Kako zagrijati pod u drvenoj kući

Moguće je odabrati izolaciju poda u drvenoj kući usporedbom svojstava svojstava. Potrebno je uzeti u obzir dizajn poda i kompatibilnost toplinske izolacije s elementima dizajnerske pite.

Tehnologije drvene kuće

U individualnoj izgradnji niske gradnje, drvo znači kuću izgrađenu prema jednoj od tehnologija:

 • drvena kućica - brusiti ili zaobljeni;
 • drvena kućica je dobar analog drvene kuće, ali bez brave u kutovima;
 • okvir - montaža zidova prema Platformi ili Balun metodi;
 • štit - gotovi kompleti;
 • ploča - samonosive CIP ploče s unaprijed instaliranom PSB izolacijom;
 • pola šumovit - snažan okvir snage, koji ispunjava prostor između njega prozirnim i dekorativnim materijalima.

Vrste tehnologije drvene kuće.

Sve su zgrade lagane, za njih ima dovoljno budžetnog ili gomilastog roštilja. Međutim, zbog uvjeta tla, topografije, značajki projekata i sklonosti nositelja zahvata, plutanja i zagrijavanja često se koriste.ploče, trakasti temelji različitih dubina. Što utječe na izbor podne konstrukcije i podova kuće.

Vrste podova u drvenoj kući

Ovisno o projektu temelja, pod i kat kuće mogu imati nekoliko mogućnosti:

 • plutajuća ili topla UWB ploča - često se koristi za brvnare na vlažnim tlima, drveni pod je moguć uz trupce ili izravnavanje estriha za sve druge premaze ili ugradnju grijanog poda;
 • trakasti temelj - pod na tlu ili preklapanje na gredama;
 • roštilj je nizak - na ravnoj parceli moguće su opcije po analogiji s trakastim temeljima;
 • viseća roštilj - samo se preklapaju duž greda.

U konstrukciji preklapanja na gredama nalazi se drvo, u podu uz tlo i temeljne ploče nije.

Odabir izolacije

Pri projektiranju izolacije za podove ili podove nije dovoljno izračunati debljinu sloja. Potrebno je uzeti u obzir uzajamni utjecaj materijala tih pite jedan na drugi:

Preklapanje na gredama:

 • toplinski izolator stane između snopa;
 • čak i kada se koriste najpouzdanije membrane za parne brane, vlažni zrak neizbježno prodire u strukturu;
 • ako je izolacija apsolutno nepropusna za paru (EPPS ili PSB), sva će se vlaga apsorbirati u drvo i neće biti u mogućnosti izaći van zbog bliskog kontakta s izolacijom;
 • problemi (truljenje, gljivice, insekti) mogući su već nakon 1–1,5 godina rada;
 • ali se neće pojaviti kada se koriste higroskopni izolacijski materijali (ecowool, mineralna vuna, piljevina, ekspandirana glina, granule pluta), koji apsorbiraju dio vode zajedno s gredama, a zatim ga daju kroz vodonepropusnost (membrana).

Preporučujemo:Odgovarajuću parnu barijeru u drvenoj kući .

Pod iznad tla

 • u ovoj konstrukciji, toplinski izolator se postavlja na podlogu ili membranu ispod estriha;
 • vlažni i rastresiti materijali nemaju dovoljnu čvrstoću da izdrže operativna opterećenja (neki proizvođači imaju iznimke u obliku mineralne vune visoke gustoće);
 • navedeni izolatori su higroskopni, vjerojatnost njihovog vlaženja je uvijek sačuvana, čak i zbog kapilarne apsorpcije betona;
 • vlaga ne može izaći kroz estrih u svakom slučaju bez rasklapanja konstrukcije, osim što vlaga nije opasna za beton;
 • stoga je u podu na zemlji bolje koristiti polistirensku pjenu, koja uopće ne upija vodu i ima veliku gustoću.

Savjet! Pjene i polistirenska pjena smatraju se nekompatibilnim materijalima za drvene konstrukcije i ploče koje sadrže drvo. Dakle, tehnologija stambene izgradnje CIP panela za pojedinog developer je bolje ne koristiti.

Pjena i ekspandirani polistiren


Na temelju gore navedenih zakonskih propisa o toplinskoj zaštiti zgrada, materijali otporni na paru pogodni su samo za podove na tlu. Debljina sloja je obično:

 • od 5 do 10 cmza EPPS;
 • do 5 do 13 cm za PSB.

Važno! Uz neznatno smanjenje ove osobine, korisnik neće osjetiti značajno pogoršanje udobnosti življenja, već će mjesečno preplatiti dobavljaču energije 10-20% sredstava iz obiteljskog proračuna.

Mineralna vuna

Za razliku od prethodnih materijala, mineralna vuna se ne preporuča u estrihima na tlu, ali dramatično povećava vijek trajanja rezane građe u drvenim podovima. Ovisno o gubitku topline unutar konstrukcije, debljina sloja bit će:

 • 20 - 30 cm za podrum;
 • 10 - 15 cm za sve sljedeće podove.

Važno! Preklapanje podova bez toplinske izolacije dramatično povećava gubitak topline u krovu, smanjuje zvučnu izolaciju potpornih konstrukcija zgrade.

Ecowool

Impregnirana zaštitnim sredstvom za zaštitu od požara, smeđa i antiseptička, borna kiselina, smrvljeni otpadni papir i kartonska ambalaža nazvana je ecowool. Materijal ima značajke:

 • nije prikladan za pod na tlu, jer nema potrebnu gustoću da izdrži opterećenje;
 • jedina izolacija u kojoj se glodavci ne kreću i ne kreću;
 • smatra se najboljom toplinskom izolacijom za grede;
 • Debljina sloja iznosi 25 cm i 20 cm za podrum i slijedeće razine preklapanja.

Savjet! Bez promjene toplinske vodljivosti od 0,04 W /m * K i 20% hidrofobnosti, gustoćeEcowoola se može samostalno podešavati na objektu. Za stropove se koristi maksimum od 40 kg /m³.

Pjenasti polimeri

U usporedbi s popularnom mineralnom vunom i polistirenom, pjenasti polimeri su skuplji. Ovi materijali su dizajnirani za uštedu radnog prostora, što nije relevantno za podove i podove greda.

Kada se preoblikuje folija u beton, praznina između izvora topline i reflektirajuće izolacije nestaje, a ona prestaje raditi. Pjenasti polimeri najbolje se koriste u tankoslojnim strukturama podnim oblogama, ali ne u podnim kolačima i glazurama.

Foamglass

Nakon pjenjenja kvarcnih sirovina dobiva se pjenasto staklo, njegova težina je 5 puta manja od težine suhog drva. Po analogiji s polistirenskom pjenom, ovaj materijal je parni izolator koji može izdržati velika opterećenja bez raspadanja od 40 t /m² i smanjenje zvukova za 50 dBa.

Raspoloživo u pločama, na kojima se opterećeni kamioni kreću tiho, ili s granulama za punjenje drvenih podova. Kod gustoće od 150 kg /m³ debljina sloja u podrumu i svim sljedećim podovima je 18 cm odnosno 15 cm.

Proširena glina

S pojavom visoko učinkovitih toplinskih izolatora, ekspandirana glina koristi se selektivno. Svojim svojstvima - toplinskom vodljivošću od 0,01 W /m * K, bit će potrebno povećati debljinu sloja 4 puta u usporedbi s bazaltnom vunom ili 6 puta u odnosu na Ecowoolu. Takav volumen u stropu za grede neće stati, a kada se doda betonu, toplinska vodljivost se još više povećava. Stoga, za podove na tlu glina se u svom čistom obliku rijetko koristi.

Fibrolit

Materijal za toplinsku izolaciju dobiva se fibrolitom miješanjem drvene vune s tekućim staklom i cementom. Ploče se smatraju univerzalnim, jer umanjuju strukturni i zračni šum, smanjuju gubitak topline u potpornim konstrukcijama zgrade nakon lijepljenja ovim materijalom.

Oni proizvode fibrolite u Satki kod Chelyabinska, u Bugarskoj je poznata pod markom Zidarit, u Austriji se zove Heraclitus. Budući da je materijal higroskopan, ne bi se trebao ugraditi u podove duž tla. No, za stropove na gredama i za pite drugih struktura od piljene građe Fibrolit je idealan. Preporučena debljina sloja 10 cm za gornje etaže i 15 cm za podrum.

žagovina

Da biste smanjili gubitak topline u stropnim gredama podruma, morat ćete na njega staviti najmanje 30 cm piljevine. Stoga se materijal u čistom obliku koristi samo za zatrpavanje ploča koje ne upravljaju tavani. Najčešće se piljevina koristi kao sirovina za učinkovitije toplinsko-izolacijske i strukturne materijale sličnih svojstava.

S obzirom na gore navedeno, u prisutnosti drvenih elemenata u podnoj konstrukciji potrebno je koristiti parno-propusne grijače - mineralne i ecowool. Pjesko staklo ili ekstrudirano staklo visoke gustoće treba položiti na betonski pod uz tlo.polistirenska pjena.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije