveni elementi ne prianjaju dobro jedan u drugi u spojevima dasaka ili u područjima gdje podne daske ispunjavaju trupce.
 4. Ako u sobi ima neugodnih mirisa, odmah treba izvršiti glavni remont u kući s drvenim stropovima. To znači da se proba i završna obrada, grede, trupci i često fiksirani naplatci mogu zamijeniti. Vrlo je teško obaviti takav posao vlastitim rukama i zato je bolje obratiti se profesionalcima za usluge.
 5. Kada je podna površina počela padati, to znači da je potrebno izvršiti značajne rekonstrukcije s analizom cijele podne konstrukcije i zamjenom drvenih elemenata koji su postali neupotrebljivi.

Ako su zaostaci ili grede uzrok progiba, ali nisu oštećeni potkornjacima i procesima truljenja, pod njima se podupire.


Kao referentne elemente možete koristiti:

 • čelične cijevi s cementom izlivenim u njih;
 • cigle od opeke;
 • blokovi od pjene;
 • drvene grede;
 • metalna konstrukcija sa sklopivim sustavom za namještanje.

Svaka od gore navedenih metoda uključuje izlijevanje betonske podloge ili temelja dimenzija 50x50 cm i oblaganje ruberoida između njega i drvenih elemenata. Nedovoljna visina podrškekompenzira oblaganjem dijelova dasaka. U tom slučaju, gornji red opeke potpornog stupa treba biti okomit na smjer ugradnje zaostatka.

Postoji još jedan razlog za spuštanje drvene podne površine - to je nedovoljna učestalost ulegnuća. Uklonite taj nedostatak rastavljanjem poda i dodatnim fiksiranjem grede.

Nije uvijek moguće vizualno odrediti koju vrstu popravka drvenih podova je potrebno. Činjenica je da bi se stanje građevine trebalo provjeriti i izvan zgrade i sa strane podzemnog prostora.


Pri pregledu treba obratiti pažnju na krajeve zaostatka, budući da drvo na tom mjestu nije zaštićeno i stoga se može brzo zaraziti iz hipotekarne trake s truležom i preusmjeriti destruktivni proces na susjedne drvene elemente.

Kako bi se pregledao podzemni prostor, potrebno je uzeti svjetiljku i šilo kako bi se ubrizgali trupci ili zapisnici o hipotekama čak i na mjestima bez vidljivih oštećenja. Kada oštar dio šila slobodno ulazi u stablo, to znači da je postao neupotrebljiv. Ista metoda određuje veličinu oštećenog područja. Mora se izrezati i zamijeniti, ne zaboravljajući da osigura utičnicu s utičnicom za odsijecanje dijela.

Malo je vjerojatno da ćete moći sami zamijeniti ugrađene grede i krune - trebate pozvati stručnjake, ali možete napraviti jednostavne popravke poda u drvenoj kući vlastitim rukama.

Eliminacija Skvikapodne obloge

Osloboditi se neugodnih zvukova pomoći će popraviti područje poda odakle dolaze. Prvo, ovo mjesto je pažljivo proučeno. Ako je uzrok škripanja olabavljen zatvaračima, tada morate uvezati ili zavrnuti pričvrsne elemente ili ih pričvrstiti pocinčanim vijcima.


Kada postoje ozbiljniji problemi povezani s škripanjem dasaka, oni se eliminiraju na druge načine:

 1. U slučaju da je uzrok žljeb za jezik, koji nije čvrsto u utoru, da bi se uklonio kvar, potrebno je ukloniti postolje, pažljivo ukloniti ekstremnu podnu ploču i sve daske, do škripca. U ovom slučaju, možete koristiti lopaticu, obloge i polugu od komada drvenih letvica. Za uklanjanje noktiju iz rastavljenih dasaka za pod, koristite čekić ili stražnjicu sjekire, udarajući ih oštrim rubom kopče, a zatim upotrijebite alat za skidanje noktiju. Nakon provjere kašnjenja izvršite zamjenu (djelomične ili potpune) oštećenih predmeta. Pričvršćivanje se vrši vijcima koji odlaze iz prijašnjeg mjesta fiksiranja od 3 centimetra.
 2. Ako podna ploča škripi jer je labavo pričvršćena na trupce, kvar se eliminira oblaganjem komada kartona, komada krovnog filca, drvenog klina koji vodi ispod ploče sa strane podzemnog prostora. Ponekad je dovoljno samo priviti samo dva dodatna vijka iz prostorije. Rupice za ove pričvrsne elemente izbušene su u neispravnoj ploči pod kutom prema površini poda i jedna prema drugoj.Glave vijaka, udubljene za 5 milimetara, kit. Mjesto popravka nakon stvrdnjavanja kita mora se brusiti.
 3. Najjednostavniji način popravljanja poda u drvenoj kući, oslobađanja od škripanja, jest stavljanje pudera ili grafitnog praha u problematični razmak između podnih dasaka. Vidi također: "Kako eliminirati škripanje poda - razlozi za pojavu i metode eliminacije"

Uklanjanje praznina različite veličine

Velike praznine, kao na fotografiji, mogu se popraviti pomoću klinova. Da bi ih napravili, uzmite obloge i letvice. Jedna od njihovih strana izrezana je u klin, a zatim obrađena ljepilom za drvo i utaknuta u rupu. Nakon što se ljepilo stvrdne, višak materijala koji strši iznad površine poda se odsječe ravninom.

Također, veliki razmak se uklanja pomoću konopca ili užeta, koji je prethodno premazan ljepilom. Nakon 24 sata, mjesto popravka poda u stalinka s drvenim podovima ispunjeno je sastavom napravljenom neovisno od linoleuma omekšanog u acetonu bez podloge. Vidi također: "Zaptivanje pukotina u drvenom podu - 10 opcija i načina."


Što se tiče popravaka malih pukotina, one se eliminiraju:

 • kit za drvo;
 • montažna pjena;
 • sastav sitne piljevine plus ljepilo (mlinski radovi ili kazein) pomiješani u omjeru 1: 1;
 • novine, omekšane u prokuhanoj vodi i spojene ljepilom i pastom od drva.

Recept je sljedeći.Stog starih novina, zgnječenih na male komadiće, prelijte kipućom vodom i pustite da se skuha 24 sata. Zatim skuhajte tekuću pastu, ohladite je i dodajte ljepilo u smjesu. Sastav se ulijeva u dobro iscijeđenu novinsku masu i počinju miješati, sve dok se ne dobije kit - neka vrsta analognog prozora.

Male pukotine i pukotine treba razmazati nakon završetka struganja poda, tijekom kojeg se formira određena količina piljevine. Mogu se koristiti za uklanjanje oštećenja na površini poda. Da biste dovršili popravak pukotina oni su kit. Vidi također: "Kako napraviti drveni pod u privatnoj kući s vlastitim rukama - upute."

Postupak zamjene slobodnih dasaka

Cijela podna ploča koja nema spojeve za zaključavanje, ili dio nje, može se ukloniti bez potpunog rastavljanja cijele površine poda, jer se ne veže čvrsto s susjednim drvenim elementima.

Prilikom zamjene poda u drvenoj kući vlastitim rukama, prije uklanjanja ploče, morate saznati gdje je zapisnik i ukloniti postolje. Također biste trebali saznati prisutnost /odsutnost komunikacije ispod poda.

Za uklanjanje podne daske u potpunosti, morate podići ploču s polugom s ruba, staviti drvenu šipku pod takvu dizalicu, a zatim je pažljivo podići. Ispod povišenog elementa kako bi se učvrstio otvor zatvorite drvenu oblogu. Nepotrebni dio je odrezan i, djelujući na sličan način, prelaze na suprotni rub ploče.


U tomeAko je odlučeno demontirati pod i postaviti ga obrnutom (ne istrošenom) stranom prema gore, rad treba obaviti prema gore opisanom redoslijedu, osim što se dijelovi dasaka ne odrezuju. Prije zamjene poda potrebno je obraditi drvene elemente
antiseptička impregnacija.

Za zamjenu dijela podne obloge potrebno je izrezati samo područje koje je postalo neupotrebljivo. Glavna stvar je da kada rezanje, zaostajanje i inženjering komunikacije nisu pogođeni. Ako na njih dođe linija rezanja, potrebno je proširiti područje popravljenog područja. Zamijenjeni dio mora ležati na najmanje dva kašnjenja, a mjesto kontakta između stare ploče i flastera mora biti na zaostatku.


Novi komad izrađen rezanjem komada stavlja se na mjesto i pričvršćuje za zaostatke. Pričvršćivači se dopunjuju zabijanjem čavala u susjedne podne ploče pod kutom od 45º. Obnovljeni pod je poliran, obložen lakom ili lakiran.