Kako rezati pločice brusilica: ravno, u obliku rezova i zausovka

Kutna brusilica ili "brusilica" - jedno od rijetkih univerzalnih alata s kojima možete raditi različite stvari. Konkretno, rezanje pločica brusilica. Osim u slučaju kada je pločica već zalijepljena, postoji alat za rezanje pločica ili određeni rez, rupa je jednostavnija i brža od brusača. Razmatranje razloga za korištenje brusilice i preporuke za uporabu pojedinog načina rezanja izvan su područja primjene članka. Ovdje ćemo razmotriti samo metode rezanja brusilice.

Metode rezanja je prikladnije podijeliti u nekoliko skupina:

 • ravni rez;
 • rezovi figura (krugovi, kao verzija rezova figura);
 • povjetarac (oštrica nije 90 °).

Različite vrste posjekotina: ravne, šarene, podloge.

Preporuke o izboru bugarskog

Poželjno je koristiti malu brusilicu s podesivom brzinom. Mala težina omogućuje preciznije operacije. Velika snaga pri rezanju nije potrebna. Za sve operacije s pločicama dovoljno je snage do 1 kW.

No, brzina rotacije u nekim operacijama, poželjno je biti u stanju smanjiti. Smanjenje brzine rotacije smanjit će vjerojatnost usitnjavanja,pucanje pločica.

Pri odabiru brusilice, preporuča se obratiti pozornost na mogućnost kontrole brzine. Slika prikazuje primjer upravljača brzine krupnog plana.

Na sjedalu je bugarski optimalan za diskove veličine 125 mm. Općenito, možete odrezati s bilo kojim promjerom. Smanjenje brzine rotacije je kritično u određenim situacijama, kao što će biti objašnjeno u nastavku. Što je rezni kotačić manji, to se može obavljati više nakita, as druge strane mali kotačić se ne koristi učinkovito za veliku količinu posla - kotač će se brzo samljeti. Mišićna napetost brzo se pojavljuje iz snažnog, teškog instrumenta, pa se zbog toga smanjuje točnost i točnost.

Sumirajući, bolje je za pločice raditi s alatom srednje veličine s podesivom brzinom vrtnje.

Odaberite disk

Općenito govoreći, moguće je odrezati bilo koji krug. Pitanje je kako smanjiti s određenom razinom kvalitete, minimalnim poteškoćama i troškovima. Prvi disk ispod vaše ruke može ostaviti previše žetona, slomiti pločice ili brzo uspjeti. Ali u slučaju krajnje potrebe, i bez ikakvih tvrdnji o kvaliteti, moguće je tako smanjiti.

Savjet! Za rezanje pločica brusilicom, preporučuje se upotreba samo čeličnih diskova s ​​dijamantnom prevlakom debljine 2 mm ili više.

Diskovi s tanjim dijamantnim kotačem koriste se u alatnim strojevima. Koristeći ih ručnim alatom povećava se vjerojatnost udaraca i trzaja, štodovodi do oštećenja obloge, uništenja diska.

Diskovi obloženi dijamantom dolaze u nekoliko vrsta:

 • Segmentirano . Površina diska podijeljena je na jednake segmente. Dijamantna oplata nanesena na reznu oštricu. U tom procesu, zbog utora, disk je djelomično ohlađen. Obratite pozornost! Takvo hlađenje samo povećava razdoblje neprekidnog rada (do maksimalno 1,5 minuta). Nakon toga morate uzeti alat i pustiti disk da se ohladi (20 - 30 sekundi u mirovanju). Diskovi su namijenjeni za suho rezanje;
 • Krutina . Cijeli krug s dijamantnim čipovima na rubu. Dizajniran za rad s vodenim hlađenjem. Takav disk je prikladan za obradu ruba rezanog crijepa, segmentiran za tu svrhu nije prikladan. Rez nakon takvog diska je točniji. Za hlađenje možete povremeno navlažiti pločice, koristiti sprej ili češće hladno. Brzina rada bit će znatno niža;
 • Kombinirano . Univerzalni diskovi za suho i mokro rezanje. Izgubiti u smislu segmentiranog hlađenja, u smislu kvalitete rezane krutine.

Primjer dijamantnih reznih ploča: segmentirani, čvrsti, kombinirani.

Da bi se smanjilo cijepanje, poželjno je da je visina dijamantnog premaza veća od debljine materijala koji se reže.

Prilikom rada važno je pratiti stanje diska. Najmanje štete na disku. U suprotnom, rad s neispravnim diskom rezultirat će usitnjavanjem,uništavanje pločica ili traumatsko uništenje samog diska. (Kao mogućnost manjih oštećenja - pojava iskrenja tijekom rezanja. Ne bi trebalo biti iskrenja, iskrenje znači da se dodiruje metalna baza, što znači da su nastale dijamantne prskalice ili metalne modrice ili strugotine. Možete pokušati mljeti kvar na kamenu, gipsu, betonu. nastavlja se - disk se preporuča za promjenu).

Diskovi su proizveli mnogo različite kvalitete i različite namjene. Osim tipova, debljine i visine taloženja, gustoće taloženja, važna je veličina taloženih dijamantnih čestica. Za rezanje pločice mlinom, takvi detalji ne mogu uvelike utjecati, ali kada rezanje debelih podnih pločica, guste keramike, posebno porculanske pločice, izbor diska može postati kritičan. U tim se slučajevima preporučuje isprobati nekoliko diskova na komadima materijala i odabrati najbolju opciju.

Rezanje pločica

Prije bilo kakvih operacija, poduzimaju se pažljiva mjerenja i linije se izvlače na materijalu, što zahtijeva odrezivanje viška. Preporučuje se uporaba markera boje koja nije pločica, jer jednostavna olovka ne ostavlja tragove na površini. Još je bolje pažljivo ogrebati liniju (na primjer, staklenim rezačem), jer se stvara puno prašine i kada se otresete, možete jednostavno izbrisati ucrtanu liniju.

Ravni rez

Ovo je najjednostavniji rez. Može se izrađivati ​​bilo kojom vrstom mlinca, bez obzira na materijal: porculansku keramiku, keramiku, pločice. Zajedno sMeđutim, napraviti savršeno ravan rez pomoću ručnog električnog alata predstavlja određenu složenost. Stoga, pribjegavajte malim trikovima.

Ako kvaliteta rezanja nije bitna (na primjer, zatvorena s podlošcima), onda možete izrezati i kročiti na pločicu ili polagati na grubu površinu (vlastita težina pločice je dovoljna da se ne pomiče tijekom operacije). U svakom drugom slučaju potrebna je pouzdana fiksacija. Za to je najpogodnije koristiti bilo koju stezaljku. Crijepna pločica ili fragment se pričvršćuju na površinu (stol, komad šperploče, iverica itd.). Za male rezove, možete koristiti radni stol, za rezanje duž cijele dužine radnog stola nije vrlo povoljno.

Neke metode koje poboljšavaju kvalitetu kriške:

 1. Za precizno rezanje duž crte, pričvršćena je čelična traka ili čelični kut. Može se pričvrstiti na pločice istim stezaljkama. Zatim, rezanje pravo uz kut. Disk se odvodi pod malim kutom (10 - 15º) na čelični nosač.

  Za izravan rez se pločica reže uz fiksni metalni kut.

 2. Rez je napravljen s urezom (do 5 mm) od linije. Zatim se radni predmet polira ručno ili pomoću odgovarajućih mlaznica istog brusača.
 3. Kako bi se smanjila šteta na oblozi, izvodi se dvostruki rez. Prvo, prolaz je napravljen na prednjoj strani na minimalnu dubinu (glavna stvar je da se prednji sloj reže za 2 - 3 mm. Zatim izrežite sa stražnje strane.

Savjet! Ne nužnopotpuno odrezati komad. Dovoljno je napraviti duboki rez (2/3 debljine je dovoljno čak i pri rezanju na samom rubu), a zatim se odlomiti na bilo koji način (stavite dvije bušilice i prešu, zgrabite rub klještima i odlomite, itd.).

Ako nema obilježja (nešto se miješa, linije nisu vidljive, itd.), Onda se uvijek izrežu od sebe. Ako nemate puno iskustva s mlinom, preporuča se rezanje u nekoliko prolaza: prvi plitki rez (1 - 5 mm) i sljedeći s približno istim uranjem.

Urezani rez (okrugli otvori)

Obično je to rezanje okruglih rupa koje su izolirane. Ali tehnika rezanja brusilice okruglih rupa i bilo kakvih kovrčavih rezova se ne razlikuje. Uporaba brusilice je opravdana za rezanje velikih rupa (preko 50 - 100 mm). Izbušene su manje rupe. Mljevenje srednje veličine (diskovi ispod 125 mm) vjerojatno neće izrezati rupu manju od 100 mm.

Tehnologija rezanja figura:

 1. Linija rezanja je označena na obje strane pločice. Preporuča se rezanje napuštanjem crte (do 2 - 3 mm), naravno ako je potreban ravan rez bez usitnjavanja.

  Ploču označavamo s dvije strane.

 2. Siječe se duž cijele linije od prednje strane do dubine od 1 do 2 mm (ovisno o debljini pločice može biti potrebno dublje odrezati). Slično tome, izrezati sa stražnje strane. Na kutnost reza u ovoj fazi ne treba obratiti posebnu pozornost.

  Izrežite po cijeloj konturi s obje strane pločice. Kroz segmente se režu. iodvojiti dodatne stavke.

 3. Ravni segmenti se režu u dijelu koji se razdvaja duž linije rezanja otprilike svakih 2 do 3 cm, au slučaju kruga se reže presjekom. Segmenti se pažljivo režu dok ne dođu u kontakt s linijom rezanja (djelomično od linije rezanja).
 4. Kliješta, kliješta izbacuju nepotrebne fragmente.
 5. Operacije 2, 3, 4 izmjenjuju se kako bi se potpuno uklonili svi fragmenti.
 6. U završnoj fazi, rubovi pločica su polirani.

  Podrezivanje i brušenje u završnoj fazi.

Za rezanje oblika trebat će vam alat s smanjenom brzinom vrtnje.

Zausovka

Najčešće se podloga izvodi na 45º za spajanje pločica na uglovima od 90º. No mogu postojati i drugi stupnjevi (dizajn prozora na obali, stepenice itd.).

Obratite pozornost! Vrlo je teško napraviti roštilj. Bez odgovarajućeg iskustva, teško ćete to moći učiniti kvalitativno. Činjenica je da se ove vrste spojeva koriste isključivo na istaknutim mjestima. Ako je mjesto izvan vidokruga, tada značenje u vezi s tim nestaje. Možete jednostavno spojiti kraj na pločice i to je to. A na istaknutom mjestu postoje strogi zahtjevi kvalitete. Stoga, različite preporuke za rezanje odmah u veličini ne drže vodu. Način samo jedan - grubo rezanje i završiti ručno.

Za rad preporučuje se brusilica s mogućnošću smanjenja brzine.

Koraci:

 1. Priprema odgovarajuće veličinestavku. Uobičajeno rezanje pod pravim kutom pločice na bilo koji način.
 2. Precizno podrezivanje željenog kuta. Uklonite višak keramičkog sloja bez dodirivanja sloja lica. U isto vrijeme pokušajte ostaviti mali sloj keramike (do 1 mm) kako ne biste oštetili površinski premaz. Nema sklonosti za postavljanje pločica. Većina obrtnika drži pločice u rukama. To je prikladnije to popraviti u radnom stolu.
 3. Ručno brušenje i završna obrada elementa do željenog tipa.

Podrezivanje ugla nakon čega slijedi završno brušenje.

Sigurnosni inženjering

Kutna brusilica je alat povećanog rizika od ozljeda! U kombinaciji s radom na pločici, dodaje se velika količina prašine i fragmenata koji lete ispod alata.

Obvezna uporaba posebne opreme:

 • Zaštitna maska ​​(kao posljednji izbor, točke);
 • zaštitno odijelo koje potpuno pokriva ruke i noge;
 • Zaštitne rukavice ili rukavice.

Nije dopušteno raditi s neispravnim alatom (zračnost, lom tijela, električne žice itd.). Snažno se ne preporučuje uporaba brusilice bez zaštitnog kućišta (samo u ekstremnim slučajevima, poduzimanjem dodatnih mjera zaštite od mogućeg uništenja reznog točka).

Radove s reznim kotačima izvodite tek nakon fizičkog odspajanja električnog kabela iz mreže! I suprotno, spojite alat na električnu mrežu tek nakon što se uvjerite da je disk sigurno instaliranzaključan, ključ je uklonjen.

Nemojte koristiti neispravne diskove. Prije svake uporabe potrebno je provjeriti nema li oštećenja na disku i tek onda nastaviti s radom.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije