Polaganje pločica u kuhinji na podu: slijed akcija

Počinjući popravljati prostor u kuhinji, vlasnici zgrada razmišljaju o tome kako pravilno postaviti pločice u kuhinji. Ovaj posao se može obaviti samostalno, ako znate neke od nijansi. Usput, zbog pristupačne cijene, praktičnosti i odlične otpornosti na vlagu, podne pločice se smatraju najboljom opcijom za uređenje kuhinjskog poda.


Alati i građevinski materijali

Prije nego što položite podne pločice u kuhinju, morate ih ispravno odabrati. Kupite ovaj proizvod, uzimajući u obzir područje sobe, osobne preferencije, troškove (u velikoj mjeri ovisi o proizvođaču i klasi proizvoda). U članku se opisuje polaganje reljefnih pločica s imitacijom prirodnog kamena dimenzija 35x35 centimetara.


Rad na izradi podnih obloga zahtijevat će sljedeće alate i materijale:

 • nazubljeni češljem i gumenim lopaticama;
 • gumeni malj;
 • Bugarski plus dijamantni disk ili rezač pločica;
 • mjerna traka;
 • marker ili olovka;
 • pravilo od dva metra;
 • kabel za bojenje;
 • posude za injektiranje i ljepilo;
 • mjehurićduljina 50 centimetara;
 • plastični križići i klinovi za šavove;
 • ljepilo za pločice;
 • temeljni valjak;
 • bušilicu ili bušilicu plus umiješaj;
 • prajmer;
 • pločice, kao na slici.

Priprema dna poda ispod pločice

Prije početka polaganja poda priprema se ispod pločica u kuhinji. Prije ugradnje uklonite stari premaz i po potrebi poravnajte podlogu. Ako razlika u visini ne prelazi 10 milimetara, tada se ta nepravilnost može ukloniti upotrebom veće količine ljepila. Ali ako postoje značajni površinski nedostaci, bit će potrebno urediti estrih.


Glatka oplata će pojednostaviti rad i smanjiti potrošnju ljepila. Osim toga, pločica neće puknuti zbog neravnomjernog sušenja ljepila (postavlja se na drugačijoj brzini ako nanosi sloj ima različitu debljinu).

Dakle, u ovom slučaju, to je poželjno ne uštedjeti novac, prije polaganja pločice na kuhinju na podu, organizirati nacrt estriha i uvijek s hidroizolacijom.

Određivanje broja podnih pločica

Da biste saznali koliko pločica trebate, morate napraviti odgovarajuće izračune s obzirom na obrezivanje:

 1. Pri odabiru jednobojnog dizajna potrebno je izračunati površinu poda i dodati 10% za zalihu. Rezultat treba podijeliti na područje jedne jedinice proizvoda i dobiti željeni rezultat.
 2. Kada su poznate veličine pločica, pločica se polaže na kuhinjski pod. Za veću jasnoću možete nacrtati dijagram budućeg spola u mjerilu.
 3. U sluĉaju da je podna obloga s ukrasnim pločicama dizajnirana, koliĉina otpada dramatiĉno se povećava.
 4. Mora se imati na umu da je polaganje pločica u kuhinji na podu napravljeno šavovima, inače se rezani proizvod ne može uklopiti u nastalu prazninu.

Označavanje površine poda ispod pločice

Niz radnji prije polaganja pločica:

 1. Od zida gdje se nalazi ulaz u prostoriju izmjerite udaljenost koja odgovara širini odabranih pločica, uzimajući u obzir razmak od 5 mm (tada će biti skriven podnožjem).
 2. Prema oznaci, vrpca za maskiranje se koristi za odbijanje linije za prvi red pločica.
 3. Posebno za polaganje na poleđini proizvoda su pomoćne strelice, ali ispod sloja ljepila neće biti vidljive, tako da se odgovarajuće oznake na krajevima elemenata izrađuju olovkom.
 4. U središtu ulaza u kuhinju stavite oznaku i za orijentir leži pločica bez uporabe ljepila.

Priprema adhezivnog sastava

Ljepilo se razrjeđuje u posudama, sipanjem vode, na temelju omjera navedenog u uputama na pakiranju. Mješavinu treba stalno miješati, koristiti perforator, mikser ili bušiti posebnom mlaznicom.


Kao rezultat toga, ljepilo treba imati konzistenciju nalik gustoj kiselo vrhnje. Dopušteno mu je kuhanjeunutar 10 minuta (ili prema uputama proizvođača). Prije primjene pripravak je pomiješan.

Tehnologija polaganja pločica na kuhinjskom podu

Instalacija podliježe određenim pravilima:

 1. Polaganje podnih pločica u kuhinju započinje nanošenjem ljepila na pločicu s lopaticom. Zatim pod pravim kutom na sloj ljepila provedite 12-mm češalj, nakon čega žlijebovi ostaju na njegovoj površini. Višak ljepila se vraća natrag u spremnik, a lopaticom se stavlja u posudu s vodom.
 2. Prva pločica postavljena je desno od orijentira. Rubovi proizvoda poravnani su uzduž linije i pritisnuti na podnožje. Pomoću pravila oni provjeravaju kako je glatko instalacija napravljena U slučaju da je jedan rub pločice postavljen neujednačeno, treba ga odrezati gumenim čekićem i ponovno ga nanijeti.
 3. Daljnji se rad nastavlja u pravom smjeru. Između pločica umetnut je plastični križ. No, prije nego što ga stavite, oni se nose uz šav i tako uklanjaju višak ljepila, jer će nakon sušenja to biti puno teže. Kako se ne bi slučajno pomaknula pločica prema zidu, plastični klinovi se postavljaju u za to predviđeni otvor. Nakon dovršetka instalacije početnog retka s desne strane provjerava se ispravna instalacija pomoću duge (po mogućnosti dvo-metarske) razine.
 4. Kada detektira neravnine podne obloge, zapovjednik ima samo 15 minuta da pažljivo ukloni zakrivljene pločice i ukloni višak ili doda smjesu. Nakon tog vremena bit će potrebnouklonite proizvod, očistite njegovu površinu i stavite ga ispod strugalice.
 5. Prije postavljanja pločica u kuhinji blizu zida, morate ga izrezati. Visokokvalitetni proizvodi za podnu površinu kuhinjskog prostora su tvrđi od zidnih proizvoda i koriste dijamant s dijamantnim diskom ili rezačem pločica kako bi odrezali višak. Po završetku obrezivanja nastavite s postavljanjem prvog reda na lijevoj strani orijentira, koji se nalazi u središtu vrata kuhinje.
 6. Sljedeći red počinje se uzdizati od svjetionika, nalazi se na ulazu u prostoriju i izvodi polaganje s obje strane. Svaka od pločica se provjerava pomoću razine, kombinirajući kutove sa susjednim elementima. Vrijeme utrošeno na raspored podnih obloga u kuhinji izravno ovisi o kvaliteti materijala. Jeftine pločice mogu varirati u veličini čak iu istom paketu.
 7. Kada se ispred cijevi nalaze prije polaganja pločica na podu u kuhinji, potrebno ih je izrezati pomoću brusilice. Ponekad se pojavi potreba
  u stvaranju okruglih rupa. Rezani su specijalnim mlaznicama na bušilici koje se nazivaju krunama i balerinama.


Nakon što je podnica završena u kuhinji, površina se nekoliko puta provjerava u različitim smjerovima. Nakon 24 sata, šavovi se čiste od ostatka ljepila i pune fugom. Kada je pola sata prošlo, njegov višak se uklanja vlažnom spužvom. Dan kasnije, pod u kuhinji je spreman za uporabu.